onsdag, 09 januar 2019 22:47

TEST: Beosound 1 – den syngende kaffekanne. Spesial

Skrevet av

Bang & Olufsen har nettopp lansert en oppdatert versjon av sin Beosound 1, forberedt for Google assist. Jeg har benyttet anledningen til å teste en førstegenerasjons utgave av Beosound 1. A magic day she passed my way…

Beosound 1 ble lansert i 2016, sammen med den større modellen Beosound 2. Begge disse modellene er designet av den danske designeren Torsten Valeur fra designfirmaet David Lewis Designers. Hans første oppdrag for B&O var BeoCom 2 i 1997, og har i ettertid designet mange produkter både for Bang & Olufsen og andre AV-leverandører.

Og selv om det er unødig å si, er Beosound 1 og 2 utpregede designhøyttalere. Man kan selvføglelig i et lettsindig øyeblikk få assosiasjoner til en thermnokanne fra Stelton ellerno`, men det er egentlig langt mer presist å erkjenne at denne streaminghøyttaleren har et upreget B&O-design av det mer utsøkte slaget. Og dessuten - dette er aluminium, ikke børstet stål!

 

Beosound 1

For det er hva bordskulpturen Beosound 1 er, en streaminghøyttaler. Hvis vi starter med input, så kan den skilte med innebygget Chromeast Audio, denne røveraktige protoikollen som entret banen for noen få år siden og ødela moroa for mange produsenter med tigangern eller mer på prislappen. Chromecast Audio har noe ufortjent fått et dårlig rykte på grunn av at mange har benyttet den analoge utgangen fra sin Chriomecast Audio dings, og dermed den innebygde DACen. You must not do it anymore (L.C. – Story of Isaac)

I tillegg har også Airplay 2 blitt implementert. Det skjedde i mai 2018 via firmwareoppdatering, og gir en veldig bra økning av fleksibiliteten og bruksområdene for Beosound 1. Se for øvrig vår test av AirPlay 2 i Sonos. Det gir for eksempel mulighet for streaming av hvasomhelst fra iPhone. Du kan også benytte Airplay 2 i forbindelse med TIDAL, men her er Chromecast absolutt å anbefale. Det gir både økt lydkvalitet og bedre stabilitet siden lyden da strømmes direkte fra nettet, mens den med AirPlay 2 strømmes via iPhone, eller det du måtte finne på å benytte som vert.

Og så må vi heller ikke glemme at den har støtte for Spotify Connect. Dette er også en protokoll som sørger for direkte strømming via WiFi, men da selvfølgelig med Spotify som klient. Spotify Connect ble lansert første gang i september 2013, og vi testet dette for første gang i en Argon nettradio for fem år siden.

Beosound 1 støtter ellers også nettradioen TuneIn og strømmetjenesten Deezer. Standard Buetooth støttes også.

 

Konstruksjon

På toppen av Beosound en finner vi en spesialitet fra Bang & Olufsen. Det er en akustisk linse som gir en 360-graders spredning av de høyeste frekvensene. Det er ellers en 1½-tommers fulltone og en 4-tommers bass om bord. Fulltoneelementet drives av en 40watts klasse-D forsterker, mens en 20-watts klasse D tar seg av bassen.

På toppen finner vi det som kanskje er markedets mest sofistikerte volumkontroller. Hele den øverste delen av toppelementet er en diger volumkontroll. Du bare roterer den med- eller mot solen, alt etter hvor sent på kvelden det er. Og hvis du i stedet sveiper med fingeren på topplaten, vil du oppdage at du kan gå til forrige- eller neste spor. Det er nemlig en touch-sensitiv plate der.

På 2. generasjons Beosound 1 er det laget et ekkokanseleringssystem som gjør at stemmekommandoer for Google Assist trenger gjennom lydmuren og oppfattes av høyttaleren. Den andre nyheten som skiller 1. og 2. generasjon er fire programmerbare knapper på toppplaten, som du kan gi egenvalgte funksjoner når disse bli aktivert via en softwareoppdatering i løpet av våren.

 

 

App

Bang & Olufsen har en egenutviklet App som du kan styre Beosound 1 med. Eller hvilket som helst annet B&O-produkt, for produsenten har forenklet utvalget av Apper. Med denne kan du gå inn og konfigurere høyttaleren, stille inn Alarmer så du kan vekkes til P2 eller det som måtte behage klokka 06.15 hver morgen. Eller 09.30, alt etter som. Du kan også skippe spor og regulere lyden.

 

Multirom

B&O gir mulighet for multirom med hvilken som helst annen kilde fra Bang & Olufsen. Selvfølgelig veldig kjekt, særlig hvis du er på Beo-kjøret. Og til tross for ryktet – Bang & Olufsen har strømmehøyttalere i alle prisklasser.

 

 

Musikk

Nå har jeg snakket så mye om Beosound 1 uten å spille en eneste plate, så det er på tide å snurre litt TIDAL og Spotify.

Og vi starter med Månestein av Kari Bremnes, en etter hvert over 20 år gammel klassiker, men hoder seg uforskammet godt. Det hele låter overraskende bra. Et stort lydbilde, forårsaket av 360 sound. Rundstrålingen gir en veldig god fordeling av lyden, frigitt fra en sweetspot.

Og samtidig oppleves det samme fenomenet som er kjent fra dipole- og bipole høyttalerkonstruksjoner – denne diffuserte strålingen gir samtidig et mindre presist lydbilde. Det er medaljens bakside, og det bør man ha et bevisst forhold til når man velger en slik konstruksjon. Dette er også et bevisst valg fra B&O, og det er en grunn til at de tar dette valget. For nettopp det bruksområdet Beosound 1 og andre Lifestyle-høyttalere fra B&O har en typisk bruk der man kanskje ikke sitter og lytter intenst til soundstage. Og dessuten dette er en mono kilde, og er dømt til å være det i hele sin tilværelse. Og da kan det komme godt med at du får supplerende bidrag fra reflektert lyd i tillegg til direktelyden. Det gir litt mindre source-point mono, noe som kan vare en fordel i blant.

Videre lytteøkter er innom en enda eldre klassiker – Siri Svale Band og Blackbird kan gi gåsehud på høylys dag, avspilt på et virkelig godt stereooppsett. Her er det selvfølgelig noen begrensninger, men det forhindrer ikke at gåsehuden dukker opp også her. Ikke minst gjelder det på Billy Holiday sin udødelige Hush Now, Don`t Explain.

Oscalypso med Erik Friedlander er en innspilling med utrolig flott lyd. Og her samves selvfølgelig en stereogjengivelse med det utrolig presise perspektivet som denne innspillingen kan gi. Men det musikalske opplevelsen er likevel til stede i fullt monn, blant annet takket være en god klanglig gjengivelse.

VI avslutter denne økten med en ny klassiker – Leonard Cohen sin You Want it darker. Og selvfølgelig har jeg hørt dypere bass fra denne innspillingen. Men den gjør inte bort seg, som våre naboer i øst kunne sagt. Og det er faktiske en stund siden jeg har fokusert så mye på selve musikken på denne plata som med Beoplay 1.

 

Konkurrenter.

Beosound 1 - 2. gen.Hvem er så Bang & Olufsen sine konkurrenter med denne høyttaleren? VI kan ikke helt unnlate å nevne ur-konkurrenten her. Zeppelin fra Bowers & Wilkins ble testet i Audiophile.no av en samlet redaksjon for en ti års tid siden, og imponerte oss stort. Det var første generasjon, og ryktene vil ha det til at det har skjedd en del også med lyden på senere generasjoner. Den har i likhet med BeoSound 1 et svært særpreget utseende, men mangler likevel den slående elegansen til sistnevnte.

Går vi til den andre ytterligheten, finner vi Sonos Play:5, 2. generasjon, og et eksemplar av denne står ringside med Beoplay 1 under testen. Den har under ingen omstendighet et design, eleganse og finish som kan nevnes i samme avsnitt som Beosound 1. Men den spiller uforskammet bra, og har en distinkt, men samtidig ganske dyp bass. Lydmessig er denne svært forskjellig fra Beosound 1. Sonosen er utpreget analytisk av natur, mens Beosound har en mer behagelig, laidback og musikalsk karakter.

Den mest nærliggende modellen å sammenligne med av de jeg har testet tidligere er unektelig Name Mu-so Qb, som vi testet for drøyt to og et halvt år siden. Den har litt lydmessig slektskap med Beosound, men spiller nok hakket vassere. På en annen side kan det godt tenkes at du blir såpass forført av Beosound sitt litt sløret blikk at du likevel vil foretrekke sistnevnte. Naimen har også en volumkontroll to die for, men mangler ellers Beosound 1 sin overdådige eleganse og finish.

 

Konklusjon.

Ok, du kjøper ikke Beosound 1 hvis du er totalt likegyldig til det elegante designet til denne streaminghøyttaleren – kaffekanne or not. Men på en annen side er det en ganske umulig øvelse å ignorere designet. Det er tvert imot av en slik karakter at man lett blir hektet – du havner rett og slett på Beo-kjøret, som så mange andre.

For det er ikke sånn at du må velge mellom design og god lyd Her får du begge deler. Og så kan det selvfølgelig hende at du kan få minst like god lyd for like lite- eller endog enda litt mindre penger andre steder. Men da kan det samtidig tenkes at du går glipp av å bli forført av Beosound 1 sitt forførende og litt sløret musikalske blikk!

 

Prisen på Beosound 1 1.- og 2. generasjon er kr. 13.000,-

Les mer om Beosound 1 hos Bang & Olufsen.

 

Lest 5991 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.