tirsdag, 09 november 2004 23:00

Hegel H1

Etter å ha lyttet til både Hegel CDP2A og Hegel P2A har jeg lenge vært nysgjerrig på Hegels integrerte forsterker, H1. Etter å ha brukt denne i et par måneder er konklusjonen blandet; dette er både det mest spennende og mest kjedelige hifi-produkt i denne klassen jeg har lyttet til...


av Stian Gårdsvoll, 10.november 2004

I klassen for integrerte stereoforsterkere rundt 10 000 kroner blir det stadig mindre å velge i. Vi to-kanals-fantaster er en utrydningstruet rase, og blir skviset fra surround på alle kanter. Men i det siste har vi lyttet til et par forsterkere i denne klassen; Arcam, Sim Audio, Denon, Monrio, Rotel, Unison Research og nå Hegel. Generelt sett får man svært mye for pengene i denne klassen og en lydgjengivelse som du må doble prisen for å få fra en integrert surroundforsterker.

 

Designet er det samme som forforsterkerne til Hegel. 1 knapp, 2 hjul. Kildevelger, av/på-knapp og volumkontroll. Veldig enkelt, stilrent og brukervennlig. Kabinettet har den kurvede Hegel-fronten, er meget solid bygget og har gode terminaler. H1 finnes (i A-utgaven) både i sølv og i sort finish. Under logoen lyser et blått lys som angir drift. Både balanserte og ubalanserte innganger er montert.

Fjernkontrollen er frest ut av en 17mm aluminiumsblokk og kan brukes til det meste av interiørarbeid... ser meget pen ut, ligger bra i hånden og har bra rekkevidde. Eneste ankepunkt kan være at knappene føles litt "løse" i horisontalen og at man ikke kan velge kilde fra fjernkontrollen. Sistnevnte er nokså irriterende og burde vært unødvendig i 2004...

Forsterkeren har meget interessante spesifikasjoner; 2x120 watt, kan levere helt ned i 2 ohms laster, en dempefaktor >1000 og 70A peak-strøm - noe som burde tilsi at den evner å drive selv nokså tunge høyttalere. Med B&W Nautilus 803 tilkoblet fikk den prøve seg hver eneste dag... SNR på 100dB kan høres godt - dvs., det kan ikke høres. Det er helt stille med skikkelig svart bakteppe.

Jeg skrev innledningsvis at dette var både et av de mest kjedelige og mest spennende produkter jeg har lyttet til i denne klassen. Ved lave volum var lyden grå, kjedelig og udefinert på mine N803. Men når jeg økte volumet noe, til litt høyere enn typisk "lese-avisen-2-meter-fra-høyttalerne"-volum så våknet den virkelig til live. Med Sara Ks "Nautilus Tour"-DVD i spilleren låt det stort, friskt, med dyp bass og rett og slett feiende flott! Men på nokså lave nivåer spiller ikke denne forsterkeren særlig godt. På den andre siden så er det kun de virkelig store effekttrinnene, som Parasound Halo A21, som har klart det godt i mitt oppsett.

N803 er en meget vanskelig høyttaler å drive og mange forsterkere jeg har lyttet til har hatt problemer. Men H1 virket ikke å få problemer selv med svært høye nivåer. Ikke før det var så høyt at jeg måtte gå ut av mitt 25 kvm store lytterom ble det problemer. Prince's siste plate, Musicology, har endel ufine bassganger der det var antydninger til anstrengthet. Men det skal altså mye til for å gjøre H1 andpusten.

H1s fremste styrke på lydsiden er den nøytrale, men samtidig friske, gjengivelsen. Den låter uanstrengt og behagelig; uten skarpe sibilanter (s-lyder) ei heller for myk bass - selv om det absolutt er et fyldig lydbilde som tegnes opp av denne forsterkeren. Det låter så autentisk som det blir i denne prisklassen. Særlig "krispheten" (fritt fra engelsk...) av gode kassegitarer var overbevisende.

En kombinasjon med Hegel CDP2A burde bli meget bra. CDP2A er, etter mitt lydminne, hakket friskere i toppen enn H1 og vil slik komplettere den lille antydningen til sjenerthet som H1 kanskje kan ha i denne delen av lydbildet. CDP2A føltes generelt som litt friskere enn H1, og til tider litt vel frisk. Så det borger for en god kombinasjon! Og kjøper du begge i sølv så må det sortere under kategorien "hifi-smykke", etter min mening...

"Nice gear - but it doesn't boogie" er en klassiker fra hifimesse-sammenheng. Du får "boogie" med H1, men først når du skrur opp nivået litt. Er du en "aktiv lytter" som foretrekker nærhet til musikken under lytting fremfor musikk som bakteppe mens du gjør andre ting så er H1 et interessant valg. Lytter du derimot ofte "passivt" ved at musikken står på i bakgrunnen kan bli litt kjedelig. Stikk innom Hificenteret, lån med deg en hjem og sjekk ut hvordan det fungerer på dine høyttalere. Har du mer lettdrevne høyttalere enn jeg fikk testet den med så kan det bli en annen historie. Og ta gjerne med deg en CDP2A hjem på test også... min gjetning er at de sammen blir stående i oppsettet ditt.

Lest 17902 ganger