lørdag, 09 november 2013 22:41

Soundsmith Sussuro Paua topp modell Moving Iron pickup (MC inngang)

Skrevet av

De siste månedene har jeg hatt gleden av og teste gjennom flere Sounsmith modeller i de noe rimeligere klasser enn denne som i Norge har en utsalgs pris på drøye 25000.-

Les mer:

Soundsmith Sussuro Paua er faktisk Soundsmith sin billigste pickup med MC egenskaper. Soundsmiths sjef Peter Ledemann sverger til Moving Iron princippet fremfor Moving magnet (MM) eller Moving coil (MC) prinsippene fordi han mener at fordelene med moving iron pricippets utrolig lave masse langt utveier de negative tingene med princippet. Av alle så var det vel egentlig danske B&O som stod for den største utviklingen når det gjelder moving Iron princippet, men som kjent er så er det lenge siden B&O forlot pickup productionen og med det acceptet for vinyl/analog avspilling.
Nå som jeg har hørt igjennom 4 moving iron modeller fra Soundsmith så må jeg jo bare innrømme at Peter Ledermann meget vel kan ha rett i sitt valg.


PAUA, specs

Med sitt spesielle "sten" hus ser Sussuro Paua tildels meget spesiell ut spør du meg og ligner ikke på noe annet jeg har sett av materialer laget for bruk i pickuphus, det nærmeste jeg kommer er noen stenheller jeg har ute i hagen. Jeg ser for meg at det kan være en god del timer med arbeide for og fremstille dette pickuphuset og jeg tror gjerne også at de lett kan sprekke i produksjonen.
Paua er altså den rimeligste Soundsmith'en som er tilpasset for bruk inn i en MC riaa.
Jeg vil med engang si at den er litt spesiell til og være en "MC" pickup da den liker seg best ved 4000 ohm (4k) hvilket er veldig høyt kontra de fleste andre MC pickuper forutenom Benz som har flere modeller som liker seg med samme impedanse nivåer.
Faktisk kan det være litt problematisk og finne en riaa med MC forsterkning som klarer en pickup med 0,3 mw ut OG mulighet for innstilling på 4k, mange går opp til 1k og det er for lavt for Paua........ men de finnes, bla Soundsmiths egne riaa passer og sikkert mange andre også, men pass bare på og sjekk først om din riaa har denne innstillingen.
Relativt stiv med 10 i compliance og en vekt på 10.2 gram gjør også at man bør ha "riktig" arm for den, jeg har forsøkt med SME serie V, TriPlanar MKVII og DaVinci Nobile med utmerkede resultater, ingen av disse armene hadde problemer med Paua.


Bruk, oppmontering.

Jeg har testet litt med forskjellig olje demping av armene, men føler ikke at Paua overfører så mye resonancer til armen at en oljedemping er påkrevd og jeg opplevde på intet tidspunkt noe problem når jeg brukte Paua sammen med DaVinci armen som er u-dempet. Jeg havnet til slutt på med og bruke 2.0 gram altså midt i mellom det Soundsmith anbefaler som er 1,8-2,2 gram og følte at den sporet meget godt med 1.95 -2.05 gram samtidig som den ikke "hoppet" hverken ved voldsomme cresendoer, kanonskudd eller de dypeste orgeltoner. Vi målte også en ultra flat frekvenskurve fra 20-20.000 hz sammen med Soundsmiths egne MCP2 riaa, faktisk så flat at det var litt oppsiktsvekkende og få et så bra testresultat ut av en riaa, men det beviser at "varene" holder topp standard.


Lyd.

Ja det har den da............. masser av slagsen til og med.
På pickuplisten min kategorirserer jeg jo alltid pickupene ut etter det jeg mener er grunnklangen i pickupen og Sussuro Paua er etter min oppfattning en klar kategori 5 pickup, den kunne faktisk like godt vært plassert i kategori 6 da den er noe mer analytisk i klangen enn det jeg mener "midten" er, dette er altså en pickup jeg mener spennvidden med eleganse er kategori 3.5 til 4 og helt opp til kat 7.
Pickupen leverer et rent, u-forvrengt ytterst detaljert lydbilde med superbe 3d egenskaper og evnen til og skille ut bakgrunns detaljer på en måte som jeg faktisk ikke har hørt en eneste pickup gjøre bedre, selv ikke Lyra Atlas og DaVinci Grandezza pickupen til mange ganger prisen av Paua gjør akurat dette bedre.
Min påstand er at Paua faktisk setter en ny standard i 25k klassen når det gjelder dette, at den så i tilegg har en ytterst utstrakt ren og uforvrengt gjengivelse oppover i toneområdet gjør jo det hele til en nytelse og lytte til. Paua har her i huset sørget for mang en altfor sen nattestund med lytting fordi jeg bare MÅ spille en plate til hele tiden.
Prisklassen rundt 25000 kroner er jo blitt et vepsebol med tiden med pickuper som bla Ortofon Windfeld, Benz Lp, Lyra Kleos, Shelter 9000 og Koetsu Roswood som jeg har testet alle ganske så utførlig selv og jeg må si at Paua skiller seg litt ut med sin ultra rene super detaljerte gjengivelse....... jeg føler også at den har en litt slankere gjengivelse nedover, den går like dypt som de andre men uten noen form for farging eller svulstighet i bassen, den bassen som er der er, ren, kjapp, kontant, og dynamisk med meget bra saft og kraft i mellombassen.
En sammenligning med f.eks Ortofon Windfeld, Koetsu Rosewood og Bemz Lp så blir disse nesten litt slørete og u-nyanserte i lydbildet og på en måte lager et litt unaturlig romantisk lydbilde kontra det Paua presenterer, Benz Lp og Rosewood blir sågar litt si-rumpa i bassen. sammenligner jeg med Lyra Kleos og Shelter 9000 så er disse nærmere hverandre lydmessig, men også disse tilegger en svak romanse i mellomtonen kontra Paua,........ du tror nå kanskje at Paua låter anemisk eller kald......... NEI definitivt ikke, den er bare veldig ærlig mot innspillingen, beviset for dette kom når jeg spillte av noen saksofon innspillinger fra en Opus plate......... den får saksofonen til og låte så levende og naturlig i lytterommet mitt at det var rett før jeg måtte klype meg selv i armen.
Slik er det faktisk når man bruker Paua, masser med innspillinger har (tidligere skjult info) som blir hentet frem og presentert på et sølvfat av Paua på en måte som gjør at stå-pelsen på armene reiser seg.
Problemet slik jeg ser det er og ikke bli sittende i dagesvis........ man skal jo helst leve, spise og sove litt innimellomKONKLUSJON:

Det vil være en skam og ikke lytte til Soundsmith Susuro Paua hvis du skal handle en pickup i denne prisklassen og er det og hente opp mest mulig fra platerillene og få med deg all info som måtte ligge skjult i rillene/innspillingene viktigst...... er/burde egentlig valget allerede være tatt, det er enkelt og greit ingen andre pickuper i 25k klassen som gjør akurat dette bedre enn Paua.
Vil du derimot at pickupen skal farge lyden eller at den skal vri lydkarakteren din en eller annen rettning, tror jeg at du mer eller mindre kan se bort fra Paua......... Paua er for de som ønsker ren, u-forvrengt, ærlig gjengivelse av innspillingene......... personlig elsker jeg den og jeg kan sitte time etter time etter time hvor Paua fører an og Paua får således min varmeste anbefaling. Hvis jeg skulle måtte velge kun en pickup........ er Paua definitivt på short listen min.Rudi. April 2013.

Lest 5338 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.