søndag, 03 mai 2020 12:17

Platesmaking i den ferskeste delen av mai

Skrevet av

Folkemusikk og samtidsmusikk er de to hovedingrediensene i denne ukens platesmaking. Men som så ofte ellers utfordres sjangergrensene på de fleste utgivelsene. For ikke å si alle…

 

Hanne Borchgrevink – HUS

Nyskapende prosjekt som utforsker sammenhengen mellom lyd og bilde

Hvis du lurer på hvilken musikksjanger Hanne Borchgrevink er mest kjent for, er svaret enkelt – ingen! Hun er en billedkunstner som debuterte på høstutstillingen i 1974, etter å ha tatt sin første utdannelse ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1971-74, etterfulgt av videre utdannelse ved Statens kunstakademi 1974-79.

Når hun nå likevel utgir CDen HUS på Grappa er det et resultat av et uvanlig kunstkonsept som endte med utstillingen LYD og BILDE på OSL contemporary på nedre Frogner i 2017. Dette konseptet besto i at hun inviterte tolv musikere til å lage musikk med varighet på 3 minutter til 3 tresnitt på rød bakgrunn. Og de ble presentert i rekkefølgen lys, mørkere, mørkest. Og fra å beskrive prosjektet med Hanne Borchgrevink sine egne ord: Hvis flere komponister/musikere/lydkunstnere gjengir samme bilde, vil beskrivelsene ligne hverandre? Utfylle hverandre?

Motivet på bildene er et stilisert hus, et motiv som er som en slags logo for kunstneren og fremstår i utrolig mange varianter i hennes produksjoner.

De tolv musikerne det er snakk om er Frode Haltli, Anders Jormin, Øystein Wyller Odden, Hild Borchgrevink, Lene Grenager, Sven Lyder Kahrs, Per Christian Revholt, Jan Martin Smørdal, Maja S.K. Ratkje, Sinikka Langeland, Per Anders Buen Garnås og Hans Hulbækmo. Som vi ser spenner dette formidabelt vidt rent musikalsk, der det aller meste med unntak av pop/rock er representert.

Og det gjør også de musikalske bidragene på platen, Fra Anders Jormin sin lyriske jazzkontrabass i Tre Hus Svit, via Hild Borchrevink sin hilsen fra sauebjellene på Hardangervidda i Husdyr, innom samtidsmusikk eller deromkring i flere av komposisjonene til bidrag på fokemusikkrelaterte instrumenter bidragene fra Sinikka Langeland og Per anders Buen Garnås, til en klassisk fuge i Rød Fuge fra Per Christian Revholt. Vi merker oss ellers at Jan Martin Smørdal bidrar også på denne platen med komposisjonen Tre Gitarer.

Så kommer vi til det interessante og eksistensielle spørsmålet som Hanne Borchgrevink stilte om bidragene. Er det et fellestrekk med bidragene, som gjenspeiler bildene? Jeg vil ikke innlate meg på å besvare dette spørsmålet, og egentlig er vel dette kanskje et spørsmål det er opp til hver enkelt lytter å besvare. Jeg nøyer meg med å konstatere at til tross for et enormt sprik i musikalsk retning fremstår denne CDen (som også er utgitt på LP) som en flott og mangfoldig helhet. Og konseptet fremstår som så interessant og nyskapende at jeg strekker meg til topp plassering for denne spennende CDen, der også innpakningen er flott.

Les mer om HUS på Grappa

 

Christian Wallumrød Ensemble - Many.

Fascinerende minimalisme med et forsterket utrykk

Helt fra Sofienberg Variations som kom i 2003 har Christian Wallumrød sin musikk fascinert meg med sitt sterke og karakterfulle særpreg. Den gang var Arve Henriksen sin trompet og musikalske ideer et markant musikalsk tilleggselement i Christian Wallumrød Ensemble, men etter hvert har Wallumrød selv fått en enda større dominans i ensemblet.

På albumet Many er det samme besetning som på den forrige utgivelsen Kurzsam and Fulger. Dette skiller seg fra den forutgående epoken med ECM-utgivelser, der besetningen varierte litt fra utgivelse til utgivelse, uten at det er grunn til å anta at dette fenomenet hadde noe med plateselskapet å gjøre. 

I tillegg til Christian Wallumrød på piano og harmonium finner vi Eivind Lønning på trompet, Espen Reinertsen på saksofon Tove Törngren Brun på cello og Per Oddvar Johansen på trommer og vibrafon. Sistnevnte var vi innom tidligere i vår, da hans utgivelse The Quiet Cormorant ble kåret til Ukens Plate.

Det musikalske uttrykket til Christian Wallumrød Ensemble har blitt styrket etter hvert, og Many er en av de sterkeste utgivelsene. Det enkle, repetitive og innimellom sterkt rytmisk betonte uttrykket der også mellomrommet mellom notene er viktig. Sterke og særpregede klanger som har en krystalllkar signatur har fått et styrket fotfeste.

Many er en svært fascinerende plate som er kandidat til Christian Wallumrød Ensemble sin aller beste utgivelse, en utgivelse der det er minst like fristende å lefle med merkelappen samtidsmusikk som den like romslige kategorien jazz.

Les mer om Many hos Hubro.

 

Jan Martin Smørdal – Choosing To Sing

Dristig minimalistisk samtidsmusikk

Selv om Jan Martin Smørdal startet sin karriere som utøvende gitarist etter å ha fullført Master ved Norges Musikkhøgskole, har han etter hvert gått over til å konsentrere seg om komposisjon. Han var med på å danne Ensemble neoN for litt over ti år siden, og er en betydelig aktør i den delen av samtidsmusikk du kanskje ikke snubler over så ofte i hotellheisen eller på et kjøpesenter.

Jan Martin Smørdal bidro med den spennende komposisjonen (herd)STUDY på albumet Xtended Heart & Unheard Herbs, et album som jeg kåret til et av fjorårets 10 beste album.

Choosing To Sing utgis på Sofa Music fremføres av musikerne i Ensemble neoN, i tillegg til at vi finner igjen trompetisten Eivind Lønning fra utgivelsen til Christian Wallumrød Ensemble, som vi også har smakt på denne gangen. Og så spiller Jan Martin Smørdal selv på piano og akustisk gitar. Og på sinustoner!

Og siden vi allerede har smakt på en annen utgivelse i denne kategorien der Eivind Lønning også er en sentral deltaker, er det litt fristende å sammenligne disse to utgivelsene ved å benytte dem som gjensidige referanser. For selv om de grovt sett kan sortere i den samme hovedkategorien samtidsmusikk, er det to veldig ulike uttrykk som blir presentert på de to utgivelsene. For der Wallumrød sin utgivelse Many er sterkt rytmisk og repetitiv, er det lange linjer i improvisatorisk søk og dristige klanger i Smørdal sin Choosing To Sing. Albumet byr på en spennende reise i et ukjent og noen ganger overraskende musikalsk landskap.

Lyden på Choosing to Sing er også en av styrkene til albumet. En klar og åpen lyd som får frem nyanser i det dristige lydbildet blir til en aktiv medspiller i utgivelsen.

Les mer om Choosing to Sing hos Sofa Music

 

Ann-Turi Ford – Samuels Sanger

Samuel Hansen Hellen gjenoppdages

Hvis du begynner å flakke nervøst med blikket når du blir bedt om å fortelle noen velvalgte anekdoter fra Samuel Hansen Hellen sin livshistorie er du i godt selskap. Denne samleren av folkesanger har til nå vært en ganske ukjent figur i norsk historie, til tross for at han var en av de store folkevisesamlerne på 1800-tallet.

Ann-Turi Ford har gjort en formidabel jobb i å kartlegge historien til Samuel, og resultatet foreligger i form av boken Samuels Sang, og de tre CDene:

Samuels Sanger I - Petter Dass- salmene
Samuels Sanger II – Kjempevisene
Samuels Sanger III – Siste Sanger

Etter å ha blitt født på Nøtterøy i 1813 levde han i 30 år som omstreifer, og ernærte seg delvis av lovbrudd på landeveien rundt omkring på Østlandet sammen med sin kone Sophie. Dette livet resulterte i at han ble dømt til å sone livstid på Akershus festning.

Og hvis hans livshistorie hadde endt der, ville det neppe ha blitt noen Samuels Sanger. Men han gjorde en helomvending i livet, ble benådet, og kom i kontakt med Ludvig Mathias Lindeman som skrev ned 40 sanger etter Samuel.

Ann Turi Ford har sammen med sin utvalgte samling med musikere som her blir kalt Ford Folk og en rekke andre musikergjester laget flotte tolkinger av det tilgjengelige materialet etter Samuel Hansen Hellen. Tolkingene varierer en del i uttrykk, fra noe som fremstår som ganske tidsautentisk til tolkinger i moderne arrangement. Denne variasjonen i uttrykk er i seg selv en kvalitet, og gir likevel et helhetlig uttrykk til utgivelsen. Det er en veldig høy kvalitet på arrangementene, som i hovedsak er signert medlemmer av Ford Folk og andre gjestemusikere.

Det er også grunn til å fremheve vokalprestasjonene her. Ann -Turi Ford står som primær vokalist, og har en fremførelse med nerve, med en stemmebruk som lett gir assosiasjoner til Tuva Syvertsen i Valkyrien Allstars.

Med Samuels Sanger I-III har Ann-Turi Ford produsert et betydelig bidrag til norsk musikkhistorie, samtidig som de har laget en flott samling med musikk med arrangementer i høy kvalitet som fortjener et dypdykk.

Les mer om Samuels Sanger I-III hos Heilo

 

Majorstuen – Jubel

Jubileumsalbum med avskjed

Majorstuen har holdt på i 20 år, og dette markerer de med å utgi et jubileumsalbum. Og avskjedsalbum. For etter 20 år og 7 album har dette folkemusikkensemblet besluttet at de skal takke for seg som et fellesprosjekt. Og det gjør de med det feiende flotte jubileumsalbumet Jubel.

Alle de fem deltakerne i Majorstuen er felespillere, men de fleste av dem trakterer andre strykeinstrumenter i tillegg, også på Jubel. Jorun Marie Kvernberg var vi innom også i forrige platesmaking, på albumet Tyttebæret basert på tekster av Aasmund Olavsson Vinje. Også Anders Löfberg har vi vært innom albumet SæterSoul, hvor han var gjesteartist på cello hos trioen Vrang. De tre andre musikerne på Jubel er Synnøve S. Bjørset på fele og bratsj, Tove Hagen på fele, bratsj og cello, samt Bjørn Kåre Odde på fele og bratsj.

Selv om Majorstuen alltid har vært en gruppe med begge beina dypt plantet i folkemusikken har de hele tiden utforsket stilstøtende territorier. Det gjør de også på sitt avskjedsalbum, der de har fått bidrag fra jazzmusikeren Ola Kvernberg og popmusikeren Thea Hjelmeland, i tillegg til folkemusikeren Gjermund Larsen.

Og nettopp Ola Kvernberg sin underfundige komposisjon Sirkling blir nok uunngåelig en sterk kandidat til å være min favorittlåt på dette albumet. Låten bærer preg av å være komponert av en felespillende jazzmusiker, selv om det også her er sterke folkemusikkgener.

Også Thea Hjelmeland sin komposisjon Venterom stikker seg ut som et flott landemerke på Jubel.

Ikke overraskende er det Tor Magne Hallibakken på Hallibakken Lydproduksjon som står for innspillingen. Lyden har den høye kvaliteten vi etter hvert har blitt vant med fra hans hånd på folkemusikkbaserte produksjoner.

Les mer om Jubel hos Majorstuen

Lest 4669 ganger Sist redigert søndag, 20 september 2020 21:37
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.