lørdag, 22 mai 2021 12:46

Beosound Explore & Beolab 28 – to nykommere som illustrerer B&O sin spennvidde

Skrevet av

I løpet av den siste måneden har Bang & Olufsen lansert to aktive høyttalere med et prisspenn på 75x. Det er en perfekt illustrasjon av hvilken enorm spennvidde det er i ambisjonsnivået på konstruksjonene fra Struer

Eller kanskje ikke, egentlig. For til tross for at lyden selvfølgelig har et kvalitetsnivå som avspeiles av prisen, er det alltid et høyt ambisjonsnivå på design og kvalitet. Men la oss ta en titt på de to nykommerne.

 

Beosound Explore

Selv om timingen selvfølgelig kan være svært tilfeldig er det vanskelig å betrakte Beosound Explore uten å ta et kjapt sideblikk mot Sonos sin Roam, som vi publiserte en test av rett etter påske. For til tross for at det er ganske store forskjeller på disse to strømmehøyttalerne er det også mange likheter.

Beosound Explore er i likhet med Roam beregnet på å ta med seg på tur, og har både en kompakt utførelse og er robust utført. Dette er ifølge egenerklæringen fra B&O den barskeste modellen de har laget til nå, og med en IP67-sertifisering er den både støv- og vanntett. Kabinettet er laget med karakterfulle riller i aluminium, og har en ripesikker anodisert overflate. Ifølge produsenten er Beosound Explore den første høyttaleren på markedet som er laget med anodisert aluminium type to for forbedret ripesikkerhet, noe som de mener gjør den til den perfekte høyttaleren for utendørsaktiviteter. Anodiseringen ble laget ved Bang & Olufsens Factory 5 i Struer i Danmark, ved å bygge opp aluminiumsoksid på overflaten.

Og for å understreke det røffe explorerpreget har Bang & Olufsen utstyrt høyttaleren med en karabinkrok i aluminium. I tillegg til at denne kroken gjør det enkelt å henge den opp der det måtte passe, gjør den kompakte sylinderformen at den også lett får plass i en sidelomme på tursekken.

Om Beosound Explorer har like god lyd som Roam, eller den svært elegante Beosound A1 2. Gen som vi testet forgjengeren til for et drøyt år siden, vet vi foreløpig ikke noe om. Men i øvelse design og finish er det klasseseier til Beosound, til tross for at Explorer koster et par hundrelapper mer.

Explorer har to stk. 1,8-tommers fulltoneelementer til å produsere lydbølger, og disse drives av 2 30-watts klasse-D forsterkere. Dette skal ifølge produsenten gi et frekvensområde på 56-22.700 Hz, og maks SPL ved 1 meter avstand på 91dB.

Høyttaler kommuniserer med omgivelsene via Bluetooth 5.2, og benytter basiskodeken SBC. Hvis du har to enheter kan de pares i et stereooppsett. Explore har også multipoint, som gjør at den kan være tilkoblet to enheter samtidig. Og klangen kan tilpasses via B&O sin app.

Oppgitt batteritid er 27 timer ved typisk lyttenivå, og batteriet trenger to timer på å lades opp.

Explore kommer i fargene Black Anthracite, Green og Grey Mist. Eller sort, grønn og grå, som vi pleide å kalle det på vestlandet. Prisen er satt til 1.999,-, og Explore i fagene sort og grønn er allerede tilgjengelige, mens du må vente til litt ut i juni hvis du vil ha den grå.

Les mer om Beosound Explore hos Bang & Olufsen

 

 

Beolab 28

Denne modellen ble lansert på tampen av april, og har vel ikke stort annet enn en sylinderformet hovedform til felles med Explore. Den har sin stamfar i Beolab Penta i 1986, og fikk i sin tid etterfølgere i form av 6000- og 8000-serien, og Beolab 1 frem til Beolab 18 som kom i 2013, som er den modellen med det største designmessige slektskapet til den nye Beolab 28, ikke minst på grunn av de ikoniske eikespilene på de mest påkostede variantene, spiler som glir motorisert til side.

Beolab 28 kan både operere kablet, som høyttalere for TVen. Men de kan også operere trådløst, via WiFi med Dual band WLAN 2.4 og 5 GHz, eller Bluetooth 5.0

Hver høyttaler har en 6,5 tommers bassdriver, tre 3-tommers fullrangedrivere og en 1-tommers diskant. Disse elementene drives av en 225 watts forsterker i bassen, og totalt fire 100-wattere til de andre driverne.

Frekvensområdet er oppgitt til 27 – 23.000 Hz, og konstruksjonsprinsipp er lukket kabinett.

I tillegg til at Beolab 28 kan betjenes via ulike fjernkontrollmodeller er det et touchpanel på toppen av høyttaleren med nærhetssensor. Der får du også tilgang til den særegne Biosonic EQen. Og vedhjelp av målemikrofoner foretar Beolab 28 romkorreksjon.

De tidligere omtalte motoriserte eikegardinene lukkes automatisk helt når høyttalerne er avslått, mens de under avspilling åpnes litt i «Narrow-mode» og helt i «Wide-mode». Ganske forførende, og følger i fotsporene til de motoriserte høyttalerpanelene i toppmodell-TVene Harmony.

Beolab 28 fås med sokkel tilpasset veggmontering eller plassering på gulv etter valg. Basen kan fås i fargene natur aluminium og sort antrasitt eller bronsefarget aluminium, mens de valgfrie spilene kan fås i lys eik, røkt eik eller valnøtt.

Prisen pr. par uten trespiler er 110.000,- mens den øker til 150.000 hvis du vil ha motoriserte trespiler. Og det vil du vel…?

Les mer om Beolab 28 hos Bang & Olufsen

Sist redigert torsdag, 03 februar 2022 17:45
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.