onsdag, 31 desember 2003 23:00

QLN 604mk II

Skrevet av Claus Thorsen

Qln har i mange år vært en anerkjent produsent som har tilbydd mye godlyd pr. krone.604 MKII er toppmodellen i den rykende ferske 600 serien som nå er ute for salg hos hificenter kjeden. Teknologien er hentet fra den dyrere signature modellen, og man lover lyd som skal strekke grenser for hva som er mulig innenfor prisklassen. Gjesteskribent Claus Thorsen undersøker om markedsføringen holder ord.

 


av gjesteskribent Claus Thorsen

 

Hi-ficenter-kjeden proklamerer i sin annonsering for den nye 600-serien at de skal ”redefinere hva som er mulig i prisklassen”. For QLNs skyld og for oss entusiaster håper jeg det.

Hvis et rykende ferskt produkt ikke har kvaliteter som strekker seg litt høyere enn gjennomsnittet, kan fort produktlivssyklusen bli kortere enn normalt. Det holder ikke kun å være nytt og spennende, heller ikke i hi-fi-verdenen. Er kvaliteten for dårlig, vil dette raskt bli avslørt.

”Best i test” er en floskel som er verdt mye penger. Får et hi-fi-produkt gjennomgående gode tester, ja, da selger det!. Selv den mest påkostede reklamekampanje kan ikke måle seg med hi-fi-skribentenes gjallende superlativer eller klagesang når regnskapet skal gjøres opp.

Litt historikk

QLN har produsert høyttalere siden 1977, og har siden den gang opparbeidet seg et meget godt renommé. Mye av årsaken til dette var at ”pris=kvalitet” ikke sto under samme kolonne i QLNs interne synonymordbok. Kundene ble ofte svært positivt overrasket over hva de hadde fått for pengene sine.

QLNs produksjon av høyttalere har i en tid ligget brakk. Den spesifikke årsaken til dette er for meg ukjent, men det har gått rykter om at hovedpersonen bak QLN gikk lei og la ned produksjonen!?! Oppstandelsen skyldes høyttalergiganten JWS (proson Sonab m.m.), som har kjøpt merkenavnet QLN og lagt produksjonen til egen fabrikk.

Det har visstnok vært et poeng for JWS å beholde QLNs filosofi både med hensyn på lyd og teknisk design. Det gjør de antakeligvis lurt i, da QLN nok er det merket med best renommé i JWS høyttalerportefølje, og ikke minst med mest ”cred” blant de audiofile.

Teknologi

QLN 604 MKII er en 3-veis konstruksjon bestykket med tre 6’ mellomtone/bass og en ringradiator diskant. Bassene er i karbonfibermateriale og har faseplugg.

QLN-kabinettene blir produsert med en materialteknologi som kalles Q-board. Dette er ment å redusere vibrasjoner og resonanser, som kan skape forvrengning og farging. Det er alltid vanskelig å gi ett fasitsvar på hvor godt slike konstruksjonsfinurligheter fungerer. Jeg innrømmer imidlertid at fraværet av kasseresonanser stjal mye av førsteinntrykket etter at den første CD-en hadde begynt å spinne.

En kamerat kjøpte for noen år siden et par QLN 504. Dette er små gulvstående høyttalere bestykket med  to 5’ mellomtone/bass og en ¾’ diskant-dome. Jeg tenkte definitivt mitt da jeg så disse puslingene, og så for meg en bassgjengivelse av det stakkarslige slaget. Så feil kan man ta! Jeg kunne ikke fatte og begripe hvor bassen kom fra, og det var ingen subwoofer i rommet. QLN kaller dette APP (acoustic performance plug). Jeg vil ikke gå inn på alt teknobabbelet, om hvordan dette fungerer. Men fungerer – det gjør det! Vil du vite mer, les her: http://www.qln.se/reference/refe_app.html. 604 MKII er oppgitt til å gjengi et frekvensområde mellom 22-34000HZ, ukjent med hvor mange DB avvik. 34000 er greit 22- tja, vi får se.

Design og kvalitet

QLN 604 MKII er en stor høyttaler. Da jeg satte dem opp, hørte jeg samboeren mumle noe om Twin Towers. Med spikes rager de ca. 115 cm over stuegulvet ditt. De er også dype, nærmere 40cm. De er imidlertid meget smale, noe som gjør at de tross sin størrelse, får en elegant fremtoning.

To utførelser er tilgjengelige. Front og bakplate er grå på begge, men sidepanelene er enten i eikevinyl eller i en slags antrasitt stålfinish, som ser ganske eksklusiv ut.

Testparet var i eik. Jeg synes de var pene. Min interiørbevisste samboer synes også de så bra ut. Ser ut til at flere og flere produsenter har skjønt hvor viktig WAF er. Bra! Aksepten for å plassere enorme svarte bokser midt i stua, har ikke øket nevneverdig med årene.

Utførelsen er grei og skiller seg ikke nevneverdig fra den gjennomsnittlige byggekvaliteten i prisklassen.

Terminalene er av bi-wiring typen og av hederlig kvalitet. Tar spader, banan og uterminert kabel opp til 8mm2. Det som ikke er så bra, er kvaliteten på terminalenes festeanordning. Selve terminalbeslaget er festet med 8 skruer i kabinettet. Det merkelige er at skruen nede i midten ikke har noen funksjon, den er festet i luft. Dessuten løsnet den ene +terminalen fra festet da jeg skulle montere tilbake broene mellom terminalene. Jeg har skrudd på et par høyttalerterminaler tidligere og har aldri opplevd dette, så jeg antar at det skyldes en tilfeldig kvalitetsbrist på testparet.

Dette var dog det eneste. Kabinettet virker ellers godt konstruert og sammenskrudd, uten irriterende knirke- eller dirrelyder.

QLN lyd?

La det være sagt med en gang, bassen i disse store høyttalerne er glimrende!

Det er driv, definisjon og dybde i hele bassområdet. Ikke dybde som du må herje med volumknotten for å høre, definisjonen nedover er der også på lavere lydnivåer - diggbart! 22HZ med godt nivå er nok tvilsomt, 22hz er uansett mer følbart enn hørbart,  bra trykk ned mot nærmere 30hz er det imidlertid. Normalt benytter jeg subwooferen min til å ta seg av de aller laveste frekvensene ved musikkavspilling. Under testen med QLN skrudde jeg den av fordi jeg synes den forstyrret bassområdet. Det var rett og slett ikke behov for den!

Jeg har hatt mange langt dyrere høyttalere hjemme i min bass-stjelende stue på 5x6 meter. Med få unntak, har de ikke klart å gjengi bass på et så høyt nivå som disse oppkomlingene til 7500,-.

Jeg vil nevne at på samme tidspunkt som jeg hadde QLN hjemme i stua, var også B&W CDM7NT og Sony SS-X90ED tilstede. Begge produkter til nærmere 20.000,-. Jeg kondolerer på vegne av bassgjengivelsen i disse to sammenliknet med QLN. Begge har god bass, men ingen av dem går så dypt som QLN. Det er også mer saft i frasparket hos vår ferske venn.

Jeg nevnte innledningsvis fraværet av kasseresonanser. Lyden fremstår som meget ren,  transparent og uten forstyrrende resonanser. Det er enkelt å skille ut detaljer og hendelser i lydbildet. Holografien er også prima. Det skjer ting langt utenfor den fysiske plasseringen. Jeg kunne kanskje ønske meg litt mer bredde. Det skal imidlertid sies at mitt oppsett ikke er i referanseklassen, og at det derfor nok er mulig å få enda mer ut av høyttalerne med bedre utstyr. Samtidig er det nok mest sannsynlig at disse høyttalerne i de fleste oppsett, vil bli paret med utstyr i middelklassen. De vil nok derfor sjeldent representere det svakeste leddet i kjeden.

Lydbildet er meget homogent og behagelig. Overgangene ved delefrekvensen er i mine ører godt kamuflert. Samtidig er høyttalerne litt ”frekke”, det skjer hele tiden ting i lydbildet, detaljer som stikker seg frem og fanger oppmerksomheten. Dette skyldes i stor grad diskanten, som på ingen måte kan kalles flau. Til å begynne med var den en smule for pågående etter min smak, men etter ytterligere innspilling og et kabelbytte, ble det bare moro. Diskanten ivrer etter å servere detaljer, det klinger liflig og musikalsk på akustisk musikk- meget bra! Jeg har en remastret utgave av Dire Straits ”Brothers in arms”. Nærværet og musikaliteten jeg opplevde ved avspilling av denne på QLN var oppsiktsvekkende bra.

604 MKII tonale balanse er meget nøytral, men i mitt oppsett synes jeg å merke et hint av kjølighet i mellomtonen på visse innspillinger. Kvinnestemmer manglet tidvis ørlite fylde. Likevel er det en mykhet over lyden som er svært tiltalende. Det blir aldri skarpt og ubehagelig å høre på, selv ved høyere volum. På partyvolum kan det imidlertid bli litt rotete og den ellers flotte diskanten tar i litt for stor grad kommandoen over lydbildet. Da er det imidlertid meget høyt, selv for godt beduggede audiofile.

Hi-Fi nirvana til snaue 8 tusen?

Ja, nesten!

Høyttaleren gjør en glimrende jobb over hele frekvensområdet og det er faktisk ikke mulig å sette fingeren på noe direkte negativt.

Hvis jeg imidlertid skulle ønske noe annerledes, måtte det være en smule mer fylde og varme i mellomtonen, som er meget åpen, dyp og crisp, men muligens med ett snev av analytisk kjølighet, og antydning til litt tynn klang på stemmer. Jeg holder dog muligheten åpen for at noe av dette kan skyldes min signalkjede og ikke høyttalerne. Dette endret seg også til det bedre i testperioden og ble merkbart påvirket av kabelvalg. Jeg ville dog vært forsiktig med å kombinere høyttaleren med utstyr som har en utpreget lys klangsignatur.

Konklusjon

QLN 604 MKII fremstår som et kraftig skremmeskudd til sine konkurrenter. 7500,- kroner er utvilsomt en høyst sympatisk pris for de egenskapene, og ikke minst for potensialet som finnes i denne høyttaleren. Jeg kunne hele tiden høre når jeg byttet kabler eller andre komponenter i signalveien. At en høyttaler til 7500,- avslører dette på en så overbevisende måte er imponerende!

Bassen, samt glattheten og detaljeringen i diskanten er fantastisk, også sammenliknet med produkter i høyere prisklasser!  Det mangler en smule raffinement på visse steder, men det synes jeg tas igjen på ren og skjær spilleglede. At det er litt igjen på de noen parametere skulle bare mangle, til denne prisen er det ikke akseptert å påstå noe annet. Qln 604 MKII er ikke high-end, men er etter min mening strålende hi-fi høyttalere som lar musikken komme i sentrum.

Vil jeg anbefale dem? Ja, jeg venter i hvert fall utålmodig på det paret jeg selv har bestilt :)

 

Utstyr benyttet:

  • Denon DCD S10 M/LC audio kit
  • Philips DVD 963SA M / LCaudio kit
  • Cayin 252B Integrert forsterker
  • Pathos Classic One Hybrid integrert forsterker
  • Sony SS-X90ED og B&W CDM7NT
  • Kabler fra Nordost, Audio Magic, Synergistic research og WBT
Lest 11717 ganger