fredag, 04 desember 2020 17:06

TEST: Skullcandy Crusher Evo – hodetelefoner utenfor allfarvei. Spesial

Skrevet av

De trådløse hodetelefonene Skullcandy Crusher EVO ble lansert tidligere i høst. Jeg har hatt en solid testrunde med disse noe uvanlige hodetelefonene, og fått et grundig inntrykk av hva de er gode for.

Da Crusher Evo fra det amerikanske selskapet Skullcandy ble lansert i september var det en spesiell egenskap jeg bare måtte finne ut av. For Sensory Heptic Bass fremstår som et temmelig spesielt konsept, og ikke bare er et kreativt ord for vanlig teknologi – et markedsføringsknep som benyttes over en lav sko i HiFi-bransjen. Jeg hadde allerede registrert at dette basskonseptet har fått blandet mottakelse, og når Skullcandy hevder å ha drevet en omfattende videreutvikling var tiden moden for å finne ut av sakene på egen hånd.

Skullcandy

Skullcandy er på ingen måte en novise innen produksjon av hodetelefoner og annet stæsj for bærbar lydgjengivelse. Selskapet ble startet i 2003 av Rick Alden og Cris Williams, og utviklet seg kjapt til å bli en av gigantene innen denne sektoren. Et tidsskrift karakteriserte Skullcandy sine produkter som "the world's coolest ear bud", en identitet det det kan virke som om selskapet aktivt har bidratt til å oppnå. For Skullcandy har en tydelig profil rettet mot litt tøffe sportsaktiviteter som snowboard og skateboard, og firmaets logo bekrefter at dette ikke er hodetelefoner for sarte sjeler som lytter mest til Vivaldi. Du er aldri i tvil om at ungdommer er en prioritert målgruppe for Skullcandy

Skullcandy har i dag et rikt sortiment av både æreplugger og over-head hodetelefoner, og sortimentet har en stadig fornyelse.

 

Skullcandy Crusher Evo

Crusher-serien er den mest spesielle i Skullcandy sitt sortiment. Og det som skiller denne serien fra vanlige hodetelefoner er den spesielle bassløsningen. Med Sensory Heptic Bass har Skullcandy valgt en taktil løsning for å kunne forsterkere bassen på en ganske unik måte. Dette gjør de ved å forplante bassens vibrasjoner til hodeskallen, noe som gir en heftig og unik bassopplevelse. Men er det HiFi, eller bare moro? Det kommer vi tilbake til.

Crusher Evo er den ferskeste modellen i Crusher-serien, og angivelig skal denne være tydelig forbedret i forhold til tidligere utviklede modeller. På denne modellen har Skullcandy droppet ANC, som er på plass på toppmodellen Crusher ANC. Dette er etter hvert litt uvanlig for trådløse hodetelefoner i 2020, men på en annen side er også prisen på 170 Euro uvanlig lav for hodetelefoner med åpenbare premiumambisjoner, en pris som i tillegg i skrivende stund er satt ned til 150 Euro.

Skullcandy forhandles av flere av de større el-kjedene. I tillegg kan du kjøpe dem fra Skullcandy sin nettbutikk. Vi har ikke funnet Crusher Evo i noen norsk nettbutikk, og det er grunnen til at vi opererer med en pris på 150 euro i denne testen.

 

Hva får du i pakken?    

I tillegg til hodetelefonene som kommer i en tiltalende eske, får du med en USB-C ladekabel og en analog hodetelefonkabel med 3.5mm minijack terminaler. Det følger også med en litt røff pose i kunststoff, med Skullcandy-logoen. Brukerguide og garantiseddel er også i pakken.

Komfort og design

Et av de elementene som overrasket meg da jeg mottok testeksemplaret fra Skullcandy var at disse modellene til tross for en påfallende lav pris har en utpreget premiumfaktor. Selv om designet ikke er spesielt unikt er det en god detaljering og høy finish. I utgangspunktet er det fristende å anta at designet på Crusher Evo er inspirert av Bose sin nå utgåtte QC 35 II. Men her vil jeg hevde at Skullcandy har gått forbi Bose, ved at de har beriket uttrykket med en kontrasterende grå farge på et par av elementene på hodebøylen til varianten i True Black

Crusher Evo kommer i to ulike farger – Chilli Grey og True Black, og testeksemplaret har sistnevnte farge.

Vekten på 312 gram plasserer Crusher Evo midt i feltet når det gjelder vekt. Men det forhindrer ikke at bukskomforten er godt over middels. Dette har Skullcandy oppnådd med en kombinasjon av god fasong, god demping i øreputer og hodebånd, samt et riktig kalibrert press mot ørene. Ikke minst øreputene i kunstskinn gir en silkemyk og komfortabel premiumfølelse.

 

Betjening

Den fysiske betjeningen av Crusher Evo er nesten eksemplarisk oversiktlig. På venstre øreklokke finner vi en enkelt knapp, i tillegg til en slider. Knappen er en multifunksjonsknapp der du slår på hodetelefoner ved å holde den inne i ca. 3 sekund. Holder du den inne et par sekunder til settes hodetelefonene i paringsmodus. Og holder du den inne på nytt, slås hodetelefonene av.

Du får hele tiden verbale tilbakemeldinger på hva som skjer på et overraskende dannet engelsk. Her snakker vi om en kvinnestemme med «stiff upper lip» kombinert med en silkemyk stemme som står i en ganske sterk kontrast til det røffe hardmetall-imaget hodeskallen i logoen kan gi forventinger om.

Slideren er ganske unik, og er en manuell regulering av nivå for den tidligere omtalte Sensory Heptic Bass. Og det er fristende å karakterisere den som å gå fra 0 til uendelig… Mer om også det senere.

I tillegg er det to fysiske inn- og utganger på venstre øreklokke, der en 3,5mm minijackterminal prisverdig er supplert med en USB-C terminal for lading.

Høyre øreklokke har tre knapper, der øvre- og nedre knapp står for hhv volum opp og ned ved korte trykk, eller neste- / forrige spor ved å holde den inne. Midtre knapp er start/pause, og fungerer også for å ta imot telefonsamtale. Og skulle du finne på å dobbeltrykke på den midtre knappen, er det stor sjans for at du blir satt over til din personlige assistent. Det vil si Siri, Google Assistent eller Alexa, avhengig av hvilken mobil du benytter.

Alle knappene er godt skilt fysisk og taktilt, og bidrar til en enkel betjening.

 

Skullcandy App

Skullcandy har laget en egen app for avansert betjening av Crusher Eco og andre hodetelefoner. Og her finner vi en del muligheter som ikke er standard prosedyre for hodetelefoner flest.

Vi starter med Audiodo, som er en smart funksjon for å tilpasse frekvensgangen til din vanlige hørsel. Her ledes du gjennom en hørseltest som minner en del om den du kan være vant til hos lege eller helsesøster. Denne testen tar ca. 3 minutt, og målingen er individuell for høyre- og venstre øre. De resulterer i en frekvenskorreksjon som skal utjevne avvik i hørselen.

Og så er det selvfølgelig slett ikke sikkert at du ønsker denne utjevningen. Kanskje du har vent deg til en redusert hørsel i de øverste frekvensene og liker å ha det sånn? Uansett er valget ditt, og du kan også lagre ulike profiler. I tillegg er det tre ulke modus for EQ-program, kalt Music Mode, Podcast og Movie.

En annen godbit er Tile, en funksjon som hjelper deg med å finne hodetelefonene dersom du har forlagt dem. Du kan bruke Tile-appen til å få hodetelefonene til å lage lyd. Eller hvis du lurer på om du kanskje glemte dem igjen på hytta, kan du finne siste registrerte posisjon på et kart. Og hvis du blir en entusiastisk storbruker av Tile, kan du tegne et Premuim-abonnement på kr. 345,- pr. år.

Ellers finner du en brukermanual i appen, både skriftlig og i form av video.

 

Batteri og lading

Skullcandy Crusher Evo har en oppgitt batteritid på 40 timer, som er temmelig imponerende, og helt i toppsjiktet blant trådløse hodetelefoner, uansett pris. Jeg har ikke målt dette selv, men den oppgitte tiden stemmer godt med inntrykket jeg sitter igjen med. Og så har selvfølgelig Crusher Evo den fordelen at den ikke har ANC som trekker ekstra strøm.

Ladetid er 1 time fra tomt batteri til full tank. Og hvis du oppdager at du er tom for strøm rett før du skal en tur på by`n, har du mulighet for en hurtiglading som gir 4 ekstra timer i løpet av 10 minutt.

Bluetooth

Tilkobling skjer som alltid ellers på trådløse hodetelefoner via Bluetooth. Det er versjon 5.0 som støttes her, og det gir som nesten alltid ellers god og stabil forbindelse.

Når det gjelder lyd-codec er det en god- og en dårlig nyhet. Androidbrukere vil kunne savne Qualcomm sin aptX og aptX HD. På en annen side har iOS brukere glede av at den har AAC.

Lyden av Crusher Evo

Før vi starter med alt for kritisk musikklytting er det viktig å kalibrere forventningene i forhold til prisen på disse hodetelefonene. For prisen ligger på mellom halvparten og en tredjedel I forhold til det vanlige utvalget med trådløse hodetelefoner. Og for ordens skyld påpeker jeg at vi i denne runden spiller med Sensory Heptic Bass fullstendig nullstilt.

Vi starter med klangbalansen, og her er vi i utgangspunktet i et ganske nøytralt terreng, med velbalansert lyd. Jeg kjenner likevel igjen en liten forsiktighet i diskanten kombinert med en tilsvarende forsiktig vekt på mellombassen fra min runde med Denon sine AH-GC30. Det betyr samtidig at det er en ganske kultivert klangbalanse her, og på ingen som helst måte en rampete lyd tilpasset heftig hardrock.

Detaljeringen er også god, men uten å være spesielt analytisk som på BeoPlay H9i. Du får et godt og behagelig allround lydbilde. Bassen er god, men er ikke i nærheten av den flotte og presise dypbassen du får med mine favoritter i den øvelsen - JBL Club One.

Men bevares, Crusher Evo spiller god HiFi, og for 150 euro er det til og med langt over forventningene.

 

Vi spiller musikk

Hva er vel mer naturlig enn å spille litt Grateful Dead med et par hodetelefoner som har en hodeskalle som logo? Da er mitt favorittalbum som jeg har hatt med meg i et halvt århundre Live / Dead, og god lyd har det også, ikke minst tatt i betraktning at det er et liveopptak.

God lyd har også opptaket med Grateful Dead fra konserten den 28. mars 1981, som ble spilt på NRK sin nattrock på direkten, og som også finnes som opptak på Youtube / Youtube Music. Og Skullcandy Crusher Evo kvitterer med en flott, åpen og velbalansert lydgjengivelse. Har du først tatt bryet med å lete frem dette opptaket på Youtube bør du passe på at du får med deg tidenes beste versjon av Althea, som starter ved 55:48. Også den blir flott gjengitt med Crusher Evo, selv om du enkelte ganger blir minnet om at basskontrollen ikke er i nærheten av å være like god som på de tidligere omtalte JBL Club One.

Også Mari Boine sitt strålende album See The Woman gjør en god figur med Crusher Evo. Bassen er akkurat så dominerende den bør være på denne innspillingen uten at det går over styr.

Sensory Heptic Bass – trøste og bære

Jeg starter utprøvingen av denne unike bassen med å stille spaken midtveis, setter på Joni Mitchell sin Don Juan`s Reckless Daughter, volumet godt opp, og venter på at Jaco Pastorius sin Fretless skal slå inn ved 1:46. Trøste og bære, det er nå jeg skulle ønske at det er en panikknapp. Det er det for så vidt også, det er bare til å dra spaken lynkjapt tilbake til null for å berge restene av det som er igjen av hodeskallen.

Og dermed har vi vel kanskje plassert denne funksjonen med Sensory Heptic Bass ganske presist i løpet av noen ganske få sekunder. For det må bare innrømmes med en gang – dette er mye moro, men ikke HiFi. Funksjonen egner seg nok mer til gaming eller film enn til HiFi-bruk. Men det gjør for så vidt ingen ting, for vi har allerede konstatert at Crusher Evo spiller HiFi for 150 euro og vel så det, bare spaken for Heptic Bass er trukket helt tilbake.

Og her har vi også grobunn for et lite hjertesukk. For det kan egentlig være fruktbart å eksperimentere litt med svært små mengder med Heptic Bass også på musikk for voksne. Utfordringen er bare at det er så dramatiske utslag, selv med små bevegelser på spaken. Det gjør det vanskelig å prøve seg frem med marginale utslag. Jeg skulle ønske at Skullcandy i den ellers gode menyen hadde en variabel der maksnivå på Heptic Bass kunne nedskaleres kraftig. En slags omvendt turboknapp. Det ville gjort det lettere å finne et bra nivå for vanlige brukere som ikke ønsker å pådra seg en middels hjernerystelse hvis Jaco eller Marcus Miller skulle dukke opp uventet.

Men igjen må jeg minne om at Sensory Heptic Bass er en valgfri bonusøvelse, og at Crusher Evo i utgangspunktet har flott lyd for et moderat beløp.

Konklusjon

Skullcandy Evo er et par hodetelefoner som gir en utmerket valuta for et veldig beskjedent beløp. De har langt ifra den beste lyden jeg har opplevd i et par trådløse hodetelefoner, men de har en overraskende god lyd til prisen. Og i tillegg har de god brukskomfort, og et tiltalende design som gir meg en god premiumfølelse. Mer får du neppe for 150 Euro.

Les mer om Crusher Evo hos Skullcandy

Lest 4423 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.