tirsdag, 27 mai 2008 23:00

Krell Evolution

Under Hi Fi messen I Trondheim 2007 kom jeg i kontakt den nye distributøren av Krell i Norge, Frode Olsen, som driver Acoustic Tuning. Han lurte på om jeg var interessert i å teste Evolution settet han hadde med seg. Settet besto av forforsterkeren Evo 222, effektforsterkeren Evo 302 og SACD/CD-spilleren Evo 505. Tre måneder senere sto Frode på trappa hjemme hos meg med settet samt en annen liten overraskelse, iPod dock’en Krell Kid.

 

Av Thomas Ulleberg 21 mai 2008

Man får lett et lite smil om munnen når man pakker ut produktene fra Krell. Alt er meget forseggjort og det oser av kvalitet når man setter på plass produktene i racken. Den 54 kg tunge 302en bød på få problemer, da fraværet av kvasse utvendige kjøleribber gjør den relativt lett å håndtere tatt vekten i betraktning. Men man kan spørre seg om hvordan noe så relativt lite og kompakt kan veie så mye, vel jeg har en mistanke om at den 3 KVA trafoen på størrelsen med en håndball kan ta mye av æren for det.

 

Effektforsterkeren Krell Evolution 302, 300W/8ohm-1200W/2ohm

Alle produktene i Evolution serien er utstyrt med CAST (Current Audio Signal Transmission). CAST er Krells tredje standard for signaloverføring ved siden av RCA og XLR. Det som er unikt med CAST systemet er at man unngår flere strøm- spenningskonverteringer hvis man benytter seg av standarden i alle ledd mellom cd-spiller, forforsterker og effektforsterker. En annen fordeler med strøm som signaloverføring er som kjent at signalet er mye mindre påvikelig for støy og kan strekkes over lange lengder med minimalt av signaltap. Av andre tekniske detaljer som er verdt å nevne er at forsterkerne i EVO serien er utstyrt med aktiv kaskade teknologi som tilsier bruk av flere rader med transistorer i utgangstrinnet. Ved å fordele forspenningen på utgangstrinnet på denne måten oppnår man en optimal linearitet og reduserer behovet for negativ tilbakekobling som igjen øker de dynamiske egenskapene til forsterkeren.

 

Jeg brukte BW 803D gjennom hele testperioden. Dette skulle vise seg å være en meget heldig kombinasjon! Etter å ha fått satt alle produktene pent på plass i racket, og koblet opp de tre leddene, cd-spiller for- og effektforsterker med CAST-kablene som Acoustic tuning hadde sendt med, var det på tide å høre hva EVO-settet hadde å by på. Jeg er en stor fan av Dave Metthews så hans nyeste live skive sammen med Tim Reynolds, Live at Radio City, var et naturlig valg for å få et første inntrykk.

Det første som slo meg var en følelse av tilstedeværelse og vanvittig kontroll da Tom Rennolds tro til på gitaren.

 

2: Dave Matthews & Tim Reynolds: Live at radio city

 

Dette inntrykket ble bare forsterket utover i testperioden på 3 uker. EVO-settet spilte akkurat slik jeg ønsker å oppleve musikk, stort, energisk og med en enorm kontroll i hele frekvensregisteret. Resten av testperioden utartet seg til et musikkmaraton, der det var de dynamiske egenskapene sammen med et herlig raffinement og spilleglede fra EVO-settet som gjorde det vanskelig å legge fra seg fjernkontrollen og komme seg ut av lytterommet. Hvis jeg skal peke på noe negativt må det være at settet kanskje vil oppleves som noe pågående av enkelte. Dette var spesielt merkbart på enkelte SACD’er. Samtidig bærer 302 forsterkeren preg av å ha en liten ”party kul” i midbassen, men dette er en lydsignatur som er karakteristisk for mange amerikanske forsterkere og som flere, inkludert meg selv setter pris på.

3: Forforsterkeren Krell Evolution 222

Jeg fikk anledning til å teste 302’en separat med en DPA1 fra Lyngdorf, og direkte drevet fra Krell kid’en som EVO-settet ble levert med. Verken forforsterkeren fra Lyngdorf eller Kid’en er utstyrt med CAST så de ble tilsluttet med et par balanserte Air 2 fra Taralabs. Får å få et bedre sammenligningsgrunnlag koblet jeg først opp 222’en med de samme kablene, det var først da jeg hørte hvilken betydning CAST hadde. Det var en merkbar forskjell i detaljeringsnivå, samtidig som de dynamiske egenskapene til settet virket noe innskrenket. Selv om Lyngdorfen fremstår slik en god forforsterker skal gjøre, ved å gjøre lite ut av seg, fikk jeg den samme opplevelsen av et degradert detaljeringsnivå og en innskrenket dynamikk i forhold til 222’en med CAST, 302’en leverer midlertidig på et meget akseptabelt nivå når den drives via den balanserte inngangen.

 

4: Ipod dock Krell Kid, XLR & RCA med 256 stepp digital forforsterker

 

Det var ikke overraskende at 302’fremsto med en slik autoritet også med andre forforsterkere, men jeg må innrømme at jeg ble veldig positivt overasket når jeg fikk koblet opp det jeg hadde ansett som en relativt kostbar ”Ipod lader” Krell kid’en. Jeg hadde på forhånd rippet en god del skiver i AIFF (1411 Kbs) format og ført dem over på en 4. generasjons Ipod. Til tross for et minimalt mer tilsløret lydbilde i tilegg til fraværet av CAST, imponerte den 81 K rimeligere Kid’en stort i forhold til 222’en. Man mister mye av funksjonaliteten en standard forforsterker gir, men hvis man har lyst på et krell-oppsett med et begrenset budsjett, er kid’en som aktiv lydkilde absolutt å anbefale.

 

5: SACD/CD-spiller Krell Evolution 505

 

Ukene jeg fikk til rådighet med Evolution settet fra Krell har gitt meg noen av de heftigste musikkopplevelsene hittil. Det som er vært å merke seg er at dette settet er inngangsnivået i Evolution serien, og jeg fryder meg av tanken på at de har noe som skal være enda bedre. Så er du på utkikk etter et ”no compromise” oppsett anbefales Krell Evolution på det sterkeste.

 

Testoppsett

Krell Evolution 302      Pris: 105,000 Kr

Krell Evolution 222      Pris: 96,000 Kr

Krell Evolution 505      Pris: 98,000 Kr

Krell Kid                     Pris: 14,500 Kr

Leverandør: Acoustictuning

 

 

 

 

Sist oppdatert : 28.05.2008 14:21:43
Lest 7736 ganger