søndag, 16 juni 2019 14:52

Nye mellomklassereceivere fra Denon med interessante nyheter.

Skrevet av

Denon har lansert nye modeller AV-receivere i forsiktig mellomklasse. Det dreier seg om AVR-X1600H og to versjoner av AVR-X2600. Flere interessante nyvinninger, der særlig den ene fremprovoserer uttalelsen: Denon har forstått det…!

Gjennomgang av årets nye AV-receivere vil alltid være en parademarsj med mer eller mindre interessante (og en del ikke fullt så interessante-) nyvinninger. Erfaringer så langt forteller at det i år er over pari med andel nyheter som er noe å skrive hjem om. Så det gjør vi da også…

 

Denon AVR-X1600H

Vi starter med den minste av de to modellene. AVR-X1600H befinner seg med en prislapp på 5.698,- i nedre del av mellomklassen, der noen til og med ville definert den inn i toppen av budsjettklassen. VI lar det slippe inn i mellomklassen på grunn av sin «X» i modellnavnet. Modellen erstatter ellers AVR-X1500H.

Men allerede på dette nivået er det snakk om en AV-receiver som er proppfull med egenskaper som var utenkelig for noen år siden. Alle kurrante lyddekodinger er på plass, med unntak av Auro-3D, som du fremdeles må opp i 4xxx-modellene for å få fatt i. Det er ellers bare Denon og Marantz av de store leverandørene av AV-receivere som tilbyr dette. Auro-3D lever dessverre en skyggetilværelse, men for oss som er entusiastiske til gode musikkutgivelser med 3D-lyd har 2L og Morten Lindberg i årevis utgitt en lang rekke med innspillinger i bl.a. Auro-3D, og etter hvert også i Dolby Atmos.

 

HEOS

Vi starter med å ta med et forhold som ikke er en nyhet i år. Men det er såpass vesentlig at det er verd å nevne. For begge de nye Receiverne støtter Denon (og Marantz) sitt multiromsystem HEOS. Det innebærer at de kan danne kjernen i et multiromsystem der du kan supplere med aktive høyttere på kjøkken og bad, og der det ellers måtte behage. Og med et fullblods stereoanlegg for den del. I min test av Denon sitt stereooppsett i 800NE-serien kan du leser mer om HEOS som multiromskonsept.

 

Virtuell 3D-lyd

Men vi har da en rekke nyheter på AVR-X1600H i forhold til forgjengeren. Virtuell 3D-lyd uten høyttalere for høydekanaler kan nå ivaretas både i form av Dolby Height Virtualization og av DTS Virtual:X. Dolby sin variant er ny av året, mens DTS Virtual:X ble tilbudt som en oppgradering til forgjengeren.

 

Nettverk

På nettverkssiden finner vi den kanskje viktigste nyheten. Støtte for Bluetooth lydkilder er et velkjent fenomen allerede, mens Bluetooth sender til trådløse hodetelefoner er en nyhet hos Denon. En ganske vesentlig nyhet også vil jeg si, ikke minst med tanke på at Denon etter hvert har kommet på banen med gode trådløse hodetelefoner, som AH-GC30 som vi har inne til test. Riktignok leveres ikke dette fra start, men som en lovet softwareoppdatering – et velkjent fenomen blant AV-receivere som sloss om å være oppdatert.

Den andre nyheten på nettverkssiden er at Amazon Prime Music støttes.

 

Ta den viktige praten med din AV-receiver

Dette med taleassistanse er et av de hete temaene for tiden. Amazon Alexa var på listen også i forrige generasjon, men det var verken Google Assist eller Apple sin velkjente Siri. På årets modeller er også disse taleassistentene på plass, så du har tre ulike samtalepratnere dersom du skulle ha noe på hjertet.

 

HDMI

På HDMI-siden støttes nå nyeste HDCP – versjon 2.3. Du får fem innganger, som er rikelig på en AV-receiver i denne prisklassen. Oppskalering til 4k må du fremdeles opp et nivå for å få fatt i, men AVR-X1600H slipper selvfølgelig gjennom et 4k-signal, og den kan også mikse det med en GUI-input.

Enhanced ARC (aARC) er en vesentlig nyhet, og støttes på denne modellen. Det innebærer at ARC slipper gjennom avanserte codeks, som Dolby Atmos fra TVen.

 

Multirom / Sone B

Egenskaper for Sone B har åpenbart vært et satsingsområde for årets modeller i mellomklassen. For der det tidligere stort sett har vært analoge signaler som kunne sendes videre til Sone B, er det nå både signaler som kommer inn via HDMI og via de klassiske digitale lydinngangene som kan dekodes og sendes til zone B.

 

AVR-X1600H har ellers uendrede kampdata i forhold til forgjengeren. Det vil si en effekt på 80W i 8 ohm pr. kanal i stereo, og en matchvekt på 8,6 kg.

 

Denon AVR-X2600H / AVR-X2600H DAB

Dette er AVR-X1600H sin litt større bror. Eller skal vi si brødre, for som navnene antyder kommer den i en ordinær versjon og en versjon med DAB. De norske prisene satt av Hi-fi klubben er hhv. 6.998,- og 7.498. Et pristillegg på 500,- må antas å være et fornuftig valg for mange potensielle kunder. Disse modellene erstatter AVR-X2500H, en modell som nå er satt ned til 5.998,- hos Hi-fi klubben.

Storebror har selvfølgelig alle de nyhetene og egenskapene den mindre AVR-X1600H har, men i tillegg er det noen flere nyheter på X2600H / X2600HDAB. Men før vi går nærmere inn på det, er det også naturlig å nevne at disse større modellene angivelig har litt mer påkostede deler innabords. Hva som eksakt ligger i begrepet High Grade Audio Components er ukjent, men det høres lovende ut…

På disse større modellene får du 2 ekstra HDMI-innganger. Og kanskje minst like viktig er det at du får 2 HDMI-utganger. Noen vil gjerne sette enda mer pris på at X2600H-modellene leverer oppskalering til 4k via HDMI-inngangene, og de leverer også Picture Adjust / Noise Reduction. Dette er egenskaper som er overført fra forgjengeren.

I motsetning til lillebror leverer X2600H også pre-out for sone B, og brukergrensesnittet er av den avanserte typen.

AVR-X2600H / X2600H DAB har en effekt på 95 Watt i 8 ohm med to kanaler drevet, og vekten er økt til 9,5 kg.

 

Les mer om AVR-X1600H hos Denon

Les mer om AVR-X2600H hos Denon

 

Sist redigert søndag, 14 juni 2020 10:25
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Beslektede artikler