fredag, 05 mars 2004 23:00

TacT SDA2175 - tactfullt forsterkeri...

Skrevet av Stian Gårdsvoll

Det er lenge siden vi har hørt fra TacT nå. Etter den kritikerroste og banebrytende integrerte digitalforsterkeren Millenium har det vært noe stilt. De forskjellige RCS-enhetene ble aldri det helt store. De var kanskje for dyre? Men nå har TacT lansert SDA2175, en såkalt "semi-digital" effektforsterker i et mer hyggelig prisleie... Her har du intet mindre enn et ekte forsterkerkupp!!

av Stian Gårdsvoll, 6.mars 2004

Faktaboks

  • Analoge innganger (XLR og phono)
  • 2x200 watt i 8ohm (2x375 watt i 4 ohm)
  • THD+N, 1W/8 ohm: 0,004%
  • THD+N, 275W/4 ohm: 0,07%
  • Signal/støyforhold: 117 dB
  • 12V trigger
  • Størrelse: 45x36,1x8,9 cm (BxDxH)
  • Nettovekt: 15,5 kg
  • Pris: 9998,-

OK...den overskriften der var et billig poeng. Men det er et godt poeng, for etter noen dager med TacT SDA2175 i anlegget så er det nettopp det inntrykket jeg sitter igjen med. SDA2175 gjør absolutt ingenting galt! Den gjør alt pinlig korrekt i mine ører. Jeg savner kanskje litt pondus og litt "morofaktor", men dette er ikke segmentet for sørstatsrock, for å si det sånn... SDA2175 er en såkalt "semi-digital" forsterker. I motsetning til andre Tact-produkter har den kun analoge innganger – men da både XLR og RCA.

Det analoge signalet blir i SDA2175 forsterket i en digital PWM-forsterker (Pulse Width Modulation), og det er på dette området SDA2175 skiller seg fra TacTs andre heldigitale forsterkere. Mens signalet i disse forblir digitalt hele veien igjennom, bruker SDA2175 digital forsterker-teknologien til å forsterke et vanlig analogsignal. Derav beskrivelsen "analog switch-mode amplifier" som TacT selv bruker.

Oppbygning
SDA2175 har både ubalansert og balanserte innganger. Den har ingen digitale innganger slik andre TacT-produkter har hatt. Inngangene er av svært god kvalitet, med strekkavlastning i XLR-kontakten. Høyttalerterminalene er fra WBT, skikkelige solide saker. Strømledningen er utskiftbar og nettbrønnen har innebygget nettfilter. Jeg gremmes ofte av dårlig teknisk kvalitet på produkter, være brytere, inngangsterminaler eller høyttalerterminaler. Her har TacT gjør jobben skikkelig!

SDA2175 er en fullbalansert konstruksjon der pluss- og minus-signalene er skilt fra hverandre fra inngang til utgang. Dette har tekniske fordeler bl.a for å unngå støy.

Denne omtalen er skrevet ved bruk av de balanserte inngangene med Hegel P2A preamp, Denon DVD2900 som signalkilde. Høyttalerne som ble brukt var B&W Nautilus 803 og Ton Art Aural.

Lyden av digitale forsterkere
Alle digitale forsterkere jeg har hørt så langt har hatt noenlunde samme lydsignatur: Veldig stram og ryddig bass, oppløst mellomtone, men en litt slitsom diskant som virker kornete. Det hederlige unntaket har vært TacT Millenium, men til en såpass stiv pris så faller den utenfor det normale selskapet. For med SDA2175 har digital forsterkerteknologi fjernet det siste av mine ankepunkter; nemlig den noe slitsomme og kornete diskanten. For dette er virkelig silkemykt!

Bassfundamentet fra SDA2175 skal man slett ikke kimse av. Den spiller dypt, men stramt. Denne voldsomt kontante bassgjengivelsen kan av mange oppfattes som at den ikke følger med helt til bunns, men det er nok et lite "hørselsbedrag". Der endel andre effektforsterkere (som f.eks. EC AW180) gir en myk og svulstig bass gir TacT pauker helt ny betydning. Stramme og kontante anslag kombinert med fylde. Det er slik det skal låte - etter mine ører og min smak. I forhold til min referanse Parasound Halo A21 så hadde ikke SDA2175 den samme amerikanske pondusen i 70-150 Hz-området, et område som gir ekstra skyv i bassfundamentet. Dette er en smakssak. For undertegnede som er stor fan av både U2, Pink Floyd og Eagles så gir dette en positiv effekt. Men ikke alle liker denne ekstra pondusen som A21 gir. Da er nok SDA2175 et bedre valg.

Mellomtoneregisteret er kanskje den fremste styrken til denne forsterken sammenlignet med både konvensjonelle effektforsterkere og andre digitale effektforsterkere. Eric Claptons 50 år gamle Martin-gitar som han brukte på MTV Unplugged kommer virkelig til sin rett! Crispheten og den vakre klangbunnen fra en Martin-gitar er virkelig tilstede! FST-mellomtonen på B&W Nautilius 803 får god match! Overtonespekteret fra gitaren demonstrerer den veloppløste diskanten godt. Diana Kralls piano på Live in Paris og vispen mot cymbalene er så stort gjengitt at det med plagsomt god margin overgår min Parasound Halo A21 som koster 8000 kroner mer...

Den litt hissige diskanten og harde øvre mellomtone som tidligere digitale forsterkere har vært belemret med var ikke tilstede. Istedet leverer den en uhyre oppløst og glatt diskant. På ingen måte "softet", men behagelig. Iflg. spesifikasjonene så er den heller ikke noe avrundet, frekvensområdet er gitt innenfor +/- 0,2 dB.

For en "støy-freak" som undertegnede så var det befriende å høre det svarte bakteppet til musikken. Her er det ikke noe støy å spore, selv med volumkontrollen på "klokken 12"! Dette gir et lydbilde som oppfattes som dypere og mer detaljrikt.

Jeg prøvde hardt, i dagevis, å finne negative punkter med denne effektforsterkeren - som med alle andre produkter. Det eneste jeg kan si om denne er at den kan oppfattes som litt "personlighetsløs". Den har ikke noe særpreg utover å gjøre alt riktig. Og hvis man ønsker en riktig gjengivelse og foretrekker å overlate fargeleggingen til andre deler av anlegget; ja, da må TacT SDA2175 vurderes...

konklusjon

Mer informasjon

Denne forsterkeren gjør alt riktig. Den gjør alt så rett at den er bortimot selvutslettende. Her er lite ekstra parfyme eller imponatorfaktor. Som ellers i denne prisklassen så blir det et spørsmål om matching. Ønsker du en effektforsterker som mater høyttalerne dine med nøyaktig det resten av oppsettet gjengir, så er TacT SDA2175 et sikkert valg. Sammen med den transparente og behagelig gjengivelsen får du et glimrende bygget produkt fra danskene i TacT.

...og den er et veritabelt KUPP!

forhandler: Hifiklubben

produsent: www.tactaudio.com

Lest 6873 ganger