onsdag, 12 mai 2021 09:57

Naim Uniti Atom HE – en Uniti med hodetelefoner som spesialkompetanse

Skrevet av

Naim har lansert en ny modell i den kompakte Uniti-serien. Den nye modellen heter Uniti Atom HE, eller Headphone Edition blant venner.

Den oppgraderte- og den gang utvidete Uniti-serien meldte vi om høsten 2016, og besto av fire modeller, der modellen Atom var den kompakte forsterkeren som også hadde DAC og streamer. Når Naim nå utvider serien med en Uniti Atom HE, der HE selvfølgelig står for Headphone Edition er det neppe et tilfeldig valg. For det kompaniskapet Naim og Focal inngikk for ti år siden ga nye frukter i form av en etter hvert svært anerkjent HighEnd hodetelefonserie som startet med den ganske heftige HighEnd-modellen Utopia og mer moderate HighEnd Elear. Serien ble etter hvert utvidet, og i det siste har vi sett to fornyede modeller i form av Celestee som erstattet Elegia, og av Clear MG som oppgraderte den opprinnelige Clear med magnesiumdrivere.

Headphone Edition

Det er altså med dette bakteppet vi må betrakte Naim sin nyeste kreasjon Uniti Atom HE, som produsenten presenterer som en HighEnd-løsning også for hodetelefonlytting. Produsenten har laget en spesialutgave av Atom som nå også inkluderer en fullblods hodetelefonforsterker, men der de til gjengjeld har kastet ut effekttrinnet.

Det dreier seg om en balansert Klasse-A hodetelefonforsterker som yter 1,5 watt RMS, som bør holde for selv de mest tungdrevne hodetelefonene. For de mest krevende hodetelefonene har forsterkeren mulighet for A/B push/pull.

Det er både 4,4 mm Pentaconn og 4pin XLR balanserte utganger, og en 6,3mm ubalansert jack. En dedikert hodetelefonknapp gir enkel styring av pre-out versus hodetelefonutgang.

Nytt trafo- og kretsdesign

Naim Uniti Atom HE har en ny diskret transistorkrets som skal gi maksimal ytelse med balansert drift til HighEnd hodetelefoner. Dedikerte kondensatorbanker for head-amp, streamer og forforsterker skal sørge for maksimal separasjon mellom de ulike delene, og dermed minimal interferens.

Forforsterker

Vi kjenner umiddelbart igjen den sensuelle dual-mode fjernkontrollen fra både Mu-so og Uniti-serien, og som har sitt opphav med teknologi fra den ekstreme Statement S1 pre. Det er en analog fjernkontroll med digital styring, og vi som er over middels utstyrt med konspiratorisk legning kan lett fristes til å spekulere i at det er nettopp Naim sin volumkontroll Linn har blitt inspirert av på sine nye HighEnd streamere Selekt DSM og Klimax DSM.

Også det relativt store 5-tommers displayet er et kjennetegn man lett kan like. Ikke minst på grunn av muligheten for visning av cover-art. Og den toveis fjernkontrollen gir mulighet for et eget display for visning av volumnivå.

En analog inngang suppleres av to optiske- og en coax digitalinngang. 2 USB-A innganger gir mulighet for avspilling fra eksterne lagringsenheter.

DAC

Uniti Atom HE er utstyrt med et DAC-chip fra Burr-Brown. Men Naim har utviklet sitt eget custom filterdesign, og også egen klokke.

En SHARK DSP har blant annet som oppgave å fjerne digital jitter. Den gjør også at Naim kan bypasse de innebygde filtrene i Burr-Brown DACene

Streamer

Uniti Atom HD har i likhet med de andre modellene i Unitiserien en Naim NP 800 strømmeplattform. Denne bidrar til at Atom HE integrerer sømløst med Mu-so og Naim sine øvrige nettverkspillere i et multiromspillere.

Streameren støtter de mest essensielle strømmetjenestene i Norge – TIDAL, Spotify og Qobuz. I tillegg kan andre strømmekilder støttes via UPnP, Roon, Airplay 2 eller Chromecast.

Strømming håndterer oppløsning inntil 24/384khz og DSD128 native innhold. I tillegg til WiFi har Uniti Atom HD mulighet for Bluetooth, og er kompatibel med aptX.

Tilgjengelighet og pris

Veil. pris 29.995,- , det samme som for versjonen med effektforsterker for høyttalere. Atom HE streamer/pre er leveringsklar i løpet av forsommeren 2021.

Le mer om Uniti Atom HE hos importøren Multirom AS

Les mer om Uniti Atom HE hos Naim

 

Sist redigert onsdag, 12 mai 2021 17:44
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.