onsdag, 11 mai 2022 20:14

iPod er død – leve iPod

Skrevet av

I dag fikk vi den sørgelige meldingen om at Apple har besluttet å gravlegge institusjonen iPod, etter at den revolusjonerte dingsemarkedet og musikkavspilling for 21 år siden.

Selv om vi har sett dette komme en stund, var det likevel en litt sørgelig nyhet som tikket inn i morgentimene da vi fikk nyheten om at Apple har bestemt seg for å slå av respiratoren til iPod, som for et par år siden kom i inkarnasjonen iPod Touch 7.gen. Og iPod Touch har i lengre tid blitt stadig mer utdatert, og fremsto etter hvert som en utdatert iPhone.

Selv har jeg en iPod Classic liggende et eller annet sted, med deler av det som var min platesamling for 10-15 år siden liggende på en 128GB disc. Og hvorfor den er fjernarkivert er vel ganske åpenbart – i dag har vi alt vi trenger for musikkavspilling på mobilen, enten det er en iPhone eller en Android-mobil. Og musikken blir strømmet via en strømmetjeneste etter smak.

Leve konseptet iPod

Men så kommer vi til det interessante spørsmålet – var egentlig konseptet iPod utdatert, eller var det bare et unødvendig dødsfall fordi Apple ikke har gjort de riktige grepene for en oppdatert versjon? Selv er jeg tilbøyelig til å foretrekke den siste ideen, og det har kanskje bakgrunn i at jeg i det siste har utforsket en del kablede alternativer til de altomgripende blåtannhodetelefonene, også til mobilt bruk.

For å få fullt utbytte av f.eks. den vanvittig gode IEMen Sennheiser IE 600, er det fort gjort å pådra seg en mengde med periferutstyr, og et lite kabelhelvete som kan minne om en miniatyrutgave av det kaoset du febrilsk forsøker å skjule bak hjemmestereoen. Ikke minst fordi riggen gjerne på toppen av alt inkluderer et mobilt kraftverk. Eller Powerbank som det også kalles. Og et uhorvelig antall adaptere og overganger for å sy det hele sammen. For en DAC og hodetelefonforsterker melder sine behov, enten som separate enheter eller i form av en DAC-AMP. Ikke minst derom du blir fristet til å benytte balansert kabling. Da er det fristende å tenke at en god gammeldags iPod i en moderne tapning hadde vært utrolig hendig, i stedet for en flaggskipmobil med bare digitale utganger i tillegg til Bluetooth.

Ipod 8 spec

Hvordan skulle så en iPod Touch 8 vært spesifisert for å kunne være et interessant alternativ i markedet? Det første vi – eller Apple - må erkjenne er at dette ville vært et nisjeprodukt for kablede lydentusiaster. Og allerede der er vi vel ved den første fallgruven, for Apple er ikke kjent for å sverge til småskalaserier i sitt produktsortiment.

Men hvis vi likevel dyrker denne tanken, er det første vi gjør å skrelle vekk alt som er overflødig, som fordyrende kameraer, som uansett er totalt overflødig på en DAP, siden vi uansett har et veldig mye bedre kamera på mobilen. Dernest må den inneholde en DAC av høy kvalitet, og en god hodetelefonforsterker med tilstrekkelig effekt til at den kan drive de aller fleste hodetelefonene på strak arm, kanskje med unntak av de aller mest krevende som f.eks. Hifiman HE6. Og av utgangermå det være både en 3,5mm- og en 2.5mm balansert eller 4.4mm Pentacon-utgang. Sistnevnte er å foretrekke, men ville kanskje vært dimensjonerende for tykkelsen på iPoden. Og vi snakker selvfølgelig om nyeste designlinje på iPhone, gjerne med en 6,1mm stort sett kantløs skjerm.

En chip som kan drive siste versjon av iOS, og selvfølgelig alle relevante strømmeapper. Og så hadde det vært utmerket om Apple brøt sine egne tradisjoner og åpnet for et Micro DS-kort på en TB eller to. Og helst Sim-kort som opsjon. Og en batteritid som gjør at du kan spille musikk en hel dag før iPoden tar kvelden. Og så innser jeg at prislappen på min konfigurasjon av iPod Touch 8 ville lande litt høyere enn basisversjonen av iPod Touch som har lagt på 2.390,-, men kanskje ikke så dramatisk mye mer? Jeg har allerede forhåndsbestilt et eksemplar i den virtuelle utgaven av Apple store.

Og så har jeg selvfølgelig innsett at denne bestillingen aldri vil ankomme min postkasse. Men duverden™ så bra den ville ha vært. iPoden er død - leve iPod.

 

Sist redigert onsdag, 11 mai 2022 20:31
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.