lørdag, 13 mars 2004 23:00

Unison Research Unico CD og integrert

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Noen ganger så vet man at man får kjeft. Denne skribenten har et slik øyeblikk akkurat nå. For i omtalen av TacT SDA2175 bemerket jeg at den hadde for LITE personlighet. Nå skal jeg straks bemerke at Unico-settet fra Unison Research har for MYE personlighet...


av Stian Gårdsvoll, 14.mars 2004

For dette italienske settet spiller som en aften med en 150-kroners flaske Chianti og en italiensk pastarett med oste- og baconsaus. Veldig godt, veldig behagelig men du verden hvor kjedelig det blir å spise det hver dag....

Begge disse produktene, den 80-watts integrerte forsterkeren Unico og CD-spilleren Unico CD, er hybridprodukter med både rør og transistorer. Forsterkeren har et rør-basert inngangstrinn og en MOSFET-basert effektforsterkerdel.


Faktaboks

Unico Unico CD
Output power:
80 watt per channel
Outup impedance:
4 - 8 Ohm
Bandwidth:
5 Hz - 50 kHz at + 0.I dB
Input impedance:
50 kOhm / 47 pF
Input stage:
2 x twin triode ECC82
Output Stage:
Improved dynamic class A symmetrical with power MOSFET complementary pair
Damping factor: > 50
Total feedback factor:
10 dB
THD: < 1% at max power
Dimensions (cm): 43.5x34x9.5
Net weight: Kg. 14
Input stage
Double triode ECC82 configured in a first Pure Triode Input Stage followed by a second triode stage with Bias Active Control.
Output stage
Dynamic Class A Symmetrical Stage employing a Power MOSFET Complementary Pair
Damping factor
> 50
Feedback factor
8 dB
Amplifier overdrive
Overdrive indicated for THD > 1%
Dimensions (WxDxH)
27 x 45 x 15 cm.
Net weight
Kg. 15

Førsteinntrykket etter å ha pakket ut disse er gedigent. Tunge bokser, kraftige kabinetter og knapper og logoen i gull på mørkebrunt treverk på fronten. Fjernkontrollene er også i tre.

Byggekvalitet
Den integrerte forsterkeren er et sånt produkt som maskiningeniører ville kjøpe. Slike som kjøper BMW eller Audi for å føle stålet og for å få rette lyden når man smeller igjen førerdøren. For dette er "over-engineered" på sitt beste/verste. Volumkontrollen og kildevelgeren er gedigen. De gir flott respons, glir perfekt og kildevelgeren gir solid tilbakemelding på valgt kilde. I tillegg er det gode terminaler, både høyttalerterminalene og RCA-kontaktene (men som burde vært fargekodet!).

CD-spillerdrivverket er av CD-ROM-type og virket greitt. Var litt "PC-preg" over det, men ser ut til å fungere greitt.

 

 

Brukervennlighet?
Men Unico har gjort noen rare valg når det gjelder brukervennlighet. CD-spilleren har ikke digitalutgang, men både RCA og XLR. Den integrerte forsterken har ikke XLR-inngang. Plasseringen av av/på-bryterne er også i beste fall snodig. På den integrerte er den plassert på baksiden ved nettbrønnen, på CD-spilleren på venstre side av kabinettet. Ingen av disse har standby fra fjernkontrollen.

 

Når vi er inne på fjernkontroll... når man produserer flere produkter i samme serie så forventes det i 2004 at disse kan styres fra en og samme fjernkontroll. Men, nei. Forsterkerens fjernkontroll inneholder kun volum opp og volum ned. Til gjengjeld går denne på radiofrekvenser slik at den ikke begrenses av vegger. Den fungerte selv når jeg gikk ut ytterdøren! CD-spillerfjernkontrollen er av konvensjonell type, med infrarødt lys. Denne fungerer ikke så godt, og må pekes direkte mot CD-spilleren. Den har volum-knapper, men disse virker ikke på forsterkeren. Snodig.


Testet med:
  • Denon DVD2900
  • Hegel P2A
  • Parasound Halo A21
  • Unison Research Unico
  • Unison Research Unico CD
  • TacT SDA2175
  • Kimber 4VS ht-kabler
  • Synergistic Research ht-kabler
  • B&W Nautilus 803
  • Ton Art Aural

Gedigent, men udefinert lydbilde
Det lydbildet som dette settet dro opp var gedigent. Dypt, bredt og nesten fløyelsaktig "lullete". Det ble rett og slett for mye av det gode! Jeg hadde problemer med å plassere instrumenter i lydbildet, og lydbildet føltes noe ustabilt. Kanskje dette er akustiske fenomener som har med rommet å gjøre, men de inntreffer ikke med den vanlige Denon/Hegel/Parasound-riggen jeg bruker som referanse.

Digital vs. hybrid rør/transistor?
Samtidig som jeg hadde Unico-settet på lån så hadde jeg også TacT SDA2175. Disse to er omtrent så forskjellige som to komponenter kan bli. Mens TacT'en er pinlig korrekt og ikke overdriver i noen retninger og har en skikkelig knyttneve-bass, så er Unico-settet luftig i de øvre registre, noe tilbaketrukket i mellomtonen og fyldig og myk i bassen. Her er det mye rødvinsfaktor av italiensk type!

Dempefaktoren er angitt til >50, noe som ikke er særlig mye. A21 har en dempefaktor på >1000! Dette kan kanskje være noe av forklaringen på bass-gjengivelsen.

Diskanten var veloppløst og luftig, men med litt overdreve s-lyder. Diana Krall hørtes ut som hun trengte et s-filter foran mikrofonen. Denne luftigheten kom virkelig til sin rett på cymbaler og overtone-struktur på strengeinstrumenter og piano.

Forsterkeren klarte ikke å drive mine N803 tilfredsstillende, bassen ble rett og slett ikke god. Men N803 er svært krevende å drive og den håndterte Ton Art Aural bedre, men heller ikke den helt 110%. Men når jeg koblet på et par Dali Helicon 400 ble det straks bedre. Dette er en høyttaler som er svært lettdrevet, med en impedanskurve som er tilnærmet flat over hele frekvensområdet. Dette kan tyde på at Unico-forsterkeren krever nokså lettdrevne høyttalere.

I løpet av de 10 dagene Unico-settet stod oppkoblet så klarte jeg ikke bli helt klok på det. Det har endel sterke sider, men også et par åpenbare mangler - i mine øyne. Jeg kan ikke gi en entydig anbefaling av settet, men kan heller ikke slakte det heller. Jeg har en følelse av at det handlet om matching. En lettdrevet sofistikert stativhøyttaler kan være en interessant match for denne. Kanskje et par Sonus Faber Concertino eller B&W 705? Eller Dali Helicon 300?

konklusjon

Mer informasjon

Dette handler i veldig stor grad om smak. Den markante personligheten til Unico-settet er ikke i tråd med mine preferanser. Men det kan godt være i henhold til dine preferanser og dine andre komponenter. Klarer du å leve med et par merkelige valg når det gjelder brukervennlighet og er ute etter den type lyd som Unico formidler så kan dette være verdt å sjekke ut.

Importør/forhandler: Ton Art

Unico: 11.990.-
(tillegg for riia 1.000.-)
Unico CD 14.990.-

 


Sist oppdatert : 07.06.2004 20:23:15
Lest 5217 ganger