søndag, 24 mars 2019 10:55

TEST: Denon AH-D9200 – Balsam for en audiofil sjel Spesial

Skrevet av

 

Etter å ha varmet opp med de to mindre modellene av HighEnd hodetelefoner i tre har turen kommet til flaggskipet. Denon AH-D9200 gjør et dypt inntrykk.

Etter å ha testet AH-D7200 og AH-D5200 fra Denon var det ganske stor spenning knyttet til testen av Flaggskipet AH-D9200. For begge de to modellene gjorde et svært godt inntrykk, og selv om den innbyrdes forskjellen er ganske liten, skiller begge de to modellene seg ganske klart fra mange andre hodetelefoner i denne prisklassen. En formidabel bassgjengivelse kombinert med en svært behagelig med samtidig detaljert gjengivelse av resterende frekvensområder gjør dette til gode kjøp til stasjonært bruk. Hva kan så den langt dyrere toppmodellen AH-D9200 tilby i tillegg? Er det bare en enda bedre innpakning av den samme lyden? Stay tuned!

Denon har altså tre HighEnd hodetelefoner der øreklokkene er utført i tre. Designmessig er det store likhetstrekk mellom disse, og det er trematerialet som der det viktigste signalementet hvis du skal etterlyse en av modellene. Og for de to minste modellene kan man kanskje si at hvilket treslag du foretrekker kan være utslagsgivende for hvilken modell du skal velge. Det er slett ikke situasjonen når vi tar med flaggskipet i beregningen. For i tillegg til at prislappen har blitt mer enn doblet, er det andre parametere som betyr langt mer enn hvilket treslag som passer best til parketten.

Bambus.

Der Denon valgte Valnøtt i AH-D7200 og Zebrano i den litt rimeligere modellen AH-D5200 har de gått for et helt annet treslag i flaggskipet. I AH-D9200 er det ikke valgt et kortreist materiale i øreklokkene. Eller forresten – det er jo egentlig det, for bambusen er hentet i Japan, og i forhold til fabrikken blir det kortreist.

Bambus har flere karakteristiske egenskaper. Treslaget har en veldig eksponert trestruktur, og i tillegg til at det er lett, er det ifølge Denon veldig bra for å dempe resonanser.

En veldig flott detalj, som samtidig skiller AH-D9200 fra de rimeligere modellene er at Denon-logoen er innfelt i de håndlagde øreklokkene.

Eksklusiv materialbruk

På øreklokkene er det benyttet memoryfoam, dekt med kunstskinn. Denon har valgt kunstskinn fremfor ekte skinn fordi det bedre bevarer utseendet over lang tid, også på deler som er eksponert for mye bevegelse. På utsiden av bøylen er det derimot benyttet ektes skinn, siden denne er mindre eksponert for forringelse ved bruk. Eller patina, som andre vil kunne kalle det.

Det er ellers benyttet aluminium i rammen.

Drivere

AH-D9200 har drivere bygget i nanofiber, og benytter Denon sitt Free-Edge oppheng. Dette skal gi stor bevegelsesfrihet og dynamikk. Driverne har en Neodymium magnet som leverer over 1 Tesla.

Kabler

Denon har lagt ved to høykvalitetskabler med AH-D9200. Og det er ikke bare ulik geometri på kablene, men også ulike materialer i dem. Og det ligger i sakens natur at med to ulike kabler er det selvfølgelig snakk om løse, utskiftbare kabler.

Vi starter med den lengste, en 3 meter lang sølvbelagt kabel med 6,3mm jack plugg. Denne kabelen er beregnet for stasjonær bruk, fortrinnsvis tilkoblet en hodetelefonforsterker av høy kvalitet. Eller i det minste en hodetelefonutgang på en forforsterker eller integrert forsterker.

Den andre kabelen er laget i OFC (Oxygen Free Copper), og har en lengde på 1,3 meter. Da jeg pakket den ut, tenkte jeg at det var en produksjonsfeil, for også den hadde tilsynelatende en 6,3mm jack i den ene enden. Men det er snakk om en 6,3 – 3,5mm adapter som er så integrert at det fremstår som en enkel 6,3mm plugg. Drar du den av, dukker det opp en 3,5mm under. Denne kabelen er altså tiltenkt en noe mer bærbar bruk. Men jeg tviler på at det dukker opp nevneverdig mange AH-D9200 på morgentrikken fra Olaf Ryes Plass – dette er litt for edle varer til å dra med ut som reisehodetelefoner. Og kanskje litt for store også. Da er det mer sannsynlig at den kan få utstrakt innendørs bruk sammen med en Dragonfly Red, eller en annen portabel hodetelefonforsterker.

Begge kablene har en høy finish, og en materialbruk som oser av kvalitet.

 

 

Komfort.

I likhet med de to rimeligere modellene har AH-D9200 en svært god komfort. Dette til tross for at vekten ikke er spesielt lav – 385 gram på de to rimeligste modellene og 10 gram lavere på toppmodellen i Bambus. Men de er akkurat passe stram i denne fine balansegangen mellom å være behagelig og å sitte stabilt på hodet. Memoryfoam kledd med kunstskinn er åpenbart også en vinnende kombinasjon her.

Testoppsett.

AH-D9200 ble i hovedsak benyttet i to oppsett:

 • Linn Kinos forforsterker
  Linn Akurate DS 0 streamer
  Onkyo CP-1050, med 2M Black PU og Heed Questar RIAA
  Denon DCD-2000AE CD/SACD-spiller
 • iPhone 6 Plus
  Dragonfly Red DAC
  Ifi iCAN hodetelefonforsterker

 

 

Vi spiller musikk

Innledningsvis må jeg nevne at musikkeksemplene nedenfor bare er noen få smakebiter. Denon AH-D9200 ble benyttet på et sted mellom 50 og 100 analoge og digitale plater.

 

Natt i Desember

Vi starter med litt julesteming på etterskudd. Eller forskudd, alt etter som man ser det. Natt i Desember med duoen Knut Reiersrud / Iver Kleive er en fantastisk utgivelse, og det gir en ekstra dimensjon å lytte til den gjennom AH-D9200. Den luftige klangen er mesterlig gjengitt, en klang som for første gang fra denne duoen ikke kommer fra Odense Domkirke, men fra Haderslev Domkirke litt lenger vest. Det er en formidabel bass på denne utgivelsen, og jeg vet ikke om noen annen hodetelefon som gjengir bassen med like stor avslappet autoritet. Det måtte i så fall være de to rimeligere modellene, men bassen er enda litt bedre på AH-D9200.

 

Buenos Aires – Paris – Chicago

Masse luft finner vi også på Per Arne Glorvigen sin utgivelse Buenos Aires – Paris – Chicago. Luft og dynamikk, mesterlig ivaretatt av lydtekniker Sean Lewis. Og av AH-D9200. Dette er en av de utgivelsene der det er åpenbart at AH-D9200 spiller i en litt annen divisjon enn de to rimeligere modellene. Det gis en annen innsikt i rom og detaljer.

 

Lux

Trygve Seim sitt fantastiske Requiem er selvfølgelig mesterlig fanget til blant annet SACD av Morten Lindberg / 2L på denne utgivelsen. Og det er en fornøyelse å høre hvordan AH-D9200 boltrer seg i orgelbass og romlig gjengivelse. Jeg hadde egentlig tenkt å bare ta en liten svipptur innom denne plata for å sjekke lyden, men ble sittende og lytte til hele verket. Fantastisk!

 

And Then Comes The Night.

Denne ECM-utgivelsen med Mats Eilertsen Trio er litt mindre lydmessig spektakulær enn f.eks. Natt i Desember og Lux. Mer lavmælt, men med en veldig flott bass og mye dynamikk og luft rundt instrumentene. Veldig bra gjengitt av disse hodetelefonene.

 

 

You Don`t Know The Life

En veldig morsom og annerledes plate av Jamie Saft, i et jazzy landskap. Fin rytmisk punch og dynamikk og god forening, sammen med en veldig kreativ bruk av orgel og andre tangenter. Denon AH-D9200 formidler dette på en veldig bra måte.

 

 

Urban Gardening

Vi runder av disse smakebitene med litt vinyl, og det er Jacob Young som trakterer gitaren sammen med et utvalg av andre musikere. Selv om det ikke er blant de LP med aller best detaljgjengivelse hjelper AH-D9200 til med å definere de musikalske begivenhetene.

 

 

Musikalsk sammenfatning.

Som de musikalske smakebitene ovenfor indikerer, er det en svært høy kvalitet på gjengivelsen. Vi starter med bassen, som det ikke er til å unngå å karakterisere som den aller største styrken også til AH-D9200, i likhet med AH-D7200 og D5200. Og bassen er enda bedre på toppmodellen. Det er nesten noe naturstridig med den småarrogante og uanstrengte måten AH-D9200 formidler selv ekstremt dype basstoner på, uten at pulsen øker med en kalori. Det er imponerende, samtidig som hodetelefonene indikerer at dette er a walk in the park. Dype orgeltoner er noe av det mest fascinerende man kan få servert når det leveres med kvalitet. Og kvalitetsbass er varemerket til AH-D9200. Og så må det selvfølgelig tilføyes at selv om de dypeste orgeltonene vanligvis ikke er særlig rytmiske av seg, og dermed kanskje ikke innebærer den utfordringen det er å gjengi dyp bass med rytmisk presisjon. Greit nok det, men det er det annen musikk som gjør, og disse Denon-modellene serverer også dette med like stor selvfølgelighet.

Men det er likevel ikke bassgjengivelsen som utgjør det skarpeste skillet mellom AH-D9200 og de rimeligere tre-modellene fra Denon. For også disse modellene har en usedvanlig god bassgjengivelse. Hadde det bare vært bassgjengivelsen som skule bedømmes, ville det kanskje ikke vært bryet verd å øke prisen til over det doble for å få fatt i et par av flaggskiphodetelefonene.

Men det er selvfølgelig mye mer som skal bedømmes, og det er her det tydeligste skillet mellom AH-D5200/7200 og AH-D9200 ligger. For der de to mindre kommer litt til kort i forhold til AH-D9200 er i forhold til den suverene detaljgjengivelsen hos sistnevnte. Tendensen opplevde jeg allerede på de to mindre modellene. De har en behagelig lydsignatur, med noe som kan oppfattes som en anelse forsiktighet i diskanten. Denne forsiktigheten er nok like mye fravær av forvrengning og fremstikkende frekvensområder, men like fullt et snev av forsiktighet.

Hos AH-D9200 oppleves også denne forsiktigheten, men i mindre grad. Og til gjengjeld er det så stor detaljrikdom at nettopp dette blir en av hodetelefonenes absolutte styrker. Men det er ikke noe problem å oppleve massevis av detaljer også på andre hodetelefoner – greia er bare at AH-D9200 kombinerer dette med en suveren musikalitet og behagelig lytteopplevelse. Dette gjør at du kan nyte disse hodetelefonene i timevis selv om du egentlig ikke er en HeadFi-freak i det hele tatt. AH-D9200 er så vanedannende at det var en sørgelig dag da de måtte forlate Rodeløkka.

Konklusjon

Man kunne ha et lite håp om at AH-D5200/D7200 leverer 98 % av lydkvaliteten til flaggskipmodellene til under halve prisen. Og at toppmodellen bare er en eksklusiv ekstravaganse for de som på død og liv skal ha det aller dyreste, med en eksotisk materialbruk.

Sånn er det dessverre ikke. Eller for å si det sånn som danskene noen gang sier det: Man får ikke det hele for kun det halve! Etter å ha tilbrakt et par måneder sammen med AH-D9200 og AH-D5200 er dette en dårlig nyhet. For selv om jeg ble ganske betatt av den minste modellen i den testperioden da jeg var disiplinert nok til å la toppmodellen bli liggende urørt i esken, ble det helt åpenbart at det var en solid dose med ekstra lydmagi hos flaggskipmodellen AH-D9200.

Er så AH-D9200 verd prisforskjellen på 250% i forhold til AH-D5200? Det er selvfølgelig et spørsmål som er umulig å besvare, for det er avhengig av den enkelte sine prioriteringer. Har flaggskipmodellen 2,5 ganger bedre lyd enn den rimeligste HighEnd-modellen fra Denon? Livet har lært meg at det er meningsløst å måle lydkvalitet i prosent. Den må måles i musikalsk glede og livsnytelse, og da blir det opp til hver enkelt å prioritere. Setter du pris på musikalsk magi, og attpåtil liker å lytte med hodetelefoner, er svaret et klart ja – AH-D9200 er verd prisforskjellen fra AH-D5200.

Det som uansett er sikkert er at Denon AH-D9200 gir musikalsk balsam for skjelen. Og det til tross for at byggematerialet er bambus.

 

Pris for Denon AH-D9200 er kr. 14.998,-

Denon importeres til Norge av Hi-fi klubben.

Les mer om AH-D9200 hos Denon.

 

 

 

Lest 8095 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.