mandag, 29 juni 2015 05:21

TEST: USHER R 1.5 effektforsterker.

Skrevet av

 

Denne gangen skal jeg ta for meg en effekt forsterker made in Taiwan av merket Usher som nok de fleste forbinder mer med en rekke flotte og vel-lydende høyttalere enn med store beist av noen forsterkere.

 

 

Usher er som sagt meget godt kjent for sine høyttalere og også for å hente inn ekspertise fra utlandet som for eksempel Joseph D'Appolito.

Sjefen for Usher ser ingen grunn til å forsøke å finne opp hjulet på nytt og legger i stedet all energi i å videreutvikle allerede kjente konstruksjoner og konsepter - og dette med meget stor suksess.

Forsterkerserien til Usher ble i utgangspunktet utviklet av ingen mindre enn forsterkerlegenden Nelson Pass på 80 tallet, den gangen under navnet Treshold.

Dette var den tiden hvor Nelson Pass utviklet det kjente "Stasis" prinsippet som også Nakamichi etter hvert fikk lov å bruke i sine mest kjente forsterkere PA5 og PA7, med påfølgende MKII utgaver.

Treshold serien fikk etter hvert mange medlemmer, helt fra de "små" 100 watts effekttrinnene og opp til digre beist på mange hundre watt, og til og med mono blokker.

Smått om senn så forsvant de mer eller mindre. Treshold som merke har gjenoppstått nå om enn i et lite omfang, mens Nelson Pass gikk videre på egenhånd med sitt Pass Labs.

Hele Treshold konseptet ble så overtatt av Usher, og konstruksjonene ble videreført og forbedret.

En mer effektiv produksjonsmåte med samlebånd og en ikke ubetydelig oppgradering av komponentkvaliteten gjør at Usher forsterkerne pr i dag nok er bedre enn noen av de gamle Trehsoldene noen gang var, selv om disse holdt en så høy kvalitet lydmessig at de er å anse som legendariske.

Usher legger som sagt stor vekt på dette med utmåling av komponenter, noe som igjen er tidkrevende og ikke minst kostbart. MEN Taiwan er ennå et lavkost land når det gjelder lønninger/arbeidskraft, og med en meget effektiv produksjon klarer man kunststykket å holde kvaliteten på et meget høyt nivå og prisen lav kontra de fleste andre tilsvarende merker. Og suksessen har ikke uteblitt. Usher har vokst seg til en av de største fabrikkene innenfor HiFi bransjen.

Vel, tilbake til Usher R 1.5 forsterkeren - denne tar utgangspunkt i Treshold S300 fra 80 tallet, og er en "blyklump" på nærmere 40 kg. Lange rader med utgangstransistorer og diger trafo lover godt for stabilitet og styrke. 150 watt pr kanal i 8 ohm og 260 watt i 4 ohm burde være nok for de fleste... Hvis ikke kan man jo bare kjøpe en Usher R 1.5 til og brokoble de til mono blokker eller kjøre bi-amping med de.

Den gamle Treshold S300 kjørte i klasse A opptil ca 25-30 watt pr kanal og ble glovarm. Så ikke med Usher R 1.5, her har nemlig Usher halvert tomgangs strømmen for at forsterkeren ikke skal gå så varm (er kanskje varmt nok allerede i de fleste asiatiske hjem hvor forsterkeren tross alt kommer fra i dag). De enorme kjøleribbene på hver side er beholdt, og hjemme hos meg opplever jeg aldri at forsterkeren blir mer enn godt lunken uansett hvor mye jeg plager den. Så her er det mye og gå på.

Hvorvidt det er noe å hente på å skru opp tomgangs strømmen til det nivået som Nelson Pass konstruerte forsterkerne for skal jeg la være usagt.

Det jeg vet ER at utgangsdelen skal være lik med den gamle Tresholden, mens inngangstrinnet er oppgradert. Usheren fås forøvrig også med balanserte innganger. Det skal dog sies at dette ikke er en balansert forsterker, men det er laget en slik versjon for alle som måtte kjøre med balanserte signalkabler i resten av anlegget.

Usher leverer også R 1.5 i "orginal" versjon uten de balanserte inngangene og er således helt tro sitt opphav Treshold S300.

Versjonen jeg har til test er av siste utgaven med balanserte innganger.

 

 

Til tross for den anselige tyngden er R 1.5 forholdsvis lett å hanskes med, takket være de kraftige bærehåndtakene. Ofte er slike håndtak kun ment som en designmessig gimmick, men Usher R 1.5 kommer de virkelig til nytte når forsterkeren skal flyttes på. Og for meg som har slept rundt på den for test i forskjellige anlegg er det en kjærkommen detalj.

Vedr oppkobling av forsterkeren er alt av standard type, det eneste man må passe på er å stille inn for hvilket mode man ønsker. I og med at forsterkeren kan brokobles og således brukes som monoblokker, så finnes det brytere for det på baksiden. M.a.o vel gjennomtenkt.

En ting jeg har lyst til å nevne vedrørende Usher er kartongene og måten alt fra Usher blir pakket i. Det er SOLIDE, doble tykke esker. Dette gjelder alt utstyr jeg til nå har sett fra Usher. Sjansen for at man mottar et produkt med transportskade er således mye mindre enn hva jeg har sett fra mange andre produsenter. Tillitsvekkende spør du meg.

Jeg forsøkte meg først på å koble opp Usher R 1.5 sammen med en blodtrimmet og oppgradert Qed Vector Reference preamp som man kan kjøre både i aktiv og passiv drift.

Høyttalere i den første delen av testen var Usher sine egne Mini Dancer Diamond, en høyttaler undertegnede liker svært godt og som setter det å kose seg med musikken veldig høyt.

I dette anlegget bruker jeg for tiden en Acoustic Plan rør riaa sammen med en gammel modifisert Kenwood KD500 platespiller påmontert en moderne Jelco SA 750D arm og en Zyx R50 Bloom pickup, alternativt en Zyx R-100 Fuji som til sammen er en meget vel spillende combination til en betalbar penge.

Det hele er koblet sammen med kabling fra The Hovland Company's reference serie.

 

 

Lyd da mann, LYD:

Man skal ikke banne når man skriver tester. Men la meg iallfall si "å fyttikatta" for en dybde i lydbildet og et perspektiv til nærmest å dø for, knivskarpe konturer, herlig mørk bakgrunn og en dynamikk så spudlende og levende. Nesten slik at man blir litt redd for at høyttalerne skal gå i stykker.

Jeg blir fort gira og vil spille høyere og Usher R 1.5 følger bare opp og lydtrykket blir riktig så høyt etter hvert. Dette til tross for at Usher Mini Dancer Diamond ikke akkurat er noen "discohøytaler» med dertil hørende lydtrykk. Men jeg vil si at det å lytte til f.eks de litt roligere kuttene fra Dire Straits, Mark Knoppfler, Traci Chapman's Crossroads og f.eks gamle 10cc plater er aldeles "breathtaking".

Det hele låter levende og dynamisk uten å bli pågående. Det virker som om Usher R 1.5 heller litt mot en snill lydkarakter - man kan kanskje kalle den at den heller mer mot det litt varme enn mot det kjølige. Orginalen Treshold S300 hadde også disse egenskapene, og jeg tror det var på grunn av denne lydsignaturen at disse forsterkerne ble så populære.

Kraftmessig har Usher på intet tidspunkt noe problem med å holde Mini Dancer'ene under streng kontroll. Bassen blir holdt i ørene slik at det hele kommer ut med full kontroll og man får på følelsen at det er krefter i overflod med tilhørende dynamikk. Når jeg spiller av Bob Marley's gamle traver "Kaya" som har masser av forskjellige trommer hvor man lett hører anslagene med luften og dynamikken, det blir liksom gjengitt så lett og uanstrengt men likevel med tyngde.

Har man bare avspillingsutstyret i orden så er det mange gode ting som kommer for dagen fra gamle innspillinger. Usher forsterkeren gir i så måte et kjærkomment tilskudd av sin litt varme spillestil. Mange eldre innspillinger kan låte litt vel analytisk og nakent i mellomtonen, men så lenge man klarer å finne balansen med forsterkere og avspillingsutstyr blir det hele meget bra.

En test i mitt store referanse anlegg måtte jo til også, for tiden består dette av Einstein The Tube rør-preamp og en E.A.R 324 riaa. Samt platespiller "fan" som jeg er brukte jeg i all hovedsak min Montegiro Luzzo Dupplo med SME V-12 arm påmontert enten Miyajima Madake pickup eller Air Tight Pc-1 pickup. Høyttalerne er Rockport Mira Grand II. Et referanse anlegg som passerte på den "gale" side av et syvsifret beløp og som er nådeløst mot nytt utstyr. Det avslører det aller meste av u-noter meget fort. Jeg var på forhånd litt redd for at Usher forsterkeren som kun koster 26.000 skulle falle litt igjennom her, men fakta er at den faktisk gjorde meget god profil, og kombinasjonen med en rør preamp falt særdeles heldig ut. Nå skal det sies at Einstein preampen holder verdensklasse og ikke er noen hengekøye bløt rør preamp, men derimot en særdeles oppegående og naturlig musikk formidler som har en særs lav filtereffekt. Koblet inn i dette anlegget forventet jeg som sagt litt nedtur, men det uteble..... selvfølgelig har ikke Usheren finessen til store dyre rør konstruksjoner, ei heller har den nok effekt til og hamle opp med "de riktig store gutta". Men så snakker vi også om en forsterker på 150 watt som koster mindre enn hva mange bruker på et signalkabelsett.

 

 

Jeg tar med at par små eksempel på hva jeg liker godt gjengitt. På Mark Knopflers skive "Privateering" er det par kutt med et rolig scenarie hvor man kun hører Marks stemme med litt gitar spilling. Næropptak av gitaren tydeligvis, med strengriff så naturlig og sprøtt gjengitt med dynamikk og luft rundt hver eneste streng. Jeg føler meg nesten plassert inni gitaren, så levende høres det ut.

Hans Thessink's plate "Call me" inneholder en del perler når det gjelder musikalitet. Og også på denne platen finnes det en del herlige gitarriff som låter så engasjerende at jeg blir sittende og spille samme kutt opptil flere ganger.

Når Robert Plant og Allison Krauss går løs på sangen "Sister Rosetta goes before us" er det nesten som å bli satt tilbake i tid flere decennier. Lyden blir rustikk og bassen er og skal være stram for ikke å bli for voluminøs. Det hele låter virkelighetsnært, nesten til å ta og holde på. Når så Robert Plant går løs på "Polly come home" blir det hele nærmest fullendt med sin stemningsfulle atmosfære.

Går jeg over til den litt andre enden av musikken skalaen og begynner å pløye meg innover i platebunken hvorpå AC/DC's High voltage og "Hell is'nt a bad place to be" finner veien opp på platetallerkenen. Låter som er ganske så basstunge, og som fort kan bli litt grøtete og udefinert, spesielt som i dette tilfelle hvor forsterkeren skal holde bland annet 4 stykk 10 tommers basser i ørene. Men Usheren klarer den oppgaven med glans. Dog skal det sies at jeg nok kunne tenkt meg en Usher R 1.5 til slik at jeg kunne bro-koblet for å kunne spille virkelig head-banger høyt. Lyden og plata bare formelig inviterer til dette.

Men når vi først er inne på det med litt heavy musikk og AC/DC - jeg byttet høyttalere og koblet opp noen gamle JBL L-100T gulvstående 3 veis høyttalere med 12" basser og ekte West-coast sound. Å hildrande du som det spilte, drivet og trykket i bassen. Den grooven gjorde at luftgitaren veldig fort gjorde seg presentabel, det bare rocket noe sinnsykt. Selv etter disse voldsomme utskeielsene ble ikke Usheren mer en godt lunken. Jeg trodde nesten den skulle ha svimet av, men den gang ei. Det var mer som om den sa "bring it on baby", og jeg var ikke vond og be. Så etter den nattens utskeielser ble luftgitaren lagt til å hvile seg for en stund.

Men alt i alt - selv koblet opp i high-end anlegget til mange ganger prisen hva folk flest vil pare den forsterkeren med så gjør den en meget god profil. At den får mine andre mer normalt prisede anlegg til å rocke. Og jeg må si at man nok skal lete lenge etter et bedre effekt forsterker kjøp enn denne i prisklassen. Jeg likte Treshold "orginalen" veldig godt, og jeg innbiller meg at jeg liker den moderne "kopien" om man skal kalle den det muligens enda bedre.

Jeg har i alle fall ingen problem med å anbefale Usher R 1.5 forsterkeren. Den har fungert utmerket uansett hva jeg har koblet den sammen med. Dog skal det sies at den låter absolutt best sammen med en god rør preamp etter min smak. Og til prisen er den intet mindre enn et lite kupp.

 

Rudi, Juli 2015.

Takk til daCapo hifi Moss for utlån, som er både forhandler og importør.

 

Lest 8752 ganger
Rudi

Vinylguru

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.