mandag, 12 oktober 2020 17:12

AV7706 – ny nestkommanderende AV-prosessor fra Marantz

Skrevet av

Marantz har lansert en ny nestkommanderende AV-forforsterker/prosessor. AV7706 overtar stafettpinnen etter AV7705.

Sommeren 2018 lanserte Marantz AV-prosessoren AV7705. Dette er den rimeligste modellen fra Sound United, siden den vanligvis rimeligere fetteren Denon har styrt unna Pre-/pro-sektoren, og bare bygger integrerte AV-forsterkere. Men det betyr ikke at AV7706 er et utpreget budsjett-produkt, siden det ikke er tradisjon for å bygge AV-forforsterkere i budsjettsegmentet. Knapt nok i mellomklassen heller, for den del, selvfølgelig avhengig av hvor man setter grensene for de ulike klassene.

Marantz AV7706

Man kan selvfølgelig undre seg litt over at AV7706 ikke var omtalt i den store digitale lanseringen av AV-produkter tidligere i sommer, en lansering vi skrev om i juli, og der Phil Jones ledet lanseringen med stor entusiasme. Men noen hemmeligheter må selvfølgelig Sound United kunne ha for seg selv. Og hva er vel hyggeligere enn en overaskende nyhet like før høststormene setter til for alvor.

Og når vi først er i det filosofiske hjørnet, kan vi undre oss litt over at Marantz ikke har benyttet anledningen til å ta en ny omdreining i sin nye linje med produktdesign  som ble introdusert for en drøy måned siden med den nye 30-serien, men holder på sitt aldrende designkonsept som har vært med oss i en så lang årrekke at mange vil hevde at den er på overtid. Mens andre med rette vil innvende at den uttrykker distingvert verdighet og står seg godt. Og vi skal ikke undre oss særlig lenge, for den nye designlinjen kommer sannsynligvis å bli innfaset med forsiktighet. Og dessuten har Marantz en helhet å ta vare på, for AV7706 har en uhyre naturlig makker i effektforsterkeren AV7055 i et eller to eksemplar. Eller tokanaleren 7025.

AV7706 er i egenskap av nestkommanderende etter toppmodellen AV8805 en ganske heftig sak, og inneholder bortimot alle årets nyvinninger som både Denon og Marantz er ganske synkronisert på. Dette inkluderer selvfølgelig at den ene HDMI-inngangen er kompatibel med 8k@60Hz. Eller 4k@120Hz, som faktisk er minst like aktuelt i nær fremtid når de nye spillkonsollene havner under juletreet. Forhåpentligvis bare en av dem av gangen, for ellers må du ta i bruk eARC for å få nytte av 40Gbps-kapasiteten.

Det er ikke overraskende at AV7706 støtter det aller meste av lydformater. Det inkluderer støtte for IMAX-enhanced, som er en DTS-basert utvidelse. Man kan i et svakt øyeblikk kanskje overraskes litt over at AV7706 ikke støtter DTS:X Pro, som var en av de stolte nyhetene på Denon og Marantz sine toppmodeller i år. Men da må vi huske at dette er et system som først gir mening på et oppsett med 13 eller flere kanaler, og AV7706 har bare 11 av dem, hvis vi ser bort fra sub/LFE.

Til gjengjeld har AV7706 fullt sett med både RCA- og XLR-utganger for alle 11.2 kanaler. Alle disse kanalene er konvertert til analoge signaler av AKM AK4458 32-bit DACer. Og som vanlig hos Denon/Marantz finner vi en komplett HEOS-maskin innabords, som gir mulighet for streaming fra nettradio og bortimot alt som finnes av musikktjenester. Den er også kompatibel med Roon via AirPlay 2.

VI kjenner foreløpig ikke prisen på AV7706 i Norge, men forgjengeren 7705 har en veil pris på kr. 24.999,-. Og epler har fortsatt en tendens til å falle ganske nær stammen.

Sist redigert mandag, 12 oktober 2020 17:40
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler