onsdag, 31 desember 2003 23:00

Audio Physic Spark III

Skrevet av

Audio Physic Spark III har vært på markedet en stund, men det trenger ikke å bety at den er avlegs. Sørger du for skikkelig elektronikk, og litt volum, får du en gnistrende god høyttaler.

 I forhold til mine egne Magnepan-høyttalere med DIY-føtter, ser de slanke, tyske høyttalerne nærmest puslete ut. Det trenger ikke nødvendigvis være en ulempe. I hvert fall ikke hvis din eventuelle livsledsager ikke er førstemann i køen når hifimessene åpner dørene.

 

 

WAF og plassering
I ekte trefiner og med en helning bakover på syv grader, fremstår høyttalerne som svært nette, og med en ikke helt ubetydelig konefaktor, eller WAF (Wife Acceptance Factor), som det heter i hifi-kretser. Med en vekt på kun 17 kilo, er de heller ikke helt umulige å flytte, så dermed burde også vaskehjelpen være fornøyd.

Faktaboks

Følsomhet: 89 dB
Impedanse: 4 Ohm
Belastning: 140 watt
Frekvensområde: 38 Hz - 40kHz
Størrelse: 98/14,7/22cm (h/b/d)
Vekt: 17 kilo per stk.
Utførelse: Ekte trefiner i lys lønn, amerikansk lønn, svart ask eller kirsebær.

Pris: 19.995,-

Min kone reagerte i det minste udelt positivt da høyttalerne stod plassert i stua. - Nå ser jeg litt av veggen bak. De var fine, smilte hun.

Om høyttalerne ikke fysisk gjør så mye av seg, så tyder heller ikke bestykningen på at dette er en høyttaler for voldsom lyd.

Audio Physic Spark III er en 2 1/2-veis bassreflekshøyttaler, hvor refleksporten vender ned i basen og ut til verden via en rektangulær åpning i fronten av basen.

 

Diskanten er en Vifa ringradiator, mens resten av lydbildet ivaretas av to identiske bass/mellomtone-elementer på 15 cm, eller 5 og 7/8-dels tomme for de som liker den betegnelsen bedre.

Det betyr i klartekst at dette ikke er høyttalere for Cerwin Vega-freaks, men tross den beskjedne membranstørrelsen, oppgir Audio Physic at høyttalerne har et frekvensområde fra 38 Hz til 40 kHz.

 

Høyttalerne har for øvrig ingen mulighet for biwiring eller biamping, da det kun er ett sett høyttalerteminaler. De er til gjengjeld i ekstremt god kvalitet, og spiser både bananplugger, spader og uterminerte høyttalerkabler.

 

Selv om bassrefleksporten vender ned- og forover, betyr ikke det at høyttalerne kan plasseres tett mot bakvegg. Da mister man mye i dybdeperspektivet, samtidig som bassen blir mer ullen, og ikke like kontant.

I mitt lytterom fant jeg et godt kompromiss vel 70 cm fra bakvegg (regnet fra bakenden på basen), ca. 75 cm fra sidevegg og vinklet litt innover mot lytteposisjon. Avstanden mellom høyttalerne ble da drøyt to meter.

Lyden
Det hender ikke rent sjelden man kommer borti uttrykket "realistisk lydnivå" i anmeldelser av høyttalere. Slik jeg har forstått uttrykket, betyr det å spille høyere enn det som er realistisk å anta vil gå igjennom familiekontrollen.

Her hjemme stengte nemlig ungene døra, og kona ba meg konstant om å dempe lydnivået under en av mine lyttestunder på "realistisk lydnivå". Selv hadde jeg imidlertid ingen problemer med lydnivået som ikke var ubehagelig høyt, kun slik at det var plent umulig å føre en normal samtale samtidig med at musikken stod på. Men hvem vil vel prate når det surrer musikk på anlegget???

Spark III er fantastiske høyttalere på et slikt nivå. På Leonard Cohens "I'm Your Man", er det som om den aldrende kanadieren står midt i stua. Lydbildet er bredt, og Cohens vokal står som en påle midt mellom høyttalerne, og den lett raspende og dype røsten blir formidlet med bravur.

Utstyr brukt under testen

Consonance Cyber 50 forforsterker
Consonance Reference 2,0 sacd-spiller
Antique Sound Lab AQ-1008 monoblokker
ArtSound Silver Reference signalkabler
Audio Magic Wonder høyttalerkabler.

Jeg var på forhånd noe skeptisk til høyttalernes evner i de nedre regioner. Et 15 centimeters element kan umulig få med seg alt i bassområdet. Det gjør den heller ikke, men illusjonen av virkelig dypbass, er stort sett på David Copperfield-nivå.

Siri's Svale Bands "Don't Explain" fra alle audiofile drømmeplaters mor "Blackbird", har en kontrabassintro som virkelig viser om høyttalerne mister pusten. Spark III er ikke en gang i nærheten. I stedet "kliner" de til, nesten like overbevisende og arrogant som Mike Tyson i sine velmaktsdager. Selv om det aldri kjennes like godt i magen...

Lengre opp i frekvensgangen, er mellomtonen lett å like, selv om den nok ikke er av de med mest pondus i mellomtonen. Det mangler litt kropp, men ikke mye, og det lille ekstra vil en god rørforsterker hente fram.

Diskanten er svært luftig, noe frekvensgang opp til 40 kHz vitner om. Den når likevel ikke helt i bånddiskantnivå i kjapphet og åpenhet, men det er sannelig ikke mye om å gjøre.

"Keith Don't Go" fra Nils Lofgrens "Acoustic Live", er en plate som gir deg nær sagt en hver lyd det er mulig å få ut av en kassegitar. Og Spark III leverer. Her er overtoner som nesten bare bikkja hører, og Lofgrens fingerarbeid både med høyre og venstre hånd følges lett gjennom disse lekre tyskerne.

Også mer rocka musikk leveres med den største selvfølgelighet. Nirvanas "Lithium" fra plata "Nevermind" er akkurat så rufsete som den er ment å være og Kurt Cobains vræling holdes ikke på noen måte tilbake.

Men...
Det er som jeg har hintet om litt tidligere, kun på såkalt "realistisk lydnivå" den spiller slik. Dersom du har tenkt å beholde både kona og ungene i stua når du spiller musikk, er høyttalerne nemlig helt annerledes.

Mesteparten av den illusjonistiske bassen forsvinner, og lydbildet som er vært både høyt, dypt og bredt, krymper i alle retninger.

Det er riktignok fremdeles lekkert og gjennomsiktig i både mellomtone og diskant, men den gnisten som Spark III kan fremvise på litt høyere lydnivå, er som blåst bort.

Takk til Rudi for lånet av høyttalerne.
Sist oppdatert : 31.05.2004

konklusjon

Mer informasjon

Dersom du kan leve med å måtte spille litt høyere enn kona (mi) aksepterer til daglig, er Audio Physic Spark III fantastiske høyttalere til prisen. Løsningen kan jo være å sende kona på butikken, mens du nyter musikken. De gjør seg nok best på ikke alt for rocka musikk, men dersom ikke Black Sabbath og Marilyn Manson utgjør mesteparten av platesamlingen, så burde du kunne leve godt med disse.

Importør/forhandler:

Oslo Hifi Center

Lest 8886 ganger
Audiophile

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.