Vpi Aries 3

Skrevet av

Ryktene går og alle skal prøve Vpi spillere nå om dagen, jeg følte meg litt utenfor siden jeg var den eneste som ikke hadde prøvd noen Vpi spiller hjemme. Dette måtte jeg gjøre noe med og jeg tok en telefon samtale inn til pusheren /Lyric-Taa i Torggata i Oslo.
Tor Aamodt som eieren heter sa at han hadde en Vpi Aries 3 komplet med arm og Benz Ebony H som jeg kunne teste ut. Som sagt så gjort, et par dager senere hentet jeg spilleren.

Les mer:

Publisert 09.11.2013


Lett beskrivelse:


Stor og tung … dvs at vekten er høy og spilleren er stor fysisk.
Plinthet på Aries 3 er oppbygd som en sandwich konstruksjon i metall/akryl med 4 solide justerbare ben. Den har separat motor enhet og tallerken i akryl type tung. JMW 9” arm i basis utgave.
Spilleren er også utstyrt med original platestrammmer.

Pickupen som fulgte med var som tidligere nevnt en Benz Ebony H, dvs en high-output MC som i USA koster 3500 Dollar.
Vpi Aries 3 inkl nevnte arm uten pickup selges i Norge for kr 31500.-

 

Oppsetting:


Spilleren er enkel og grei og ha med og gjøre, alle justeringer er enkle og utføre, kun vatring av spilleren, passe på at remmen er passe stram, en kontroll av vinkler til pickupen samt stifttrykk og vips så var alt klart til spilling. Vpi tror ikke så mye på normal antiskating så denne er utelat, så den justeringen slipper du å gjøre noe med. Aries 3 er utstyrt med vanlige rca kontakter på baksiden av spilleren, man må da ha egnet kabel til overføring til riaa/forsterker. Jeg fikk et godt resultat med en Silk kabel som farger lyden svært lite og som er godt skjermet.
Med rca kontakter på baksiden av spilleren er det svært lett og bytte kabel for testing slik at du finner en kabel som passer din combo/smak.


Lyd:

Lydmessig er dette en spiller som virker svært nøytral eller om jeg kanskje kan få si at den gjør lite ut av seg, den gjør jobben den blir satt til på en utmerket måte …. And thats it……… akkurat det som skal kjennetegne en god spiller, altså og gi arm/pickup så optimale og uforstyrrede arbeidsforhold som mulig. .

Selve spilleren kombinert med 9” Vpi armen leverer en dyp kontant og stram bass, den har riktig gode egenskaper i den nederste oktaven med riktig pickup montert, men her er kombinasjonen pickup/arm veldig viktig.

Ta f. eks med Benz Ebony H så får man en meget slagkraftig mellombass, mens dypbassen er noe mer tilbakeholden, med Lyra Argo “i” får man en kraftigere dypbass, men en slankere mellombass enn med Ebony pickupen. I mellomtonen er Benz Ebony H varm og naturlig med herlig glød fra for eksempel gitarrift og både manns og kvinnestemmer, med Argo “i” oppleves det hele med en noe slankere og kanskje litt mer analytisk karakter. Begge pickuper presterer et stort lydbilde, både 3D egenskaper og bredde er i toppklasse selv om jeg her synes at det Ebony som trekker det lengste strået, men dynamikkmessig har jeg hørt friskere pickuper enn Ebony.

Med Lyra Argo “i” er lyden mer stram og dynamisk, men uten den varmen i mellomtonen som Ebony lager, borte er også den noe oppblåste mellombassen, i stedet presenteres et lydbilde med høy oppløsning og bra dypbass, men uten den naturligheten og gløden Benz comboen lager i mellomtonen.

Med Argo pickupen i bruk er det også noe mer luft rundt instrumentene og det hele klinger noe bedre ut, men altså igjen på bekostning av sødmen og gløden som Benz’en lager, man får liksom ikke i pose OG sekk.

Diskant messig holder begge pickup comboer meget høy veloppløst klasse selv om det hele låter ganske så forskjellig, cymbaler blir låtende litt tynt med Argo kontra Ebony som presenter cymbaler med tykt metall, tror det er beste måten og forklare det hele på. Det er mer fylde og varme i hele lydbildet med Benz enn med Lyra, sånn er det bare. Her må man bare selv velge hva som er nærmest ens eget ideal.

Verken kombinasjonen Benz-Vpi eller Lyra - Vpi klarer helt å la instrumentene klinge fullt ut og leverer ikke så mye luft rundt instrumentene som de ordentlig dyre spillerne klarer, men bevares til prisen er er kombinasjonen meget bra for ikke og si kanskje aller best i prisklassen.

Verd og nevne er også at spilleren og armen jeg har testet er såkalte basic utgaver, det finnes altså flere andre forfinede varianter som kan være enda bedre enn de jeg testet.


Nå noen dager etter at jeg var ferdig med testingen og jeg sitter her og skriver så slår det meg at Vpi Aries 3 egentlig er et fint monitor verktøy, den avslører dyder og svakheter fra pickupene svært lett., samtidig som den er svært enkel og ha med og gjøre, et pickup bytte…… løsne kontakten fra armen og løfte opp hele armen, det hele er gjort på 1.2.3.

Jeg prøvde litt forskjellige pickuper med spilleren og kryss sjekket også med 4 forskjellige riaa trinn og resultatet ble det samme, ikke noen store overraskelser eller noen vesentlig endring av karakteristikk som kunne spores tilbake til spilleren.

 


 

Konklusjon:

Vpi Aries 3 er en meget kompetent, enkel og grei spiller til prisen, den har mange av dydene fra de virkelig dyre spillerne. Den har liten egenlyd, den gir et solid fundament i bassen, den er har et lekkert utseende og armen er fleksibel nok til at den klarer å ta seg av et stort antall forskjellige pickuper.
At den er enkel i bruk er jo ikke akkurat noe minus heller.

Så man kan si at, nå forstår også jeg litt bedre alle ryktene som svirret rundt Vpi sine spillere.
Til 31.500 blanke kroner………. Løp og kjøp, jeg vet ikke om en spiller som gir mer igjen for denne summen pr i dag.
Lest 9907 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.