mandag, 05 april 2021 22:01

TEST: FreeBuds 4i – tidenes rimeligste ANC-plugger fra Huawei Spesial

Skrevet av

Huawei har lansert et nytt sett med helt trådløse øreplugger. De er med god margin de rimeligste ørepluggene Huawei har lansert, i hvert fall i løpet av den tiden. Det interessante spørsmålet er hva det betyr for kvaliteten. Det har jeg funnet ut i løpet av en testperiode på noen uker.

Vi har etter hvert fått god innsikt i Huawei sine tråløse øreplugger. Det startet med FreeBuds 3, etterfulgt av en test av oppfølgeren FreeBuds 3i i sommer. Litt utpå høsten kom deres foreløpige toppmodell FreeBuds Pro, en modell som imponerte stort under testen.

Nå har turen kommet til Huawei sin nyeste kreasjon innen øreplugger, og med navnet avslører de allerede hva dette dreier seg om. For «i»-en i navnet indikerer at også dette er en in-ear modell, i likhet med FreeBuds 3i og i motsetning til FreeBuds 3. Om det etter hvert også kommer en åpen modell som heter bare FreeBuds 4, og som følger det klassiske AirPods-konseptet vil tiden vise.

FreeBuds 4i må altså ses på som en videreutvikling av 3i, og det gjør at man må passe på å begrense forventningene litt i forhold til flaggskipmodellen FreeBuds Pro. Ikke minst når vi blir oppmerksomme på at dette er trådløse øreplugger med ANC til rett under tusenlappen. Vi får etter hvert se hvilke konkrete utslag dette gir, både i forhold til kvalitet, egenskaper og lyd. Kan det likevel være tenkelig at dette er jevnbyrdige konkurrenter til FreeBuds Pro, men til halve prisen?

Ørepluggene

Den fysiske fremtoningen til FreeBuds 4i skiller seg fra forgjengeren ved å være både mindre og lettere, og har en kortere stang. Passformen er god, og selv om dette nok i stor grad er individuelt bidrar det til en brukskomfort som er i nærheten av komforten i FreeBuds Pro. Denne modellen har også en ganske kort stang, men et mer distinkt og særpreget design. Brukskomforten i FreeBuds 4i overgår med god margin de ellers små-audiofile Sennheiser Momentum TW 2, som vi publiserte testen av i vinter.

FreeBuds 4i kommer i tre ulike farger. De hvite og de sorte er kanskje det tryggeste valget, men du verden hvor spreke de røde er….

Etuiet

Etuiet er som det passer seg for et produkt av denne kategorien både for oppbevaring og lading. Det har en materialbruk som god en god kvalitetsfølelse, og det fremstår som mer kompakt enn alle forgjengerne sine etui, med sin lett flatklemte eggeform. Vi må likevel avfinne oss med at med denne prislappen har ikke Huawei funnet rom for kompatibilitet med trådløs QI-lading. Det ville ellers ha overrasket.

Det kompakte etuiet er enda mindre ruvende i lommen enn de andre etuiene til Huawei og de fleste andre øreplugg-modellene jeg har testet. Og hvis du som meg pleier å konstant gå rundt med et sett øreplugger eller to i lommen, er dette noe som har betydning.

Litt unødvendig og en anelse irriterende er det derimot at mekanismen på lokket ikke tillater at lokket holdes åpent mens etuiet ligger flatt. Det betyr at du er nødt til å holde etuiet i hånden mens du parer ørepluggene med mobilen, siden dette forutsetter at lokket er åpent mens du gjør det. Men dette er tross alt en handling du gjør bare en gang, så tilgivelsen sitter løst.

Etuiet deler ellers litt av konseptet til FreeBuds Pro. Det er litt krevende å få ut ørepluggene før du får trening, men knepet fra Pro med å trykk litt sideveis fungerer enda bedre på 4i.

I pakken

Det du får med i pakken i tillegg til øreplugger og etui, er produktdokumenter, en ladekabel og to ekstra par med propper i størrelsen Small og Large. På montert er propper i størrelsen Medium. Jeg fant ut at størrelsen Large passet best til mine ører, men dette er selvfølgelig individuelt. Og det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er å ta jobben med å teste ut alle størrelsene. Riktig tilpassede propper er en viktig betingelse for optimal lydgjengivelse.

Selve laderen må du holde deg med selv, men du har trolig et titalls mobilladere liggende og slenge et eller annet sted.

App og betjening

I alle tidligere tester av Huawei sine lydprodukter har jeg vært nødt til å skrive at det dessverre ikke finnes noen App for iOS, men her har vi en god nyhet. Det vil si det er egentlig en god- og en dårlig nyhet, men vi tar den gode nyheten først. For kort tid siden lanserte Huawei en app også for iOS. Og i likhet med Androidversjonen heter denne AI Life. Den dårlige nyheten er at AI Life i skrivende stund bare har lagt inn konfigurering for FreeBuds Pro og FreeBuds Studio, i tillegg til en uhorvelig mengde med WiFi-rutere. Kanskje litt overraskende at Huawei ikke har satt større trykk på oppdatering av Appen for iOS, men jeg tviler ikke et øyeblikk på at det bare er et tidsspørsmål før også de andre produktene er lagt inn. Og tross alt er det ikke mye du går glipp av. Det er snakk om en eventuell rekonfigurering av betjeningsfunksjonene, all annen bruk fungerer som et skudd sammen med iOS. Ellers fungerer Huawei FreeBuds 4i perfekt også sammen med en iOS-mobil.

Det er litt begrensede funksjoner for 4i i appen. EQ-funksjon har det aldri vært for noen av Huaweiproduktene, hvis vi ser bort fra de to viktige lydmodusene i Sound X. På FreeBuds 4i er også andre funksjoner begrenset i forhold til FreeBuds Pro. Du har ikke mulighet for volum opp- og ned på selve pluggene, og av betjeningsfunksjoner er det bare dobbeltapping og lang «press & hold» som er muligheten. Som default er dobbeltapping konfigurert likt, til «spill / pause» eller eventuelt «ta telefonen / legg på» ved innkommende samtale.

I menyen omkonfigurerte jeg venstre plugg til å være «Skip til neste spor», mens jeg beholdt default-innstillingen på høyre plugg. Press & hold benyttes til ANC, og du kan velge hvilke moduser du kan toogle mellom i menyen. Jeg haket av alle tre: ANC, Awareness og Off.  Dette er omtrent som på FreeBuds 3i, men en klar forenkling av funksjonaliteten på FreeBuds Pro

En annen funksjon som er forenklet i forhold til Pro er den automatiske pause med påfølgende automatisk resume når du tar en øreplugg ut og setter den inn igjen. Sånn er livet når man må skjære ned på budsjettet.

Positivt at du får verbal tilbakemelding når du skifter ANC-mode. Og denne gangen er det på engelsk. Har jeg forresten nevnt at Huawei har endret tilbakemeldingsspråket fra kinesisk til engelsk også på FreeBuds Pro i en softwareoppdatering i vinter? Jeg har kanskje ikke det. Og jeg som etter hvert hadde lært meg tre uttrykk på kinesisk…!

Batteri og lading

Jeg nevnte innledningsvis at FreeBuds 4i mangler trådløs lading, i likhet med forgjengeren 3i. Men dette er den eneste muligheten du har for å bli skuffet i forhold til batteri og lading på 3i, så grip den begjærlig.

For batteritiden på selve ørepluggene er dramatisk økt fra 3,5 til 10 timer uten bruk av ANC, og fra 3 til 7,5 time dersom du bruker ANC. Også etuiets batterikapasitet er nesten doblet, fra 215 mAh til 410 mAh.

Og med hurtiglading kan du på 4i få 4 timer brukstid med 10 minutters lading. Tilsvarende brukstid for 3i er 1 time.

Bluetooth

Huawei har vært veldig på hugget det siste halvåret med å tilby Bluetooth 5.2 på de produktene som har blitt lansert. Dette er aller siste versjon av Bluetooth, og skal gi flere fordeler fremfor 5.0 som var gjeldende i 3i. Det gjelder mer stabil forbindelse, høyere overføringshastighet, lavere latency og lavere strøm, forbruk. Den lave forsinkelsen gjør at FreeBuds 4i egner seg godt for gaming.

Huawei oppgir ikke hvilke lydkodeker som støttes, men ved å gå inn i Developer-mode på Samsung Galaxy S10 avsløres det at tilbudene er SBC og AAC. Dette er det samme som for FreeBuds Studio, så det er ingen overraskelse at aptX ikke støttes. Huawei har ellers en egen høyhastighets Bluetooth kodek på linje med Sony sin LDAC som forutsetter premium Huawei-mobil på avsendersiden. Denne støttes av FreeBuds Studio, men siden det ikke er oppgitt for 4i går jeg ut fra at den ikke støttes.

ANC

Støykansellering er ikke helt det samme på øreplugger som på de beste trådløse over-ear hodetelefonene, som f.eks. FreeBuds Studio. Men likevel har de to siste ørepluggene fra Huawei vært over pari på dette punktet. Og FreeBuds 4i følger i de samme fotsporene. Støykanselleringen fungerer ellers best med lave frekvenser. Den modusen som imponerer meg mest med 4i er awarenessmode, og for meg er dette også den viktigste.

Det er ellers interessant å legge merke til at det merkelige fenomenet på 3i og Pro med at klangbalansen ble betydelig forbedret (les fyldigere og varmere) når ANC var aktiv, er borte på FreeBuds 4i. På 4i er det bare små forskjeller på lyden md- og uten ANC. Mer om det senere.

Lyden av FreeBuds 4i

Driverne på FreeBuds 4i er 10mm, det samme som i forgjengerne. Lyden uten bruk av ANC er en soleklar forbedring på 4i sammenlignet med 3i. På 3i var lyden uten bruk av ANC så slank at jeg benyttet den betydelig fyldigere klangbalansen når ANC var aktivert. Men samtidig ble detaljgjengivelsen på 3i kraftig svekket ved bruk av ANC.

På 4i er klangbalansen uten bruk av ANC klart fyldigere enn på 3i. Hvis vi starter i toppen er diskantgjengivelsen fin og uten å være spesielt påtrengende som lett kan oppleves på andre rimelige øreplugger. Det samme gjelder for den øvre delen av mellomtonen, og det er vel først når vi når den nedre del av mellomtonen at jeg ønsker meg noe mer kropp i klangbalansen. Dette gjelder også i bassområdet, som med mine ører og propper ikke får tilstrekkelig nivå. Litt synd at Huawei ikke har EQ-funksjonalitet i appen, for når jeg bruker iPhone 11 som et Roon endpoint og dermed får tilgang til EQ i Roon, kan det meste av dette savnet kompenseres.

Hvordan står FreeBuds 4i seg så mot lyden i FreeBuds Pro? Dette var en av de punktene der toppmodellen imponerte mest, og den kan til og med måle krefter på en litt usymmetrisk måte med Sennheiser Momentum TW 2. I hvert fall før TW 2 får en EQ som justere klangbalansen. 4i beholder mye av lydkvaliteten til FreeBuds Pro, men den kan ikke hamle opp med den magiske varmen i klangen og den overraskende fyldige bassen som Pro byr på med ANC aktivert.

Konklusjon

Det er ikke kvaliteten i seg selv som overrasker med FreeBuds 4i. Den har vi opplevd før, selv om vi må opp i Pro-versjonen for å match og overgå lyden. Det som overrasker med 4i er den lave prisen. Eller med andre ord – at Huawei har maktet å introdusere en etterfølger etter 3i til en betydelig lavere pris enn introduksjonsprisen til denne, samtidig som 4i er klart forbedret på lydsiden.

Er så dette en slags FreeBuds Pro til halv pris? Her er jeg fristet til å ty til våre danske venner sine bevingede ord: «Man får ikke det hele for kun det halve….». Dette gjelder også for FreeBuds 4i når de sammenlignes med FreeBuds Pro. Men du verden så mye man får for en snau tusenlapp!

Veil pris for Huawei FreeBuds 4i er kr. 990,-

Les mer om FreeBuds 4i hos Huawei

 

Lest 3021 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.