fredag, 04 april 2014 09:27

USHER Dancer Mini X - Test

Skrevet av

Midt oppe i min test av store gulvstående fullrange høyttalere bød sjansen seg til å få låne et sett Usher stativhøyttalere av seneste type med diamant diskant.

Les mer:

 

 

Jeg har tidligere hatt B&W sin eminente 805 Diamond på besøk, en høyttaler jeg likte svært godt, og som frem til nå har vært noe av det ypperste lydmessig av stativhøyttalere hørt med mine ører.

Usher Mini X er en del rimeligere enn B&W 805, men jeg kan allerede nå røpe at Usher'ene på ingen måte er underlegne B&W'ene lydmessig, snarere tvert i mot.

 

En kort beskrivelse:

Mini X er å beskrive som en litt stor og tung "bokhylle" høyttaler - skjønt jeg tror vel knappest at denne type høyttalere blir plassert i en bokhylle av noen....... det måtte være en "gal" interiør-arkitekt da. Nei en høyttaler av dette kaliber fortjener skikkelige tunge og solide stativ. Og ikke minst, de fortjener å bli plassert akkurat "DER" i rommet som de skal stå. Hjemme hos meg havnet de 1/3 del ut i rommet (altså nesten 2 meter fra bakvegg), med svak toe-in slik at jeg fra lytteposisjon akkurat kunne se innsiden på høytalerkassene.

Jeg plasserte høytalerne på 60cm høye sand dempede stativer med Tack-it som kontakt skapende middel.

Usher Mini X virker på meg som en svært så solid bygget høyttaler og knoketesten gir ingen hørbare svakhetstegn, ser man i Usher sin brosjyre kan man se at det er brukt tykk MDF med avstivinger på kryss og tvers - det kan neppe gjøres stort bedre vil jeg tro. Solide bi-wiring kontakter plassert ovenfor hverandre på den smale bakplaten (kabinettene er buet bakover). I det hele tatt oser hele høyttaleren av kvalitet, vil jeg påstå.

En annen ting man skal være klar over er at det finnes subwoofere til disse høyttalerne fra Usher, med 11" Eton element. Da snakker vi plutselig om et minus 3db punkt ved 24 Hz i stedet for 41 Hz, det merkes nok solid... og vil nok kunne fylle opp selv store rom med kvalitetsbass.

Det er jo også slik at hvis man f.eks nå bor i en blokk leilighet og absolutt ikke trenger mer bass p.g.a. naboer etc., og man skulle få sjansen senere å flytte til et hus med større lytte rom, så behøver man ikke kjøpe nye høyttalere. Man kan bare supplere med subbene, og vips så har man et fullrange system - slik fleksibilitet får pluss i margen hos meg.

 

Litt om testutstyret ellers:

I testperioden har jeg brukt følgende forsterkere: Hovland Stratos Reference mono blokker, Moscode 402 rør-hybrid effekt-forsterker, en nyoverhalt GAS son of Ampzilla forsterker. Preamper har vært EAR 912 og Einstein The Tube, Høytalerkablingen har som vanlig vært Hovland Reference kabler. Lytterommet mitt er ikke større enn 20 kvm og det er relativt lavt under taket med bare drøye 2 meter, så et forholdsvis lite rom. Betong i gulv med parkett og tykt gulvteppe, samt trepaneler og tre i taket uten særlig ekstra demping. Har målt opp rommet og funnet litt dipper her og der i frekvensgangen, men alt i alt er rommet merkelig bra akustisk sett, selv om alt selvfølgelig kan bli bedre.

Jeg bruker utelukkende vinyl avspilling og er du interessert i konkret hva, så finner du det under Rudi's vinylhjørne her på Audiophile.no.

 

Lyd:

Ja det er jo det viktigste - hvordan lyder det hele?

Jeg vil bare si først at når jeg tester utstyr, så er det mange ganger vanskelig å skrive om ting hvis man ikke helt lar seg begeistre av produktet man tester. Så var ikke tilfelle med Mini X - selv om de ikke var her en lenger periode enn på 2 uker falt jeg helt for disse småtassene . Plutselig er det lett å skrive en beskrivelse av det hele, og hva jeg opplevde. Men slik er det når noe spiller såpass engasjerende at du lar deg rive med.

Som sagt holder jeg på med å teste store høyttalere som etter vært skal erstatte mine så smått aldrende ProAc D80, og selvfølgelig kunne jeg ikke forvente lyd i toppklasse fra en stativhøyttaler i 20.000 kroners klassen - eller kan jeg det ??

Jeg hadde på forhånd montert en Kiseki Blue pickup som har litt ekstra driv og kraft akkurat der nede hvor en stativhøytaler ruller av i bassen. Og akkurat det skulle vise seg og bli en inner-tier lydmessig uavhengig av hvilken effekt forsterker jeg brukte. Jeg kan kanskje si med engang at Usher'ene er glad i en forsterker som kan holde de litt i ørene, så jeg startet med Moscode 402 rør-hybrid effekt trinnet på drøye 200 watt - en forsterker med meget behagelig mellomtone og en vel-oppløst topp.

Jeg hadde vel ikke lyttet stort mer enn et minutt eller to før jeg bare gliste. Volumet gikk et hakk til opp, og så enda et hakk opp, helt til det begynte og bli "stor" høytaler høyt. Usher'ne bare fulgte opp, selvfølgelig var det ikke snakk om Cerwin Vega høyt, men likevel mer enn høyt nok til at kona lurte på om det virkelig var bare de to småhøytalerne som spilte. Men det som virkelig er noe å fortelle om er den luftige, glatte, lett flytende spille stilen. Diamant diskanten er virkelig et stort skritt i riktig retning, spør du meg - den tilfører en åpenhet og luftighet i lydbildet som strekker seg langt ned i mellomtonen, og det hele blir presentert så vel oppløst at det er nesten i referanse klasse.

De som har lest mine tidligere tester vet vel nå at jeg er en bass-freak, og høyttalere som ikke leverer bass som jeg liker det, får sitt pass påskrevet ganske fort. Usher Dancer Mini X kan selvfølgelig ikke spille de nederste oktaver, men for engangs skyld tror jeg på produsenten når de lover bass ned mot 40 hz innenfor 3 db, Mini X spiller nemlig fenomenal bass hvor trommeskinnslyder står frem klart definert og tydelig. Den spiller med overbevisende tørrhet på kontrabasser uten at det liksom flyter utover. Det blir gjengitt presist, kontrollert og med overraskende bra fylde. Det er liksom saft og kraft bak hele gjengivelsen i bassen, og på kjøpet får man en ypperlig mellombass. Ikke helt den som slår deg i brøstkassa, men ikke mye om å gjøre (har forøvrig aldri vært borte i stativhøyttaler som gjør det, og jeg har hatt SF Extrema i to omganger). Likevel vil jeg påstå at Mini X spiller bass på en såpass engasjerende måte at man ikke blir sittende og lytte etter hva som mangler helt der nede, men i stedet blir man sittende og nyte det som faktisk ER der. Skal man si noe som kanskje kan virker en anelse negativt så må det være at man kanskje ikke helt får de voldsomste dynamikk utblåsningene fra en såpass liten høyttaler. Det er selvfølgelig fysiske begrensninger uansett hvor vel konstruert en liten høyttaler er, men det er jo egentlig ikke annet å forvente.

Går vi opp til mellomtonen, er den så glatt og vel oppløst som man bare kan tenke seg. Og hele tiden kommer denne luftigheten jeg nevnte tidligere frem, dybden i lydbildet er i rene referanse klassen og den setter mange av de store mange ganger så dyre høyttalere i forlegenhet. Høyttalerne forsvinner helt i lydbildet, og perspektivet er avgrunnsdypt med superb punktgrafikk, alle instrumenter står frem klart og tydelig med sin egen atmosfære rundt seg, det er bare så veloppløst og naturlig at det byr på litt problem å beskrive det hele - det skal simpelthen oppleves selv. Diskanten er som sagt noe av det beste jeg har hatt hjemme noen gang og setter dyre elektrostater og tekstil domer til veggs, jeg har ikke opplevd en mer silkemyk, vel oppløst og luftig diskant gjengivelse før, rett og slett en ny standard for meg og noe som jeg tror kan bli sterkt vanedannende.

I testperioden kom jeg til å legge på en re-master utgave av Deep Purple's "Who do we think we are", en lp med meget bra lyd og mange kjente slagere som bla My woman from Tokyo og Place in line. Her MÅ høyttalerne kunne gjengi bass og ha litt villskap i seg skal det lyde riktig og jeg tenkte for meg selv i det jeg la platen på platespiller tallerkenen at dette kommer til og bli himmel eller oppløsnings-helvete hvor alle defektene fra 70 tallet blir presentert på et sølvfat. Og ja - det hele ble levert på sølvfat, men merkelig nok ikke med for sterilt lydbilde. I stedet ble det hele levert med stor, stor oppløsning, men også med saft og kraft. Faktum er at jeg ikke har hørt denne platen bedre gjengitt tidligere, og bare det er egentlig nok for at jeg må ha slike høyttalere selv siden dette er en av de gamle yndlings platene mine. Og som også er et bevis på at det finnes innspillinger fra 70 tallet med svært høy kvalitet også innenfor tungrock kategorien. Når jeg går over i den andre enden av musikkstilene til f.eks Harry Bellafonte i Carnegie Hall, så klarer Usherne å gjengi den tilstedeværelsen som gjør det hele troverdig nok til at jeg må høre gjennom hele albumet, og ikke kun "sviskene". Men her skinner det litt i gjennom at man lytter til en liten høyttaler - de små begrensningene i dynamikken høres her. Chris Rhea og hans The Road to Hell er obligatorisk testmaterial for meg og stemmen stil Chris leveres akkurat så tordnende midt i mellom høyttalerne med alle små bakgrunnsdetaljer på plass som det bare skal være.

 

 

 

En form for konklusjon:

Jeg hadde sterke tvil til at det skulle bli noe gøy å teste en "små" høytaler midt opp i alle de store og dyre full-range høyttalerne. Du verden hvor feil man kan ta.

Selvfølgelig er en viktig faktor at lytterommet mitt ikke er større enn det faktisk er, og at jeg hadde riktig forsterkeri tilgjengelig. Hadde rommet vært kanskje bare 5 kvm større kunne bassen fort blitt for spinkel, men i mitt rom var det full match. Når det gjelder perspektivet og 3D egenskaper er det egentlig ingenting å utsette - høyttalerne utfører disse oppgavene som tidligere sagt på en måte så mange dyrere høyttalere blir sendt bort i skammekroken og får stå der.

Skal jeg sammenligne Usher Dancer Mini X mot B&W 805 Diamond så spiller Usher'ne mer (les fyldigere) og litt dypere bass og har en svakt varmere lyd signatur, 805 Diamond kan fort virke litt anemisk i mellomtonen og litt vel steril oppover selv om 805 Diamond også er en fantastisk "små" høyttaler. Tar vi så prisen med i beregningen så blir det hele til en utklassingsseier til Usher. Jeg finner nemlig ikke noe parameter hvor 805 Diamond er direkte bedre enn Mini X, men jeg finner flere punkter som jeg synes Dancer Mini X er bedre på. MEN som sagt, dette er i mitt 20 kvm store lytterom som kan ha veldig annerledes akustikk enn hjemme hos deg.

Kan jeg så komme med en uforbeholden anbefaling av denne høytaleren ?? Nei, selvsagt ikke en uforbeholden anbefaling, men skal du ha en stativhøyttaler i denne prisklassen skylder du deg selv å ta en lytt på Usher Dancer Mini X først. Jeg synes i all fall at de spiller så bra at jeg funderer på å kjøpe med et sett selv, til tross for at jeg egentlig er ute etter digre gulv stående høyttalere. Og for ikke å glemme den tidligere nevnte fleksibiliteten da, med å ha mulighetene for å kunne supplere med subber på et senere tidspunkt.

Takk for lån av høytalere til: DaCapo hifi, Moss

Veil. pris er 21.995,-

 

Rudi, April 2014

 

Lest 7768 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.