søndag, 20 februar 2022 14:31

Marantz MODEL 40n – rimeligere og bedre utstyrt variant i Marantz sin nye designlinje

Skrevet av

Marantz har lansert en ny modell som tråkker i fotsporene til MODEL 30 og SACD 30n som kom på tampen av sommeren 2020. Og til tross for at designet er en tilsynelatende blåkopi av MODEL 30, skiller den nye MODEL 40n seg mer fra toppmodellen enn man kanskje skulle tro.

Da den nye serien fra Marantz ble lansert i August 2020 var den designmessig et skikkelig friskt pust i forhold til forutgående modeller, selv om de åpenbart spiller på litt retro-strenger. Eller kanskje nettopp derfor, og vi har registrert ganske positive reaksjoner på den nye designlinjen. Og den 10. august kunne Oliver Kriete fra Sound United stolt presentere en ny kreasjon i denne modellserien på en invitert digital presselansering.

Klasse A/B

Det finnes to typer mennesker her i verden – de som er skeptisk til klasse D-forsterkere, og de som mener at det er en gave til menneskeheten. Og vi som befinner oss litt midt imellom havner lett i en kryssild når temperaturen i diskusjonen stiger mange grader. Og vi registrerte også dette tvisynet blant HiFi-entusiaster når det ble klart at MODEL 30 hadde en klasse D-konstruksjon.

Da vil det kanskje være en god nyhet for skeptikerne til klasse D at den helt nye MODEL 40n er en klassisk klasse A/B-konstruksjon med effekt på 2x70 watt. Og tilsvarende hyggelig for Marantz at de kan ha et tilbud til begge leirene når den nye serien nå utvides med den MODEL 40n.

Digital

Kjennere av Marantz vil også nikke gjenkjennende til «n»en i modellnavnet, og vet umiddelbart at dette er en indikasjon på at det er en nettverksforsterker med både DAC og digitale innganger, og en strømmemotor. Og det er heller ingen overraskelse at denne strømmemotoren er Denon/Marantz sin HEOS, som etter hvert er svært gjennomprøvd. Vi har med andre ord med et «just add speakers» produkt å gjøre, en kategori som later til å bli stadig mer populær.

DAC

Hjertet i den digitale avdelingen er som alltid ellers DACen, og Marantz har valgt å benytte en ES9016K2M fra ESS Sabre i sin nye modell. Dette er en DAC-chip de har benyttet også tidligere, bl.a. i CD-streameren ND8006. I MODEL 40n opplyser Marantz at de har fintunet DACen med assosierte deler og et utgangstrinn med HDAM kombinert med MMDF-filtrering, som står for «Marantz Musical Digital Filtering». MMDF har to versjoner, der Filter1: Slow roll-off er defaultverdi, og som Marantz gir karakteristikken «Open and wide soundstage with clear positioning of any detail». Men det kan altså erstattes av Filter2: Sharp roll-off / short delay, som Marantz karakteriserer som «Preserved more the analogue side of the source material.

Strømming og digitale innganger

HEOS strømmemotoren befinner seg på en modul som blant annet også inneholder HDMI-delen. For en HDMI ARC sikrer fleksibilitet som gjør at forsterkeren er egnet til å bli benyttet i et stereo AV-oppsett. HDMI-inngangen støtter også CEC for god integrering av styring

På baksiden finner vi ellers en optisk og en toslink-inngang sammen med en USB- og en nettverksinngang. To antenner for henholdsvis Bluetooth og WiFi er også på plass.

Stemmestyring

MODEL 40n er forberedt for stemmestyring. Og selv om også Amazon Alexa er tilgjengelig vil det være Google Assistant og Siri som er mest aktuelt for norske brukere.

Analog

Av analoge innganger finne vi ellers tre ordinære linjeinnganger og en phonoinngang for platespillere med MM-PU. Det er også en direkteinngang til effektforsterker, noe som gjør at den kvalifiserer til en plass på vår eksklusive liste over forsterkere med HT-bypass. Det er også en dedikert subwooferutgang, men Marantz har ikke falt for fristelsen å legge inn en vanlig pre-out.

Forsterkeren har en kraftig strømforsyning med en ringkjernetrafo på 3,4 kg og en diameter på nesten 13cm. Og for å redusere risikoen for innstråling fra strømforsyningen til audiodelen har Marantz plassert innvendige kjøleribber mellom disse to avdelingene.

Tilgjengelighet og pris

Marantz MODEL 40n blir tilgjengelig for bestilling i mars 2022, i fargene Black og Gold Silver. VI kjenner ikke prisen i Norge, men gitt at MODEL 30 ligger på litt over trettifire tusen, og den ved lansering hadde en pris i Europa som ligger 20% over MODEL 40n, kan vi for egen regning optimistisk håpe at den vil havne rett under trettitallet.

 

Norsk importør for Marantz er Neby AS

Les mer om MODEL 40n hos Marantz

Sist redigert lørdag, 21 mai 2022 08:11
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler