søndag, 23 januar 2011 20:43

Fullbalansert forforsterker og remote:Musical Fidelity M6

Skrevet av

Denne gang er turen kommet til Musical Fidelitys nye preamp M6. Det er snakk om en ekte full-balansert preamp, og ikke noen kvasi-balansering for å spare penger. M6 tilhører den nest øverste serien av Musical Fidelitys nye modellprogram, og engelske Musical Fidelity har vært meget aktive de siste par årene. De har fornyet hele modellprogrammet sitt kraftig, samtidig som de har byttet distrubitør/importør i Norge; nå er det Audiocompaniet som står for dem her til lands.

 

 

Det nye Musical Fidelity programmet består av 5 serier, fra det rimelige til ultra high-end på tusenhvis av watt... og priser som også går helt opp i stratosfæren. Men prisen på M6 er vesentlig mer moderat med sine ca kr 19000.- , hvilket ser ut til være ganske likt med prisen i England.  M6 leveres valgfritt i sølvfarget aluminiumskabinett eller den mattsorte finishen som var på eksemplaret jeg lånte for test. Fjernkontrollen som følger med er av typen systemfjernkontroll som kan styre en rekke MF produkter.
På baksiden finner man dobbelt sett balanserte innganger, 4 sett ubalanserte, og til og med Usb inngang samt cinema bypass. Det finnes både balansert og ubalanserte utganger. Hva man skal med en passiv Usb inngang så lenge det ikke er innebygd converter er jeg dog ikke helt sikker på.
På inngangssiden finnes det platespillerinngang for både MM og MC pickup. Det er ingen justering for load impedanse på MC-delen, så her må man velge en pickup som passer sammen MF's valg av impedanse.
MF har valgt en utgangsimpedanse på rundt 50 ohm balansert og 100 ohm ubalansert hvilket gjør at preampen passer til en mengde effekttrinn, altså ingen sære impedanser som gjør at den passer bare til poweramper av eget merke.

På baksiden av preampen finnes det små switcher mellom balansert og ubalansert drift på enkelte av inngangene.Vær sikker på at disse er satt i riktig posisjon, hvis ikke kan du få deg en overraskelse lydmessig - og da mener jeg ikke av den positive typen...

Testen og testutstyr

Jeg brukte en Krell FBP300CX, et sett med Electrocompaniet AW180 av nyeste oppgraderte type og fikk også tid til en liten test på et sett med Hovland Stratos Referance monoblokker. På vinylsiden ble det hovedsakelig spilt på en Linn LP12 med Akito2b arm, en Lyra Helikon, samt en Ortofon MC20Supreme, men jeg prøvde også med Ortofon M20FL Super MM pickup for å sjekke MM-delen.
Høytalerne var som vanlig mine ProAc D80, men jeg brukte også andre høytalere for sjekk av klangkarakterer og kontroll. Kablingen er Hovland reference. CD-spillere som ble brukt var Cary 306 Pro Sacd, og en kraftig moddet Sony XA5ES som nå er fullbalansert.
Jeg satte M6'en på med burn-in cd på repeat i ca 3 døgn, slik at jeg skulle være sikker på at alt var som det skulle være lydmessig når selve lyttesten skulle begynne.

Med testen av Bladelius sin fullbalanserte Idun og dens ultranøytrale lyd i bakhodet, skred jeg til verket.

Lyd
Jeg kan med engang avsløre at Musical Fidelty's M6 har mer egenlyd og er nok mer farget av MF's konstruktører og smak/mening om hvordan en god preamp skal lyde enn det Bladelius Idun er. M6 er dog alikevel ingen "farget" preamp, men ved dirkete sammenligning med Idun så fremstår den med mer kjøtt på benet. Man hører lett at MF's konstruktør har lagt seg på en linje hvor det har vært viktig å la preampen låte levende i mellomtonen ,og ikke kald og analytisk. Oppløsningsmessig er den alikevel superb, og klarer å gjengi bra med luft og kropp rundt instrumentene. Det samme positive kan man si om dynamikken, heftige gitar-riff blir gjengitt på en meget overbevisende og realistisk måte, med skikkelig kraft og sprut i anslagene, og jeg føler ikke at den på noe område komprimerer noe. Holografi-messig presterer den også på topp med skikkelige 3d egenskaper. Noen ganger lurte jeg nesten på om jeg hadde fått side- eller bakhøytalere... Selve bredden på lydbildet opplevde jeg som mer normalt, altså bra, men ikke noe eksepsjonelt. En ting må jeg nevne før jeg glemmer det; stillheten, den ultrasorte bakgrunnen som kreeres, dette er noe man ellers ikke legger merke til før man finner en forsterker som er superb på dette området. Det er nok den fullbalanserte driften som gjør utslaget, dette med å lage en helt sort bakgrunn, og la alt av musikk bli presentert på et sølvfat, noe som ikke er like selvfølgelig som man skulle tro. I alle fall jeg tenker som så, at en preamp er helt tyst, men det er en sannhet med modifikasjoner, og nærmest en godt bevart hemmelighet inntil man får prøve en som virkelig er tyst. Husk at desto mindre av kreftene en forsterker bruker på å gjengi støy, desto mer krefter har den igjen til musikkgjengivelsen.

Vinyl
Her kan jeg avsløre med en gang at den innebygde riaa delen holder meget høy kvalitet. Faktisk ble jeg positivt overrasket. Jeg forventet at den skulle være på høyde med mye av det andre produsenter setter inn bare for å kunne si at man har et produkt med platespillerinngang. Men i M6 sitter det faktisk en riaa del som uten problemer gir løse riaa'er i prisklassen opptil 5000.- en god kamp om hvem som er best. Det som er bedre på en "løs" riaa er at man som regel kan impedanse tilpasse de til en rekke pickuper. Med M6 sin riaa må man holde seg til MC pickup som spiller bra ved ca 100-150 ohm. Gjør man det behøver man ikke å tenke på noen ekstra riaa. Den klarer å gjengi omtrent alt hva en Lyra Helikon gir av lyd og detaljer....... og det vil faktisk ikke si lite. Når man bytter pickup til Ortofon MC20 Supreme faller lydbildet helt sammen, dynamikken klapper nærmest sammen, og det forteller at riaa delen er meget avslørende og nøytral, særdeles liten filtereffekt der i gården. Det slår meg at MC riaa'en er god nok til gjengi "shit in - shit out", veldig bra, hvilket er det beste skussmål jeg kan gi.

Konklusjon:
Til 19000.- inkl en kompetent riaa-del samt muligheten for ekte fullbalansert drift, kan jeg ikke si annet enn at er M6 et funn til prisen. Lydmessig har jeg egentlig ingenting å utsette på Musical Fidelity M6. Den presterer en naturlig levende mellomtone, og om frekvensendene har jeg ingenting å tilføye, ei heller dynamikkmessig. 3d-egenskapene er superbe og den er særdeles støyfri.
Til prisen må den være/bli til et stort hodebry for konkurrentene.

 

Musical Fidelity M6 er mye preamp for pengene, om ikke aller mest preamp for pengene i denne klassen. Jeg har således ingen problemer med å gi M6 min varmeste anbefaling. Om den så passer deg, må du selv avgjøre.

 

Lest 5327 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.