onsdag, 21 desember 2022 17:25

TEST: Marantz CINEMA 70s – en elegant AV-receiver litt utenom allfarvei Spesial

Skrevet av

Marantz har nettopp utvidet sin nye designlinje med en rekke komponenter i AV-serien CINEMA. VIihar lånt den minste av dem til test – den kompakte slimline-modellen CINEMA 70s.

Innhold:

DEN NYE LINJEFØRINGEN

CINEMA-FAMILIEN

SLIMLINE

TERRENGET

DESIGN OG FINISH

TILKOBLINGER

HDMI

Øvrige innganger

AD-sjekk

BLUETOOTH

HEOS

ROON

PRE-AMP MODE

FORSTERKERE

FJERNKONTROLL

SETUP-MENY

Audyssey MultEQ

Subwoofer

Speaker Preset

APPER

WEB CONTROL

Hodetelefonutgangen

Sennheiser HD650

Denon AH-D7200

Hifiman HE400i 2020

Focal Elear

Spilleliste med høyttalere

Vi lytter til hele dagsaktuelle album

Lasse Thoresen - Lyden av Arktis (Pure Audio Blu-ray – DTS-HD MA)

Isobel Waller-Bridge, 12 Ensemble – VIII

VI SNURRER FILM

Troll (Netflix)

Emancipation (Apple TV+)

CINEMA 70s SOM REN FORFORSTERKER OG PROSESSOR

OPPSUMMERING LYTTEINNTRYKK

KONKLUSJON

Marantz foretok et vårslepp midt på høsten i år, som så ofte er tilfelle med nye generasjoner med AV-produkter. Og selv om produktene selvfølgelig bygger på Marantz sine etter hvert svært lange tradisjoner også med AV-produkter, var det en ganske banebrytende nyhet med hele serien denne gangen. For selv om vi naturligvis burde sett dette komme en stund også for AV-serien, var det uunngåelig forfriskende med dette nye designkonseptet også på AV-receiverne. Og dessuten er det en designmessig nyskaping på CINEMA-serien som man lett kan overse ved første blikk.

DEN NYE LINJEFØRINGEN

Da Marantz lanserte sin første generasjon av fornyelse for snart to år siden, skjedde det med to stereomodeller. Forsterkeren MODEL 30 er en klasse D-forsterker, og den andre modellen er SACD-spilleren SACD 30n. Begge disse modellene er uhyre spennende produkter, som kanskje primært appellerer til den øvre delen av det audiofile markedet.

Og tidligere i år ble den nye designserien supplert med to nye modeller som må antas å ha en betydelig bredere appell på grunn av sin langt mer moderate prisklasse. Vi snakker da om Den integrerte klasse A/B strømmeforsterkeren MODEL 40n, som vi testet i sommer, og den rene CD-spilleren CD 60.

CINEMA-FAMILIEN

Før vi går videre vil jeg ta en kort presentasjon av resten av CINEMA-familien. De tre først ankommende er CINEMA 50, 60 og 70s, der sistnevnte altså er vårt testeksemplar. Det kan fremstå som om den viktigste forskjellen mellom Cinema 60 og Cinema 70s er kabinetthøyde og effektforsterkerdelen, i tillegg til at CINEMA 60 har en ekstra analog, optisk og coax lydinngang. Prisforskjellen er også ganske moderat, der de 10.499,- for CINEMA 70s blir økt med 3.500 for CINEMA 60. Men har du behov for den nominelle doblingen av effekt i CINEMA 60 over minstemann, kan det være en god investering.

Med CINEMA 50 begynner det å skje ganske mye. Dette er en AV-Receiver som later til å tilfredsstille hardcore hjemmekinoentusiaster, med både større forsterkere i flere kanaler, 11.4 prosessering og en del andre nyheter som vi omtaler i et senere avsnitt. En prislapp på 20.499,- kan gjøre det fristende for de som i utgangspunktet vurderer en CINEMA 60 å strekke seg litt lenger.

Et stykke utpå nyåret kommer også den foreløpig største AV-receiveren. CINEMA 40 har en prislapp på 28.999, og så ryktes det at det om en stund kanskje kommer en enda heftigere modell med navn CINEMA 30, men det er ubekreftede rykter. Det som derimot er bekreftet er at det utpå nyåret en gang kommer en ren prosessor med navnet AV 10, og en effektforsterker med navnet AMP 10.

DU kan lese mer om CINEMA-serien i vår nyhetsartikkel i forbindelse med lanseringen. Og så er det fristende å tilføye at det i skrivende stund kan se ut som om CINEMA-serien er spesielt aggressivt priset i Norge, hvis vi legger til grunn en typisk dollar- eller euro-«kurs».

SLIMLINE

Slimline-konseptet er etter hvert godt innarbeidet hos Marantz, og så vidt vi vet begynte det allerede i 2009 med modellen NR1501. Og konseptet har vært enkelt og forståelig – en fullblods AV-receiver som ruver lite i stua, og som gjerne har noe mindre effekt enn typiske AV-receivere i sin prisklasse, men som likevel ivaretar en høy lydkvalitet.

Etter hvert har NR1501 fått en rekke direkte etterfølgere og vi skrev om en av disse i form av NR1506 i 2015, som endte med NR1510 i 2019. I tillegg ble 7-kanalsverjonen 1710 ble lansert samme år samtidig med at også stereoversjonen NR1200 med full HDMI ble lansert. Året etter ble NR1710 erstattet av NR1711, og i år kom altså den designmessig helt nye modellen CINEMA 70s.

TERRENGET

Det har rent en del vann i havet siden jeg testet en av CINEMA 70s sine stamfedre til omtrent samme pris for ca. 20 år siden. Marantz SR7300 hadde naturlig nok et veldig annerledes sett med fasiliteter enn CINEMA 70s, og Circle Surround var en av de kodekene jeg ble litt fascinert av den gang, som en kompetent oppskalering av et stereosignal til 5.1-gjengivelse.

I mellomtiden har AV-receivere hatt både en voldsom oppblomstring- og kanskje et nesten like stort fall i volum. Den tiden da det stort sett var AV-receivere som ble solgt av forsterkere er definitivt tilbakelagt. Men noen produsenter holder fremdeles fortet, og de to fetterne Denon og Marantz er vel de som har vært mest på banen sammen med Yamaha – produsenten som hadde DSP-AZ2 som var mitt aller første testobjekt i Audiophile.no i 2002, og også den tredje AV-receiveren i rekken fra Yamaha i mitt eie.

Det som tidligere har vært uhyre skarpskodde konkurrenter i AV-markedet – Onkyo og Marantz, har hatt sine utfordringer i kraftig motbakke, og også Harman Kardon har vært en produsent som i sin storhetstid var uhyre populær blant mange, deriblant meg. De er nå helt vekke fra AV-receivernes jaktmarker. Selv Sony har trappet ned sitt engasjement i denne sektoren, selv om de ikke er helt ute. De utmerkede ES-receiverne er et savn for mange i markedet. Sony lager fremdeles gode og interessante produkter, men det er lenge mellom hver nylansering.

Derfor er det ikke så veldig mange aktuelle konkurrenter i den aktuelle prisklassen til CINEMA 70s. Yamaha har RX-A2A som koster noen hundrelapper mer. Den har mer oppgitt effekt, men mangler Marantz sine pre-out for alle kanaler. Denon har AVR-X2800H til en tusenlapp mindre enn CINEMA 70s med mye av de samme egenskapene, men også en god del avvik.

NAD har hele tiden vært en dark horse i denne sektoren, og har hatt egenskaper som typisk har skilt seg ut i mengden. De har tidligere også hatt budsjettmodeller som har gått lavere i pris enn det segmentet vi befinner oss i nå, men av dagens modeller i det norske markedet starter det rundt 50% høyere enn CINEMA 70s, med modellen T758 V3I. Mer en mulig konkurrent til CINEMA 60, med andre ord.

Da jeg etter lanseringen i midten av november meldte min interesse for test av en av nykommerne i CINEMA-serien til Marantz, var det den dyreste modellen CINEMA 50 og den rimeligste CINEMA 70s som fremsto for meg som de aller mest spennende kandidatene. CINEMA 50 fordi den har mange interessante nyheter, som 4 individuelt justert subwoofer-utganger som kan settes opp med styring av dypbassen til den subwooferen som rent fysisk befinner seg nærmest den høyttaleren bassen oppstår i. Eller som Dirac Live.

Men også CINEMA 70s fremsto for meg som en av de mest interessante, på grunn av en moderat pris i et slimline-kabinett, og egenskaper som kan gjøre den ekstra aktuell som forforsterker/prosessor. Siden CINEMA 70s var den som var tilgengelig tidligst, landet jeg på den. Og i denne testen vil den bli utprøvd både som en komplett forsterker/AV-receiver, og som en forforsterker/prosessor med eksterne effektforsterkere.

DESIGN OG FINISH

Som antydet tidligere bygger designet til CINEMA-serien kraftig på designet til HiFi-serien som startet for to år siden med MODEL 30 og SACD 30n. Men det er noen forenklinger som skiller CINEMA-serien fra HiFi-serien. For det første er den sentrale platen som danner bakgrunn for kontrollhjulene, knappene og det ikoniske Marantz-koøyet i sentrum økt i høyde sånn at det dekker hele høyden. Det gjør at den bakenforliggende aluminiumsplaten med en slags «hamret» struktur også avsluttes der den sentrale platen slutter, i motsetning til HiFi-komponentene der den hamrede aluminiumsplaten i bakgrunnen er sammenhengende også over- og under den sentrale platen.

På de to rimeligste modellene er dessuten den sentrale platen i et robust kunststoff, mens de på CINEMA 50 er i aluminium. Sistnevnte har dessuten et deksel som kan åpnes, og som skjuler betjeningsknapper. CINEMA 50 har dessuten det elegante lyset bak et overheng på frontplaten som gir en diskre belysning av den hamrede platen, et trekk som gjenkjennes fra de nye stereoforsterkerne fra Marantz.

CINEMA 70s har altså spart inn på enkelte detaljer i forhold til de dyreste modellene i CINEMA-serien, men det forhindrer ikke at mesteparten av den eksklusive Premium-følelsen jeg opplevde med MODEL 40n i hovedsak er ivaretatt. Designmessig harmonerer disse fullstendig, og det kan være et viktig trekk. For nettopp CINEMA 70s kan være en utmerket kombinasjon med MODEL 30 eller 40n for et kombinert AV- og HighEnd stereooppsett, der disse stereoforsterkerne sine muligheter for AMP-direct som en HT-Bypass.

Også bakplaten har en ryddig struktur, og gir en god kvalitetsfølelse. Samtidig er det litt tydelig at man befinner seg i mellomklassen, og ikke HighEnd. Blant annet sammenlignet med MODEL 40n er det ikke like påkostede terminaler.

Men helheten på CINEMA 70s er utmerket, og gjør den til en verdig minstemann i det som er fristende å betrakte som markedets mest elegante serie med AV-recievere.

TILKOBLINGER

Antall tilkoblinger avspeiler til en viss grad at dette er en slimline AV-receiver. Det vil si at de mest hardbarka hjemmekinoentusiastene kanskje ikke får oppfylt alle sine ønsker, men det er neppe den primære målgruppen for CINEMA 70s.

HDMI

HDMI har blitt det nesten altoverskyggende interface for både lyd og bilde i vår tid, og både kompositt og komponent videoinnganger er totalt fraværende på CINEMA 70n. Derimot har 6 HDMI-innganger, og av disse er det 3 stk. som støtter 8k/60Hz eller 4k/120Hz. Denon og Marantz var de første med støtte for 8k/60Hz og 4k/120Hz i seriene som ble lansert for to år siden. Da var det bare en inngang som støttet denne båndbredden, og i tillegg var de uheldige med leverandøren av HDMI-kretser og hadde noen feil på disse.

På årets CINEMA-serie er det tre av inngangene som støtter 8k/60Hz og 4k/120Hz, og det må være tilstrekkelig for de mest ekstreme hjemmekino- og gamingentusiastene.

Antall HDMI-utganger er begrenset til 1, men den kan til gjengjeld samtidig benyttes som ARC/eARC.

Øvrige innganger

Digitale lydinnganger er begrenset til en optisk og en coax. Dette er altså et av de punktene der storebror CINEMA 60 skiller seg ut med to av hver.

Analoge innganger er det tre av, og det er tilstrekkelig for de aller flest på en AV-receiver i dette segmentet. Mange vil ikke ha behov for analoge innganger i det hele tatt, men fleksibilitet er alltid et gode.

AD-sjekk

Som alltid ellers på forsterkere som inneholder en digitaldel tester vi om signalene som kommer inn via de analoge inngangene blir AD-konvertert, og denne gangen ble det napp. En tidsforsinkelse på ca. 11-12ms. ga en klar indikasjon på AD-konvertering. Men etter diverse forsøk på å gjenta dette med ulike innstilliger ble det bom – ingen tidsforsinkelse og ingen AD-konvertering. Selv ikke med H/V fronthøyttaler definert som small ble det avslørt en AD-konvertering. Uansett har dette har neppe noen praktisk betydning - sorterer under kjekt å vite.

Og så har CINEMA 70s en MM-inngang for platespillere, og den har vi ikke målt. Og det er liten grunn til å mistenke at denne inngangen blir AD-konvertert.

BLUETOOTH

Bluetooth-implementeringen på Cinema 70s har mye til felles med den på MODEL 40n. Det vil si at det er Bluetooth 4.2 som er tilgjengelig, og at eneste kodek er SBC.

Men det er et veldig viktig område på CINEMA 70s, og det er at i tillegg til å kunne motta Bluetooth signal fra f.eks. en mobil enhet har denne AV-receiveren også en Bluetooth-sender. Det gjør at du kan sende blåtannsignal til et sett med trådløse hodetelefoner. En veldig nyttig egenskap, men du må som så ofte ellers når det gjelder blåtann gjøre en jobb i forkant.  Inne i Setup-menyen finner du innstillinger for Bluetooth Transmitter under General. Her kan du aktivere BT-senderen, i tillegg til at du velger om det skal være bare lyd via blåtann, eller om den samtidig også skal spille via høyttalerne. Det er også i denne avdelingen du parer med en- eller flere BT-hodetelefoner. Men vær oppmerksom på at akkurat menypunktet Bluetooth Transmitter av en eller annen grunn er droppet i Web Control, så her må du inn i menyen ved hjelp av fjernkontrollen. Dette er også trolig årsaken til at jeg en stund overså denne muligheten i testperioden.

Når denne jobben er gjort, opplever jeg at CINEMA 70s automatisk kobler til et sett hodetelefoner som allerede er paret med receiveren straks jeg slår på de aktuelle hodetelefonene. I den situasjonen kan du også gå inn i «Option» menyen via en dedikert knapp på fjernkontrollen for å velge om det skal være lydgjengivelse bare via blåtann, eller via blåtann + høyttalere. Eller for å koble fra hodetelefonene.

HEOS

HEOS er som kjent Marantz og Denon sin strømmemotor, og ble lansert allerede sommeren 2014. Og hvem vet – kanskje kommer det til enda flere merker i Sound United sin portefølje med HEOS-kompatibilitet om ikke så lenge?

HEOS startet som et selvstendig produktmerke, men har etter hvert blitt innlemmet i Denon sin produktrekke med diverse smarthøyttalere og lydplanker. Og samtidig er altså HEOS navnet på denne strømmemotoren, som har blitt finpusset på i en årrekke. Og fordelen med HEOS er av samme grunn at du kan benytte dette økosystemet på tvers av flere produkter.

For de fleste av oss er nok strømmetjenestene den viktigste delen av HEOS, selv om økosystemet også byr på nettradio og DLNA. Av de strømmetjenestene vi regner som særlig relevante er det bare tre som har direkte støtte i HEOS – Spotify (Connect), TIDAL og Deezer. I testen av MODEL 40n påpekte vi at TIDAL har enda ikke fått støtte for sin versjon av Connect i HEOS, og det gjelder fremdeles.

Den gode nyheten er at alle de tre strømmetjenestene som støttes direkte fungerer med gapless playback, og det gjelder også for avspilling fra de andre strømmetjenestene via AirPlay 2. Det vil si - for Deezer sitt vedkommende opplever jeg en liten glippe på et lite brøkdels sekund. Og i motsetning til med MODEL 40n der dette bare skjedde når musikken er valgt via den 3.partsappen for Windows, skjer det også med den originale HEOS-appen. Litt pussig fenomen.

Marantz har ikke falt for fristelsen å lage et brukergrensesnitt for HEOS der det er lagt opp til å kunne browse i de respektive strømmetjenestene – en egenskap som ville vært et glimrende valg for nettopp en AV-receiver der en tilkoblet skjerm er standard.

Det finnes en grei app med navnet Heos Remote, utarbeidet av en tredjepart – en herre med navn Daniel Vistisen. Den fungerer til det meste, selv om den ikke er perfekt.

Du kan også strømme fra mobilen med de tre andre strømmetjenestene Qobuz, Apple Music og Youtube Music, men da blir det via Bluetooth eller AirPlay 2. Jeg har et sterkt ønske om at i hvert fall Qobuz blir innlemmet i HEOS-økosystemet i løpet av året.

ROON

På en annen side kan du benytte deg av et eventuelt Qobuz-abonnement sammen med CINEMA 70s og HEOS hvis du også abonner på Roon. For CINEMA 70s er Roon Tested, som innebærer at den kan koble seg til Roon via AirPlay 2.

Den gode nyheten er at alle de tre strømmetjenestene som støttes direkte fungerer med gapless playback, og det gjelder også for avspilling fra de andre strømmetjenestene via AirPlay 2. Det vil si - for Deezer sitt vedkommende opplever jeg en liten glippe på et lite brøkdels sekund. Dette skjer bare med Deezer.

PRE-AMP MODE

Nå har vi kommet til en av de virkelige godbitene med denne kompakte AV-receiveren. For det at en receiver i dette segmentet har et fullt sett med Pre-out for 7 kanaler, pluss to subwoofere er ganske uvanlig – du må vanligvis høyere opp i pris for å få dette.

Men Marantz har tatt dette enda et skritt lenger. I oppsettmenyen har du mulighet for å konfigurere om de respektive effekttrinnene skal slås av, og dette kan konfigureres individuelt for parvise kanalsett. Dvs. for front, senter, surround og surround back / høydekanaler. Fordelen med dette er ikke bare at du kan spare strøm, du får også et renere signal vi pre-out ved å sette disse kanalene i «Pre-out Only». Marantz hevder at med effektforsterkerne aktivert kan du bare få et signal opp til 1,8 volt fra pre-out terminalene før forvrenging øker merkbart hvis man benytter modusen «Speaker + Pre Out», altså at effekttrinnene er aktivert.

Denne egenskapen er altså et funn for de som ønsker å benytte CINEMA 70s som en ren forforsterker og prosessor, eller som en kombinasjon der de innebygde forsterkerne benyttes bare for noen kanaler, mens f.eks. frontkanalene kjøres som Pre-out only, med eksterne effektforsterkere.

FORSTERKERE

CINEMA 70s har 7 effekttrinn innabords. Og litt overraskende er det at en såpass kompakt slimline AV-receiver ikke benytter klasse D, men har klasse AB. Effekten er oppgitt til 50watt i 8 ohms, 20Hz-20kHz, med THD: 0.08%, og 2kanaler drevet. Samtidig har Denon og Marantz en politikk der de garanterer at det skal oppnås minimum 70% av denne effekten ved drift i fem kanaler. Det vil si 35 watt samtidig i 5 kanaler.

Dette er selvfølgelig ikke veldig mye effekt, men mange vil kunne bli overrasket over hvor godt det strekker til. Spesielt dersom man benytter en- eller to subwoofere, og alle høyttalerne er definert som small, med delefrekvens satt en del over 20Hz. Og jo høyere, jo bedre i akkurat denne sammenhengen.

FJERNKONTROLL

Fjernkontrollen til en AV-receiver er nesten alltid en akilleshæl på et eller flere punktum og hovedgrunnen til det er at det alltid må kompromisses på grunn av at man helst skal ha flest mulig funksjoner direkte tilgjengelig, samtidig som flaten de kan legges ut på er begrenset. Og dessuten bør den helst ikke bli for stor og tung. Jeg hadde en gang en HighEnd universalkontroll fra Marantz med navn RC-2000 - har den vel egentlig fremdeles liggende et eller annet sted. Og den håndterte det meste tenkelige og utenkelige, blant annet via et stort display og programmerbare funksjoner. Men haken var at den ble så stor og tung at den var litt krevende å bruke av den grunn.

De nye fjernkontrollene i CINEMA-serien er tilsynelatende identiske for alle modellene, og ligner også til forveksling på fjernkontrollen til HiFi-serien. Og her er kontrasten på skriften svært mye bedre enn på testeksemplaret av MODEL 40n som jeg hadde på test tidligere i år. Men fremdeles er det litt krevende å lese all teksten for oss som har rundet seks-og-seksti, og har +2 i lesebriller.

Fjernkontrollen er ellers et veldig hyggelig bekjentskap, har god ergonomi og middels god rekkevidde og sendestyrke. Men den er en ihuga tilhenger av absolutt fri sikt mellom fjernkontroll og receiveren. På dette punktet har jeg opplevd mer tilgivende fjernkontroller på andre AV-receivere.

SETUP-MENY

On Screen display knyttet til Setup-menyen er et hyggelig bekjentskap, og er modernisert i forhold til forgjengerne. Det er ikke overdrevent fancy, men har en ren og tiltalende bakgrunnsfarge, og gir på ingen som helst måte flashback til forrige århundres tekst-tv.

Strukturen er logisk oppbygget, og det er ganske enkelt å finne de ulike innstillingene.

Audyssey MultEQ

Det er Audyssey sin romkorreksjon som gjelder på alle receiverne fra Marantz og Denon, og den gir i utgangspunktet få overraskelser. På CINEMA 70s er det den enkleste utgaven kalt MultEQ, mens CINEMA 60 har MultEQ XT og Cinema 50 + dyrere modeller har MultEQ XT32. Hvis du ønsker å virkelig gå all-in i MultEQ og romkorreksjon har du mulighet for å kjøpe den ganske nye PC-appen MultEQ-X. Den koster 199 USD i lisens pr. enhet, men ifølge Audyssey gir den færre muligheter på basis MultEQ enn på de mer avanserte utgavene MultEQ XT/XT32.

Selv har jeg ingen egen erfaring med PC-appen MultEQ-X, men jeg har noe fartstid med iOS- og androidappen MultEQ editor app. Den gir et verdifullt tilskudd til standardegenskapene, blant annet i form av å kunne lagre- og laste opp ulike MultEQ-innstillinger, på samme måte som under Speaker Preset som er beskrevet lenger nede. Denne appen kan i første omgang gi inntrykk av at Speaker Preset er overflødig, men det er den ikke. For hvis du. Skal laste opp et forhåndslagret «preset» fra mobilen tar det gjerne et minutt eller to i opplastingstid, og det inviterer ikke til hyppige skifter, på samme måte som de to Speaker Presets som er lagret i receiveren.

Og selv denne MultEQ-appen for iOS og Android gir ganske omfattende muligheter ut over standardmulighetene. Du har mulighet for å:

 • Visualiserte romkorreksjonsresultat, med frekvenskurve for hver enkelt kanal
 • Valg mellom to ulike høyfrekvensavrullinger
 • Mellomtonekompensasjon av/på for alle høyttalerpar. Denne mellomtonekompensasjonen er et tema som har vært mys omdiskutert med Audyssey.
 • Curve Editor for hvert høyttalerpar, som lar deg tilpasse din egen targetkurve.

Etter å ha vært gjennom oppsettprosedyren med målemikrofon på 3 - 6 ulike målepunkt der det første punktet er i sweetspot, kan du velge hvilken innstilling du vil aktivere – Reference, L/R bypass, flat eller off. Marantz anbefaler Reference setting, som er resultatet etter frekvensmålinger av høyttalere og rom, men med en liten avrulling i toppen. Men for oss som har litt audiofile tilbøyeligheter – eller skal vi kalle det «nevroser» - kan det være fristende å ty til L/R bypass. Som navnet mer enn antyder blir Audyssey droppet på høyre og venstre frontkanal, mens det benyttes referanseinnstillinger på alle andre kanaler.

Velger du innstillingen Off blir alle romkorrigerende innstillinger droppet. Men selvfølgelig forblir alle innstillinger for avstander/forsinkelser og delefrekvenser for de ulike høyttalerne fortsatt aktivert.

Subwoofer

Som nevnt lenger oppe er det to subwoofer-utganger på CINEMA 70s. Dette er veldig praktisk hvis man skal koble til to subwoofere, som jeg gjorde med mine to Klipsch R-110SW. Men det er verd å merke seg at det er et identisk signal som kommer fra de to subwooferutgangene. Og dermed kan enkelte oppfatte det som litt misvisende at Marantz definerer CINEMA 70s og CINEMA 60 som 7.2-receivere. Det pleier vanligvis å beskrive en receiver med prosessor som behandler signalet til de to utgangene forskjellig, med separat forsinkelse og frekvensrespons tilpasset de respektive plasseringene til de to subwooferne.

For å få uavhengig prosessering for to- eller flere(!) subwoofere må du opp i modellen CINEMA 50, men da får du til gjengjeld 4 uavhengige subwooferkanaler (og du som syns det var et slit å få tillatelse til å drasse to subber inn i stua…). Denne muligheten på CINEMA 50 og bedre modeller er en virkelig godbit. Ikke bare gir den mulighet for individuell tilpasning av fire subber, den gir også mulighet for å sette opp bassmanager i en modus der den subben som fysisk befinner seg nærmest den høyttaleren som har originalsignalet den skal avlaste i bunnen. Hvordan dette fungerer i praksis har jeg ingen formening om, men det er fristende å anta at det har større verdi jo høyere man deler signalet i bassmanager for høyttalere definert som small. Men ok – nå drømte jeg meg visst litt bort – dette gjelder altså ikke for CINEMA 70s.

Speaker Preset

Det som derimot også gjelder for CINEMA 70s er mulighet for å lagre to helt uavhengig høyttaleroppsett. Og for mitt oppsett i Sommerhuset i Fredrikstad er dette en helt ideell situasjon. I oppholdssonen er det møblert på en måte som gir mulighet for to forskjellige sweetspot, som begge ligger sentrisk i forhold til både høyttaleroppsett og skjerm, men som har veldig forskjellig avstand. Den ene er i en stol som er plassert ganske tett på fronthøyttalere og TV, og der lytterposisjon danner ca. en likesidet trekant med fronthøyttalerne. Den andre posisjonen er plassert et par meter lenger bak, i en sofa mot bakveggen i stua. Den nærmeste lytterposisjonen er min foretrukne plass når det lyttes til musikk, mens sistnevnte er lettere å få til godt med et Atmos-oppsett.

Og her er vi ved poenget. For i en vanlig situasjon må jeg foreta et tungt valg om hvilken av disse to lytterposisjonene jeg skal benytte for kalibreringen. Men ikke med CINEMA 70s, for får jeg mulighet for å lagre to ulike Speaker Presets. Det krever for så vidt at jeg kjører Audyssey-kalibreringen i to runder – en for Preset 1, og en for Preset 2, men dette gjøres bare en gang. Og for å skifte mellom Preset 1 og 2 trengs det bare å gå inn i Option via den dedikerte knappen på fjernkontrollen. Eller hvis du vil ha enda enklere tilgang til Preset 1 og 2 kan du lagre de som to forvalg under Smart Select, sammen med de mest brukte inngangene.

APPER

Marantz har lagt en egen app kalt Marantz AVR Remote. Den finnes i versjoner både for iOS og Android, og jeg har forsøkt begge versjonene med hell.

WEB CONTROL

Men du kan også få tilgang til en meny i Windows. Dette gjøres ved å taste inn IP-adressen til CINEMA 70s, som du finner inne i oppsettmenyen under avsnittet Network > Information. Når du skriver inn IP-adressen i adressefeltet i internet-browseren dukker det opp en tilsvarende meny som når du trykker Setup på fjernkontrollen. Den gir ikke flere muligheter, men i mange situasjoner kan det være langt mer bekvemt. Men vær oppmerksom på at det er enkelte funksjoner som ikke er med i Web Control.

Hodetelefonutgangen

Før vi gir oss i kast med hoveddelen av lyttetesten, med den obligatoriske testløypa via TIDAL, tar vi en runde med hodetelefonutgangen, i likhet med det vi gjorde på testen av MODEL 40n. Hodetelefonutgangen på en AV-receiver må nok betraktet som et litt underordnet område, som ikke er gjenstand for bruk av de mest audiofile HeadFi-entusiastene. Men jeg har likevel snekret sammen en testløype på TIDAL med 6 spor, og kjørt en runde med fire av mine favoritthodetelefoner.

 1. DOMIQUE FILS-AIMÈ. BIRDS – NAMELESS
 2. BILLIE EILISH. TV – GUITAR SONGS
 3. BOB DYLAN. MAN IN THE LONG BLEU COAT – OH MERCY
 4. JOHANNES MOSER. PART: FRATRES – ALONE TOGETHER
 5. CHIAROSCURO QUARTET. STRING QUARTET – BEETHOVEN STRING QUARTETS
 6. JENNIFER WARNES. BALLAD OF THE RUNAWAY HORSE – FAMOUS BLUE RAINCOAT

Sennheiser HD650

Det kan mangle litt raffinement sammenlignet med en god hodetelefonforsterker, men et lite løft i bassen hilses velkommen sammen med HD650. Litt overraskende at den smule forsiktigheten i diskanten i hodetelefonutgangen til CINEMA 70s ikke resulterer i nevneverdig mindre detaljinformasjon.

CINEMA 70s har ingen problem med å drive HD650

Denon AH-D7200

AH-D7200 har i utgangspunktet en litt markant bass. Denne blir litt forsterket, men uten at det er et problem. Man in the Long Black Coat blir nydelig gjengitt. Gjennomgående fin varme, ikke minst på Johannes Moser sin tolking av Pärt-klassikeren Fratres.

Ingen problem med headroom på Denon-hodetelefonene.

Hifiman HE400i 2020

Disse modellene fra Hifiman som nå er utgått er et kupp i forhold til opprinnelig pålydende. Dette er de hodetelefonene som jeg tenker er den beste matchen til hodetelefonutgangen på CINEMA 70s. De har en klangbalanse som passer ganske godt til klangen via hodetelefonutgangen på forsterkeren, selv om også disse hodetelefonene kan dra nytte av enda mer detaljert gjengivelse enn det CINEMA 70s kan by på.

HE400i 2020 er de mest tungdrevne i denne forsamlingen, men det er mer enn nok headroom.

Focal Elear

Dette er de sist ankomne hodetelefonene i min kolleksjon. Elear er ikke spesielt krevende å drive. Men de har mulighet for å gi et åpent og detaljert lydbilde med bra perspektiv, så det er nærliggende å beskrive dem som ganske avslørende, og fortjener en hodetelefonforsterker av høy kvalitet.

CINEMA 70s driver dem godt, og med rikelig headroom. Også her er klangen utpreget mørk, med en åpenbar vektlegging av bassen, og en tilsvarende forsiktighet i diskant. Det gir en god lydopplevelse å lytte til Focal Elear via Cinema 70s, men disse hodetelefonene fortjener en god hodetelefonforsterker som kan presentere en mer detaljert gjengivelse.

Spilleliste med høyttalere

Avspillingsoppsett:

 • Marantz Cinema 70s
 • Marantz MODEL 40n (referanse)
 • DynaBel 2s

Denne gangen har jeg plukket frem den gamle testløypa som ble benyttet i testen av Marantz MODEL 40n, og kjørt den på nytt i en runde der kommentarene med Marantz CINEMA 70s er supplert. Og det er det to grunner til – for det første er det akkurat de samme høyttalerne i form av DynaBel 2s som er benyttet, og for det andre er det interessant å se en sammenligning mellom disse to Marantz-modellene.

Og så har jeg selvfølgelig deaktivert alle andre høyttalere i oppsettet i denne runden, inklusiv de to subwooferne, til tross for at subbene kan være gode å ha med på laget i et 2.1-musikkoppsett. Og avspillingsmodus er Direct.

 1. ERIK FRIEDLANDER. BOHEMIA AFTER DARK – OSCALYPSO
  Marantz MODEL 40n:
  Også her merker jeg litt av den samme tendensen som på åpningssporet, men opplever i tillegg et litt annet fenomen. En veldig god rytmisk presisjon, som også manifesteres i at nesten-synkrone instrumentgjengivelser fremstår som velig tydelig, og der også de små offset i timing blir tydelige. Her er det også kanskje mer musikalsk finesse enn mikrodynamikk som fremheves. Og likheten med åpningssporet er en litt utsøkt og raffinert gjengivelse av musikken
  Marantz CINEMA 70s: Utpreget varm gjengivelse av et spor som ofte kan være mer preget av detaljrikdom og presis romformidling. Behagelig å lytte til, selv om det ikke er utpreget analytisk

 2. NIGEL KENNEDY. VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS: SUMMER: 8 FEAR – VIVALDI: THE NEW FOUR SEASONS
  Marantz MODEL 40n:
  I «Vivaldi-passasjene» er det en påfallende fokusering på det melodiske. Noe som selvfølgelig brutalt blir brutt i Kennedy-passasjene med heftig vreng.
  Marantz CINEMA 70s: Ganske overbærende gjengivelse også av de forvrengte Kennedy-passasjene. Overraskende musikalsk gjengivelse.

 3. LOUIS ARMSTRONG. ST. JAMES INFIRMARY – SATCHMO PLAYS KING OLIVER
  Marantz MODEL 40n:
  Usedvanlig grasiøst og lyrisk gjengivelse av et spor som vanligvis handler om helt andre parametere. Og selv om Louis Armstrong sin vokal er nærværende som bare det, er det en tilleggsdimensjon bher, i form av en silkemyk gjengivelse. Den blir ikke minst manifestert i gjengivelsen av klarinetten som jeg må erkjenne at jeg ikke vet hvem som trakterer.
  Marantz CINEMA 70s: I likhet med på MODEL 40n gir CINEMA 70s en utpreget varm gjengivelse av dette mesterlige sporet.

 4. ARILD ANDERSEN. PATCH OF LIGHT – HYPERBOREAN
  Marantz CINEMA 70s:
  Usigelig vakker gjengivelse av strykerne i dette sporet. Det begynner å manifestere seg at Model 40n har en spesiell kompetanse i mellomtonen.
  Marantz CINEMA 70s: Vakker gjengivelse av strykerne. Og også her er det klart at mellomtonen blomstrer, om ikke fullt så mye som på MODEL 40n

 5. ARILD ANDERSEN. HYPERBOREAN – HYPERBOREAN
  Marantz CINEMA 70s:
  En krystallklar og distinkt kontrabass traktert av Arild Andersen. Og også her får Marantz det hele til å handle litt om mellomtone også. Det må ikke misforstås til at ikke bassen gjengis dypt nok, men overtonestrukturen skinner.
  Marantz CINEMA 70s: En fysisk gjengivelse av Arild Andersen sin bass.

 6. FRANK ZAPPA. RUBBER SHIRT – SHEIK YERBOUTI
  Marantz MODEL 40n:
  Her er det både heftig og dynamisk. Og dypbassen er forbilledlig distinkt. Stålkontroll ville noen ha kalt det.
  Marantz CINEMA 70s: Tight og fin gjengivelse av bassen. Magi gjengitt av en AV-receiver.

 7. Frank Zappa. Debra Kadabra – Bongo Fury
  Marantz MODEL 40n:
  Litt overraskende er det ekstra detaljinnsikt som står på menyen her. Men det må også registreres at musikken kanskje gjengis litt mykere enn på de mest rampete oppsettene.
  Marantz CINEMA 70s: Et litt krevende spor som CINEMA 70s kommer godt unna med. Dette er faktisk ganske praktfullt, selv om jeg ikke vil bruke begrepet «vakkert» på dette sporet der Captain Beefheart dominerer.

 8. FRANK ZAPPA. THE PURPLE LAGOON – ZAPPA IN NEW YORK
  Marantz MODEL 40n:
  Rytmisk og med godt nærvær, er det første jeg registrerer. Bassgrooven som starter et drøyt minutt ut i låten er ekstra engasjerende. Og bassgrooven som starter ved ca. 10.30 gjengis helt magisk. Men det er ærlig talt ikke primært bassgjengivelse denne forsterkeren handler om. Det må vi forsøke å komme mer presist tilbake til.
  Marantz CINEMA 70s: Også dette klassiske Zappa-sporet er ganske formidabelt gjengitt. Det trives godt med å bli avspilt ganske høyt, og til tross for sin moderate effekt funker det godt på CINEMA 70s

 9. HELENE GRIMAUD. SILVESTROV: BAGATELLES I – XIII: BAGATELLE I – MEMORY
  Marantz MODEL 40n:
  En utrolig god romgjengivelse i denne innspillingen på DG.
  Marantz CINEMA 70s: Også med CINEMA 70s er det en utrolig flott romgjengivelse av Helene Grimaud sin flott fremførelse av den Ukrainske komponisten Silvestrov.

 10. KLEIVE, REIERSRUD, DISSING. KIMER I KLOKKER – DEN SIGNEDE DAG
  Marantz MODEL 40n:
  En påfallende myk gjengivelse, men samtidig er det veldig mye luft rundt Povl Dissing sin vokal. Jeg registrerer samtidig at vokalen rasper litt enkelte steder – en ny registrering. Crescendoet i siste vers gjengis prikkfritt. Nesten.
  Marantz CINEMA 70s: Det er mulig å ane et par svetteperler på orgelpipene i Odense Domkirke i avslutningen av dette flotte sporet, men det er klart bestått for CINEMA 70s

 11. REIERSRUD, KLEIVE. SPOR 12 – HIMMELSKIP
  Marantz MODEL 40n:
  Ekstra mye luft her, og en voldsom- og nesten utypisk dynamikk.
  Marantz CINEMA 70s: Fantastisk flott gjengivelse

 12. JAN GARBAREK. MISSION: TO BE WHERE I AM – IT`S OK TO LISTEN TO THE GREY VOICE
  Marantz MODEL 40n:
  Penselstrøkene på denne gjengivelsen er veldig presise. Og melodiøse.
  Marantz CINEMA 70s: En distinkt bassgjengivelse i en ellers middels prestasjon

 13. JIMI HENDRIX. RED HOUSE – HENDRIX IN THE WEST
  Marantz MODEL 40n:
  Model 40n beholder musikkfokuseringen på denne mesterlige tolkingen av Red House, i stedet for å henge seg opp i begrensningene i innspillingen.
  Marantz CINEMA 70s: Også her er det en musikkfokusering som kanskje maskerer litt vreng i hjørnene?

 14. JOHN ABERCROMBIE. RED AND ORANGE – TIMELESS
  Marantz MODEL 40n:
  I tillegg til autoriteten i synthbassen til Jan Hammer er det lett å feste seg ved en fin varme i gjengivelsen med MODEL 40n
  Marantz CINEMA 70s: Fin synthbass, uten at den drukner resten av instrumentene. Kan kanskje savne litt raffinement.

 15. JOHN MCLAUGHLIN. EVERY TEAR FROM EVERY EYE – ELECTRIC GUITARIST
  Marantz MODEL 40n:
  Det blir litt bassfokus her også i introen. Ellers er det en veldig fin gjengivelse av helheten her, ikke minst i det nesten-synkrone samspillet mellom McLaughlin og Sanborn.
  Marantz CINEMA 70s: På dette sporet savnes litt av den luften jeg har opplevd på en del andre oppsett.

 16. JONI MITCHELL. OVERTURE / COTTON AVENUE – DON JUAN`S RECKLESS DAUGHTER
  Marantz MODEL 40n:
  Stålkontroll i bassen, samtidig som musikaliteten ivaretas. Bass-slaget som inntrer ved 1;45 sharp er vanvittig presist, og samtidig veldig melodiøst.
  Marantz CINEMA 70s: Bassen til Jaco som kommer inn ved 1:45 er presis og fin, men selvfølgelig ikke like dyp som den ville ha vært med 2x Klipsch subber aktivert. Joni sin vokal er fin, selv om den kan bli litt spiss enkelte steder.

 17. KARI BREMNES. KANSKJE – DET VI HAR
  Marantz MODEL 40n:
  Overraskende uraffinert gjengivelse av Kari sin vokal, selv om det vanligvis er bassen det handler om i dette sporet. Den blir lytefritt gjengitt. Ved et nytt forsøk med litt lavere volum (50) er også Kari sin vokal fint gjengitt.
  Marantz CINEMA 70s: Som en liten overraskelse blir det litt mye fokus på klangen i dette opptaket. Ellers fin gjengivelse.

 18. KARI BREMNES. LIKE FØR DAGEN GÅR NED – OG SÅ KOM RESTEN AV LIVET.
  Marantz MODEL 40n:
  Fint gjengitt, men også her er jeg litt usikker på klangen i Kari sin vokal. Men resten av spekteret fungerer veldig bra.
  Marantz CINEMA 70s: Veldig flott. Men det er noe som rasper litt der bak Kari sin vokal.

 19. KARI BREMNES. BARN AV BLÅ KRUKKE – BLÅ KRUKKE
  Marantz MODEL 40n:
  En nesten påfallende varm gjengivelse av et spor som typisk blir gjengitt med en slags V-karakteristikk i frekvensgangen. Om det er bedre? Tja, i skrivende stund tenker jeg det, men det kan selvfølgelig endre seg. Og så sniker det seg inn et annet eksistensielt spørsmål: er det også litt begrenset mikrodynamikk? Spørsmålet tas med videre i testløypa for observasjon.
  Marantz CINEMA 70s: Fin og balansert gjengivelse av et spor som vanligvis har en V-form på frekvenskarteristikken.

 20. KARI BREMNES. A LOVER IN BERLIN – NORWEGIAN MOODS
  Marantz MODEL 40n:
  En påfallende mindre diskantfokusert gjengivelse og tilsvarende varm klang enn det som er gjengitt via en del andre oppsett. Noen vil benytte begrepet musikalsk og ikke analytisk. Nå begynner dette å danne en profil som vi kanskje får se mer av etter hvert.
  Marantz CINEMA 70s: Fint balansert gjengivelse, der toppene i diskanten er litt avslipt.

 21. KARI BREMNES. DU HAR SETT DEM – MÅNESTEIN
  Marantz MODEL 40n:
  Det foreløpig siste sporet i Kari-sekvensen av testløypa. Og også her dukker det opp en påfallende behersket diskantgjengivelse på et spor der jeg enkelte ganger syns det kan bli på grensen til ubehagelig. Og så er vi samtidig helt fri for den spissheten som mange KB-innspillinger plages av på andre oppsett.
  Marantz CINEMA 70s: Ikke like påtrengende som dette sporet ofte kan være. Og det kan passe bra – la elendigheta foregå eit anna sted…

 22. KEITH JARRETT. FOR MILES – BYE BYE BLACKBIRD
  Marantz MODEL 40n:
  Innledningsvis er jeg veldig spent på hvilken karakteristikk som skal dukke opp her. For dette sporet kan ha en veldig analytisk gjengivelse av spesielt Jack DeJohnette sin fabulering på cymbaler og andre lystklingende elementer i trommeoppsettet. Det blir for klart at vi får presentert en veldig fin klangbalanse, som samtidig ivaretar en veldig god detaljgjengivelse. Også av Gary Peacock sin vandring over halsen på kontrabassen. Klaveret til Keith Jarrett har også en veldig bra klangbalanse, uten antydning til ubehagelig klang som klaver kan få på enkelte oppsett- og innspillinger.
  Marantz CINEMA 70s: Flott og behagelig. Og ikke fullt så detaljfokusert som dette sporet kan være i kombinasjon med en musikalsk gjengivelse.

 23. SIGMUND GROVEN, KNUT BUEN. THE SOUND OF TELEMARK – MYLLARGUTENS BRUREMARSJ
  Marantz MODEL 40n:
  Dette er også et litt spesielt interessant spor, for det har voldsomt mye klang i opptaket fra maskinhallen i Rjukan. MODEL 40n greier å temme gjengivelsen av denne veldig bra – det hele blir en avklart og kontrollert forestilling.
  Marantz CINEMA 70s: Jeg har opplevd denne gjengitt enda mer distinkt midt i all klangen fra Maskinhallen på Rjukan. Men dette er likevel klart godkjent, og en flott musikalsk gjengivelse.

 24. KETIL BJØRNSTAD. LAND – ODYSSEY
  Marantz MODEL 40n:
  Fin og godt kontrollert gjengivelse av denne gjenkomponeringen av Myllargutens Bruremarsj, der Ketil Bjørnstad og Frode Alnæs har hovedregien. Klangbildet har en ekstra flott musikalitet i forhold til en del andre oppsett, og varme er igjen et stikkord. Selv om dette kan høres ut som et ikke spesielt krevende spor, er det faktisk ganske stor spredning i gjengivelsen på ulike oppsett. Og MODEL 40n står til laud.
  Marantz CINEMA 70s: Ketil Bjørnstad sitt piano blir veldig flott gjengitt i denne hans gjenkomponering av Mylargutens Bruremars. Frode Alnes sin gitr pleier noen ganger å være krevende, men her går det bra.

 25. Ketil Bjørnstad. Moren – Sunrise
  Marantz MODEL 40n:
  Her pleier et gjennomgående spørsmål å være: er det fokus på detaljer, eller på beskrivelse av trapperommet. Og med MODEL 40n er jeg ikke et øyeblikk i tvil – det er Edvard Munch sin beskrivelse av dette smådramaet i trapperommet som blir formidlet. Men det forhindrer ikke at også detaljene i musikken får en fin plass i lydbildet.
  Marantz CINEMA 70s: Klart mindre detaljfokusert enn mange andre oppsett. Og det fungerer bra – det gir mer plass til fortellingen.

 26. KOLBJØRN FALKEID. ALT – SOLSKINNSDYPET
  Marantz MODEL 40n:
  Arve Henriksen blir glitrende gjengitt her, allerede før dramaet helt har startet. Kolbjørn Falkeid sin resitering har litt overraskende en resonans som jeg blir spesielt oppmerksom på, mens Bjørn Kjellemyr sin bass er ganske fantastisk gjengitt.
  Marantz CINEMA 70s: Her blir jeg ekstra oppmerksom på Arve Henriksen sin flotte, søkende trompet, før Falkeid sin resitasjon kommer inn og dominerer arenaen med sitt sterke budskap. Dette er en uvanlig flott gjengivelse av en milepel av en utgivelse.

 27. KETIL BJØRNSTAD. SYLVELINES HUS – BERGET DET BLÅ
  Marantz MODEL 40n:
  Dette var litt i stereoens – om ikke barndom, så i hvert fall pubertet. Og da forekom det at trommis og bassist sto i hvert sitt hjørne. I dette tilfellet var det henholdsvis Pål Thowsen og Arild Andersen. Og på denne gjengivelsen er det også en litt notorisk lys klang. Og selv om MODEL 40n ikke kan hjelpe oss med stereooppsettet, er det en anelse hjelp å få i klangbalansen. Den anelsen forsiktighet som er avdekke i diskanten kommer til god nytte på denne innspillingen, som ellers var min oppvåkning i Bjørnstad-terreng.
  Marantz CINEMA 70s: Ikke fullt så bra klangbalanse som med MODEL 40n, men like fullt klart over middels.

 28. LEONARD COHEN. HAPPENS TO THE HEART – THANKS FOR THE DANCE
  Marantz MODEL 40n:
  Flott raspende bass i Leonard sin vokal.
  Marantz CINEMA 70s: Veldig bra klangbalanse som understreker kvalitetene i innspillingen.

 29. LEONARD COHEN. THE STORY OF ISAC – SONGS FROM A ROOM
  Marantz MODEL 40n:
  En av de beste gjengivelsene av Story of Isac jeg har fått siden jeg tok denne Cohen-klassikeren inn i testløypa.
  Marantz CINEMA 70s: Også CINEMA 70s gjengir dette Cohen-sporet klart over middels.

 30. LYNNI TREEKREM. SJALU TYPE – STORM
  Marantz MODEL 40n:
  En utrolig bra gjengivelse av en veldig original tolking av denne Lennon-klassikeren.
  Marantz CINEMA 70s: Hardt og rått, og det skal det være på dette sporet.

 31. LYNNI TREEKREM. VESLEMØY – HAUGTUSSA
  Marantz MODEL 40n:
  Her blir jeg ofte eksponert for masse detaljer, men MODEL 40n fokuserer mer på helhet og musikk.
  Marantz CINEMA 70s: Veldig vakkert. Og så har jeg hørt det enda mer detaljfokusert, men det er ikke sikkert at det blir så mye bedre av den grunn.

 32. MARI BOINE. CHASING MYSELF INTO REALITY – SEE THE WOMAN
  Marantz MODEL 40n:
  MODEL 40n holder styr på begivenhetene som få andre. Spesielt i bassen, for det kan merkes en anelse hardhet i vokalen til Mari enkelte steder.
  Marantz CINEMA 70s: Dette er et krevende spor, og CINEMA 70s beveger seg litt i ytterkanten av stålkontroll her.

 33. MARIANNE BAUDOUIN LIE. MANY THOUSANDS GONE – ATLANTIS, UTOPIA AND ULVEDRØMMER
  Marantz MODEL 40n:
  Fin og varm klang, som ikke maskerer for detaljer.
  Marantz CINEMA 70s: Flott og inderlig celloklang.

 34. MATS EILERTSEN. ENDLESS – REVERIES AND REVELATIONS
  Marantz MODEL 40n:
  Her er det ofte et inferno i detaljer, mens MODEL 40n retter oppmerksomheten mer mot bass, klang og lydbilde.
  Marantz CINEMA 70s: Et utforskende spor som gjengis bra av CINEMA 70s.

 35. MATS EILERTSEN. SIGNAL – REVERIES AND REVELATIONS
  Marantz MODEL 40n:
  Et nesten magisk perspektiv
  Marantz CINEMA 70s: Magisk

 36. SIRI SVALE BAND. DON`T EXPLAIN – BLACKBIRD
  Marantz MODEL 40n:
  En bassintro det gnistrer av greier ikke helt å maskere et snev av sibilant gjengivelse av Siri sin vokal. Men duverden™ for en gjengivelse ellers på denne klassikeren fra drøyt 30 år tilbake.
  Marantz CINEMA 70s: Heller ikke CINEMA 70s greier å la være å sette meg ut av denne klassikeren. Også her er det et snev at sibilans i Siri sin vokal, men det er ofte mye mer i andre oppsett.

 37. BEYONCÈ. DONT HURT YOURSELF – LEMONADE
  Marantz MODEL 40n:
  Heftig gjengivelse
  Marantz CINEMA 70s: Rått, og det skal det være. Selv om det kan bli litt i overkant noen steder.

 38. ØYVIND KRISTIANSEN, JONAS KILMORK VEMØY. FORSAKEN – HYMNS OF COMPASSION
  Marantz MODEL 40n:
  Mesterlig gjengitt, med en autoritær bass. Beate S. Lech sin vokal har ofte lit sjenerende sibilant klang – her er den nesten borte.
  Marantz CINEMA 70s: Et praktfullt spor, og Beate S. Lech sin vokal blir gjengitt fint, til tross for litt sibilans.

 39. RADKA TONEFF. THE MOON IS A HARSH MISTRESS - FAIRYYTAILES
  Marantz MODEL 40n:
  Veldig flott gjengivelse av et legendarisk spor.
  Marantz CINEMA 70s: Middels bra gjengivelse.

 40. ERLEND APNASETH TRIO. VAKE – LOKK
  Marantz MODEL 40n:
  Magisk musikk med en kontrollert gjengivelse.
  Marantz CINEMA 70s: Fin gjengivelse.

 41. Maria Joao – Mario Laginha. Horn Please – Cor.
  Marantz MODEL 40n:
  Magisk stemning i dette sporet som blir flott gjengitt.
  Marantz CINEMA 70s: Flott og luftig gjengivelse av denne stemningsrapporten

 42. Lill Lindfors. Ankomst – Till Hades
  Marantz MODEL 40n:
  Magisk gjengivelse av høydepunktet på denne utgivelsen
  Marantz CINEMA 70s: Lett bass- og mellomtonefokusert gjengivelse.

 43. Billie Eilish. Your Power – Happier Than Ever
  Marantz MODEL 40n:
  Bra gjengivelse, selv om Billie sin vokal kan bli litt påtrengende på høyt volum
  Marantz CINEMA 70s: Overraskende god gjengivelse av et krevende spor.

 44. Marc Johnson. Freedom Jazz Dance – Overpass
  Marantz MODEL 40n:
  En flott og presis gjengivelse, inklusiv fast og presis bass.
  Marantz CINEMA 70s: Marc Johnson sin bass blir presist gjengitt også på CINEMA 70s. Og så er det grenser for hvor høyt den kan spille før litt av kontrollen går tapt.

 45. Irmin Schmidt. Klavierstuck I – 5 Klavierstucke
  Marantz MODEL 40n:
  En flott innspilling, som blir ekstra flott gjengitt på dette oppsettet.
  Marantz CINEMA 70s: Jeg har opplevd enda mer luft på andre oppsett.

 46. Anette Askvik. Liberty – Liberty
  Marantz MODEL 40n:
  Fin klangbalanse, med god varme i Anette Askvik sin vokal, og god dybde i bassen
  Marantz CINEMA 70s: Flott gjengivelse, og god varme i vokalen.

 47. Jeff Reily og Peter Anthony Togni. Ave Verum – Blackwood
  Marantz MODEL 40n:
  Hudløs gjengivelse
  Marantz CINEMA 70s: Det er ingen problem for CINEMA 70s å henge på denne flotte og ekstreme dynamikken.

 48. Chiaroscuro Quartet. String Quartet No. 1 – Beethover: String Quartets
  Marantz MODEL 40n:
  Det er godt mulig at andre oppsett kan være minst like presise i å fortelle hvor hver enkelt stryker er plassert. Men disse oppsettene er kanskje ikke fullt så bra på å formidle hvorfor de står der…
  Marantz CINEMA 70s: Veldig fin varme i gjengivelsen av denne strykekvartetten. Og så er ikke presisjonen i 3D-gjengivelsen helt på høyde med de beste oppsettene.

 

Vi lytter til hele dagsaktuelle album

Her har jeg plukket ut to ganske ferske og sterkt fascinerende multikanalsinnspillinger, for å spesielt illustrere CINEMA 70s sine kvaliteter som gjengiver av musikk i mange kanaler.

Lasse Thoresen - Lyden av Arktis (Pure Audio Blu-ray – DTS-HD MA)

En fascinerende utgivelse fra 2L, og er som alltid fra den kanten et mesterverk i multikanalsutgivelse. Denne gangen valgte jeg å avspille Blu-ray disken via 5.1-sporet, og inspirert av de nettopp avspilte filmene i denne testen ble også denne plata avspilt med referansenivå – 0dB. Detter er et nivå langt høyere enn jeg vanligvis lytter til musikk, men det var en interessant øvelse i denne sammenhengen.

Musikken er sterkt programmatisk, og inneholder både «visuelle» bilder og spektakulær dramatikk og dynamikk. Gjengivelsen er flott, og CINEMA 70s behersker denne tidvis voldsomme dynamikken godt.

En visitt innom avspilling via Dolby Atmos i 5.1.2 avslørte en bedre rominformasjon, men samtidig opplevde jeg noen ekstra kvaliteter i klarheten med DTS-HD MA.

Isobel Waller-Bridge, 12 Ensemble – VIII

Isobel Waller-Bridge er en ganske ung engels komponist, kjent for både filmmusikk og klassisk samtidsmusikk. PÅ EPen VIII har hun fått med 12 ensemble på en innspilling i Air Studios i London.

Musikken er avspilt i Dolby Atmos via TIDAL i Apple Music. Det innebærer en avspilling med redusert oppløsning i Dolby Digital+, i motsetning til typisk oppløsning via Blu-ray

Musikken på denne innspillingen er sterkt fascinerende, og har den likheten med Lyden av Arktis at den gir sterke visuelle bilder for den som ser etter den slags. Klangen på innspillingen er utpreget lys, noe som til en viss grad kompenseres av CINEMA 70s sin dragning mot det litt varme klangbildet. Mikrodynamikk gjengis utmerket.

VI SNURRER FILM

Troll (Netflix)

Denne norske Netflixfilmen hadde premiere 1. desember, og er en spektakulær «monstermovie». Tematikken ligger normalt milevis utenfor min interessesfære, men Troll har såpass høy sjarmfaktor, og delvis veldig bra skuespillerprestasjoner, ikke minst av Gard B. Eidsvold, og Fridtjov Såheim i rollen som en ufyselig forsvarsminister proppfull av verbale hersketeknikker. Og så har filmen en del veldig interessante scener med norsk natur og geografi fra trollet sin vandring.

Lydsporet er i Dolby Atmos, og har tidvis heftige lydscener når trollet er ute og vandrer. Her settes AV-receiver på prøve, og drar selvfølgelig god nytte av doble subwoofere i oppsettet. Resultatet er uansett en hederlig fremførelse av en receiver med tross alt begrenset effekt. Også lydstyringen oppleves som god og realistisk – i den grad «realistisk» er et relevant begrep for 50 meter høye troll i bevegelse fra Lesja til Oslo.

Emancipation (Apple TV+)

En glitrende film med Will Smith i hovedrollen der også filming er strålende. Interessant bruk av nesten-sort/hvit bidrar sterkt til å gi en visuell karakter. Og lydsporet er veldig bra, i Dolby Atmos.

Vi bringes midt i hjertet av den amerikanske borgerkrigen her, der hovedpersonen blir tvunget til å delta i sørstatshærens arbeid, helt til han lykkes med å flykte etter å ha mottatt rykter om budskapet fra Abraham Lincoln om at alle sorte slaver fra da av skulle være fri.

Store deler av filmen har handlingen lagt til flukten gjennom sumpene i Illinois, mens avslutningen har heftige krigsscener etter at «Peter» har blitt tatt opp i Nordstatshæren. Men selv avspilt på 0dB har CINEAM 70s full kontroll over begivenhetene, selvfølgelig godt hjulpet av at to aktive subwoofere tar seg av alt under 80Hz.

CINEMA 70s SOM REN FORFORSTERKER OG PROSESSOR

Jeg lovde innledningsvis at jeg skulle ta en runde med CINEMA 70s i Pre-amp mode. Det skjedde i form av at jeg benyttet en Linn Chakra 6100, en 6-kanals effektforsterker som har gjort tjeneste som forsterker med aktivt delt tri-amping, og som i dag går under navnet Linn Majik 6100 med en prislapp på 45.000,-. Denne ble tilkoblet front- og surroundkanaler, mens en Linn LK100 ble koblet til høydekanalene. Alt via Pre-out, etter at alle kanaler ble satt i Pre-amp mode.

Inntrykket av dette var at det ble oppnådd litt bedre raffinement med Linnforsterkere, mens litt av varmen som jeg opplevde med de innebygde forsterkerne i CINEMA 70s ble nøytralisert.

OPPSUMMERING LYTTEINNTRYKK

Det er ganske åpenbar lydkarakter som presenteres fra Marantz CINEMA 70s. Og det interessante er at karaktertrekk fra MODEL 40n er gjenkjennelige, selv om vi ikke er helt oppe på kvalitetsnivået til MODEL 40n.

I bassen er det en fin og presis gjengivelse, selv om dette frekvensområdet kanskje er der jeg mest savnet MODEL 40n. Men da snakker vi først og fremst om gjengivelse der subwoofer er deaktivert. Med subbene i drift er det et helt annet bilde, noe som ellers bare skulle mangle.

Mellomtonen er kanskje der gjenkjenningen fra MODEL 40n er størst, og CINEMA 70s har en utpreget varm gjengivelse. Varmen huskes som like fremtredende som med MODEL 40n, mens det naturlig nok er enda høyere presisjon i stereoforsterkeren.

Diskanten oppleves i likhet med MODEL 40n som litt forsiktig. Dette bidrar til å understreke den varme klangbalansen, som kler høyttalerne DynaBel 2s sine klart analytiske tendenser godt.

Perspektiv ivaretas godt både i stereo og i multikanals gjengivelse, og til tross for en relativt begrenset effekt gir den god mikrodynamikk.

KONKLUSJON

Marantz CINEMA 70s er en glitrende AV-receiver i moderat prisklasse. Den har veldig bra lyd med varm karakter som gir flott gjengivelse av både musikk og film. Og fremstår som klassens desidert mest elegante AV-receiver, noe som i seg selv er eget til å tiltrekke seg mange kjøpere.

Men CINEMA 70s er ikke en utpreget generalist blant AV-receivere. Selv om det er konkurrenter som har mer effekt tilgjengelig innabords, er det andre egenskaper der CINEMA 70s peker ut en spesielt tiltalende retning. Jeg sikter da til det kompakte slimline-designet, muligheten for Pre-Amp mode med pre-out for samtlige kanaler, definisjon av to separate Speaker Presets, og et tiltalende brukergrensesnitt i GUI. Dette gjør at jeg fristes til å både peke på muligheten for å benytte CINEMA 70 som en forforsterker / prosessor, og for å benytte den i kombinasjon med en HighEnd stereoforsterker for frontkanalene i et musikkprioritert oppsett via AV-bypass. Og hver er vel mer naturlig enn å peke på Marantz sine egne MODEL 30 og MODEL 40n for en ekstra lekker designmessig helhet?

CINEMA 70s er en verdig innstegsmodell i Marantz sin nye CINEMA-linje, og ikke minst en veldig flott videreutvikling av Marantz sitt slimline-konsept!

 

Veil pris for Marantz CINEMA 70s er NOK 10.499,-

Les mer om CINEMA 70s hos Neby HiFi
Les mer om Cinema 70s hos Marantz

 

Lest 4585 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.