tirsdag, 15 november 2022 15:36

Marantz CINEMA – Høykvalitets hjemmekino ikledd finstasen for møblerte hjem

Skrevet av

Sound United har invitert til digital lansering av sin nye hjemmekinoserie CINEMA. I tillegg til det umiddelbart åpenbare i et oppgradert design, har den nye CINEMA-serien en del interessante nyvinninger.

For et drøyt halvår siden ble Sound United oppkjøpt av Masimo, et selskap som har sitt hovedkvarter i Carlsbad, California. Sound United vil operere som et underselskap til Masimo, men det er ellers ikke signalisert noen konsekvenser for den etter hvert omfangsrike porteføljen, som inkluderer Bowers & Wilkins, Denon, Polk Audio, Marantz, Definitive Technology, Classé og Boston Acoustics. Tvert imot har det vært en aktiv sesong det siste halvåret, og et av høydepunktene er Marantz sin nye CINEMA-serie.

Ny designlinje

Marantz hadde en litt forsiktig lansering av sin nye designlinje i slutten av august 2020. Men begrepet forsiktig må ikke feiltolkes til at designendringen var moderat – det var det bare omfanget av produkter som var. For denne helt nye designlinjen som spilte på en kombinasjon av retrostrenger og samtidig helt moderne utseende hadde innledningsvis bare to modeller – den integrerte klasse D-forsterkeren MODEL 30 og CD/SACD-spilleren med streamer SACD 30n.

Et og et halvt år senere kom en rimeligere integrert forsterker MODEL 40n med klasse AB-konstruksjon og integrert streamer, og litt senere ble også CD-spilleren CD 60 lansert. Strømmeforsterkeren MODEL 40n testet vi i vår, og den gjorde et veldig godt inntrykk.

Ny navnepolitikk

Før vi kaster oss over de spennende nyhetene som ble lansert for kort tid siden vil vi ta en liten utdyping av den nye navnepolitikken til Marantz. Vi har alle lagt merke til at produktnavnene har endret seg, men det skjedde uten en fullstendig redegjørelse og oversikt. Denne oversikten la Marantz frem sist torsdag. Og som vi allerede for over to år siden fikk en anelse av har alle integrerte forsterkere i det nye designet heretter gruppenavnet MODEL, mens stereo-receivere vil ha gruppenavnet STEREO. Separate AV for- og effektforsterkere får benevnelsen AV og AMP, mens AV-receivere får benevnelsen CINEMA. At platespillere får gruppebenevnelsen TT er både logisk og intuitiv, mens sølvdiskspillerne får benevnelsen CD / SACD alt etter kompatibiliteten.

Marantz CINEMA

CINEMA er altså benevnelsen på Marantz sin nye linje med AV-receivere, og ingen skal kunne påstå at det er vanskelig å skjønne hvilket produktsegment som skjuler seg bak benevnelsen. Det er i første omgang tre produkter i den nye CINEMA-familien, og som vi har ant konturene av fra stereoforsterkerne er lavere modellnummer et signal om høyere kvalitet og pris.

De nye modellene er CINEMA 50, CINEMA 60 og CINEMA 70s, der «s»-en i sistnevnte modell står for slim.

CINEMA 70s

Og vi starter med den minste og rimeligste modellen. CINEMA 70s er etterfølgeren etter Marantz NR1711, en modell som har sitt sterkeste signalement i å være en uvanlig slank AV-Receiver selv om det har vært en fullblods hjemmekinomaskin – i hvert fall for rom med moderat volum og med noenlunde lettdrevne høyttalere.

CINEMA 70s har 7 forsterkerkanaler, og har også 7.1 pre-out. Og her støter vi samtidig på en veldig interessant nyhet. For CINEMA 70s har en preamp-mode som vi kjenner fra påkostede AV-receivere fra Denon og Marantz de to siste årene, men i en videreutviklet versjon. Preamp-mode betyr at du kan slå av effektforsterkerne når du benytter pre-out, men det har tidligere vært en enten/eller-greie. Det som er nytt på høstens AV-receivere i CINEMA-serien er at dette kan konfigureres tilpasset – det vil si at h/v kanal for fornt eller surround eller surround back naturligvis må konfigureres parvis likt. Dermed oppnår du full fleksibilitet dersom du ønsker å benytte en receiver som pre-amp til noen kanaler, og med den innebygde forsterkeren med andre. Marantz hevder at CINEMA 70s kan spille opp til 1.7 volt ut på pre-out med lav forvrengning uten pre-amp mode aktivert, mens den samme grensen gjerne er over 2.5 volt når pre-amp mode er aktivert.

Og nettopp CINEMA 70s kan det være ekstra naturlig for mange å benytte som preamp-prosessor siden den har et veldig kompakt ytre, og med litt begrenset effekt på forsterkerne.

CINEMA 70s har ellers det som trengs av støtte for formater fra Dolby og DTS, og romkorreksjon tas hånd om av Audyssey MultEQ. Tre av HDMI-inngangene har støtte for 8k/60Hz eller 4k/120Hz.

Effekten på de 7 forsterkerkanalene er oppgitt til 50W (8 ohms, 20Hz-20kHz, THD: 0.08%, 2ch driven).

Veil. pris for CINEMA 70s er kr. 10.499,-

CINEMA 60

Nestemann ut er CINEMA 60, og her er vi oppe i full høyde. Også den oppgitte effekten er doblet til 100W (8 ohms, 20Hz-20kHz, THD: 0.08%, 2ch driven). Og i motsetning til i lillebror CINEMA 70s er det Marantz sin velkjente HDAM forsterkerteknologi som er benyttet.

Også på CINEMA 60 e det tre av HDMI-inngangene som har støtte for 8k/60Hz eller 4k/120Hz.

CINEMA 60 kommer også i en DAB-versjon, som i EU er priset til 50 euro ekstra.

Veil. pris for CINEMA 60 er kr. 13.999,-

CINEMA 50

Den foreløpige toppmodellen i CINEMA-serien er CINEMA 50, og her begynner det å smake fugl. I tillegg til egenskapene i de to mindre modellene er det her en frontplate i aluminium der de to minste modellene har frontplate i kunststoff. CINEMA 50 ha støtte for Auro 3D, som har en nyutviklet støtte for 3.1.2 og 2.1.2.  Det er 9 forsterkerkanaler, og de har en oppgitt effekt på 110 watt (8 ohms, 20Hz-20kHz, THD: 0.08%, 2ch driven).

Prosessoren er en Griffin Lite XP Sharc DSP med kapasitet på 11.4. Det innebærer utgang for fire uavhengige subwoofere, som kan konfigureres i en Directional mode. Det betyr at du med høyttalere definert som «small» får dypbassen sendt til den subwooferen som er plassert nærmes den hovedhøyttaleren som er satt opp med det aktuelle bassignalet. Eller du kan velge en av disse utgangene konfigurert for en taktil transduser – eller romperister blant venner.

CINEMA 50 er også kompatibel med MPEG-H, en kringkastingsstandard for lyd som blant annet kan benyttes til Sony sitt 360 Reality Audio, som er adoptert av flere strømmetjenester, deriblant Deezer, TIDAL og Amazon Music.

Dirac er også tilgjengelig som et supplement til Audyssey MultEQ, og du kan også abonnere på Dirac Live. Den kommer i to ulike versjoner – en Limited for området 20 – 500Hz, og en Full som dekker 20Hz – 20kHz. Dirac Live kommer som en oppgraderingsmulighet våren 2023.

Med de nye produktene i CINEMA-serien har Marantz også lansert et nytt grafisk brukergrensesnitt (GUI) og en ny fjernkontroll.

Veil. pris for CINEMA 50 er kr. 20.499,-

Tilgjengelighet

De to største modellene CINEMA 50 og CINEMA 60 skal bli tilgjengelig i november 2022, mens minstemann CINEMA 70s kommer i desember.

I tillegg er det signalisert at en enda større receiver med navn CINEMA 40 kommer i mars 2023, mens de separate AV-komponentene AV 10 og AMP 10 skal komme i februar 2023.

Marantz importeres til Norge av Neby HiFi

Les mer om Cinema 40 hos Neby HiFi
Les mer om Cinema 50 hos Neby HiFi
Les mer om Cinema 60 hos Neby HiFi
Les mer om Cinema 70s hos Neby HiFi

Les mer om Cinema 40 hos Marantz
Les mer om Cinema 50 hos Marantz
Les mer om Cinema 60 hos Marantz
Les mer om Cinema 70s hos Marantz

  

Sist redigert tirsdag, 15 november 2022 16:00
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.