lørdag, 25 juni 2005 23:00

Parasound Halo JC1 - Effektforsterker på testosteron!

Skrevet av

Tidligere har vi testet Parasound Halo A51 og A21. Begge er meget gode forsterkere med en gunstig pris i forhold til ytelsen. Denne gangen har vi fått låne et sett Halo JC1 monoblokker av TonArt. JC1 bærer sitt navn etter legendariske John Curl, kjent fra flere forsterker konstuksjoner fra blandt annet Krell.

 


av Trond Sæther 26. juni 2005

 

Design og oppbygging

Alle produkter i Halo-serien har matchende design og finish. Utførelsen i børstet blank aluminium er meget pen og forseggjort. Det er ingen skarpe kanter alt er fint avrundet, og med det spesielle blå "Halo-lyset" rundt alle betjeningsknapper, gir dette settet et gedigent preg, og oser av kvalitet. JC1 med sine 37 kilo, fire millimeter tykke aluminiumsplater og enorme kjøleribber, er en flott forsterker.

Vekten av effektforsterkeren gjør at man må være meget forsiktig med plassering i hyller og rack for å unngå merker i treverk. Det er en fordel å ha hjelp fra en person til når "beistet" skal på plass i stereobenken.

Høyttalerterminalene er kraftige og av grei kvalitet, men sitter så tett sammen at faren for kortslutning er meget stor, spesielt ved bruk av spader. Her har jeg en klar melding til Parasound; et slikt produkt bør absolutt forsynes med WBT terminaler. Jeg har liten forståelse for at det er spart noen få kroner på dette punktet.

Betjening

I tillegg til å kunne betjenes manuelt, kan JC1 settes opp slik at den slår seg på selv når det kommer signal fra forforsterkeren. Det mest elegante er å benytte den medfølgende kabelen slik at JC1 kontrolleres fra en forforsterker med standard 12 volt styreutgang.

 

 

På bakplaten av JC1 finnes det en bryter merket Bias Level. Denne styrer nivået på tomgangsstrømmen, og kan settes til ”High” eller ”Low”. I stilling ”High” yter JC1 25 watt i ekte klasse A, i stilling ”Low” går den over i klasse B ved 10 watt.

 

I den høyeste stillingen blir JC1 SVÆRT varm! Jeg lot den stå på kontinuerlig i 24 timer. Temperaturen i mitt godt ventilerte musikkrom på knappe 20 kvadratmeter var da 28 grader C.

 

Etter litt prøving frem og tilbake mellom de to stillingene endte jeg opp med å sette den i ”low”, da jeg ikke var istand til å høre forskjel på de to innstillingene.

Lyden

Under den en uke lange testperioden benyttet jeg min TriVista 300 integrerte forsterker som forforsterker. Jeg hadde dermed også god mulighet til å forsta direkte sammenligning mot den innebyggde effektforsterkeren i TriVista 300, som er helt i referanseklasse.

 

Denne oppkoblingen fungerte meget bra, og de var til tider svært vanskelig å skille de to effektfossterkerne fra hverandre.

 

Førsteinntrykket var at JC1 hadde en noe mer lukket mellomtone enn TriVista 300, og at den var noe mer avrundet og tilbakelent i diskanten.

 

Etter at JC1 hadde stått på i over to timer og blitt skikkelig varm, åpnet lyden seg betraktelig, og JC1 ga et utrolig flott lydbilde med gedigen bredde og dybde. Skikkelig oppvarmet spiller JC1 fantaskisk silkemykt og oppløst, samtidig så skimtes det tydelig masse krefter i de lavere oktaver, under det ”pene” nermest smokingkledde førsteinntrykket.

 

Ikke la deg lure av søt musikk, for her smeller det når det skal smelle. Stavisky’s Ildfulen på Telarc DSD SACD gengis med utolig kraft og dynamikk. Så kraftig at etter ti minutter så var pulsen over 120 sittende i hvilestolen! Likevel, innimellom all denne rå dynamiske kraften, så er alle mikrodetaljene på plass, og intrumenter og enkeltutøvere skilles godt fra hverandre, selv på kompleks symfonisk musikk.

 

Etter en ukes prøving var det slutt på morroa og JC1 måtte fraktes tilbake til TonArt. Det er helt klart at JC1 er en like brutal forsterker på dynamisk musikk, som den kan være vennlig og søt når det kreves på rolig musikk med akustisk gitar og kvinnelig vokalist.

 

JC1 er en stor, varm og dyr forsterker, men den plasserer seg helt i toppen blandt det beste som finnes. Det er lite som kan måle seg med 25 watt klasse A og samtidig 400 watt i ”reserve” for uhemmet dynamikk og futt!

 

JC 1 Features:

Premier monaural amplifier

Designed by legendary John Curl and CTC Builders

Ultra-high bias Class A/AB operation

Exclusive two position bias level adjustment

Balanced input with discrete circuitry and Neutrik XLR connector

Vampire Direct gold-plated OFC RCA input

Dual heavy-duty 24k gold-plated 5-way speaker binding posts

Direct Coupled - no capacitors or inductors in signal path

Complementary discrete JFET input stage and MOSFET driver stage

18 beta-matched 15 amp, 60 MHz bipolar output transistors

1.9 kVA encapsulated toroid power transformer

Independent power supplies for input, driver and output stages

18,000 µF filters for driver stage

132,000 µF Nichicon “Gold Tune” filters for output stage

REL and Nichicon “Muse” capacitors

Harris hyper-fast soft recovery diodes for all bridge rectifiers

DC Servo and relay protection circuits

Auto turn-on by 12v trigger or audio signal trigger

Ground lift switch, adjustable turn-on delay

4u chassis with rear carry handles, rack mount kit included

Premium detachable AWG 12 power cord with silver solder

THX Ultra2 certified

Parasound’s 10 years parts, 5 years labor warranty

JC 1 Specs:
Continuous power output, 20 Hz- 20 kHz:
400 watts RMS x 1, 8W
800 watts RMS x 1, 4W
1200 watts RMS x 1, 2W
Class A power output, 20Hz – 20 kHz:
25 watts, bias set to high, 8W
10 watts, bias set to low, 8W
Current capacity: 135 amperes peak
Power bandwidth: 2 Hz - 120 kHz, +0/-3 dB at 1 watt
Total harmonic distortion: < 0.15 % at full power
IM distortion: < 0.03 %
Slew rate: >130 V/µsecond
Dynamic headroom: > 1.8 dB
Input sensitivity: 1 V for 28.28 V output, THX Reference Level
Input impedance: 100 k W
S/N ratio:
>120 dB, IHF A-weighted, bias set to high
>122 dB, IHF A-weighted, bias set to low
Damping factor: > 1200 at 20 Hz
Power requirement: 250 watts, idle
1280 watts, full power into 4W
DC trigger output capacity: +12 Vdc, 150 mA
Dimensions: 17-1/4" w x 7-5/8" h x 20" d, 7" h without feet
Net weight: 64 lbs.

 

Takk til TonArt for utlån av Parasound Halo JC1!

 

Pris pr stykk 37000,-

Lest 9772 ganger
Trond Sæther

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Mer i denne kategorien « Linn Klimax Twin Copland CTA 520 »