lørdag, 14 november 2020 12:03

Yamaha RX-A2A – ny overraskelse fra den japanske veteranen

Skrevet av

Yamaha lanserer ny AV-receiver i toppserien Aventage. RX-A2A er en 7.1-modell i mellomsjiktet.

I startgropa til årets høstsesong lanserte Yamaha to nye modeller i øvre budsjettklasse. I tillegg til å sjarmere med helt nytt design overrumplet RX-V4A og RX-V6A Sound United sine AV-forsterkere i Denon og Marantz med å tilby HDMI 2.1 med støtte for 4k@60Hz og 4k@120Hz på samtlige HDMI-innganger. Denon og Marantz tilbyr som kjent dette bare på en av HDMI-inngangene selv på flaggskipmodellene, og henviser de som både vil anskaffe en PS5 og en X-box Series X til å benytte kjøkkeninngangen. Eller eARC blant venner.

Nå har for så vidt både Sound United og Yamaha fått den ubehagelige overraskelsen i at det har vist seg at HDMI 2.1 chipset levert av Panasonic inneholder en feil som gjør at disse receiverne for tiden ikke kan motta 8k@60 eller 4k@120. Men både Sound United og Yamaha som selv er uforskyldt i dette har lovet at problemet skal løses uten kostnader for brukerne.

RX-A2A

Og i dette bakteppet lanserer Yamaha nå en helt ny modell i Aventage-serien. Dette er Yamaha sin mest påkostede serie, og flankeres av modeller fra mellomklassen opp til HighEnd-komponentene CX-A5200 og MX-A5200. Og Aventage-modellene skiller seg typisk ut fra de rimeligere RX-V enhetene med en høyere byggekvalitet.

Den nye designlinjen som ble eksponert i de to budsjettmodellene tidligere i høst er fulgt opp med et nytt design også for RX-A2A. Men her er det en annerledes og overraskende fornyelse, ved at det er mer markante kanter der RX-V4A og 6A har en avrunding mot hjørnene.

RX-A2A er en 7.2-receiver som yter 100 watt i 8 ohm med drift i to kanaler, og kan selvfølgelig konfigureres i et 7.2 eller 5.2.2-oppsett.

Spesifikasjoner

Det er ellers til forveksling like spesifikasjoner på RX-V6A og RX-A2A. Bare antivibrasjonsteknologien A-R-T Wedge som ble introdusert i Aventage-serien i 2011 skiller de to på produsenten sine oppgitte spesifikasjoner. A.R.T Wedge betyr i praksis at receiveren har en femte fot midt under bunnplaten som skal forhindre vibrasjoner.

Det innebærer selvfølgelig at også RX-A2A etter hvert tilbyr HDMI 2.1 med 8k@60Hz og 4k@120Hz. Sammen med støtte for HDR10+ og de spillvennlige funksjonene ALLM, VRR, QMS, QFT vil dette bli ivaretatt på en fremtidig softwareoppdatering. Det samme gjelder for Dolby Atmos med høydevirtualisering.

Det er gledelig at Yamaha både på RX-V6A og RX-A2A har funnet plass for pre-out på de to frontkanalene. Dette gjør disse AV-receiverne anvendelig sammen med stereoforsterkere med HT-bypass.

En del Yamahaspesialiteter er på plass også i nykommeren RX-A2A. YAPO har sin tilhengerskare som romkorreksjonssystem, og Yamaha sitt MusicCast multiromsystem gir både mulighet for å spille musikk trådløst synkront i mange rom, og å sette opp MusicCast høyttalere som trådløse bakhøyttalere.

Yamaha sin egenutviklede app gir en hendig mulighet for styring fra mobilen. Eller du kan benytte Alexa eller din personlige Googleassistent til å kommunisere med receiveren.

Priser og tilgjengelighet

Yamaha RX-A2A er forventet å være tilgjengelig i januar 2021. Pris i Norge er foreløpig ikke kjent, men i England er prislappen 200 UKP høyere enn lillebror RX-V6A. Og når RX-V4A og RX-V6A har en veil. pris i Norge på hhv 5.490,- og 7.490,- er det grunn til å forvente at den ferske RX-A2A vil nærme seg ti tusen. Skal vi driste oss til å gjette 9.490,- eller 9.990,-?

Les mer om RX-A2A hos Yamaha

Sist redigert lørdag, 14 november 2020 15:53
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.