tirsdag, 11 juli 2017 11:37

Tre streamingnyheter fra Yamaha

Skrevet av

 

Yamaha lanserer to nye nettverksreceivere og en streamer. Trillingenes navn er R-N803D, R-N303D og NP-S303.

Yamaha har satset tungt på stereo nettverksreceivere i senere tid, ikke minst etter at deres trådløse multiromsystem MusicCast ble lansert for et par år siden. Denne gangen er det to nye modeller som lanseres – R-N303D som åpenbart erstatter R-N301, og den nye toppmodellen blant nettverksreceiverne som heter R-N803D. Og for oss i Norge er det betryggende å vite at den avsluttende D-en i navnet står for DAB, enten vi liker det eller ei.

 

Yamaha R-N303

Som basis for R-N803 er det en integrert forsterker som yter 2x100 watt RMS i 8 ohm. VI finner også en DAB+ tuner her, og sammen med en svært komplett digital avdeling gir det tilgang til det aller meste av kilder. Spotify Connect ot TIDAL sikrer tilgang til de to mest brukte streamertjenestene i Norge, og skulle ikke det holde har du også tilgang til Deezer og Qobuz. For ikke å snakke om nettradiotjenesten TuneIn. Og med AirPlay og DLNA i tillegg til Bluetooth blir det rett og slett vrient å stå fast i øvelsen streaming.

Og da har vi enda ikke nevnt multiromsystemet MultiCast, som er Yamaha sitt forsøk på å gå i strupen på Sonos. Dette gir fulle mulighet for å streame parallelt til flere Yamaha-komponenter, også frittstående streaminghøyttalere. Vi skrev om første generasjon av dette systemet allerede i 2003, men det var først i sin reinkarnasjon for et par år siden i en kraftig oppgradert versjon at det har fått et gjennomslag. Til gjengjeld var da Yamaha veldig på hugget, og hadde en svært ofattende serie tilgjengelig med MusicCast.

Analoge innganger er også tilgjengelig i for de fleste tilstrekkelig omfang, selv om phono-inngang er ofret på de europeiske modellene.

Prisen på R-N303D er satt til 399 Euro. Da er det opp til hver enkelt å gjette hvor den vil lande i Norge.

 

 

Yamaha R-N803D

Dette er den største av brødrene i denne serien av nettverksreceivere. Effekten er også her oppgitt til 2x100 watt RMS i 8 ohm, men i spekteret 20-20.000 Hz, i motsetning til 40-20.000 Hz som er spekteret for målingene til den mindre modellen. Med sine 11kg kampvekt er den også nesten fire kg. tyngre enn R-N303D, noe som blant annet mistenkes å ligge i den egenutviklede trafoen og kraftige kjøleribber.

R-N803D har ellers Yamaha sin ToP-ART, som står for Total Purity Audio Reproduction Technology. Denne toppmodellen har også YAPOO ,som er Yamaha sitt egenutviklede romkorreksjonsystem. Det er i lang tid kjent fra Yamaha sine AV-receivere, og har en utstrakt tilhengerskare i forhold til blant annet Audyssey, som finnes i mange andre AV-receivere.

Toppmodellen har DACer fra ESS, 24/192-DACen SABRE 9006ES. Vi finner også en USB-inngang på denne modellen.

R-N803D har flere innganger enn lillebror. Og en egen dedikert platespillerinngang for MM-pickuper er på plass, også på de europeiske modellene.

Prisen for R-N803D ligger i Europa på ca. det doble av prisen for R-N303D. Grunn til å forvente et lignende bilde også i Norge.

 

 

Yamaha NP-S303

NP-S303 er en ren streamer. Den har både WiFi og Bluetooth, og later ellers til å ha de samme spesifikasjonene som de to nettverksreceiverne Yamaha lanserer nå, inklusiv USB-inngangen til toppmodellen. Men dette er den eneste inngangen, så den kan ikke benyttes som en konvensjonell DAC via optisk eller digitale RCA-innganger.

Den har ellers både analoge og digitale utganger – sistnevnte sikrer muligheten for å kombinere den med en enda bedre DAC.

Vi kjenner foreløpig til prisen på Yamaha NP-S303.

 

Les mer om R-N303D hos Yamaha

Les mer om R-N803D hos Yamaha

Les mer om NP-S303 hos Yamaha

 

Sist redigert lørdag, 11 april 2020 08:32
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.