søndag, 04 september 2022 10:17

Beosound Theatre – modulær hjemmekino for møblerte stuer

Skrevet av

 

Bang & Olufsen har lansert en ny lydplanke som egentlig er veldig mye mer enn akkurat det. Vi tar en titt på dette nye konseptet som B&O hever er konstruert for å vare i flere tiår.

Beosound Theatre er ikke Bang & Olufsen sin første lydplanke. Den kom i september 2019, og heter Beosound Stage. Med en prislapp mellom 18 og 23 tusenlapper og DSP-basert støtte for Dolby Atmos ligger den på et prisnivå betydelig lavere enn nykommeren Beosound Theatre, som har en grunnpris som ligger 3-4 ganger høyere. Men så er Beosound Theatre noe helt annet enn Beosound Stage, og produsenten i Struer kaller dette for et lydsenter.

Modulær oppbygging

En av de viktige elementene med Beosound Theatre er at den er modulært oppbygget. Dette er høyst uvanlig for lydplanker, men er en viktig bærebjelke i Bang & Olufsen sin produktfilosofi om bærekraftige produkter. For vi vet alle at et AV-produkt lett kan blir utdatert etter noen års bruk, fordi den ikke lenger støtter de nyeste lydformatene eller kodeker for transport av lyd eller bilde. Noe kan løses ved softwareoppdateringer, men langt fra alt.

Dette har B&O løst ved at alle kretser kan utskiftes dersom behovet skulle oppstå, og det gjelder også for alle de 12 høyttalerelementene og forsterkerne som inngår i lydplanken.

7.1.4 prosessor

Beosound Theatre har en innebygget prosessor som støtter en Dolby Atmos konfigurasjon på opp til 7.1.4. I utgangspunktet er lydplanken selvforsynt med høyttalere, men vi vet alle at lyden blir bedre og mer omsluttende med eksterne høyttalere plassert rundt i rommet. Den har mulighet for tilkobling av inntil 8 høyttalere trådløst, i tillegg til 8 høyttalere via Beolink.

For selv om Beosound Theatre er en kraftig ettproduktløsning kan den også brukes som et dedikert lydsenter i kundens hjemmekino-anlegg. Med syv innebygde utganger, som støtter opptil 16 eksterne høyttalere, kan man bygge anlegget ut til en fullverdig 7.1.4 Dolby Atmos surround-konfigurasjon. I et slikt oppsett fungerer Beosound Theatre som en senterhøyttaler som kombinerer Dolby Atmos-dekodingen og spesialinnstilt etterbehandling med Bang & Olufsens proprietære True Image-algoritme, for å maksimere egenskapene til alle høyttalerne i oppsettet.

Og de aller fleste av B&O sine eldre høyttalermodeller kan tilkobles.

Lydformater som støttes er:

 • Dolby Digital TrueHD
 • Dolby Digital plus 7.1 (including DD5.1)
 • Dolby Atmos, Dolby MAT

I tillegg til at Beosound Theatre hedrer Bang & Olufsens eldre produkter med sitt tidløse designspråk, kommer lydplanken også med Bang & Olufsens proprietære programvareplattform kalt "Mozart" som fortsetter arven ved å sikre at lydplanken kan kobles sømløst sammen med produkter så langt tilbake som 1986.

Drivere og forsterkere

Selv om du kan supplere Beosound Theatre med eksterne høyttalere, mangler det ikke på voksen bestykning internt i lydplanken.

Disse driverne befinner seg i en Theatre lydplanke:

 • 2 x 6.5” woofer custom made
 • 1 x 5.25” midrange + 1 x 1” tweeter for custom made coaxial centre speaker
 • 2 x 3” midrange
 • 4 x 2.5” full range
 • 2 x 1” tweeter

To av disse driverne er en spesiell senterhøyttaler med en Dual-Concentric konstruksjon, som ifølge B&O skal sikre klar tale.

Og til å drive disse 12 elementene er det totalt 800 watt til disposisjon, fordelt på to 100-wattere til bassene, og ti stk.  60-wattere til øvrige drivere. Bang & Olufsen lover at den kan spille høyt og det tror jeg på.

Romkorreksjonssystem

Bang & Olufsen har gjort en grundig jobb når de har utviklet romkorreksjonssystemet «Roomsense» for sitt nye Beosound Theatre. I tillegg til at det er forberedt for gamle klassiske B&O-modeller og nyere utgaver av arten, har de også laget et konsept der lyden tilpasses til en eventuell motorisert svingning av TV med lydplanke.

I Roomsense-koseptet måles disse parameterne:

 • Høyttaler nivå og avstand
 • Høyttalerens rolle
 • Kompensasjon for høyttalerplassering fra 30 – 10.000Hz
 • Romresonans kompensering fra 30 – 200Hz

Just Add TV

Og apropos TV – her har Bang & Olufsen dyrket sitt samarbeid med LD, ved at lydplankegeometrien er spesielt optimalisert for LG sine modeller. I utgangspunktet kan du velge mellom 55 eller 65 tommer, men med en utvidelsesmodul er det også mulig å tilpasse lydplanken til en 77-tommer. Men Beosound Theatre kan også monteres på eldre B&O-Tver, eller en hvilken som helst TV. Det vil si – det er egentlig mer dekkende å si at det er TVen som monteres på lydplanken enn omvendt, for sånn Beosound Theatre er konstruert sammen med valgbart stativ er det faktisk TVen som hektes på lydplanken, ikke det motsatte som vi er vant til.

Beosound Theatre-braketten gjør det mulig å sette på nesten hvilken som helst TV, understreker B&O

Stativer

Det er tre ulike stativkonsept som kan velges til Beosound Theatre – bordstativ, veggstativ eller gulvstativ. Og de to sistnevnte variantene fås med motorisert dreiing av skjermen, en egenskap B&O-entusiaster har vent seg til å sette pris på. Versjonen for veggmontering kan faktisk dreies inntil 60 grader ut fra veggen.

Tilgjengelighet og pris

Beosound Theatre skal være tilgjengelig på nett og i butikker fra 3. oktober, og har en grunnpris på 68.900 NOK i grå finnish, mens prisen i Natural Light Oak kommer på 79.400,- NOK.

Les mer om Beosound Theatre hos Bang & Olufsen

Sist redigert fredag, 16 september 2022 09:23
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler