fredag, 02 april 2021 09:23

Clear MG – Ny oppgradert HighEnd hodetelefon fra Focal

Skrevet av

Focal har vært på hugget med sine HighEnd hodetelefoner det siste halvåret. Siden september har det kommet fire nye modeller, og siste tilskudd i sortimentet er Clear MG.

 

Det startet egentlig tidlig i høst, da Focal/Naim manifesterte sitt samarbeid med Bentley og lanserte både en spesialversjon av Mu-so 2.gen. og en oppdatert utgave av hodetelefonene Elegia med navnet Radiance. I slutten av januar kom den egentlige arvtakeren etter Elegia, og vi skrev om de lukkede modellene Celestee her.

Clear

En liten måned senere så Clear MG Pro dagens lys, og en fugl hvisket oss i øret at dette var et pre-ekko av en annen modell som skulle komme en måneds tid senere. De åpne hodetelefonene Clear har av mange vært regnet som den kanskje mest interessante av alle HighEnd modellene, en av de aller skarpeste konkurrentene til Sennheiser sine legendariske HD 800S. Eller omvendt… Og en slags brobygger mellom de moderate HighEnd-modellene Elear og Elegia, og det som nok må regnes som ekstrem-HighEnd modellene Stellia og Utopia. Sistnevnte er henholdsvis lukkede og åpne modeller der du må ut med bortimot 4-5 titusenlapper. Dette er også de eneste av modellene som har benyttet drivere med membran i Beryllium, et materiale som også benyttes i diskanten til noen av Focal sine HighEnd høyttalere.

Magnesium

I resterende modeller har det vært en legering bestående av aluminium og magnesium som har vært membranmaterialet i driverne. Dette har vært en kombinasjon der de beste egenskapene fra de to materialene har vært utnyttet og der aluminium har utgjort 90% av materialbruken. Men nå har Focal funnet en metode der de kan lage drivere i ren magnesium, bare med en forsterkende coating. Og det er der «MG»en i Clear MG kommer inn. Magnesium har til og med mindre egenvekt enn Beryllium, og dette membranmaterialet skal være med på å forsterke egenskapene til de allerede renommerte modellene Clear.

Clear MG

Det dreier seg fremdeles om Focal sin særegne M-formede profil på membranene i disse nye modellene Clear MG, et konsept som er en trofast gjenganger i alle av HighEnd-modellene til Focal. Men selv om de nye driverne med magnesiummembraner er den viktigste nyheten på Clear MG, er det langt fra alt. En annen viktig nyhet som har betydning både for design og lyden er nye gitter på disse open-back hodetelefonene. Gitteret har en bikubestruktur som skal gi enda større åpenhett enn det tidligere litt tettmaskede gitteret. Og den samme strukturen går også igjen i grillen som dekker membranen mot innsiden av øreklokkene.

Til slutt tar vi med at fargebruken er helt ny, med varme fargetoner som kan minne litt om de lukkede modellene Stellia. Fargebruken og de perforerte mikrofiberputene i øreklokkene skal ellers være det eneste som skiller Clear MG fra de tidligere omtalte Clear MG Pro som ble lansert i februar. Disse har en langt mindre diskret fargebruk i sort med røde puter og polstring på undersiden av bøylen.

Clear MG har en impedans på 55 ohm, og med en følsomhet på 104 dB er de ikke mer tungdrevne enn at de kan drives av mobile enheter. Det må ikke forveksles med at de ikke fortjener en fullblods hodetelefonforsterker for å yte sitt aller beste.

Focal har alltid vært dyktige til å lage robuste og tiltalende hardcase til sine HighEnd hodetelefoner, og Clear MG er ikke noe unntak, med sitt etui i elegant avstemte farger.

Veil. pris for Focal Clear MG er satt til kr. 17.495,-

Les mer om Clear MG hos Multirom AS

Les mer om Clear MG hos Focal

Sist redigert fredag, 02 april 2021 09:49
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.