lørdag, 20 april 2019 20:41

TEST: B&O Beoplay H9i – Gatens dronning Spesial

Skrevet av

Du har sikkert sett henne der hun troner bortover gaten med all verdens stolthet. Nei, jeg snakker ikke om personen, men om hodepryden – Beoplay H9i. Dette er Bang & Olufsen sin flaggskipmodell blant hodetelefonene, og jeg har hatt et hyggelig samvær med disse i en raus testperiode.

Jeg må vel egentlig innrømme at jeg har et lite forhold på si til Bang & Olufsen. Det startet allerede på midten av 70-tallet, da jeg i studietiden anskaffet mitt første HiFI-anelgg anskaffet på Edda Radio i Trondheim. Og før jeg flyttet fra Bergen til Oslo for et drøyt år siden og måtte kvitte meg med masse stæsj, hadde jeg et par historiske B&O stereo-oppsett på mitt rikholdige gutteloft. To sett hodetelefonmodeller er fremdeles å finne i samlingen.

 

 

Terrengbeskrivelse

Før vi fokuserer på testmodellene H9i setter vi på vidvinkel, og tar en titt på terrenget de opererer i. B&O selv har et kobbel av modeller som ligner til forveksling, særlig hvis vi tar med modeller som har gått ut for kort tid siden. Jacob Wagner er designer for samtlige modeller, en serie som er preget av et enkelt men samtidig svært sobert og elegant design. Skinn og aluminium er hovedingredienser i disse produktene.

Nå har B&O etter hvert droppet alle kablede varianter, og har igjen tre modeller i sortimentet. Det forhindrer ikke at det finnes noen overliggere av øvrige modeller rundt omkring hos forhandlere.

Den minste og enkleste modellen er H4. Det er en trådløs hodetelefon uten støykansellering, men med mikrofon. Veil. pris er 3.000,-

Den mellomste modellen er H8i, og har mange felles trekk med flaggskipmodellen. Men den viktigste forskjellen er at dette er en on-ear modell, en hodetelefon som skal sitte utenpå øret, ikke omslutte det. Det er et ganske annerledes konsept, som bl.a. ikke gir like god støyisolasjon fra omgivelse. Til gjengjeld er den vesentlig mindre og lettere. Og H8i har støykansellering, i likhet med toppmodellen. Prisen er 4.000,-.

 

Beoplay H9i

Da har vi kommet til den største godbiten i sortimentet. H9i er den mest eksklusive hodetelefonen jeg vet om blant de trådløse modellene med ANC. Det er fristende å si at den er en slags dronning på trikken eller i gata. Du ser den rett som det er ute, og det er ofte et stolt blikk eller ekstra rak rygg hos eieren. Og selv om de ikke er direkte små eller lette, er de akkurat såpass kompakte at de fungerer godt som hodetelefon for reise og bevegelse.

 

Touch-betjening

H9i erstattet H9 for et drøyt år siden, og var en oppgradering der betydelig forbedret støydemping (ANC) var en av hovedingrediensene. Men også en justering av klangegenskapene var essensiell. Denne modellen har også touchbetjening ved ulike former for beføling av aluminiumdekselet på høyre øreklokke, i motsetning til H8i som har mer old-scool knappebetjening. Touch-betjeningen krever litt tilvenning, men er vanedannende når man først har blitt klimatisert. Særlig er det veldig praktisk å kunne sette hodetelefonene i Transparent modus ved et kjapt sveip oppover når du merker at personen foran deg beveger leppene med et lett bebreidende uttrykk fordi du tilsynelatende befinner deg i din egen lukseriøse boble. I Transparent mode pauses musikken, og du hører omgivelsene minst like godt som hvis du tar av hodetelefonene.

 

ANC

Du kan ellers veksle mellom ANC av/på ved gjentatte nedadgående sveip. Og apropos ANC – i min verden er den tilstrekkelig effektiv til at du får ekstra hjelp inn i boblen ved å stenge ute støy fra flymotorer, eller skvaldrende medpassasjerer på trikken. Og så finnes det andre hodetelefoner som har enda bedre støykansellering, har jeg hørt.

En god nyhet er at innkobling av ANC ikke gir nevneverdig reduksjon av lydkvaliteten. Jeg registrerte bare en svak reduksjon av gjennomsiktigheten i lydbildet i enkelte passasjer.

 

Trøblete sensor

B&O har også laget noe som i utgangspunktet er en veldig god ide. En sensor registrerer når du tar hodetelefonene av- og på, og slår da automatisk av og på. Problemet er bare at de er litt for overivrig, noe som føre til at de slås av også ved bevegelser som feiltolkes av H9i. Så med mindre du er langt mer disiplinert i dine bevegelser enn jeg er, ønsker du trolig å deaktivere denne funksjonen.

Du finner oppskriften litt diskret plassert et sted i brukermanualen, men her bør B&O være langt tydeligere. For med mindre du tilhører den kategorien som saumfarer brukermanualen, er det stor sjanse for at muligheten for å slå den av går deg hus forbi. Aktivering / deaktivering burde være en tydelig opsjon i Beoplay-appen.

 

Batteri

Beoplay H9i har en batteritid som fra produsenten er oppgitt til 18 timer ved bruk av både Bluetooth og ANC. Det vil jeg karakterisere som svært bra. En fiks detalj er at du kan se på Beoplay-appen hvor mye batteritid som gjenstår.

Skulle du være av den typen som bruker hodetelefonene så mye at du likevel får rekkeviddeangst når du er ute på langtur, er det en god nyhet at du kan kjøpe reservebatteri for å ha med på turen. For 400,- får du et ekstra batteri som gir deg 18 nye timer, og det settes inn i den ene øreklokken. Det er mer enn du får på en Tesla eller Jaguar I-Pace…

 

 

Komfort

Når du betaler fem tusen for et par med trådløse hodetelefoner er det avgjørende at komforten er på plass. Og de skal innimellom kanskje sitte på hodet i lengre tid, og ikke bare være med på trikken fra Birkelunden. For ikke å snakke om hvis du vurderer å anskaffe de på jobb for å stenge pludrende kolleger i kontorlandskapet ute.

Komforten er upåklagelig, og B&O har funnet en god balanse mellom fasthet og komfort når du skal gå utendørs med hodetelefonene. Lakmustesten var da de satt på mitt hode i 6 timer kontinuerlig i påskens togtur til Stockholm. Selv det fungerer bra, bare høyden blir justert riktig.

 

Lyden av Beoplay H9i

Vi starter med den litt dårlige nyheten, en faktor som egentlig er en selvfølge. Jeg har den siste tiden omgitt meg med de tre toppmodellene av stasjonære hodetelefoner fra Denon – AH-D5200/7200/9200 i et prisspekter fra ca. seks til femten tusenlapper. Og tatt i betraktning at dette er rene stasjonære, kablede modeller uten verken mikrofoner eller ANC, er det ganske utenkelig at H9i helt kan følge den overveldende lyden fra disse – spesielt AH-D9200. Og det er spesielt den formidable og autoritære bassgjengivelsen fra disse modellene som gjør at H9i kommer litt til kort.

Men når vi så har unnagjort denne ganske urettferdige sammenligningen, må det bemerkes at Beoplay H9i har en veldig bra lyd. Også bassen, som slett ikke er noen pingle, og som kompenserer at den ikke går like dypt som tre-modellene fra Denon med at den har en veldig distinkt bass, en bass som tross alt går bra dypt i forhold til hva jeg forventer av gode hodetelefoner.

Også øvrige frekvensområder gir en svært og gjengivelse. EN mellomtone som gir god kropp, og en godt balansert diskant, som verken stikker seg frem eller fremstår som forsiktig. Og det må medgis at lyden er enda mer balansert og åpen i H9i enn i mine Beoplay H6, som også er veldig gode hodetelefoner i sin prisklasse.

Og skulle du ha behov for litt fintuning av lyden er det fire forhåndsdefinerte klanger å velge mellom inne i Beoplay-appen. Eller du kan tune din egen klang.

 

 

Konklusjon

Bang & Olufsen har laget et uforskammet godt sett med støykansellerende hodetelefoner med Beoplay H9i. De har de vinnende kombinasjonene av et uimotståelig design, flott lyd og praktiske egenskaper i form av ANC, touchbetjening og mulighet for reservebatteri. En materialbruk to die for topper det hele, og så er jeg glad for at B&O i motsetning til enkelte andre produsenter har erkjent at ekte skinn eldes med patina.

Beoplay H9i er gatens dronning!

 

 

Lest 7136 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.