tirsdag, 04 oktober 2022 10:02

Bathys - Focal går trådløst med ANC-hodetelefoner

Skrevet av

Kort tid etter at Focal lanserte en ny oppdatert utgave av sine flaggskiphodetelefoner, letter de på sløret for enda en nyhet. Og selv om Bathys befinner seg i motsatt ende av skalaen blant Focal sine HighEnd hodetelefoner, utgjør de en langt mer banebrytende nyhet

Focal sitt HighEnd-eventyr startet med et brak i 2016 med lanseringen av Utopia og Elear, selv om de hadde hatt et vorspiel med noen budsjett- og forsiktige mellomklassemodeller. Det egentlige forspillet besto i at de dro med seg kompetanse og personell fra den avdelingen som i lang tid har utviklet HighEnd fullskala høyttalere, i stedet for å bare ny-rekruttere personell til hodetelefonavdelingen.

I løpet av disse seks årene har Focal hatt tid til både å supplere med modeller midt mellom de to ytterlighetene Utopia og Elear, og også å lansere oppgraderinger av tre av modellene i sortimentet. Og selv om det er til dels betydelige forskjeller i karakter mellom disse modellene – ikke minst i form av åpne og lukkede modeller, har det samtidig hele tiden vært store likhetstrekk mellom samtlige modeller. Ikke minst gjelder det for design og formfaktor, der vi litt grovmasket kan si at de alle er bygget over samme konsept.

Focal Bathys

Desto større var overraskelsen da det i slutten av forrige uke dumpet ned en pressemelding med sperrefrist til tirsdag 4.10 – en pressemelding som inneholder et lite jordskjelv. Og for mitt vedkommende kunne ikke timingen vært bedre, siden jeg allerede var i full Focalmodus der jeg et par dager tidligere hadde hentet et par Focalmodeller for test hos den norske importøren. Se etter test av Focal Clear MG og Celestee i løpet av en liten måned tid…

Blåtann og ANC

Den store overraskelsen med den nye modellen Focal Bathys er at de her har gått helt nye veier når det gjelder overføring av musikken. Det er riktignok svært kjente spor for hodetelefonprodusenter i den mer moderate enden av skalaen som i lengre tid har satset for fullt på hodetelefoner med trådløs overføring via blåtann og ANC støykansellering. Men for HighEnd-produktene til Focal har dette vært totalt fraværende. Riktignok har Focal jobbet med blåtannhodetelefoner i noen år i form av sine Focal Listen, men dette er modeller som bare har passiv støydemping, ikke ANC.

Tre alternative signaloverføringer

Den trådløse overføringen ivaretas av Bluetooth 5.1, og har også en multipoingconnection som gjør at to blåtannkilder kan være tilkoblet samtidig. Kodeker som støttes er SBC, AAC, aptX™ Adaptive og, aptX.

Men i tillegg til at du som på trådløse hodetelefoner flest også kan koble deg til via 3.5mm analog kabel, har Focal også utstyrt denne nye blåtannmodellen med en USB-DAC mode. Det innebærer at du kan overføre signalet tapsfritt digitalt i en oppløsning opp til 24 bit / 192 kHz til Bathys. Signaloverføring via USB har vi vært i kontakt med tidligere i modeller fra Denon, B&O og B&W, og det har alltid gitt en klart bedre lyd enn via blåtann. Selvfølgelig er kvaliteten avhengig av hvor gode elektronikkløsninger som er lagt inn i hodetelefonene, og i prinsippet vet vi ikke noe om dette i tilfellet Bathys. Men det vil overraske veldig om ikke både DAC og forsterker holder en høy kvalitet.

Batteritiden er oppgitt til 30 timer med blåtann og ANC aktiv, 35 timer med 3.5mm inngang og 42 timer i USB-DAC mode.

Kjent Focal-konstruksjon

Bortsett fra signaloverføringen er det svært kjente takter vi her får fra Focal. Både design og driverteknologi er hentet fra de øvrige HighEnd-modellene. Siden dette er ANC-modeller som av natur har en utpreget bruk i offentlige omgivelser er det selvfølgelig de lukkede variantene fra Focal som har stått modell. Og det innebærer at det er benyttet erfaringer fra tidlige modeller med å dempe bassbølger inne i klokkene ved hjelp av motfaseteknikk, og også en demping av diskanten som ellers lager forvrengning.

Focal har også adoptert den teknikken de har tradisjon for med vinkling av driverne som gjør at lyden kommer delvis forfra. Driverne har det kjente Focal-konseptet med M-form, og er produsert i Frankrike ved Focal sin fabrikk i Saint-Etienne. De har også en aluminium-magnesiumlegering som tidligere er kjent fra Celestee og Radiance.

Gledelig er det også at Focal ser ut til å levere Bathys med en elegant hardcase tilsvarende den som leveres med de øvrige HighEnd-modellene.

Tilgjengelighet og pris

Importøren melder at Bathys skal være tilgjengelig fra den andre uken i oktober, og vil få en veiledende pris på NOK 8.995,-.

 

Les mer om Focal Bathys hos den norske importøren Multirom

Les mer om Focal Bathys hos Focal

Sist redigert søndag, 30 oktober 2022 13:43
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.