mandag, 08 juni 2015 21:56

TEST: Sony BDP-S1500 – Blu-ray spilleren som er hekta på Netflix.

Skrevet av

 

Ikke overraskende lanserte Sony en ny serie med Blu-ray spiller i år. Jeg har testet den rimeligste modellen, og det er ikke fritt for at den toner flagg.

 

 

Blu-ray spillere har på samme måte som DVD-spillere i sin tid blitt noe du nærmest kan kjøpe på Rema 1000 Eller i hvert fall i et velassortert eksemplar av en Obs-butikk. Dette i sterk kontrast til de førte generasjonene, som hang høyt og var syrlige.

Sony er en av de produsentene som er tungt inne i dette markedet, men kanskje ikke nødvendigvis i den tunge delen av markedet. Av siste årets kolleksjon med Blu-ray spillere befinner samtlige seg under kiloen, og testeksemplaret som samtidig er minstemann i kolleksjonen veier 0,8 kg. Vi befinner oss med andre ord i den lette enden. Men er den noe tess?

 

 

Design.

Den nye serien skiller seg tydelig ut fra forrige generasjoner ved å ha et mye renere design. Utgående modeller har fått en del pepper av enkelte for sitt litt sære design med en litt umotivert nesten flat pyramideformet topp. Kanskje greit nok, men ikke veldig tiltalende i mine øyne. Den nye serien er langt mer ren i designet – ikke noe som stikker seg ut, men det er egentlig et brilliant designkonsept. I all sin letthet og enkelhet er det noe litt elegant med det kubistiske og rene designet.

Og mens vi er inne på dette med vekt – greit nok at 0,8 kg er på grensen til å sortere under kategorien «AV-bransjens uutholdelige letthet». Men når det er kombinert med et så kompakt design som disse nye spillerne, blir det egentlig ikke sa galt likevel. For med en kropp som er halve bredden av en vanlig fullstørrelse HiFI-komponent, blir det et fornuftig forhold mellom størrelse og vekt. Den har en ganske anstendig romvekt, og føles derfor grei å ha nærkontakt med.

 

 

Støy.

Fysisk støy fra drivverk er en veldig relevant parameter både for Blu-ray og DVD-spillere. Og BDP-S1500 er ikke komplett lydløs under hele prosessen. Men den gode nyheten er at støyen er veldig begrenset, og har i tillegg en behagelig karakter. Den er også stort sett begrenset til oppstart- og manøvreringsfsene av Blu-ray avspilling. Jeg er i besittelse av en Blu-ray spiller fra Denon til 10 ganger prisen av BDP-S1500 som har mye kraftig større støyproblemer. På Sony BDP-S1500 høres støy aldri annet enn når lyden er av, og selv da er det bare svakt hørbart på to meters avstand. Ikke feilfritt med andre ord, men veldig bra til prisen. Eneste malurt er at den er en anelse svakere i denne øvelsen enn en enda rimeligere spiller fra Samsung, som jeg også har i samlingen.

 

 

Hastighet.

Hastighet er en viktig parameter på Blu-ray spillere. Det virker kanskje litt flåsete, men for oss som har vokst opp med spiller fra Blu-rayens barndom er dette blodig alvor. Jeg har en Pioneer BDP LX-70a i stallen som aldri blir budt opp til dans, ene og alene fordi den er så ulidelig treg. Vanvittig bra til å spiller CDer, men det hjelper ikke når du må huske å trykke på eject-knappen før du går til middag hvis du vil se en Blu-ray til ettermiddagskaffen. Og Pioneer var ikke alene om dette – Denon hadde mye av de samme lidelsene i sine tidlige generasjoner.

Sony var alltid best i klassen i øvelsen hurtighet i Blu-ray spillernes barndom og ungdom. Og selv om terrenget langt på vei har blitt utjevnet etter hvert, er Sony fremdeles i tetsjiktet når det gjelder hastighet.

Testeksemplaret av BDP-S1500 bruker 20-25 sekund fra standby på å laste inn Teenage Mutant Ninja Turtles, en av svært få filmer på det norske markedet foreløpig som er tilgjengelig med Dolby Atmos. Det er absolutt mer enn godkjent.

 

Fjernkontroll.

Fjernkontrollen er en viktig del av AV-komponenter, ikke minst Blu-ray spillere. BDP-S1500 sin fjernkontroll er av det kompakte slaget, men den skårer godt på mange parametre. En av de viktigste er at den et logisk og lett å orientere seg på. Minst like viktig er det at den har god sendestyrke på kontrollsignalene, og at spilleren har god følsomhet for de ordrene som gis fra lytteposisjonen. Her skårer fjernkontrollen til BDP-S1500 svært bra. Selv kommandoer gitt fra en posisjon bak en sofapute blir prompte utført.

 

Netflix.

Men det er en annen nesten magisk egenskap med fjernkontrollen, som har sjarmert meg i senk. Fjernkontrollen har en egen Netflix-knapp. Dette kom som en stor overraskelse, og viser ikke på noe av spillerens online dokumentasjon, verken på Sony sine norske- eller utenlandske nettsider. Ikke bare var denne knappen overraskelse – det hersker noe avvikende informasjon på nett om hvorvidt Netflix er tilgjengelig på denne minste spilleren i Sony sitt sortiment.

En direkteknapp for Netflix innebærer at du slipper å bla i menyer for å aktivere denne streamingtjenesten for film. Netflix har i løpet av ganske kort tid erobret markedet, og begynner faktisk å få en svært dominerende posisjon i forhold til «lineær TV». Det at en fjernkontroll har fått en direkte knapp for å aktivere streamingtjenesten er meg bekjent helt unikt. Og jeg liker det – en HiFi- og AV-entusiast bruker alt for mye tid og frustrasjon dypt inne i menyer.

 

Smart spiller.

BDP-S1500 er altså en smart-spiller. Det blir vel benevnelsen som er ekvivalent til Smart-TV. Det er ikke banebrytende at vi finner smart-funksjoner på en Blu-ray spiller, men det er likevel en veldig hyggelig egenskap på en spiller i dette prissegmentet. Og Netflix er bare en av mange apper som er tilgjengelig, men for meg er det bare noen få som vekker særlig interesse. Youtube er alltid kjekt å ha - også på en spiller, selv om den allerede er på plass på TVen og et utall av håndholdte dingser i tillegg til PCen. Litt mer entusiasme vekker appen for Berliner Philharmoniker, som streamer konserter live, og som krever et abonnement.

 

Begrensninger.

Sony BDP-S1500 er altså en smart-spiller som tilbyr tjenester som Netflix via spilleren. Den er avhengig av kablet nettverksforbindelse, eller i det minste en løsning med mottaker for trådløs bro derom du ikke har tilgang til kablet nettverk nær spilleren. Dette er en begrensning som det går an å erge seg over, hvis du har anlegg for det. Men for meg gir det mening som en intelligent løsning for den rimeligste spilleren i en serie, for å høflig vise til de dyrere modellene hvis du trenger WiFi. Det er minst like relevant å bli imponert over at spilleren har kablet nettverk og Netflix tilgjengelig.

Det er også andre begrensinger, i form av at spilleren ikke kan streame via UPnP. Også dette er forbeholdt dyrere modeller i serien. Og hvis du av en eller annen uforklarlig grunn syns at det å surfe på internett er en obligatorisk øvelse for en Blu-ray spiller, har du også grunn til å legge litt mer penger i potten. Her snakker vi BDP-S4500 og oppover, for en neve kroner ekstra…

 

 

 

Lyd og bilde.

Bildekvaliteten på BDP-S1500 er meget god, men uten at det har vært et mål i denne testen å avsløre små nyanser.

På lydsiden har spilleren kun digitale utganger, i form a v HDMI og Coax. En veldig vanlig utvikling, og også et valg som gir mening for en spiller i denne priskategorien. Det begrenser kostnader ved at DACer blir totalt fraværende. Den eneste parameter for lydkvalitet i selve spilleren gjenstår å være jitter-egenskapene. Siden testen har blitt utført i et budjsettoppsett med en AV-receiver til 6.000,- har det heller ikke vært ambisjoner om å utdype lydegenskapene via de digitale utgangene. Jeg bare konstaterer at det fungerer ganske likt med andre spillere i noenlunde samme prissegment. Og BDP-S1500 er fullt på høyden som lydformidler i det digitale domenet.

 

Konklusjon.

Jeg syns at Sony har gjort veldig mye riktig her. Dette er en spiller som har en veiledende pris på 799, men som i praksis er tilgjengelig i store kjeder for 599,-. Når du i tillegg til en høyst kompetent avspiller av Blu-ray får en fullblods Netflix-maskin som går mer rett på sak i filmstreamingen enn noe annet apparat jeg har vært i kontakt med, er det bare å bøye seg i støvet.  

På toppen av det hele har den et design som i all sin enkelhet kan gå under paraplyen forsiktig elegant. Jeg ser sikker på at Mies ville nikket anerkjennende her. Less is more, selv om det ikke koster skjorta…

Hvis du savner WiFi og UPnP kan du bla opp noen hundrelapper ekstra – dette er tilgjengelig i de dyrere modellene. Greier du deg uten, får du utrolig mye for pengene i denne innstegsmodellen fra Sony. Akkurat nå er Sony BDP-S1500 et kupp!

 

Les mer om Sony BDP-S1500.

 

Lest 8062 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.