søndag, 04 februar 2024 17:24

Minimesse hos Acoustic Tuning i Trondheim

Skrevet av

 


Acoustic Tuning hadde invitert utvalgte kunder til en minimesse lørdag 27.1.23  i sine lokaler på Sorgenfri i Trondheim. Audiophile.no var til stede, og hadde et interessant og hyggelig møte med utvalgte HiFi-aktører, og lyttet til masse god musikk gjengitt over utsøkte oppsett i ulike prisklasser.

Acoustic Tuning startet i bransjen for 20 år siden, og som firmanavnet mer enn antydet var det akustikkprodukter det handlet om de første årene. Tre år senere begynte de å befatte seg med HiFi-produkter, og de siktet på HighEnd-segmentet allerede fra start, da Krell var et av de første merkene denne aktøren fikk i sitt sortiment.

Sorgenfriveien 9

Vi skrev første gang om Acoustic Tuning sine nye Showroom i september 2020, kort tid før de var forventet å bli tatt i bruk. Frode Olsen flyttet da selskapet sine showroom fra lokaler i Fossegrenda, litt lenger vekk fra sentrum, og i 4. etasje i dette næringsbygget finner vi Acoustic tuning sine lokaler.

Det er i hovedsak innredet 3 showroom i disse lokalene, som også innehodler en del bifunksjoner. Rommene fremstår som veltunede, med god akustikk. Og det skulle vel egentlig bare mangle hos en HighEnd-distributør som i tillegg fremdeles har akustikkprodukter fra Artnovion i sin portefølje.

Acoustic Tuning har 16 produsenter i samlingen, og enda er det en på vei inn. Den kommer vi tilbake til. Kjennetegnet for alle de produktene Frode forhandler er at de alle er HighEnd prisklasse, men likevel i et ganske stort spenn fra moderat-HighEnd til mer ekstreme prisklasser.

Og i tillegg til at de aller fleste av Acoustic Tuning var representert i minimessen var det et hovedfokus på to av dem – Stromtank og dCS. First we take Berlin, for å feilsitere salige Cohen.

Stromtank

Daglig leder og eier av Stomtank heter Annett Dehmel, og hun hadde tatt turen til Trondheim fra Berlin hvor hun styrer selskapet sammen med tidligere medgrunnlegger i MBL, Wolfgang Meletzky. Sistnevnte tar seg av den tekniske siden, mens Annett tar seg av den merkantile- og markedsmessige aktiviteten i selskapet.

Vi skrev litt inngående om Stromtank da Acoustic Tuning fikk dette spennende agenturet for litt under tre år siden. Stomtank har satset stort på ren strøm med den ultimate løsningen at strømmen kan leveres fullstendig frigjort fra nettet. Det er fire store modeller i Stomtank sin serie, med S-1000, S-2500Q MKII, S-4000 og S-5000. Modellene er basert på strømtrekk, og anbefales nøye basert på det aktuellet oppsettet de skal forsyne . I tillegg er det en ny flaggskipmodell i horisonten, og en nyskapning som allerede har ankommet er den mer moderate strømfordeleren Stromtank SEQ 5. Denne har en prosessor som slår på strømmen sekvensielt i de 5 uttakene, for å begrense maksimum samtidig belastning med 1 sekunds intervall. Noen av oss har erfart at det kan være nyttig.

Annett holdt et kort- men interessant foredrag, der hun fortalte om Stromtank sitt idekonsept. Hun holdt opp to flasker med vann – en flaske med klart vann, og en med brunt, gromset vann. Og hun etterlot ingen tvil om hvilken av flaskene som representerte et bilde av strømmen som kom fra et ofte forurenset nett, der naboens Tesla står på lading.

Designet på de fire hovedmodellene fra Stromtank har tilfeldigvis et design som matcher noen av de heftigste Dan D Agostino-forsterkerne i Acoustic Tuning sitt sortiment, ikke minst på grunn av det gigantiske koøyet med lys grønt fargeskjær bak glasset som harmonerer med en Stromtank i ren batteridriftmodus. Men denne designlikheten er utilsiktet, bedyrer Annett Dehmel.

dCS

Liam Davison er eksport sales manager i den etter hvert legendariske DAC-produsenten dCS, selskapet som startet i Cambridge i 1987. En del av våre lesere har sikkert hatt anledning til å oppleve Liam på årets Horten-messe, der han var en av foredragsholderne på Acoustic Tuning sitt rom sammen med Frode Olsen selv og Bill McKiegan, Presidenten I Dan D Agostino.

dCS har vært kjent for sin Ring-DAC siden før århundreskiftet eller der omkring, et DAC-konsept som i løpet av de to siste årene far fått en hovedoppgradering i form av APEX. Dette ble først introdusert for de to mest påkostede seriene – Vivaldi og Rossini, mens det året etter var den rimeligere serien Bartok sin tur til å få nytte av oppgraderingene. Og akkurat dette med både software- og hardware-oppgraderinger er litt av dCS sitt varemerke, et grep som sikrer bærekraften i å investere i en såpass påkostet DAC som det disse seriene fra dCS representerer.

dCS Lina

For et par år siden en spennende nyskapning, i den tredelte Lina-serien. Dette ble samtidig dCS sin introduksjon innen Head-Fi, med komponenter i halvberedde. Lina-serien var også vist frem på Hortenmessa, men dette er første gang jeg har fått muligheten for å lytte til dem. Men kanskje ikke siste.

Serien består av de tre komponentene Network DAC, Master Clock og Headphone Amplifier. Førstnevnte Network DAC er hovedenheten i systemet, og inneholder dCS sin egenutviklede strømmeplatform dCS Mosaic. I tillegg til å støtte blant annet TIDAL (Connect), Qobuz, Spotify (Connect), Deezer, kan den også overføre musikk via Airplay. Streameren er også Roon-ready, og Liam fortalte at de står forrest i køen for å implementere Qobuz Connect når tiden er moden. Og jeg vet at det er mange audiofile som lengter etter at tiden skal bli moden for akkurat det.

Strengt tatt kan Network DAC benyttes alene sammen med din favorittforstkerer, men det spørs hvor lenge du greier å styre unna en oppgradering med Master Clock etter at du har vært gjennom en AB-test i demorommet til Acoustic Tuning. Liam fortalte at det for han handlet om å få den velkjente «foten» med musikk det svinger av, mens det for meg handlet mer om presisjon i perspektiv og detaljer.

Audio Insight AS

Geir Fredriksen er vel nærmes som veteran å regne, og har lenge vært en parhest med en annen Geir med fartstid fra Trondheim. Og da vet de fleste at det er hr. Tømmervik vi snakker om. Nå vil Geir Fredriksen konsentrere seg enda mer om Audio Insight. Han har i lengre tid hatt Linesourcehøyttalere som hjemmebane, gjerne i kombinasjon med heftige bassystem. Han greide faktisk å overbevise en ihuga Dual Concentric-entusiast om linesource-konseptet sin fortreffelighet, selv om jeg også fra før har erfart at det kan låte vanvittig bra.

Hos Acoustic Tuning viste han frem den første delen av et todelt konsept han har under utvikling. Og denne delen er en heftig dypbassenhet som samtidig gjør en jobb som kaffebord foran din utkårede lyttesofa. Og når hele konseptet er ferdig skal denne subwooferen spille sammen med linesource-satellitter. Det som gjør at dette kan fungere godt til tross for en åpenbar forskjell i avstand til lytterposisjon, er at det er en DSP involvert i oppsettet og den sørger for utligning av tidsforskjeller med en tilpasset tidsforsinkelse, etter samme oppskrift som vi kjenner så godt fra multikanals AV-system. Dette blir et oppsett det vil være spennende å lytte til når det er produksjonsklart. Acoustic Tuning er samarbeidspartner på dette prosjektet.

Andre dominerende merker

Dan D Agostino var en av de dominerende produsentnavnene i minimessen hos Acoustic Tuning, og delt oppgaven med Plinius om å stå for oppgaven med å forsterke signalene som mer entydig ble levert fra dCS sine digitale kilder. Vi skal ikke gå i dybden med å beskrive forsterkerne denne gangen, bare konstaatere at det på det midterste rommet ble spilte på de to monoblokkene Dan D Agostino Progression M550.

På høyttalersiden var det Estelon og Kharma som dominerte, og begge disse kommer vi tilbake til på sine respektive rom.

Estelon-rommet

Dette er det første rommet du kommer til i Acoustic Tuning sine lokaler. Her var det under minimessen stilt ut 4 modeller, og det var faktisk den rimeligste av dem det ble spilt på. Det er modellen Aura til 225.000 - 260.000, avhengig av finish. De har en nedoverfyrt 10-tommer i bunnen av det skulpturelle kabinettet, en kabinettform som den estiske designeren Alfred Vassilkov bedyrer primært har akustisk begrunnelse. I mellomtonen er det 2 stk. 130mm drivere med egyptisk papyrus som overtar, supplert av en 26mm scan-speak tekstildome.

Aura spilte svært bra og dynamisk, selv om de nok ikke hadde den samme autoriteten i bassen som Kharma-modellene i naborommet. Eller som de Estelon Forza som Frode brukte i demoen i Horten høsten 2023. Men de har en veiledende pris på nesten 5x Aura. Og apropos Horten – et demospor med en flott innspilling av Danse Macabre, Op. 40 av Saint-Saëns, for anledningen dirigert av Leonard Bernstein med New York Philharmonic & David Nadien ble umiddelbart gjenkjent fra seansen på Hortenmessa.

Fargepaletten som tilbys på nye Estelon Aura

Mitt favorittspor Rubber Shirt fra Zappa sitt album Sheik Yerbouti ble spilt på oppfordring, og det samme ble den audiofile klassikeren Don`t Explain av Trondheimsbandet Siri Svale Band. Og begge sporene gjorde en glitrende figur. Oppsettet var for øvrig benyttet under Liam Davison sin demo av med- og uten dCS Lina Master Clock.

Og etter hvert ble det satt inn en Stromtank S-1000 også i dette oppsettet. Og jeg kan selvfølgelig ikke garantere at det ikke skyldes at jeg ble forført av Annett sin besnærende demo, men for meg låt det klart bedre med batterdrift fra Stromtank enn med strømmen rett fra nettet.

Jeg noterte dette på sporet Requiem For Willy Loman (Live) - Eleni Karaindrou, Alexandros Myrat, Camerata, Friends Of Music Orchestra & Jan Garbarek:

«Låter enormt stort etter at batteridrift fra Stromtank er innkoblet»

Og på sporet Eternity and a Day: III. Eternity Theme (Live) noterte jeg:

«Veldig luftig».

 

Oppsettet i Estelonrommet var:

 • Estelon Aura
 • dCS Lina Clock
 • Plinius Hautonga
 • dCS Lina DAC 2.0
 • Artnovion Acoustics
 • STROMTANK S1000
 • dCS Lina Headphone Amplifier
 • Bassocontinuo Classic MC Triplerack
 • Synergistic Research UEF Technology

De andre utstilte modellene var en Estelon YB og YB mk II, samt en Estelon MB mk II. De to sistnevnte har veil. pris på hhv. 275.000 og 445.000.

Og i bakre del av Estelon-rommet var det rigget en hjørnesofa med et komplett dCS Lina hodetelefonoppsett.

 

Denton Dynamics Prospero

Et annet morsomt gjensyn fra Hortenmessa var den norskkonstruerte platespilleren Denton Dynamics Prospero. Den er dessverre ikke helt produksjonsklar enda, men den dyp-røde prototypen var stilt ut i Estelon-rommet, og kan kjøpes til en spesielt gunstig pris.

Rom 2 - Kharma

Her er det en topp digitalrigg fra dCS som dominerer, og da vet vi at det er Vivaldi Apex det er snakk om. Og også her er det en tredelt rigg, med Vivaldi APex DAC, Vivaldi Upsampler Plus og Vivaldi Masterclock. Som tidligere nevnt er det et par Dan D Agostino monoblikker som driver høyttalerne, og det er et par Kharma Exquisite MIDI 3.0 til i overkant av en million. Og det var selvfølgelig en åpenbar forskjell fra Estelon Aura til disse, ikke minst i gjengivelsen av den tidligere omtalte Danse Macabre av Saint-Saëns. Men hele oppsettet må være med og dele på æren for dette, naturligvis – vi snakker tross alt om et totaloppsett til i nærheten av 4 mill.

Ved siden av hovedoppsettet var det oppstilt et par Kharma Elegance S7 til en liten brøkdel av prisen av Kharma Exquisite MIDI 3.0.

Hele oppsettet i rom 2

 • dCS Vivaldi Apex DAC
 • dCS Vivaldi Upsampler Plus
 • dCS Vivaldi Master Clock
 • Kharma Exquisite MIDI 3.0
 • Dan D Agostino Progression M550
 • Bassocontino Aeroline
 • Artnovion Acoustics
 • Synergistic Research UEF Technology •
 • STROMTANK SEQ-5
 • STROMTANK S1000

Rom 3 – også Kharma

Her var det en annen gigant fra Kharma som dominerte. Og til tross for en betydelig mer moderat prislapp på 615.000 syns jeg at disse modellene spilte faretruende nær Kharma Exquisite MIDI 3.0. Her var det et forsterkersett fra Plinius som var tilkoblet, med en Kaitaki forforsterker og en Reference 150 effektforsterker. Og det digitale ble besørget av en dCS Rossini Streaming DAC, mens  batteridriften var i regi av en Stromtank S2500.

Nedenfor er et utdrag av mine notater fra dette oppsettet:

Farrucas _ Pepe Romero, Chano Lobato, Maria Magdalena & Paco Romero

"Ekstremt luftig og dynamisk. Magisk nærvær i gitar, kombinert med balansert klang"

Beautiful Life - Chantal Chamberland

"Flott nærvær, og en dyp bass som er godt balansert. Fantastisk perspektiv."

Danse macabre, Op. 40 - Leonard Bernstein, New York Philharmonic & David Nadien.

"Ekstrem dynamikk. Stort perspektiv. Luftige triangler. Ekstrem dypbass tidvis."

Spiegel im Spiegel Nicola Benedetti & Alexei Grynyuk.

"Stort rom"

Sixteen Tons - Geoff Castellucci

"Dynamikk og dyp bass"

Hele oppsettet i rom 3:

 • Plinius Kaitaki
 • dCS Rossini Clock
 • Artnovion Acoustics
 • Plinius Reference 150
 • Bassocontinuo Utimate
 • Kharma Elegance DB-11S
 • Bassocontino Revolution X
 • dCS Rossini Streaming DAC
 • STROMTANK S2500 Quantum
 • Synergistic Research UEF Technology

Les mer om produktene til Acoustic Tuning på selskapets webside

 

Sist redigert mandag, 05 februar 2024 06:35
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.