fredag, 14 mai 2021 16:27

Yamaha med Auro-3D for første gang i to nye toppmodeller i Aventage-serien

Skrevet av

Yamaha utvider deres Aventage-serie med tre nye modeller AV-receivere. Det er modellene RX-A4A, RX-A6A og toppmodellen RX-A8A, og det to største modellene får også Auro-3D

I November kom Yamaha sin nye innstegsmodell i Aventage-serien, der et helt nytt design og støtte for 4k@120Hz og 8k@60Hz var blikkfang. Nå har Yamaha lettet forsiktig på sløret for tre nye modeller i Aventage-serien. Det vil si – «forsiktig» er kanskje en overdrivelse, for det er ganske detaljert informasjon som er utgitt. Men foreløpig er det bare Yamaha sine japanske nettsider som har presentert de nye modellene, så vi må ta alle mulige forbehold om at disse spesifikasjonene vil gjelde også i Europa. Og at ikke Googleoversetteren spiller oss et puss, for oversettelsen fra japansk til norsk er heller frodig her og der…

 

Auro-3D                                                                                                                                                                            

Vi greier ikke å la være å vektlegge at Yamaha nå slutter seg til klubben av produsenten som implementerer 3D-formatet Auro-3D. Dette er et format som i likhet med DTS:X ikke helt har greid å hevde seg på samme nivå som Dolby Atmos, men som en del entusiaster har som favorittformat for 3D-lyd, til tross for at tallet på utgivelser er moderat. Det er i stor gra musikkutgivelser på Blu-ray, og 2L var pionerer for utgivelser i dette formatet med sina mange strålende musikkutgivelser med multikanal og 3D-lyd. Også Sono Luminus har mange strålende utgivelser i multikanal, og noen av dem er i Auro-3D.

I tillegg til et knippe med entusiastprosessorer er det foreløpig bare Denon og Marantz som har støttet Auro-3D på sine toppmodeller. Nå får de altså selskap av Yamaha.

Flaggskipreceiveren Yamaha RX-A8A

Toppmodellen av de nye modellene som lanseres nå er en 11.1-modell, som lett kan havne godt over tretti tusenlapper basert på oppgitte priser i japanske Yen. Den har effektforsterker for 11 kanaler, og de har en oppgitt effekt på 150 watt i 8 ohm RMS med drift i to kanaler. 11.2 pre-out suppleres med rikelig med digitale og analoge innganger, og 7 HDMI-innganger som alle er HDCP2.3-kompatible. Og både 4k@120Hz og 8k@60Hz støttes også på denne modellen. Det samme er tilfellet med HRD-formatene Dolby Vision og HDR10+

Vekten på Yamaha RX-A8A er 21,4 kg.

Oppgitt veil. pris i Japan er 418.000 YEN, og den skal være tilgjengelig 31. august 2021

Yamaha RX-A6A

RX-A6A har i hovedtrekk de samme spesifikasjonene som flaggskipmodellen, men har redusert antall innebygde effektforsterkere til 9 kanaler. Og der A8A har doble DAC-chiper av typen ESS ES9026PRO, har A6A byttet ut den ene av dem med en ES9007S.

I likhet med flaggskipmodellen har også RX-A6A et par balanserte inn- og utganger

Vekten på Yamaha RX-A6A er 20,3 kg.

Oppgitt veil. pris i Japan er 275.000 YEN, og den skal være tilgjengelig 31. august 2021

Yamaha RX-A4A

 

Yamaha RX-A4A plasserer seg i nivået over modellen RX-A2A som ble lansert i november. Her er effekten redusert til 110 watt i 8 ohm med drift i to kanaler, og dett er 7 effektforsterkerkanaler totalt. Også antall Pre-out er redusert til 7 + sub, og Her er det bare en ES9007S DAC-brikke.

Vekten på Yamaha RX-A4A er 16,2 kg.

Oppgitt veil. pris i Japan er 132.000 YEN, og den skal være tilgjengelig 30. juli 2021

Les mer om de nye Yamaha-modellene her

Les mer om RX-A8A hos Yamaha.jp

Les mer om RX-A6A hos Yamaha.jp

Les mer om RX-A4A hos Yamaha.jp

Sist redigert fredag, 14 mai 2021 18:49
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.