søndag, 30 april 2017 17:04

AudioQuest DragonFly Black – myggen som brølte! Spesial

Skrevet av

AudioQuest har fått en slags referanseposisjon blant de ultralette USB-DACer. Jeg har testet den minste versjonen av siste generasjon (1.5), som ble introdusert for et drøyt år siden. Hils på DragonFly Black.

AudioQuest er ingen novise innen HiFi-sektoren. Bill Low har drevet med Audio siden 1972, og skapte selskapet AudioQuest i 1980. Hovedaktiviteten til AudioQuest er- og har alltid vært kabler. Men de har også arbeidet seg inn i HeadFi-markedet. Høsten 2014 ble hodetelefonene NightHawk lansert, og et drøyt år etterpå ble de fulgt opp av NightOwl.

 

 

DragonFly

Men også noen år tidligere gjorde AudioQuest sitt inntog i det HeadFi-relaterte markedet, da de vakte oppsikt med den ultrakompakte USB-DACen og hodetelefonforsterkeren DragonFly. DragonFly versjon 1.0 som ble introdusert i 2012 hadde en prislapp på godt over det doble av dagens Dragonfly Black. Da versjon 1.2 kom i 2014 var prislappen betydelig redusert, og versjon 1.5 som kom i fjor er altså enda rimeligere, med pris på 998,-. Så finnes det også en versjon som heter DragonFly Red, med pris på nesten det doble – 1.898,-. Jeg skal ikke fornærme leserens intelligens ved å fortelle hvilken farge den har…

DragonFly har alltid hatt de samme kompakte målene, noe som har gjort den til en ideell makker til smartphone. Utfordringen med versjon 1.0 og 1.2 var at de hadde for høyt strømforbruk. Med versjon 1.5 er dette drastisk redusert. Ikke bare kan Dragonfly Black og Red forsynes med strøm fra din iPhone – de utgjør også en moderat belastning på batteriets brukstid. Dette er en avgjørende faktor for Dragonfly 1.5 sin suksess som bærbar DAC og hodetelefonforsterker.

Dragonfly black er også på alle andre fronter gjennomsyret av minimalisme. Ytre mål er omtrent som for en middels minnepenn, og bortsett fra en hann-USB-kontakt og en minijack hodetelefonutgang finnes det ingen ting på utsiden. Ingen volumkontroll, noe som innebærer at du må justere volum på avspillerenheten.

Men jeg underslo en enhet i tillegg til hodetelefonutgangen. DragonFly-logoen, som i utgangspunktet er hvit når det ikke går strøm gjennom enheten skifter farge, avhengig av signal. Og fagene skifter etter denne fargekoden:

  • Red: Standby
  • Green: 44100 Hz
  • Blue: 48000 Hz
  • Amber: 88200 Hz
  • Magenta: 96000 Hz

 

AudioQuest har valgt å begrense maks oppløsning til 24/96, selv om ESS Sabre 9010 DACen i DragonFly Black er i stand til å håndtere oppløsning opp til 32/384, i tillegg til DSD 11.2MHz. Dette valget er tatt for å unngå behov for å laste ned drivere i Windows.

Audioquest understreker ellers viktigheten av å gå inn i kontrollpanelet i Windows for å sette riktig samplerate. Best resultat oppnås ved å velge en oppløsning som er et heltall derivat av den opprinnelige oppløsningen.

Volumkontrollen i DragonFly er analog, men selvfølgelig digitalt styrt. Og dette skiller den fra AudioQuest Red, som i tillegg til å ha en mer påkostet DAC-chip også har en digital volumkontroll.

Og mens vi er inne på det med volumkontroll – medaljens bakside med å bruke DragonFly er at du mister den hendige iOS-volumkontrollen på ledningen til noen av de hodetelefonene som kan tenkes å benyttes samman med DACen.

 

 

MQA

MQA er den nye vinen innen HighRes. Greia med MQA er at det er et filformat som kan pakkes ned til å ta omtrent samme plass som en redbook fil, mens den utpakket kan ha et høyoppløst format. Ideelt for streaming over nett, med andre ord.

AudioQuest har lovet støtte for MQA via en softwareoppdatering en god stund nå, men skal vente på at TIDAL skal få på plass sin støtte for smartmobiler. Og TIDAL er som kjent primus motor for MQA innen streaming.

Vi venter også på en app til DragonFly. Denne har status Coming Soon, men uten at «soon» er nærmere definert.

 

 

Testoppsett

Under testen har Dragonfly Red blitt benyttet sammen med hodetelefonene BeoPlay H6 fra Bang & Olufsen. Dette er et par lukkede hodetelefoner til rundt tre tusen som i tillegg til utsøkt design og komfort også har overraskende god lyd.

Som kilde benyttes PCen Lenovo P50 og iPhone 6 Plus.

I tillegg til DragonFly Black er det sterkt tilrådelig å benytte en USB-forlenger ved tilkobling til PC eller MAC. Dette for å unngå risiko for skade dersom laptoppen flyttes rundt. AudioQuest har sikkert lyst til at du skal bruke deres DragonTail USB 2.0 Extender, men jeg brukte en tilfeldig USB-forlenger jeg har liggende.

Ved bruk sammen med iOS er det nødvendig med en adapter fra Lightning til USB-hunn.

 

 

Vi snurrer TIDAL

Roald i Renaissance Audio gjorde meg oppmerksom på det utsøkte albumet The Montreal Tapes Box Set med Charlie Haden, under en demo av den nye serien Homage Tradition fra Sonus Faber. Praktfull dynamikk og svært høy oppløsning. Dette gjengis praktfullt av DragonFly Black og BeoPlay H6. Helt klart ekstra luft i fremførelsen sammenlignet med solo iPhone. Og detaljer kommer godt frem, og gir et veldig presist lydbilde. Gjengivelsen av låten Ida Lupino er magisk, med masse mikrodynamikk og en fantastisk bassgjengivelse.

Jeg har en lei tendens til å trekkes mot Kari Bremnes sin beste utgivelse når jeg skal teste nytt utstyr. Da snakker vi om det 20 år gamle albumet Månestein. Dette var den første utgivelsen hennes der det delvis ble benyttet et litt mer raspende klanglig språk, og det kan være litt krevende å gjengi denne balansen. Dette beherskes veldig bra med kombinasjonen DragonFly Black og H6. Og så har jeg sikkert nevnt det før, men jeg blir likevel like fascinert hver gang over den kirurgisk presist bitende ironien i strofen «Du e hekta på jobben og Saaben din, og så har du vært hos mor di og spist…». Ironien dyrkes for fullt med DF Black, selv om det selvfølgelig blir et litt historisk perspektiv over akkurat det med Saabens kultstatus.

En kjapp gjenvisitt innom Joni Mitchell sitt utsøkte album Both sides now, med cower av eldre evergreens. Den økte luften og presisjonen i gjengivelsen er egnet til å fange opp den riktige nyansen i Joni sin stemme i setningen You`ve changed, som gir dette megetsigende men konkluderende budskapet.

Over til albumet Don Juan`s Reckless Daughter er det en fornøyelse å lytte til Overture, selv om det ikke er like mye kropp på bassen som i enkelte andre oppsett. Til gjengjeld er den svært distinkt og presis, noe som er like viktig. På Paprika Plains er til gjengjeld Jaco Pastorius sin bass fyldig som alltid ellers, når den setter inn for fullt de siste minuttene av låten. Sammen med en flott oppløsning blir det hele praktfullt.

Shirley Horn er magisk over dette settet. I dag spiller jeg platen May The Music Never End, og det er de fine nyansene i den da godt aldrende vokalen som fascinerer mest.

Lynni sitt album Haugtussa er nyttig og instruktivt å spille, for her sliter både iPhone og ikke minst Lenovoen når de ikke får drahjelp. Spesielt i refrenget på det syng sprekker det litt opp, men med DragonFly Black til å dra lasset går det bra.

 

 

Lyden av Black i et nøtteskall.

DragonFly Black er en veldig nyttig støttespiller når det gjelder å få det maksimale ut av et par gode hodetelefoner. Generelt kan vi si at det blir mer luft i lydbildet. Detaljer kommer klarere frem, og i tillegg er det helt klart mer kraft i fremførelsen. Jeg opplever ikke en entydig dreiing av klangbalansen, forutsatt selvfølgelig at man ikke er inne og tukler med bassresponsen.

For halvannet år siden testet jeg Apogee sin Groove, som også er en kompakt, bærbar DAC og hodetelefonforsterker. Den har en lydkvalitet som nok er i overkant av den vi finner på DragonFly Black, men så er prislappen nesten 3,5x Black. Og i tillegg mangler den mulighet for å drives med strøm fra iPhone, og da hjelper det lite at den har fysisk volumkontroll.

Et testeksemplar av Pioneer sin nye bærbare HighRes-spiller er på vei inn, og den vil være en målestokk for hva iPhone + DragonFly Black kan prestere.

 

 

Konklusjon.

Med en prislapp på en snau tusenlapp er DragonFLy Black et svært godt kjøp. Den gir en solid lydforbedring på mine to typiske kilder for hodetelefoner, med en klart mer luftig men samtidig mer potent gjengivelse.

Du finner nok bedre USB-DACer med hodetelefonforsterker enn DragonFly Black, men til denne prisen tror jeg du skal slite med å fine like god kombinasjon av Lyd, kvalitetsinntrykk og kompakt utførelse.

 

AudioQuest Dragonfly importeres til Norge av Hi-fi klubben

Veil. pris 998,-.

 

Lest 12455 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.