torsdag, 27 juli 2023 21:03

TEST: Samsung S23 Ultra - androidmobilenes ubestridte konge? Spesial

Skrevet av

  

Samsung er kandidat til å lage markedets beste mobiltelefoner, og den beste av dem alle er selvfølgelig flaggskipmodellen S23 Ultra. Vi har hatt den på en lengre test, og utfallet kan du lese om her.

SAMSUNG GALAXY-HISTORIKK

GALAXY S23 ULTRA

ØKOSYSTEMET

OPERATIVSYSTEM

DESIGN

   Farger

DISPLAY

KAMERA

   Nightography

   Optisk bildestabilisering

   Film

BATTERI

S-PEN

ER GALAXY S23 ULTRA EN MOBIL FOR AUDIOFILE?

360 Audio

Bluetooth

KONKLUSJON

   Priser

Samsung har dominert mobiltelefonmarkedet i et drøyt tiår, og kniver stadig i toppen med Apple sine iPhone om å være konge på haugen. Den duellen vil aldri få en omforent vinner, rett og slett fordi det er veldig ulike preferanser i forhold til operativsystem ute og går. Og har du først havnet på eplekjøret kan det være krevende å få tauet deg inn igjen. Dette vet jeg fordi jeg har vært der selv, og jeg har vel fremdeles et bein i hver leir.

Men Apple og Samsung er selvfølgelig ikke alene i markedet. Det vil si – med operativsystemet iOS er Apple faktisk alene med sine iPhone-mobiler, men med Android som det andre dominerende operativsystemet er det bøttevis med aktører. Og en av dem er Google sine Pixel-mobiler, som nettopp har ankommet det norske markedet, og som har vist seg som en aktør som kan være med og konkurrere helt i toppen. Google gjorde et veldig sterkt inntrykk med sin flaggskipmodell Pixel 7 Pro, som vi testet i oktober i fjor sammen med de rimeligere modellene Pixel 7 og Pixel 6A. Og nettopp Pixel 7 Pro vil være referanse sammen med iPhone 14 Plus i denne testen av Samsung sitt flaggskip. Litt skjev referanse for Apple sitt vedkommende – det skulle selvfølgelig helst ha vært flaggskipmodellen iPhone 14 Pro Max der også, men den har jeg ingen egen erfaring med.

SAMSUNG GALAXY-HISTORIKK

Den første Galaxy-modellen kom allerede i 2009, og var den første Androidbaserte mobilen fra Samsung. Den ble året etter fulgt opp av etterfølgeren Galaxy S, eller S1 som den etter hvert også ble kalt blant venner. Etter dette har det kommet en ny generasjon hvert år, og modellnummereringen har fulgt etter forutsigbart med et høyere nummer for hvert år.

Helt til i 2020, da de nye modellene plutselig gjorde et byks fra S10 (som for øvrig har vært i mitt eie som jobb-mobil noen år) til S20. Og som den reserve-trønder`n jeg er, tok jeg ikke hintet før den nye serien i 2021 het S21…

GALAXY S23 ULTRA

Den nye S23-serien har veldig sterke likhetstrekk med forrige generasjon – S22, og består også denne gangen av tre modeller. Nærmere bestemt S23, S23+ og flaggskipet S23 Ultra. Og selvfølgelig er det toppmodellen S23 Ultra som vekker aller størst interesse, en modell som har sine mest essensielle nyvinninger konsentrert til noen utvalgte områder.

ØKOSYSTEMET

Samsung har til felles med Google og Apple at de alle har et solid økosystem i ryggen. Apple sitt økosystem er velkjent, og er en av de beste argumentene for merkelojalitet. Dette har nok skapt en veldig stor mengde med lojale iPhonekunder opp gjennom årene. Og for Apple er situasjonen også den at de også spiller i betydelig grad på ekskludering, for som kjent snakker ikke Apple sine produkter plagsomt mye med konkurrentene sine produkter i mange sammenhenger. Da er det annerledes i Android sin verden, der økosystemene heller må spille på positive synergier innen økosystemet.

Som når en Galaxy automatisk kobler seg til et par Galaxy Buds2 Pro første gang du åpner lokket på ladeetuiet til disse toppmodellene av øreplugger, og gjør det som ellers kan være en litt frustrerende og halvtrøblete prosedyre for å pare- og koble sammen mobil og en Bluetooth-enhet.

Og egentlig stiller vel Samsung omtrent like sterkt som Apple når det gjelder fundamentet for sitt økosystem. I går den 26. juli i år hadde Samsung sin halvårlige Galaxy Unpacked, der to brettemobiler, tre størrelser med nettbrettet S9, og et par varianter av Galxy Watch6 ble presentert. Og disse snakker selvfølgelig med S23 Ultra for overføring av informasjon på en knirkefri måte, noe som gir sterke bånd i et økosystem. I tillegg har Galaxy sine egne utmerkede øreplugger som har helt spesielle synergieffekter brukt i kombinasjon med en S23. Dette kommer vi tilbake til i forbindelse med avsnittet om lyd.

OPERATIVSYSTEM

Samsung benytter ONE UI, som er et skall som går utenpå Android. Tidligere har det vært nå har det vært ONE UI 4 som har vært det nyeste, men i testperioden kom det en oppdatering til ONE UI 5.

Samsung sitt operativsystem er veldig godt og gjennomarbeidet, og loves oppdatert i 4-5 år. Og en av fordelene med å ha en egen variant av Android, er de åpenbare mulighetene dette gir for spesialtilpasninger.

Det eneste jeg savner fra Pixel sitt operativsystem som er direkte Android, er muligheten for vertikal skrolling gjennom samtlige apper. Jeg foretrekker det fremfor å bla sidelengs over flere sider, som du må på iOS og One UI 5.

DESIGN

Designlinjen til flaggskipmodellen har bare små justeringer i forhold til forgjengeren. Disse endringene går i hovedsak ut på litt mindre avrundinger i forhold til en modell som fra før hadde en utpreget rektangulær fasong. I min test av Pixel 7 Pro antydet jeg at jeg var litt usikker på om akkurat dette designet på forgjengeren S22 Ultra var like tiltalende som de andre Galaxy-modellene. Men det har i mellomtiden vokst på meg gjennom testperioden, og fremstår nå som direkte griselekkert. Eller rettere sagt, det var vel egentlig forelskelse ved første blikk. Og estetikken forsterkes av at originalcoveret har en veldig god passform, og en materialbruk som gir en veldig god taktil følelse i kontakt med mobilen. Aller mest tiltalende er den likevel uten beskyttelsescover, men dette tror jeg er det desidert mest tiltalende coveret jeg har vært i kontakt med.

Galaxy S23 Ultra har en moderat sideavrunding av kantene, eller waterfall som det også kalles. Det var en periode da alle skulle overgå hverandre i de mest ekstreme fossefallene, men nå er denne trenden på vei i retur mot helt flate skjermer, eller i det minste moderat fossefall på flaggskipmodellene. Jeg har ikke hatt noen opplevelser med utilsiktet trykk på kantene på S23 Ultra.

Men sett rett forfra har S23 ultra en egentlig veldig overraskende rektangulær profil. Og jeg liker det veldig godt. Dette er i ganske sterk kontrast til iPhone-seriene fra nyere tid, som har den stikk motsatte tilnærmingen – veldig kantete tverrprofil, mens det er en markant hjørneavrunding sett forfra. Og jeg skal ikke dømme hva som er best. Her er det veldig ulike syn ute og går. Noen er bekymret over komforten i Apple sine mobiler, mens andre ikke deler den bekymringen. Og også iPhone har helt klart elegansen i behold på de nyeste seriene, fra og med iPhone 12.

En større overraskelse var det nok at også de to mindre Galaxy-modellene nå har adoptert Ultra-modellen sitt designkonsept, i hvert fall hva kameraintegreringen angår. Dermed har de gått bort fra det konseptet som jeg ble fascinert av i forbindelse med Galaxy Unpacked 2021. Men alt har sin tid, og også denne endringen fremstår som forfriskende. En viktig forskjell mellom Galaxy S23 Ultra og de to mindre modellene er likevel at de to minste har langt mer avrundet form enn flaggskipet. Og S23 Ultra er en soleklar designvinner her, i hvert fall i mine øyne.

En ganske vesentlig oppgradering er at alle de nye modellene nå har fått Qualcomm sin prosessormodul Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Denne siste tilføyelsen «for Galaxy» er noe Samsung legger vekt på – den prosessoren skal være hakket hvassere enn de andre standardversjonene av Snapdragon 8 Gen 2, i hvert fall montert i en Galaxy. Dette er en chip som kom i slutten av 2022, og er den heftigste prosessoren til Snapdragon. Den skal bl.a. ha stor betydning for hurtighet i forbindelse med Gaming.

Denne nye prosessoren fra Snapdragon har gitt en ganske kraftig økning i ytelsene i forhold til forgjengeren S22 Ultra. Tall fra Samsung tilsier en økning på 34% i ytelsen til CPU (Central Processing Unit), 49% økning i ytelsen til NPU (Neural Processing Unit), og en økning på 41% av ytelsen til GPU (Graphics Processing Unit). Det er litt uklart hvilken prosessor dette refererer seg til, om det er forrige Snapdragon eller Samsung sin egen Exynos, som ble levert i noen markeder på S22.

Interessant er det også å merke seg at Samsung nå har gått over til å levere Snapdragon sine brikker på alle modeller uavhengig av region, Og har dermed gått bort fra å levere sine egenutviklede Exynos-brikker i noen områder.

Vi merker oss også at glasset på displayet nå er Gorilla Victus 2, mens forrige generasjon hadde Victus+.

Slot for Micro-SD er et tilbakelagt stadium også for Samsung, og da er det en veldig god nyhet at det interne minnet er doblet i forhold til forgjengerne på de to største modellene. I tillegg hadde Samsung et introduksjonstilbud der man kunne få en ytterligere dobling av minnet. Og dette gjaldt for samtlige tre modeller, noe som gir 256GB for Galaxy S23, og 512GB for S23+ og S23 Ultra.

S23 Ultra kan fås med 256GB, 512GB og 1TB lagring, mens arbeidsminne er på 8 eller 12 GB, avhengig av lagringskapasitet. Jeg er tilbøyelig til å mene at versjonen med 256GB er rikelig, med mindre du har et spesielt stort behov for lagring av store mediafiler.

Farger

Galaxy S23 Ultra er tilgjengelig i fire standardfarger – Green, Phantom Black, Lavender og Cream. Eller to guttefarger og to jentefarger, som enkelte enkle sjeler ville ha sagt. Testeksemplaret har fargen Green, som egentlig er en litt diskret grå-grønn – en veldig tiltalende farge. Kanskje ville jeg har foretrukket Phantom Black, men i så fall etter en betydelig betenkningstid.

Kjøper du direkte fra Samsung får du i tillegg tilgang på fargene Graphite, Sky Blue, Lime og Red.

DISPLAY

Displayet på S23 Ultra er det største på de tre nye modellene i S23-serien, og overgår både S23 sine 6,1 tommer og S23+ sine 6,6 tommer. Men viktigere er det kanskje at det også overgår størrelsen til de to rivalene Pixel 7 Pro og iPhone 14 Pro Max, som begge har en skjermstørrelse på 6,7 tommer, mens S23 Ultra sitt display er på 6,8 tommer. Og dette kan virke som en mikroskopisk forskjell, men det oppleves faktisk som en større skjerm. Skjermen er en Dynamic AMOLED 2X, samme kategori som Samsung nå også har utstyrt sine nye Galaxy Tab S9 nettbrett med, men sistnevnte selvfølgelig i til dels betydelig større skjermareal.

Peak NITS er på 1.750, 250 mer enn Pixel 7 Pro. Men her må Samsung se seg slått av Apple, som har en Peak på 2.000.

Skjermoppløsning og ppi på hhv 1440 x 3088 og en tetthet på 500 ppi er betydelig større enn på iPhone 14 Pro Max med 1290 x 2796 og 446 ppi. Men her er det Pixel 7 Pro som stikker av med seieren, med 1440 x 3120 og en pixeltetthet på 512 ppi.

Oppdateringsfremvensen på S23 Ultra er adaptiv, inntil 120Hz

Display har alltid vært Galaxy-mobilene sin styrke, og med S23 Ultra har de naturlig nok laget tidenes beste display. I hvert fall på en Galaxy, og det er neppe noen som entydig overgår Samsung i denne øvelsen.

KAMERA

Galaxy S23 Ultra har fått en utrolig heftig bildebrikke på et av hovedkameraene, en brikke på 200MP. Det gir nesten en dobling av kapasiteten sammenlignet med den allerede imponerende brikken på forgjengeren som hadde 108 MP.

Hovekameraet har fått en 200 MP f/1.7, 24mm vidvinkel, supplert av en 10 MP f/4.9 230mm periskop telelinse og en 12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ ultrawide. Dette overgår klart spesifikasjonene på Pixel 7 Pro, selv om også det er en kameramobil som utmerker seg når det gjelder bildekvalitet. Og i forhold til iPhone 14 Plus sine to kameraer blir det ren utklassing, men så er det iPhone 14 Pro Max som er den naturlige referansen og sammenligningen hos Apple. Og Apple sitt flaggskip har en kamerapakke bestående av 48 MP f/1.8 24mm vidvinkel, 12 MP f/2.8 77mm tele og en 12 MP f/2.2 13mm 120˚ ultravidvinkel. S23 Ultra og Iphone 14 Pro Max har med andre ord samme vinkel på sin utravidvinkel, mens Pixel 7 Pro åpner seg i hele 126˚.

Pixelkombinering er en avansert teknikk for å kombinere 16 pixler til 1 i krevende lys. Under bedre lysforhold reduseres dette til 4-1. Dette gir i tillegg til bedre bilder også en raskere autofokus, fordi bildebrikken har mer informasjon å forholde seg til.

Det er på telekameraet at Galaxy knuser konkurrentene med sin 230mm teleoptikk. Denne gir mulighet for 10x optisk zoom, og det med en overraskende høy kvalitet. Men i tillegg kan du zoome helt opp til 100x totalt, ved bruk av hybrid zoom. Og i motsetning til det man kanskje kan forvente vil det i en del sammenhenger gi meningsfulle bilder helt opp til 100x, i det minste bilder til registreringsformål. Og modererer du deg mer med den digitale zoomen, kan du få overraskende gode bilder helt opp til 30-50x hybrid zoom. Dette er egentlig nesten utrolig, og sammen med de spesielle egenskapene til nattfoto er dette de områdene der S23 Ultra skiller seg fra konkurrentene. Men også med vidvinkelkameraet med 200MP merker man at det er en veldig god kvalitet, som gir en bildekvalitet som var utenkelig med mobilkamera for få år siden.

Samsung har også laget en egen kameraapp som gir mange muligheter, men som også krever litt øvelse for å beherske fullt ut.

En mulighet som kanskje sorterer mest under kategorien gimmick er at du kan ta bilder av stjernehimmelen, med en funksjon som kalles Astro Hyperlapse, som kan registrere stjernenes bevegelser over himmelen.

Langt mer interessant for klassiske fotoentusiaster er det at du kan velge å ta bilder i RAW-formet, som i Samsung sitt univers kalles Expert RAW. Dette gir mulighet for å redigere bilder i ettertid med et mye større handlingsrom, siden alle innstillinger som, gjøres i fotoprosessen blir lagret som metadata, i stedet for at det er det ferdig prosesserte bildet som lagres.

Og hvis du først er på det manuelle fotokjøret, vil du trolig også sette pris på at det er mulig å foreta manuelle innstillinger med denne fotoappen.

Nightography

Nightography er et begrep Samsung lanserte i forbindelse med forgjengeren S22 Ultra, og med årets modell har de tatt dette et steg videre. Og i et arrangement den norske importøren hadde i slutten av februar for å presentere S23 Ultra ble vi samtidig tatt med på en liten fotoseanse ut i det tidlige mørket en sen februar-ettermiddag. Her imponerte S23 Ultra stort, ved at det ble tatt imponerende bilder i det som er fristende å kalle for bortimot helt mørke omgivelser rundt Ekeberg-restauranten. Først ut over byen med sine strølys, men det som imponerte enda mer var at det faktisk ble meningsfulle bilder oppe i skulpturparken der det ikke var det samme tilfeldige lyset. Også under testperioden forsterket S23 Ultra sine utsøkte nattegenskaper på kameraet.

Optisk bildestabilisering

I tillegg til bildebrikken sin kvalitet er også optisk bildestabilisering (OIS) et viktig element for å få gode nattbilder. På S23 Ultra er bildebrikken sin OIS kapasitet doblet. Og som med så mye annet på et moderne mobilkamera er kunstig intelligens (AI) en viktig deltaker. Den bidrar også til å skille ut støy fra bildene.

Film

Keynote-presentasjonen på Galaxy Unpacked i februar var filmet med en Galaxy S23 Ultra i regi av Ridley Scott. Galaxy S23 Ultra gir mulighet for HDR, og kan filme 8K video i 30fps

BATTERI

Batteriet på Galaxy S23 Ultra er på 5000mAh. Dette er det samme som på Pixel 7 Pro, og vesentlig mer enn på iPhone 14 Pro Max. Og så er selvfølgelig batteristørrelsen bare halve historien, mens effektivitet i strømforbruk er den andre faktoren som styrer batteritiden. Jeg hadde uansett ikke problem med å få batteriet til å holde langt inn i dag to under testperioden.

CI-lading er en selvfølge på en flaggskipmobil, og det er vel egentlig etter hvert også reversert lading, som gir mulighet for å gi strøm til f.eks. et par Galaxy Buds2 Pro, som også var en del av testpakken. Men med mindre jeg har gått glipp av noe er ikke dette tilgjengelig på iPhone 14 Pro Max.

 

S-PEN

Også S-Pen er en attraksjon med flaggkipmodellen, en arv fra de nå utgåtte Note-modellene. Og også S-Pen har fått forbedret funksjonalitet. Pennen er skjult inne i venstre side av mobilen, og gir veldig gode muligheter for de som vil bruke mobilen til litt jobbrelaterte oppgaver.

ER GALAXY S23 ULTRA EN MOBIL FOR AUDIOFILE?

De som sverger til en 3.5mm minijack-utgang for lydoverføring må innse at tiden har løpt fra dem – dette er en utdødd egenskap, initiert av iPhone for mange år siden. Og gradvis har de Androidbaserte produsentene fulgt etter. Min Galaxy S10 har 3,5mm jack, og en ganske anstendig lyd i DAC og hodetelefonutgang, men dette må ikke forveksles med at du ikke får enda bedre resultat med ekstern DAC og hodetelefonforsterker. Men så var det selvfølgelig dette med fleksibilitet, da.

Når vi tenker oss om er vel dette egentlig en naturlig utvikling, for nå er det blåtann som regjerer for mainstream lydoverføring. Og vi som er mer eller mindre beheftet med audiofile tilbøyeligheter har for lengst alliert oss med en dongle-DAC eller fem. For selv med en Galaxy S10 i stallen, er det en del å hente på å benytte både ekstern DAC og hodetelefonforsterker, eller begge deler i et, som er en del av dongle-DAC konseptet.

Noen ganger er det praktisk å avspille lyd fra de integrerte høyttalerne, og på S23 Ultra er lyden ikke den dårligste jeg har hørt fra en mobil, men faktisk ganske bra. Men opplevelsen vokser selvfølgelig dramatisk med et par Galaxy Buds2 Pro eller andre hodetelefoner tilkoblet.

Jeg har installert USB Audio Player Pro i alle testmodellene, som sikrer at den opprinnelige filen blir beholdt tapsfri, uten resampling til 48kHz som er en Android-greie. Og strømming fra diverse strømmetjenester skjer med godt resultat til Cayin RU6, som er min referanse Dongle-DAC for bruk i farten.

Men som så ofte ellers er lydkvalitet avhengig av tilkoblet utstyr, og Galaxy S23 Ultra sin oppgave å ikke stikke kjepper i hjulene for at gode signaler ikke blir degradert underveis. Og det later det ikke til at de blir. Og dessuten – det er en fryd å navigere i strømmeapper på denne mobilen med den svipe-funksjonen som gjør at du kommer lett tilbake til forrige side eller nivå. Og i tillegg er enhåndsikonet som gir deg kjapp tilgang til toppen av siden på den store skjermen et funn.

 

360 Audio

Aller først et lite hjertesukk. Jeg setter umåtelig stor pris på at både Samsung og andre (les Sony) går i front og utvikler nye lydformat. Særlig når det innebærer en ny og kreativ måte å formidle 3D-lyd på. Men jeg skulle likevel ønsker at de gløttet litt mer- eller kanskje det er mindre(?) til hverandre når de døpte barnet. For Samsung sitt 360 Audio er snublende likt Sony sitt 360 Reality Audio, selv om de to formatene ikke har noe med hverandre å gjøre, til tross for at de begge er gjengivelse av 3D-lyd. Og utfordringen er at for den vanlige bruker er det lett å gå litt i surr. Men på en annen side – elektronikken går ikke i surr, og det er det som betyr mest.

Og 360 Audio er enda mer proprietært enn Sony sitt 360 Reality Audio, som jeg tor egentlig er et åpent system. Det betyr at du er avhengig av en Galaxy-mobil (eller nettbrett?) som avsender. Belønningen er at du får en hodetrackingfunksjon tilsvarende den du får med enkelte Apple hodetelefoner, og det er ganske kult hvis du ser på TV med en Galaxy S23.

Bluetooth

Det er Bluetooth 5.3 som er installert på mobilen, og dette er nyeste utgave av Bluetooth. Av kodeker er det støtte for SBC, AAC, aptX, Sony sin LDAC, samt Samsung sin egen SSC (Samsung Seamless Codec). Sistnevnte gir 24 bits gjengivelse via blåtann. Med som nesten alltid ellers med blåtann er dette komprimert, ikke lossless. Unntaket er aptX Lossless.

Med andre ord full dekning av de vanlige mistenkte kodekene, i tillegg til Samsung sin egne, og som alltid ellers er avhengig av at både sender og mottaker støtter den aktuelle kodeken som skal benyttes.

KONKLUSJON

Samsung Galaxy S23 Ultra er vel den eneste mobilen som kan krangle med Apple om toppen på pallen for vanlige flaggskipmoblier. Og da ser jeg bort fra brettemobiler, der Samsung foreløpig har en mer ensom parademarsj med sin nylanserte Galaxy Z Fold5, som ble lansert i går den 26 juli 2023.

Og det er ikke nødvendigvis sånn at Galaxy S23 Ultra er aller best i hver eneste disiplin. Det er ikke en gang sikkert at den totalt sett er bedre enn iPhone 14 Pro Max - det skal jeg være forsiktig med å være bastant på siden det er snakk om en ren papirsammenligning, i tillegg til en hands-on erfaring med iPhone 14 Plus. Men Galaxy S23 Ultra har noen nøkkelegenskaper det er vanskelig å komme forbi dersom du er innstilt på å bruke minst 15 tusenlapper på en mobil, for ikke å si Android-mobil.

Og i tillegg til generelt gode bruksegenskaper snakker vi om et suverent kamera som gir mulighet for telebilder du neppe har trodd var realistisk fra en mobiltelefon, vi snakker om en skjerm som er hakket større, og ellers like god som de beste konkurrentene. Og ikke minst snakker vi om et veldig tiltalende design, som oser premium på lang vei, og med en elegant og nyttig S-Pen som rosinen i pølsa!

Priser

  • Galaxy S23 Ultra med 256GB lagring og 8GB minne har en veil. pris på NOK 14.990,-
  • Galaxy S23 Ultra med 512GB lagring og 12GB minne har en veil. pris på NOK 16.990,-
  • Galaxy S23 Ultra med 1TB lagring og 12GB minne har en veil. pris på NOK 19.990,-

Les mer om Galaxy S23 Ultra hos Samsung

Lest 4993 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.