torsdag, 04 mai 2023 05:14

DNP-2000NE – ny toppklassestreamer fra Denon

Skrevet av

 

Denon har lansert en ny streamer. Eller kanskje det er like naturlig å karakterisere den som DAC med strømming?

For rundt fire år siden lanserte Denon en ny 800-serie i forsiktig mellomklasse, og den inneholdt også en etterlengtet streamer - DNP-800NE. VI testet den sammen med de to andre komponentene i serien, forsterkeren PMA-800NE og CD-spilleren DCD-800NE, og den fikk karakteristikken «gullklumpen i serien».

DNP-2000NE

Nå lanserer Denon en ny modell i en langt høyere prisklasse. DNP-2000NE er i utgangspunktet langt bedre utstyrt enn den mindre modellen DNP-800NE, og har to optiske- og en coax digitalinngang, i tillegg til en USB B-inngang på baksiden. Kanskje minst like interessant er det at DNP-2000NE har en HDMI eARC-inngang, som gir mulighet for å ta imot signal fra TV-apparat.

Også på fronten er det en USB-inngang, en USB-A som blant annet kan benyttes til å koble til USB- lagringsenheter, som en USB-disk eller minnepenn.

DNP-2000NE støtter både WiFi og Bluetooth, der Bluetooth spesifikasjonen er Versjon 5.0.

Digital forforsterker

Med et relativ rikholdig sett med digitale innganger og i tillegg mulighet for å konfigurere den analoge utgangen som «fixed» eller «variable», er DNP-2000NE like naturlig å karakterisere som en komplett digital forforsterker som en ren streamer. I tillegg er det integrert en utvidet funksjonalitet i form av “Power On Link» når DVP-2000NE er koblet til en Denon-forsterker via en «remote kabel».

DAC

DNP-2000NE benytter en quad DAC-konfigurasjon. Vi kjenner ikke til hvilke DAC-chiper som er benyttet, men mistenker at Denon ikke har spart på ressursene i denne toppmodellen. Det vi derimot vet, er at denne modellen har den mest avanserte av Denon sin egenutviklede digitale prosessering, i form av Ultra AL32 Processing. Denne ble første gang utviklet i jubileums-CDspilleren Denon DCD-A110, som kom i 2020.

HEOS

Selve streamermotoren i DNP-2000NE bygger på en velkjent strømmeplattform. Heos er Denon (og etter hvert også Marantz) sitt strømmekonsept. Og det kommer ikke som noen overraskelse at det er Heos som er strømmekonseptet også i DNP-2000NE, og det er en strømmemotor vi har stiftet bekjentskap med i mange sammenhenger, og som undertegnede har i et par egne produkter.

Heos fungerer bra, og gir mulighet for å benytte en rekke strømmetjenester, der Spotify, TIDAL og Deezer er de mest aktuelle for det norske markedet. Qobuz er dessverre fremdeles ikke tilgjengelig på Heos, og i likhet med strømmeplattformer flest gjelder det også for Apple Music.

Stemmestyring

Som det passer seg for en moderne digital streamer, er DNP-2000NE utstyrt med muligheter for stemmestyring. Og alle de tre mest aktuelle kandidatene i Europa støttes – Google Assist, Alexa og vår alles kjære Siri, som så ofte blander seg i samtalen selv om hun ikke blir spurt.

Arven etter DNP-2500NE?

Det er fristende å trekke frem Denon sin HighEnd-streamer som ble lansert i midten av forrige tiår. DNP-2500NE skrev vi entusiastisk om i januar 2016, men det viste seg etter hvert at denne modellen aldri nådde frem til Europa, for ikke å snakke om til Norge. I det japanske hjemmemarkedet har den derimot hatt en eksistens en periode, selv om det har vært begrenset tilgjengelig informasjon om denne modellen.

Så om DNP-2000NE er en lett nedskalert arvtaker etter DNP-2500NE blir spekulasjon, men med en matchvekt på i underkant av ti kilo er den uansett en vektig kandidat som en komplett digital forforsterker med streamer.

 

Basert på internasjonale priser er det fristende å gjette at prisen i Norge vil havne et sted mellom  NOK  15-20.000,- når den etter hvert forhåpentligvis blir tilgjengelig i Norge.

Denon importeres til Norge av HiFi klubben
Les mer om DNP-2000NE hos Denon.

 

Sist redigert mandag, 08 mai 2023 18:28
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler