søndag, 10 januar 2010 13:59

Beyerdynamic + Meier Audio Corda Aria = Sant!

Undertegnede har aldri likt hodetelefoner. Jeg har kun funnet ett sett jeg virkelig har trivdes med og det hadde den nette prislapp på 40 000 kroner og kom fra Stax. Langt utenfor rekkevidde for oss i den gemene hop av hodetelefonkunder, altså. Men etter Arves omtale av Beyerdynamic fikk jeg lyst å prøve dem selv. Her kommer altså en second-opinion...

 

 

 

a v Stian Gårdsvoll, 22.april 2006

Overveldende førsteinntrykk
Etter å ha pakket ut og koblet til DT770 (veil Kr. 2390,-) til Denon DCD-1500AE ble det helt klart at det hadde skjedd litt på hodetelefonfronten siden mitt forrige seriøse forsøk for 3-4 år siden. Stram og dyp bass kombinert med en meget oppløst topp var førsteinntrykket. Et runde gjennom ”Genius loves company” med Ray Charles og utvalgte andre musikalske kjendiser forsterket førseinntrykket. Generelt synes jeg kanskje diskaten er litt overfokusert, lett å høre på duettene med James Taylor, Gladys Knight og Natalie Cole spesielt. Et ørlite grann mer varme kunne også vært på sin plass i duetten med Michael McDonald.Når jeg la John Legends glimrende plate i spilleren låt det utrolig bra! Meget fet bass, flott rytmisk driv og rett og slett flott gjengivelse. Keb’Mos plate ”Peace” gjorde seg også meget godt på DT770. ”Amused to death” av Roger Waters er en ypperlig test av perspektiv og fasekorrekthet i lydbildet og også her gjorde både DT770 og DT880 en kjempegod jobb. ”Kind of Blue” av Miles Davis kan være en krevende plate å gjengi godt, blant annet kan metallmuten på trompeten bli litt skrikende av og til. Men utrolig nok ble det ikke noe problem på DT770 til tross for følelsen av noe overfokus ved høye frekvenser. Lydbildet var stabilit og gav fin dybde, man fikk en god følelse av plassering av musikerne.

Fra lukket til åpen
Et par dager etter jeg fikk DT770 kom et sett DT880 (veil Kr. 2690,-) også tilsendt. Dette er toppmodellen til Beyerdynamic og er i motsetning til DT770 en åpen konstruksjon. Dette vil si at membranen spiller i et åpent rom, også mot omgivelsene. Fordelen er at man får en mer elektrostatisk-lignende gjengivelse med enda mer rom og luft, ulempen er i første rekke at man kan miste litt av basstrykket fra en lukket konstruksjon. I tillegg kommer selvsagt det at, etter min mening, selve hovedpoenget med hodetelefoner blir svekket gjennom at det er vesentlig lydlekkasje til omgivelsene.

Men DT880 skuffet ikke når det gjaldt fordelene. Enda luftigere gjengivelse enn DT770, noe strammere bass og mindre tendens til boomy gjengivelse. I tilegg var den enda noen hakk mer oppløst og gav ytterligere gåsehudfaktor i gjengivelsen. Akustiske gitarer, fioliner, flygel.... nydelig! DT880 er mer sofistikert i øvre mellomtone og diskant noe som gjør at de innvendingene jeg hadde mot overfokus for DT770 sin del bortfaller helt.

Utøv hard kildekritikk!
Jeg hadde to kilder tilgjengelig i første del av arbeidet med denne omtalen; Denon DCD-1500AE og Denon PMA-1500AE. Den førstnevnte har en rimelig op-amp-basert løsning, mens forsterkeren ser ut til å bruke ordinær forforsterkerkrets også for hodetelefon. Det var stor forskjell på lydkvaliteten fra disse to kildene. Selv om det var vesentlig mer elektronikk innblandet for å lytte fra forsterkerens hodetelefonutgang var det vesentlig bedre. Alle aspekter ved lydbildet endret seg til det bedre, for å si det enkelt. Etter en dialog med Njål Hanssons Beyerdynamic-ansvarlige fikk jeg et tips om Meier Audio Corda hodetelefonforsterkere som skulle være god match for Beyerdynamic.Corda Aria (veil kr. 3790,-) er en hodetelefonforsterker som aksepterer hhv single-ended phono-tilkobling og også digital USB-tilkobling. Den kan med andre ord enten kobles direkte på en signalkilde eller rett til din PC. Den har en innebygget Burr-Brown PCM2704 DAC som tar seg av denne funksjonen.Lydmessig var en separat hodetelefon et langt skritt fremover, selv i forhold til Denon PMA-1500AE. En hodetelefonforsterker er bygget for ett formål alene: topp gjengivelse fra hodetelefoner. Det sier seg selv at det blir en mer dedikert løsning enn ”tilleggsfunksjonaliteten” hodetelefonutgang på en vanlig integrert forsterker. Corda Aria tilførte både mer varme og mer rafinesse til gjengivelsen. Med denne fikk man en touch av hi-end over lytteopplevelsen – og det til den nette pris av ca 20 000 kroner (Denon DVD3910 + Corda Aria + Beyerdynamic DT880). Etter opplevelsen med Corda Aria er jeg helt uten tvil om at en god hodetelefon uten dedikert hodetelefonforsterker gir deg bare 70-80% av hva hodetelefonen er god for.

Konklusjon
Beyerdynamic har gitt meg tilbake troen på hodetelefoner i fornuftig prisklasse. For en rimelig penge får du her et verktøy for topp musikkopplevelser. Kompletterer du med en god hodetelefonforsterker tror jeg du må legge i 4-5 ganger så mye penger i et full-size stereoanlegg for å oppleve noe i nærheten av denne lydkvaliteten. Med en lukket hodetelefon som DT770 får du tillegg en helt privat lyttesfære uten å plage omgivelsene. Med DT880 får dine omgivelser noe mer støy, men du får en enda bedre opplevelse. Løp og kjøp ditt eksemplar – DT770 blir værende hos meg. 

Importør Beyerdynamic: Njål-Hansson, www.njal-hansson.no
Importør Meier Audio Corda: CBK, www.cbk.no
Forhandler Meier Audio www.hpx.no
Sist oppdatert : 18.06.2006 13:40:22

Lest 7224 ganger
Mer i denne kategorien « Beyerdynamics SENNHEISER HD 800 »