onsdag, 22 februar 2023 20:39

Vestia – ny høyttalerserie i mellomklassen fra FOCAL

Skrevet av

 

Focal lanserer en helt ny høyttalerserie bestående av fire stereomodeller pluss en senterhøyttaler. Og prisen smyger seg under Focal sin tidligere innstegsserie Aria

VI er vant med at høyttalere fra FOCAL strekker seg opp i den ganske ekstreme enden av HighEnd-segmentet, med både priser, finish og ikke minst lydkvalitet som er blant det ypperste som er å oppdrive. Vi tenker da spesielt på Sopra- og ikke minst Utopia-serien.

Men FOCAL har også hatt interessante modeller i den andre enden av prisskalaen, der Aria har presentert god lyd til en svært overkommelig pris. Og når FOCAL nå lanserer den nye serien Vestia er det egnet til å overraske litt at prisene ligger enda lavere enn Aria-serien, til tross for at designet virker minst like forseggjort som på Aria, og den nye diskanten har trekk hentet fra FOCAL sine HighEnd hodetelefoner.

FOCAL Vestia

FOCAL forteller at selve navnet Vestia er inspirert av de greske gudene for hjem og familie, Vesta og Hestia. Med Vestia ønsker Focal å levere ekte to-kanals HiFi med et lekkert moderne designuttrykk og med valgmuligheter til å passe i mange hjem. Vestia er bygget på samme fabrikk i Saint Etienne som FOCALs mer kostbare modeller og skal levere lyden av Focal på et rimelig budsjett, men med premium ytelse.

Fire modeller i ulike størrelser

Vestia leveres i fire ulike størrelser i tillegg til en senterkanal for hjemmekino. Vestia No. 1 er en stativmodell som fullgodt skal kunne stå på egne bein i bassen, mens de tre gulvstående No. 2, No. 3 og No. 4 hevder FOCAL at vil levere lydtrykk og dynamisk bass alt etter hvor stort rom du har og hvor mye trykk du ønsker.

Utvalget på farger og finisher for Vestia leveres i tre ulike varianter, med sidepaneler i klassisk høyglans svart, light wood og dark wood. I tillegg har fronten en læreffekt, hentet fra Aria.

M formet invertert dome Tweeter

Et veldig interessant element med Vestia-serien er at de har fått en diskanten som er kraftig inspirert av FOCALs M-formete driverdesign for hodetelefoner. Selve membranen er laget av en legering i aluminium og magnesium og byr på lav masse, gode dempeegenskaper og rigiditet. Også denne materialkombinasjonen er hentet fra driverne i de moderat prisede HighEnd hodetelefonene til FOCAL, mens de mest påkostede har fått drivere i ren Magnesium eller Beryllium .

Selve M-formen, en spole med lav masse og de fornuftige materialvalgene skal ifølge FOCAL bidra til en svært god transientrespons, høy følsomhet og lav forvrengning i det viktige diskantområdet. Vestia skal spille luftig, korrekt og behagelig.

Slatefibre bass og mellomtonedrivere

FOCALs nye Slatefibre teknologi har vist sin lydmessige verdi i både hjemmehøyttalere og bilstereo fra Focal de siste årene. Resirkulerte og uvevde karbonfiber lagt i en sandwichkonstruksjon med termoplastisk polymer skal ifølge produsenten sørge for en lett, rigid driver med svært god demping som resulterer i en kjapp og dynamisk driver med solide musikalske egenskaper.

Doble bassporter for lav kompresjon

Inspirert av den dyrere Kantaserien bruker Focal et lavkompresjonsdesign i kabinettene med bruk av to bassporter i stedet for en. Løsningen skal føre til at også at Vestia har mye av den riktige musikalske bassen, og er plasseringsvennlige. Mindre kompresjon i kabinettene skal igjen føre til bedre innsikt, oppløsning og transparens enn man ellers ville kunne oppnå i prisklassen, hevder FOCAL.

Høy følsomhet

Alle høyttalerne i Vestia-serien har høy følsomhet og kan dermed drives av et bredt spekter av forsterkere. FOCAL mener at hemmeligheten ligger i at Focal utvikler egne drivere for den gitte kabinettstørrelsen før de planlegger delefilter. Med slik spesialisering blir driverne mer effektive og delefiltrene mindre komplekse, slik at de er lettere last for forsterkerne. Resultatet av effektive M-formete diskanter og denne spesialiseringen av bass og mellomtoner per kabinett, gir høyt lydtrykk per watt fra forsterkeren, og det helt uten noen form for hornlading.

Modellene

Vestia-serien består altså av fire ulike modeller, i tillegg til en senterhøyttaler. Av disse fire modellene er det en stativhøyttaler og tre gulvmodeller. Den norske importøren Multirom har oppgitt disse prisene for de ulike modellene:

  • Vestia N°1: 10.995,- per par, + eventuelle stativer 2.195,- per par
  • Vestia N°2: 23.995,- per par
  • Vestia N°3: 29.995,- per par
  • Vestia N°4: 34.995,- per par
  • Vestia Center: 5.995,- per stk. + stativ 1.195,- per stk.

FOCAL importeres til Norge av Multirom

Les mer om Vestia N°1 hos Multirom
Les mer om Vestia N°2 hos Multirom
Les mer om Vestia N°3 hos Multirom
Les mer om Vestia N°4 hos Multirom
Les mer om Vestia Center hos Multirom

Les mer om Vestia N°1 hos FOCAL
Les mer om Vestia N°2 hos FOCAL
Les mer om Vestia N°3 hos FOCAL
Les mer om Vestia N°4 hos FOCAL
Les mer om Vestia Center hos FOCAL

Sist redigert onsdag, 22 februar 2023 21:01
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.