torsdag, 08 oktober 2020 14:24

Beogram 4000c – en legende får fornyet liv i 95 eksemplar

Skrevet av

Bang & Olufsen har tatt et skritt for å forevige deler av sin stolte HiFi-historie. Og det aller ypperste er kanskje platespillerlegenden Beogram 4000.

For seks år siden fikk Arve låne et eksemplar av B&O sin gjeveste tangensialspiller gjennom tidene, eller i hvert fall nesten. Det var en Beogram 4002, mens ryktene vil ha det til at det var 4000 som var den aller beste. Og samtidig fikk han også prøve ut et par av Soundsmith sine PUer som er spesiallaget for disse spillerne. Du kan lese om hans erfaringer med disse produktene her.

Selv ble jeg såpass inspirert av dette at jeg forsøkte å blåse liv i en ikke fullt så gjev Beogram 5005, og fikk tak i en original MMC-4 som jeg satte på den. Men det var en mer krevende prosjektet en antatt, og flytting fra Bergen til Oslo satte en brutal stopper for prosjektet.

Beogram 4000c Recreated Limited Edfition

 

Nå har Bang & Olufsen startet et prosjekt der de kjøper inn gamle klassikere, og de inspiseres, moderniseres og finjusteres før de selges på ny. Den første klassikeren er den kanskje mest ikoniske – platespilleren Beogram 4000. Den nyrestaurerte utgaven har fått benevnelsen 4000c.

Det er et antall på 95 enheter av Beogram 4000 som har blitt tauet inn, og dette tallet er neppe tilfeldig. VI har nettopp sett det i BeoPlay H95, de nye flaggskip hodetelefonene fra B&O, og er selvfølgelig en indikasjon på 95-års jubileet til denne produsenten som startet i 1925.

Ifølge Bang & Olufsen blir platespillerne «demontert og grundig inspisert av dyktige ingeniører. Hver komponent er omhyggelig rengjort og nye deler lagt til der det er nødvendig. Deretter har hver Beogram blitt testet individuelt og finjustert for å oppfylle det danske selskapets høye krav».

Mads Kogsgaard Hansen om Beogram 4000c

Produsenten kaller Beogram 4000c en Recreated Limited Edition. Originalen ble opprinnelig produsert i perioden 1972 til 1975. Mads Kogsgaard Hansen i B&O sier «We have applied the same passion, precision, and care to this restoration as you would to any masterpiece. Our goal is to reveal the essence of the original, while breathing new life into the product, allowing it to be enjoyed for decades to come».

Han sier videre. «We wanted to create new design elements to enhance the original beauty of the Beogram 4000 Series. From the champagne-coloured aluminium tone to the hand-crafted wooden frame to the updated finish on the touch-sensitive control panel, we have given the product a modern facelift while maintaining the integrity of the original.»

Integrert RIAA i Beogram 4000c

B&O har lagt bygget inn en integrert RIAA i Recreated Limited Edition av Beogram 4000c. Dette gjør at spilleren er enklere tilgjengelig i forhold til moderne strømmeløsninger, eller ved bruk av forsterkere uten dedikert platespillerinngang.

Beogram 4000c blir altså tilgjengelig i 95 nummererte eksemplar, og vil få en pris i Norge på kr. 106.000,-. Det er med andre ord ingen billig spiller, men det er likevel grunn til å anta at den vil ha en bra etterspørsel på grunn av sin ikoniske status.

De 95 eksemplarene kommer i en eksklusiv trekasse spesiallaget for Beogram 4000c Recreated Limited Edition.

Sist redigert lørdag, 28 november 2020 13:13
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler