tirsdag, 06 oktober 2015 11:54

Linn Klimax Exakt – et kort stevnemøte i september

Skrevet av

Linn sitt nye Exakt-konsept har fått mye oppmerksomhet i HiFi-kretser. Vi avla Kontrapunkt et besøk en tidlig septemberdag på vei til IFA-messen i Berlin, og fikk et stevnemøte med det absolutte toppnivået av Exakt, Linn Klimax Exakt.

 

 

 

På baksiden av Hardangervidda ligger det en ganske stor by som kalles Oslo. Ganske flott by, egentlig, til tross for en nokså avsides beliggenhet. Store deler av byen på begge sider av Akerselva er ganske ideell for en givende arkitektursafari, og Majorstuområdet med de tilliggende områdene Fagerborg og Homansbyen er en av de aller flotteste.

Og det er nettopp i krysningsområdet mellom strøkene Majorstuen, Fagerborg og Homansbyen vi finner Kontrapunkt, en tradisjonsrik importør og forhandler av Linn beliggende i Vibes Gate. Og innehaveren Odd Rune Hegge er nok Norges ubestridte Linn-guru. Så jeg tok turen innom Kontrapunkt på min arkitekturvandring denne fredag formiddagen tidlig i september, fast bestemt på en kort fordypning i et Exakt-oppsett.

 

 

 

 

Linn Klimax Exakt

I de indre gemakker hos Kontrapunkt finner vi et oppsett med Linn Klimax Exakt. Dette består av de absolutte toppmodellene i Linn sitt hierarki, og prislappen er deretter. 480.000,- er prisen for dette komplette oppsettet, og består av en Linn Klimax DSM, og et par Linn Klimax 350a, i Exakt konfigurasjon. Dette innebærer at både aktivt delte effektforsterkere og Exaktmodulene befinner seg i høyttaleren.

Og bare for å repetere litt angående Exakt, så innebærer dette blant annet at delefiltre er flyttet over til det digitale domenet, med de mulighetene dette gir. Her har vi altså eksaktmoduler med digitale delefiltre og DACer for hele 6 kanaler pr. høyttaler. Dette innebærer at det også befinner seg 6 effektforsterkere i hver høyttaler, fordelt som 2 stk. på 100 watt, 2 på 400 Watt og to på 1000 Watt!

 

 

Den eneste eksterne komponenten er en Linn Klimax DSM, en kombinert streamer og forforsterker som kjøpt separat koster 155.000,-. Dette er på en måte en Linn Klimax Kontrol og en Linn Klimax DS i èn boks.

Odd Rune var sjåfør i første del av lytteøkten, og innledet med et spor med Ane Brun, etterfulgt av en for meg ukjent låt av Annie Lennox. Like fullt ga dette veldig imponerende førsteinntrykk.

Men det var først da Leonard Cohen sitt album Popular Problems ble spilt at jeg virkelig ble klar over det fulle potensialet til dette oppsettet, primært fordi det er et album jeg kjenner godt og har hørt i demo på ganske mange ulike anlegg. Og man skal være veldig forsiktig med å trekke konklusjoner fra flyktige inntrykk i ukjente omgivelser, selv om jeg har hørt en del i dette lytterommet hos Kontrapunkt tidligere. Men jeg har aldri vært i nærheten av å høre dette albumet like overbevisende, og med samme rytmiske presisjon og transparens tidligere.

En interessant øvelse oppsto da Odd Rune bypasset Space Optimisation på dette albumet. Presisjonen i den ellers ganske formidable bassen bla langt dårligere. Og for å repetere – Space Optmisation er Linn sin variant av Høyttaler- og romtilpasning. Du kan lese om min utprøving av dette på et «gammeldags» aktivt oppsett med Linn Akurate DS, Linn Kinos, Linn Chakra 6100 og Linn Ninka her.

Jeg tok etter hvert over rattet, eller rettere iPaden, der det ble en miks av låter streamet lossless fra TIDAL, og HighRes filer fra Kontrapunkt sitt bibliotek. Kolbjørn Falkeid sitt album der han leser dikt til musikk av Ketil Bjørnstad låt enda bedre enn jeg er vant til, og det samme gjelder Kildens Bredd – en av mine favoritter med duoen Ole Paus og Ketil Bjørnstad.

Miles Davis sin Spanish Key fra Bitches Brew imponerte stort på et oppsett med AURALiC og Piega hos Musik-Magazinet tidligere i år, og imponerte minst like mye her. Det flotte rytmiske drivet som ligger i denne låten blir fantastisk fremhevet av Klimax Exakt.

Også Sinead O`Connor sin Am I Not Your Girl låt vanvittig bra, streamet fra TIDAL. En kjapp tur innom Highresbiblioteket til Kontrapunkt ga flotte fremførelser av både Claire Martin sitt album «A Modern Art, og et album av duoen Jerry Carcia (Grateful Dead) og David Grisman.

 

 

 

 

Focal Diablo Utopa

Også i «dagligstuen» sto det et oppsett som var vel verd en prøvelytt. Focal Diablo Utopia hilste vi også flyktig på hos Multirom under fjordårets Hortenmesse. Og hos Kontrapunkt var disse koblet opp sammen med elektronikk fra Linn. Nærmere bestemt en Akurate DSM, og effektforsterkeren Akurate 2200. Ren passiv drift i dette oppsettet altså.

 

 

Det var Doors sin legendariske Riders On The Storm som fikk starte denne korte seansen, og det gjodre et vanvittig bra inntrykk. Jeg hørte denne fåten for første gang da jeg gikk på ungdomsskolen, trolig i 1971, på en gammeldags bordradio fra Radionette ellerno`, og jeg ble veldig fascinert av låten til tross for at lyden var skral fra en Radio Lux eller Caroline på mellombølgen. Og et utslitt eksemplar i vinylsamlingen min har heller ikke gitt de helt audiofile opplevelsene. Men gjengitt i Highres (trur eg) på Akurate DSM / Akurate 2200 / Focal Diablo Utopia var det helt magisk. Kanskje enda et hakk mer magisk enn da jeg fikk servert samme låt på Naim NAC 272 / NAP 250 / Audiovector et par uker senere.

Takk til Odd Rune og Kontrapunkt for en smakfull musikkaperitiff, som inspirerte til å foreta en grundig test av et Exakt-oppsett senere.

 

Kontrapunkt.no

 

Les også disse artiklene relatert til Linn Exakt:


Linn Webinar 4. juni om utfasing av analoge forforsterkere.

Linn SPACE Optimisation – romkorreksjon på skotsk prøvekjørt.

Hi-Fi Messen i Horten 2014 – Del 10, vi intervjuer en besøkende bransjeaktør.

Linn lanserer Exakt Akudorik og Akurate Exaktbox.

Linn Akurate Exakt.

Linn Exakt demonstreres hos Kontrapunkt

Linn Exakt – fordypning

Linn Exakt – the source i is in the speaker.

 

 

 

Lest 6929 ganger Sist redigert tirsdag, 06 oktober 2015 12:26
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.