torsdag, 01 oktober 2015 13:15

Google Chromecast Audio - multirom på sparebluss.

Skrevet av

 

Google sin rimelige strømme-gadget lanseres i oppdatert versjon. Og takket være en vanvittig aggressiv prising blir Google Chromecast en farlig konkurrent til de etablerte multiromsaktørene, med Sonos i spissen.

 

Google Chromecast er ikke noe nytt på markedet. Men til tross for at giganten Google sin lille dings nok er solgt i et svært høyt antall, er det likevel fristende å si at Google Chromecast ikke helt har fått den oppmerksomheten produktet fortjener. For noen få hundrelapper får du en liten dings som kan plugges inn i HDMI-kontakten i ditt TV-apparat eller AV–receiver. Og da har du plutselig tilgang til Netflix, NRK nett-TV, Youtube. Og det aller meste som kan avspilles via Google Chrome nettleser. Og har du i tillegg Deezer strømmetjenese, kan du streame musikk til AV-receiver med et like godt utvalg som Spotify. Alt dette altså for i underkant av 400,- kroner.

 

 

Nå lanserer Google neste generasjon av Google Chromecast, og nå begynner Google virkelig å bli en farlig konkurrent til tungvektere innen Multirom musikk, som Sonos, Raumfeld, Denon Heos og Yamaha MusicCast. Samtidig blir det en svært usymmetrisk konkurranse, for der konkurrentene leverer komplette løsninger, er Google Chromecast et rent tilleggsprodukt, mer på linje med Apple-TV, men med den forskjellen at Apple-TV enda ikke har en løsning for samordnet og synkroniskert multirom.

 

 

Google Chromecast

2. generasjon av Google Chromecast kommer i to versjoner, og HDMI-utgaven er allerede tilgjengelig for bestilling direkte fra Google Store.

Den «klassiske» utgaven av Google Chromecast er kraftig fornyet, og har en helt ny innpakning som fås i ulike farger. En liten diskos kobles til TV- eller AV-receiver via en HDMI-kontakt. I forhold til forgjengeren er det en vesentlig forbedring både i form av båndbredde og kompabilitet.

 

 

Google Chromecast Audio

Men den mest interessante versjonen er likevel Chromecast Audio, ikke minst for Audiophile.no som primært er opptatt av lyd. For oss er video bare en kledelig staffasje til lyden…

Chromecast Audio er ikke avhengig av en HDMI-kontakt for å formidle signalet videre. Den har interface for minijack, stereo RCA-kabler, eller en optisk utgang. Dette gir en fleksibilitet i tilkoblingen, og gjør at du kan benytte alt fra Aktive høyttalere til en stereoforsterker. Men for de av oss som er ekstra kresne på lydkvaliteten, er det interessant at DA-konverteringen kan foretas andre steder enn i denne dingsen til noen få hundrelapper.

Det kanskje aller mest spennende med Chromecast Audio er at det gir en svært rimelig inngangsbilett til ekte multiromsløsninger, der det er dine ekstisterende lydanlegg i de ulike rom som er konsertmester.

 

 

 

Vi er virkelig spent på å teste ut brukbarheten av Google Chromecast Audio, da spesielt i direkte sammenligning med løsninger fra de dedikerte multiromsprodusentene Sonos og Raumfeld.

 

Se presentasjonsvideoer fra Google Chrome og lar mer om Chromecast:

 

 

Les mer om Chromecast hos Google.


Sist redigert torsdag, 01 oktober 2015 14:04
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.