torsdag, 13 februar 2014 17:34

Ny oppgradert 600-serie fra B&W

Skrevet av

Den britiske høyttalerprodusenten Bowers & Wilkins oppgraderer den 7 år gamle 600-serien. 600-S2 kommer i salg i mars 2014.

Les mer:

Høyttalerserier generelt, og kanskje B&W sine serier spesielt har en lang sirkulasjonsfrekvens sammenlignet med de fleste andre komponenter i Hi-fi og hjemmekino. Mens nye modeller av Blu-ray spillere og receivere er et årlig rituale man kan stille kalenderen etter, har 600-serien til Bowers & Wilkins vært på markedet i syv år, før de lanserer en oppgradering til Serie-2. Se ellers vår presentasjon og test av den nå utgående 600-serien, publisert i september 2007. Nå kan det nok godt tenkes at andre produsenter ville valgt å definere denne oppraderte serien som en helt ny serie, for det er til dels omfattende endringer som er foretatt i 600-S2.

Hvis vi starter med utseende, er det et par generelle trekk som er endret. Mens den utgående serien opprinnelig var tilgjengelig i sort ask og wenge, er det nå sort ask og hvit utførelse som tilbys. Dette er nok utførelser som avspeiler etterspørsel i markedet. Også den karakteristiske usymmetrisk plasserte aluminiumsplaten med logo er nå erstattet av en mer diskret logo over diskantelementet.

 

Diskantelementene er ellers helt nye for hele serien. B&W har hentet sandwich-konstruksjonen fra CM-10, noe som skal gi klart forbedret diskantgjengivelse.

Toveishøyttalerne har samme type element som tidligere, selv om noen modeller har fått endret størrelse. Det innebærer membraner bestående av vevd Kevlar. Det er likevel en ny støvhette i midten av elementene, endret fra en prosjektilformet hette til det B&W omtaler som støv-plugg. Dette har de gjort for å skape en glattere overgang mot diskanten, noe B&W mener er viktig med de «minimalist-delefiltrene» de benytter.

 

I tre-veis modellene benyttes fremdeles TDS-elementer, hentet fra high-end høyttalerne i 800-serien. Derimot er basselementene fornyet. De har fremdeles en aluminiums-cone, men har to vesentlige nyheter sammenlignet med utgående modeller. Den minste endringen er at støvhetten er mindre. Mer vesentlig er det iflg. B&W at dempingen er forbedret ved at en aluminiumsring er limt til innsiden av conen, for å gi bedre demping av resonanser i høyere frekvenser. Denne endringen er bare synlig hvis du tar en tur inni de aktuelle 3-veis høyttalerne.

Den nye serien består av hele 6 høyttalermodeller og en subwoofer. Av disse 6 er det to ulike senterhøyttalere. Den nye serien har fått en moderat prisstigning i forhold til utgående modeller, mens det til gjengjeld later til at den utgående serien har hatt få- eller ingen prisstigninger i løpet av de syv årene de har vært på det norske markedet.

Vi tar en gjennomgang av den nye serien, der DM-benevnelsen samtidig er droppet.

 

 

 

686-S2 er en av de høyttalerne som har den visuelt tydeligste endringen fra forgjengeren. Den har nå i likhet med 685 fått bassporten på forsiden, noe som gjør den lettere å plassere i trange omgivelser. Proporsjonene på 686-S2 har blitt vesentlig endret fra forgjengere, slik at den har fått et langt mer høystrakt preg.

Prisen på 686-S2 er satt til 3.996,- pr. par.

 


685-S2 har fått langt mindre iøyenfallende endringer - 5mm redusert bredde og 5mm økt høyde sammen med andre kosmetiske grep gir likevel en lett oppdatert fremtoning.

Prisen på 685-S2 er satt til 5.496,- pr. par.

 

 


684-S2 er en av de høyttalerne med størst endringer i forhold til forgjengeren. 2 x 6,5-tommere er endret til  2x 5-tommere, noe som gir rom for en langt slankere kropp. Til tross for det hevder B&W at lyden har blitt bedre, og det er her en ren toveis-konstruksjon i motsetning til 2 ½-veis konstruksjon på den gamle modellen. Med en bredde på 16cm begynner 684-S2 å bli på talefot med System Audio når det gjelder plasseringsvennlige gulvhøyttalere, samtidig med at en fotplate med større grunnriss sørger for tilstrekkelig stabilitet. Det er fristende å gjette at 684-S2 i hvit utførelse blir en kvinnebedårer i heimen.

Prisen på 684-S2 er satt til 8.996,- pr. par.

 

 

 

683-S2 er toppmodellen i denne serien, og her er vi over på en treveiskonstruksjon. Det innebærer at den drar nytte av det oppgraderte basselementet vi snakket om tidligere.

Prisen på 683-S2 er satt til 12.496,- pr. par.

 


 

HTM62-S2 er den minste senterhøyttaleren for multikanalsoppsett i denne serien, og er en ren 2-veis konstruksjon med de samme 5-tommers mellomtone-/basselementene som sitter i 684-S2. Høyden er redusert, mens bredden er økt sammenlignet med forgjengeren.

Prisen på HTM62-S2 er satt til 3.798,- pr. par.


 

HTM61-S2 er toppmodellen av senterhøyttalere, og har blitt endret fra 2-veis til 3-veis i nykommeren. Høyttaleren har et 4-tommers mellomtoneelement som er plassert sentrisk rett under diskanten, flankert av aluminiumselementer til bassen på hver side. Dette bør teoretisk gi en langt gunstigere struktur på elementene enn i en typisk toveiskonstruksjon, siden man eliminerer de uheldige faseforskjellene i mellomtonen som en konstruksjon med to mellomtoner på fløyene har for tilhørere som ikke sitter sentrisk. Bassområdet er som kjent mindre følsomt for denne type faseforskjeller enn høyere frekvensområder.

 

Hi-fi klubben arrangerer presselansering av den nye 600-serien om kort tid. Men med vår lokalisering på vestlandet blir det dessverre litt upraktisk å prioritere den denne gangen. Vi regner likevel med at det skal bli rike muligheter for nærmere bekjentskap med 600-serien senere, noe våre lesere selvfølgelig vil få mulighet for å lese om.

Mer om den nye 600-serien hos  Hi-fi klubben.

Sist redigert torsdag, 13 februar 2014 18:41
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.