søndag, 16 desember 2018 09:57

TEST: Denon AH-D7200 Spesial

Skrevet av

Denon AH-D7200 har legendariske forfedre. Jeg har testet nyeste tilskudd i dette toppsjiktet fra Denon.

Denon kjenner vi som en tungvekter innen HiFi-elektronikk, men de har også en skjellsettende rullebane innen mer småskala-produkter. Platespiller-pickuper er en av disse kategoriene, og Hodetelefoner er en annen.

AH-D7000 ble lansert for ti år siden, og var den virkelig legendariske av de forutgående modellene. Den har til og med fått en egen entusiasttråd på Hifisentralen, og har en stor tilhengerskare. Etterfølgeren AH-D7100 oppnådde ikke helt den samme profileringen, så det er et tungt ansvar som hviler på siste tilskudd i stammen – AH-D7200, som vi skrev om i mars 2017 da den ble lansert.

Etter lanseringen av AH-D7200 har det etter hver kommet flere nykommere i AH-D-serien fra Denon. De er alle lukkede konstruksjoner, men har en ganske stor spennvidde prismessig, fra den minste modellen AH-D1200 med en prislapp på 1.798,- til det helt nye flaggskipet AH-D9200 til 14.998,-. Og midt mellom disse to ytterpunktene finner vi AH-D5200 til 5.998,- og altså testmodellen til en tusenlapp mer. Og med unntak av de aller rimeligste, kommer de øvrige tre modellene i klokker i ekte tre, og i hvert sitt materiale.

 

 

 

Valnøtt

Denon AH-D7200 har ørekopper som er uført i ekte valnøtt. I følge Denon har dette stor betydning for lyden. Materialet er så hardt at det demper egenresonanser. Også utformingen av øreklokkene skal bidra til dette. Jeg må bare stole på Denon når det gjelder årsakssammenhengen her, men kan kvittere på at det er en gjengivelse frigjort fra plagsomme resonanser. Mer om det senere.

Andre bidrag til lydkvaliteten skal være de nyutviklede FreeEdge-membranene, som er laget av nano-fibre. I følge Denon gjør dette at den 50mm store membranen er ekstremt sterk og lett.

Aluminium er ellers et eksponert materiale i denne konstruksjonen.

 

 

 

Edel kabling

Kabelføringen inne i AH-D er utført i såkalt 7N-kobber. Dette er kobber som skal være 99, 99999% rent og iltfritt.

Den eksterne, avtagbare kabelen mellom hodetelefonen og kilden er også uført i 7N-kobber. Denne er for øvrig utført med 6,35mm kabel, noe som helt klart signaliserer disse hodetelefonenes primære bruksområde. Dette er ikke den hodetelefonen du finner på rekke og rad blant morgenfugler på trikken mellom Birkelunden og Jernbanetorget…

 

 

 

Komfort.

Denon liker notorisk å omtale AH-D7200 som lette, men det må forstås i referanse av den klassen de befinner seg i. For lukkede high-end hodetelefoner har slett ikke for vane å være plagsomt legge. Og i min bok er 385g på sokkelesten ikke svært lett, men heller litt høy vekt. Men det som betyr noe er at de til tross for en veloverveid vekt, er meget komfortable. Dette har nok mer med en godt tilpasset form å gjøre, og det faktum at de ikke strammer plagsomt. Det er en svært god balanse mellom det å skulle sitte godt, og ikke være unødig stramme. Og ekte skinn rett mot øret forsterker både komfort og den gode, eksklusive følelsen.

 

Eksklusive hodetelefoner.

For Denon AH-D7200 oser av kvalitet. Det er nesten litt Bentley-assosiasjoner til den gedigne kvalitetsfølelsen som gis av valnøtt og aluminium, en følelse som forsterkes av en førsteklasses detaljbearbeiding. Og ikke minst den saueskinnskledde bøylen. Man kan selvfølgelig fnyse av dette og kalle det snobberi, men faktum er at for folk flest har dette en betydning som er med på å underbygge de audiofile kvalitetene som har bolig i hodetelefonene.

 

 

Hodetelefoner primært for stasjonært bruk.

Den typiske operative settingen for Denon AH-D7200 er nok stasjonært hjemmebruk. Disse er for store-, og for folk flest også for kostbare til å benytte utendørs. Da er det mer aktuelt å benytte AH-D7200 i godstolen hjemme, gjerne i kombinasjon med en høykvalitets hodetelefonforsterker. For disse hodetelefonene har behov for god elektronikk for å yte sitt aller beste. Men ikke for det – jeg har forsøkt alle varianter i testperioden.

 

Tilkoblet elektronikk

Direkte tilkoblet en iPhone via 3,5-6,35 adapter spiller de selvfølgelig bra. Fyldig bass og god detaljgjengivelse, men vi møter litt veggen på noen krevende innspillinger. Dette er naturligvis ikke Denon sin feil, men illustrerer kraftige begrensninger i 3,5mm-utgangen på iPhone.

Da er situasjonen en helt annen med AudioQuest Dragonfly Black (les test her) som DAC og hodetelefonforsterker. Detaljoppløsningen øker, og det er også litt mer kraft tilgjengelig. Men heller ikke Dragonfly Black er noen fullgod makker til Denon AH-D7200.

Med Dragonfly Red blir kvaliteten løftet enda et hakk, og nå begynner det å ligne på den ideelle makkeren til AH-D7200, hvis vi likevel skal ta hodetelefonene ned på tur. Begrensningene med denne hodetelefonforsterkeren og DACen er små, og enda mindre blir de hvis vi tar med en JitterBug i kjeden. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til denne lille dingsen som kollega Stig Arne har skrevet litt om, men med AH-D7200 blir det en ekstra presisjon i gjengivelsen.

Likevel var det først når hodetelefonene ble tilkoblet mitt stasjonære anlegg at de helt fikk vist seg fra sin beste side. I denne sammenhengen besto dette av Linn Akurate DS som kilde, og Linn Kinos som forforsterker. Sistnevnte har en skikkelig god hodetelefonutgang.

 

 

Lyden

Bassgjengivelsen på Denon AH-D7200 er det du først legger merke til. Det må ikke forveksles md at den er prangende eller dominerende, men den har en naturlig autoritet som du svært sjelden opplever i et par hodetelefoner, selv ikke i gode lukkede konstruksjoner. Det er en fryd å følge fingerbevegelsene til Arild Andersen i det de trakterer hans kontrabass. Og det er en kombinasjon av en overraskende dyp bass, og det jeg liker å kalle en «tunefull» bass. Sistnevnte indikeres av at det holdes styr på begivenhetene i nedre region på en sånn måte at det blir lett å oppfatte tonene.

En varm mellomtone gjør det til en svært hyggelig opplevelse å høre på gode vokaler, og strykeinstrumenter får en flott glød i klangen.

Det er feil å si at diskanten er tilbaketrukket, men det kan likevel oppleves et snev av forsiktighet. Dette har nok primært med å gjøre et totalt fravær av skjemmende forvrengning i diskantområdet, en forvrengning som ellers har en tendens til å få diskanten stikke seg ut. Her er det en avslappet diskant kombinert med svært god oppløsning.

Men det er ikke bare på tradisjonelle HeadFi-parametere at AH-D7200 skiller seg positivt ut. Det er et veldig utbredt fenomen selv i gode hodetelefoner at du får en «in your head» gjengivelse, totalt blottet for perspektiv. Dette er ikke tilfelle på samme måtte med disse Denon-modellene, og jeg antar at klokkenes geometriske utforming har hovedansvaret for dette.

 

Konklusjon.

Jeg har egentlig ikke vært noen stor bruker av hodetelefoner. Jeg foretrekker det gode perspektivet man får fra et godt konvensjonelt anlegg. Men Denon AH-D7200 har vært en svært annerledes opplevelse enn med hodetelefoner flest. For med disse elegante og komfortable hodetelefonene er det en stor fornøyelse å lytte, og det med en stor audiofil opplevelse. Jeg opplever et behagelig, men samtidig høyt detaljert lydbilde. Og en bass «to die for».

For snaut syv tusenlapper får du et par hodetelefoner som oser av kvalitet, og med en bunnsolid lydkvalitet. Det er en prislapp som helt klart henvender seg til entusiaster, men som likevel prismessig er i nedre sjiktet av de ypperste HighEnd-hodetelefonene. Et utpreget godt kjøp hvis du er ute etter hodetelefoner der du virkelig kan nyte musikken i en eksklusiv atmosfære.

 

Veil. Pris kr. 6.998,-

Importeres og selges av Hi-fi klubben.

Lest 8412 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.