tirsdag, 21 september 2004 23:00

Cambridge Azur 540R

Skrevet av

Litt før ferien hadde jeg en duo fra Cambridge Audio til uprøving. Vi snakker om DVD-spilleren Azur 540D og surroundreceiveren Azur 540R. Vi gjemmer den største godbiten til slutt, og kikker nærmere på receiveren.

av Karl Erik Sylthe, 22.september 2004

 
Vanligvis er det receivere i høyere prisklasser jeg bestiller for testing, men denne duoen pirret min nysgjerrighet. Cambridge Audio har fått mye rosende omtale for sine budsjettkomponenter, og Azur-serien har etter min oppfatning også fått dreis på designet.


Design / finish

Allerede under utpakkingen ble jeg litt sjarmert. Tror ikke det har noen verdens praktisk betydning, men det som normalt er en plastpose rundt produktet, har Cambridge erstattet med et slags fiberduklignende materiale. Jeg likte det, og det er uvanlig.

9,5 kg metall er ikke imponerende mye, men det gir vel en gangske ordinær kilopris for en receiver til 4 lapper. I det hele tatt er finishen ganske tiltalende, spesielt frontplaten i aluminium som er meget ryddig og gir en god kvalitetsfølelse. Hele oppsynet gir litt assosiasjoner til en midfi stereoforsterker for et middels firesifret beløp. Eneste nedturen for kvalitetsfølelsen er volumkontrollen, som er veldig plastikk.

 

Fjernkontroll / betjening

Fjernkontrollen er et kapittel for seg. Dette er vel nesten det lekreste jeg har vært borti av fjernkontroller på denne siden av Linn Klimax Kontrol, og kan nesten være grunn god nok alene til å velge Azur 540R. Forutsatt selvfølgelig at receiveren holder mål ellers. Vi får se…

Det er for så vidt ikke designet alene som fortryller meg med fjernkontrollen, men kombinasjonen av design, materialbruk og ergonomi. Hele topplaten er utført i aluminium, og det gir selvfølelig en gedigen følelse, særlig når vi tenker på at hele pakken koster fire tusenlapper.  Den avrundede undersiden gir en utmerket ergonomi. For meg betyr slikt mye, siden jeg har den uvanen å ha fjernkontrollen konstant plantet i neven både under musikklytting og tv-/filmtitting. Blir fort noen timer for kvelden av det.

Alt har sin pris, særlig når det gjelder fjernkontroller. I dette tilfellet har design og ergonomi gått litt på bekostning av oversiktlighet. Små knapper er for så vidt greie nok å betjene, men for meg er skriften fullstendig uleselig uten briller. Enklere ble det ikke av at fjernkontrollen til DVD-spilleren er til forveksling lik, slik at tilvenning til knappeplassering tar ekstra lang tid. Dessuten skjedde det utallige ganger at jeg tok feil fjernkontroll.

Fjernkontroller til receivere i denne prisklassen er sjeldent programmerbare med lærefunksjoner, ikke alle er engang forprogrammert for et utvalg produsenter. Dette gjelder også for Azur sin fjernkontroll, og er greit nok. Det som likevel er litt synd, er at de ikke som et minimum har lagt inn noen basisfunksjoner for betjening av DVD-spiller fra Cambridge.

Jeg hadde neppe nevnt dette hadde det vært snakk om en dusinvare – enkle universalkontroller får man kjøpt for en svært billig penge. Men denne fjernkontrollen fortjener slett ikke å bli erstattet av en plast-amøbe!

 

Utstyr

Azur 540R er oppgitt til å yte 2x100W RMS i 8 ohm i stereo, og 6x80W i surround.

Det er prisverdig at man skiller spesifikasjonene på denne måten.

En receiver til fire tusen forventes ikke å være noen utstyrsbombe, og disse forventningene innfries. På en annen side er det heller ingen dårlig utstyrt receiver vi har foran oss. Alle relevante dekodigsalgoritmer er på plass. Det er også noen høyst irrelevante soundfields som heller ikke hos Cambridge har noen som helst verdi.

På tilkoblingssiden vil jeg nesten si at det er en imponerende klokhet i valget. Antall signalkilder er begrenset til det du har behov for, men det du har behov for er også tatt med. Selv komponent innganger for video er på plass, med 2 inn og en ut. At det også er både optisk- og coax digitalutgang er ingen selvfølge selv for receivere til mange ganger prisen.

 

 

Det beste er likevel at Camridge Audio har tatt med pre-out på Azur 540R. Med fare for ikke å ha støvsugd alle avkroker i markedet godt nok, våger jeg likevel å påstå at dette er den rimeligste surroundreceiveren i markedet som har pre-out, og det for samtlige kanaler. Ikke bare betyr det at du kan oppgradere anlegget med en effektforsterker for to- eller flere kanaler, det betyr også at Azur540D kan benyttes som en rimelig påhengssurround for den som fra før har et godt to-kanals anlegg. Og for sistnevnte type brukere kan det være ekstra kjærkomment at Azur har et stuerent design.

I oppsettmenyen var det forsåvidt ingen nevneverdig anledning til bakoversveis. Delay-innstillinger bare for parviskanaler er ikke ideelt, men jeg greier ikke å ergre meg nevneverdig, når mitt forrige testobjekt til nesten 10 ganger prisen hadde samme unnlatelsessynd.

Litt verre er det at avstandsinnstilling bare kan justeres for Center- og surroundkanaler, uten det er oppgitt hvilken avstand det er tatt utgangspunkt i for H/V frontkanaler. Dette gjør det faktisk umulig å foreta en fornuftig innstilling. Poenget med justeringer er ikke avstand fra høyttalere til lytteposisjon, poenget er å justere for FORSKJELL i avstand.

Cambridga Azur 540R benytter en DSP-brikke med det romantiske navnet CS493263 Fra Cirrus Logic. Dette er ingen nykommer, og har bl.a. vært benyttet i tidligere receiver-modeller fra Marantz og Kenwood. Et fenomen som har vært tilstede i noen av disse modellene, er at de har vært beheftet med noen klikkelyder i forskjellige sammenhenger. Det er Azur 540R også! Det er ingen høy lyd, men er hørbart fra samtlige kanaler når en digital lydkile er tilkoblet. Klikkelyden oppstår når det foretas skifte av inngang eller andre innstillinger, og når det skiftes spor på CDen. Det virker også som om en signalet forsvinner i en liten brøkdel av et sekund i starten av et spor, noe som kan regsitrereres på enkelte låter. Sistnevnte er forresten litt avhengig av hvilken spiller som benyttes som transport, og min private sofa-teori er at dette går på om den digitale utgangen på spilleren går i ”mute” når det ikke er signal. Men dette er litt gjetning. Hadde klikkelyden vært mye kraftigere, ville dette foranlediget rødt kort, men på dette meget lave nivået er det for meg bare en svakhet som må veies opp mot andre sider ved receiveren. Og ved bruk av analoge innganger er ikke dette et fenomen. Benytter du for eksempel DVD-spilleren Azur 540D som signalkilde, er det uansett å anbefale at du benytter analoge innganger ved spilling av CD, det fortjener den absolutt.

Lyden

Jeg var faktisk veldig usikker på hva jeg skulle forvente av denne receiveren på lydsiden.

På den ene siden har Cambridge oppnådd status som budsjett-killer for sine stereoforsterkere, og kanskje særlig for Cd-spillere. Dette skulle tyde på at de kan noe om å produsere god lyd for en rimelig penge. På en annen side er en surroundreceiver et omfattende prosjekt, og ukjent terreng for Cambridge Audio. En såpass moderat stor produsent som Cambridge Audio har kanskje ikke det store volumet som skal til for å gi rasjonell produksjon og innkjøp av god kvalitet til en rimelig pris? Jeg håpte på det beste, og fryktet det verste.

Ok, jeg har en god- og en dårlig nyhet.

Jeg tar den dårlige først - Azur 540R er ingen middelhavsfarer blant budsjettreceivere som gir en noenlunde akseptabel(?) og gjennomsnittlig forstilling på alle parametre.

Så til den gode nyheten - det er jeg veldig glad for.

 


Det som kanskje kan trekke litt ned, er at jeg ikke oppfatter lydkarakteristikken som spesielt nøytral. Bassområdet virker noe tilbaketrukket, selv om dette må ikke forveksles med mangel på kontroll. Kontrollen i bassområdet syns jeg var over pari, prisen tatt i betraktning.

Også diskanten virket en anelse forsiktig. Dette kan oppfattes som en ulempe, men kan like gjerne være det motsatte med det utstyret rimelig surroundreceivere ofte får selskap av.

De virkelig sterke sidene ved denne receiveren var at den faktisk er veldig musikalsk. Og på dette området står den ikke tilbake for en del receivere jeg har forsøkt til 2-3 ganger prisen, faktisk nesten vel så bra som en del av de! Gjengivelse av stemmer og strykere var nesten uvirkelig god for en budsjettreceiver, og lyttetretthet var totalt fraværende. Også evnen til å formidle detaljer syns jeg er temmelig imponerende for en rimelig budjettreceiver. Matchet med DVD-spilleren Azur 540D tilkoblet analogt er det faktisk duket for nytelse av musikk på et nivå som jeg aldri hadde forventet av komplett surroundelektronikk til 7k. Så får det heller våge seg at dette kanskje ikke er det ideelle valget for hengekøye-entusiaster, som setter bassnivå høyere enn musikalsk helhet.

Konklusjon

Ja vel, det er noe å trekke for her. Men eneste ankepunktet som er verd å gjenta i konklusjonen til en 4k-receiver er det bare de tidligere omtalte klikkelydene. Er du av de som har lett for å irritere deg grenseløst over slike fenomen, og i tillegg har tenkt å benytte digital tilkobling mellom CD-spiller og receiver, bør du kanskje lete videre.

Setter du derimot pris på et stuerent design, meget god finish, en direkte rålekker fjernkontroll, og verdsetter musikalske egenskaper høyere enn hengekøye-effekt, er dette et funn av en surroundreceiver til bare 4 tusen.

 

Sist oppdatert : 26.09.2004 17:50:00
Lest 5505 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.