mandag, 28 februar 2005 23:00

Shanling SLM-A40MKII

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Shanling gjør her noe jeg aldri har sett før på en integrert stereoforsterker: Den har innebygget DAC! Og ikke hvilken som helst DAC heller. Topp kretser som gjør denne 50 watts klasse A integrerte forsterkeren til noe helt spesielt i klassen....

 


av Stian Gårdsvoll, 1.mai 2005

 

Shanling er så langt kanskje mest kjent for veldesignede rør-forsterkere som formelig lyser av status. Overdesignede vil kanskje noen si, med børstet stål, krom og store glødende rør. Men her kom en ytterst nøktern sak, transistorforsterker med klasse A-drift, med to brytere på fronten og et diskret display. Og på baksiden: Rikelig med tilkoblinger - og også en innebygget DAC! Her ble undertegnede litt ekstra nysgjerrig. Til 11 000 kroner så får du en klasse A-forsterker med DAC på kjøpet? Litt for godt til å være sant?

Nei, det er ikke det. Shanling SLM-A40mkII imponerte meg under hele testperioden. Den spilte varmt, dynamisk og detaljert. En forsterker man lett kan bli glad i. I tillegg virket byggekvaliteten godt over snittet. Meget gode høyttalerterminaler, stort sett det du trenger av innganger og en god DAC. Til en meget overkommelig pris. Forsterkeren er en dual-mono-konstruksjon, medspeilvendte print (se bildet nedenfor) for hver kanal.

Forsterkeren opererer i klasse A noe som betyr at den blir nokså varm. 40-50 grader i overflatetemperatur opplevde jeg. Den bør derfor plasseres med god lufting rundt seg. Klasse A vil, litt forenklet, si at transistorene aldri er av slik at man ikke får "svitsje-støy" når transistorene skrur seg av og på. Konsekvensen av dette er at forsterkeren har tilnærmet konstant effektforbruk når den er på, effekten går enten til lyd eller varme.

I praktisk bruk fungerte forsterkeren meget godt. Den fikk drive et par Polk Lsi9 med Denon DVD3910 som signalkilde - et ikke urealistisk oppsett for en forsterker i denne prisklassen. Den ble testet med både analog og digital mating (optisk).

I vanlig analog bruk leverte forsterkeren et stort, varmt og generelt mykt lydbilde, men med forholdsvis kontant bass. Polk'ene var med rikelig amerikansk pondus, men jeg hadde ikke inntrykk av at Shanling'en gjorde vondt verre sammenlignet med mitt Bryston referansesett når det gjaldt bassen. Den var litt mer avrundet i toppen enn Bryston, men hadde en meget oppløst og fin mellomtone.

Rosinen i pølsen er uansett DAC'en. Denne består av Cirrus CS8420 upsampler og Burr-Brown PCM1738 DAC. Shanling DAC'en låt et hakk bedre enn DVD3910, etter min mening. Med digital mating ble bassen strammere og det låt et lite hakk luftigere og lysere. Det er intet mindre enn imponerende at dette lille "add-on" faktisk er av såpass god kvalitet. Jeg gjennomførte omtalen med optisk kabel, men fikk etter tilbakelevering (dessverre) høre av forhandler at den er enda bedre med coax. Dette fikk jeg dessverre ikke prøvd ut.

Bottom-line er dette et meget godt kjøp. Her får du en integrert forsterker uten opplagte mangler og en DAC som vil løfte de fleste DVD-spillere ett hakk eller to på CD-avspilning. Herved tildeles audiophile.nos høythengende Best-Buy-merke.

Forhandler: Ton Art

Lest 6440 ganger
Mer i denne kategorien « Rotel RA 1062 Thule IA100 »