torsdag, 29 oktober 2020 21:18

Estelon lanserer ny generasjon av sin skulpturelle Classic-serie

Skrevet av

I år feirer den estiske HighEnd høyttaler produsenten Estelon 10-års jubileum. I den anledning lanserer de oppdaterte modeller i sin Classic-serie.

Alfred Vassilkov vokste opp i et Estland som var preget av sovjetdominans, og han fanget som ungdom interesse for lyd. Han startet med å modifisere gamle radioapparat for å få de til å låte bedre, og startet med å konstruere høyttalere 25 år før han startet Estelon. ‘

Estelon

Estelon ble stiftet for 10 år siden, og i løpet av disse årene har Estelon rukket å etablere seg som en velrennomert og eksklusiv HighEnd høyttalerprodusent. Høyttalerne har et eksklusivt og utpreget skulpturelt design, men i likhet med den høyt profilerte høyttalerdesigneren Laurence Dickie som også står for særdeles skulpturelle høyttalere i Vivid Audio som vi skrev om for en liten måned siden, understreker også Alfred Vassilkov at hans kreasjoner primært er begrunnet i lydhensyn.

Flaggskipserien

Helt i toppen hos Estelon finner vi flaggskipserien. Den består av Estelon Extreme og Extreme Special Edition, der sistnevnte er toppmodellen, og koster 2,2 mill. Da får du en høyttaler i et ekstremt design, og som i full utstrekning måler over to meter i høyden.

Estelon Forza er litt rimeligere, men også her må du ut med 1.295.000,-.

Estelon Classics

Det er den noe mer moderat prisede Estelon Classics produsenten har valgt ut for en MK II generasjon i denne omgangen. Denne serien består av 4 hovedmodeller, der to av dem også har varianter både med- og uten diamantdiskant.

Omfattende oppgraderinger

Det er ganske omfattende oppgraderinger Vassilkov har utført for denne 2. generasjon av Classics-serien. På alle de fem X/XB/XC-modellene er det nå drivere med membran i matt mørk grå farge, men der du uten pristillegg kan få hvite membraner som et alternativ. Og flere av disse modellene har fått ny diskant – enten diamant eller keramisk.

Også nye delefliter er en gjenganger, og her er det komponenter fra Mundorf. Alle modellene inklusiv den rimeligste YB Mk II har fått ny Kubala-Sosna Pure Copper kabling, og Estelon mener at dette har gitt mer detaljert og rikere lyd.

De fleste modellene har fått nye kraftigere terminaler fra Furutech, og nye spikes.

Estelon X Diamond Mk II

Den nye toppmodellen i Estelon Classics er X Diamond Mk II. Som modellbenevnelsen avslører er dette en høyttaler som har en 1-tommers Accuton diamantdiskant. Den går helt opp til 60kHz, som ifølge Estelon eliminerer alle spor av forvrengning i det hørbare området. Resten av fremvensområdet besørges av en 280mm Accuton bass med keramisk sandwitch-dome, og en 173mm Acuton med keramisk membran.

Det nye delefilteret har Mundorf resistorer og Siver Gold Oil kapasitorer og Duelund Silver Grahpite kapasitorer

Pris for Estelon X Diamond Mk II er kr 770.000.-

Les mer om X Diamond Mk II hos Estelon

Estelon XB Diamond Mk II

Nestemann i hierarkiet er XB Diamond Mk II. Den er tilpasset litt mindre lytterom enn toppmodellen, og er bestykket med en 220mm Accuton keramisk sandwitch dome i den dypeste bassen, supplert med en 158mm Accuton med keramisk membran. Også her finner vi en 25mm Accuton diamant invertert dome.

Pris for Estelon XB Diamond Mk II er kr. 510.000,-.

Les mer om XB Diamond Mk II hos E

Estelon XB Mk II

Hvis du ønsker en rimeligere versjon av XB har du kommet til riktig sted. Denne modellen har den samme bestykningen- og oppgraderingene som XB Diamond Mk II. Med unntak av et element, og det er diskantene, som har en rimeligere utførelse. På denne rimeligere utgaven får du en 25mm Accuton keramisk invertert dome.

Pris for Estelon XB Diamond Mk II er kr. 390.000,-.

Les mer om XB Diamond Mk II hos Estelon

Estelon XC Diamond Mk II

 

Dette er Classics-seriens stativmodell med diamantdiskant. Det er en toveis-konstruksjon, der en 25mm Accuton invertert diamant-dome er supplert med en 158mm Accuton med keramisk membran.

I tillegg til mange av nyhetene på de større modellene har denne høyttaleren også fått et nytt stativ.

Prisen for Estelon XC Diamond Mk II er 390.000,-.

Les mer om XC Diamond Mk II hos Estelon

Estelon XC Mk II

På samme måte som for XB har også stativhøyttaleren XC Mk II en modell der diamant-diskanten er erstattet av en Accuton keramisk invertert dome.

Prisen for Estelon XC Mk II er 290.000,-.

Les mer om XC Mk II hos Estelon

Estelon YB Mk II

Estelon YB er den rimeligste modellen i Classics-serien. Her er det helt andre drivere enn i Accuton-driverne i X-modellene. Bassen ivaretas av en 220mm SEAS Aluminium-cone, mens mellomtone besørges av en 148mm fra Scan-Speak. Også diskanten kommer fra Scan-Speak og er en 25mm beryllium dome.

Prisen for Estelon YB Mk II er satt til 240.000,-.

Les mer om YB Mk II hos Estelon

Estelon XB Mk II og YB Mk II klar til demo når Acoustic Tuning åpner sine nye lokaler i Trondheiom

Acoustic Tuning

Det Trondheimsbaserte firmaet Acoustic Tuning er norsk distributør for Estelon, og de har allerede fått på plass to av de nye modellene fra Estelon. Det er YB Mk II og XB Mk II, og de er klare til å gjøre stas på åpningen i november. Dette er en av mange attraksjoner for de nye lokalene vi skrev om for en måned siden.

I tillegg opplyser Frode Olsen i Acoustic Tuning at Classic-serient toppmodell X Diamond Mk II vil ankomme litt ut i desember. Hadde ikke det vært noe til jul?

Sist redigert torsdag, 29 oktober 2020 22:43
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.