fredag, 01 november 2013 19:36

Linnduellen – del 4 – Linn Akurate DS.

Skrevet av

Vi har kommet frem til del 4 av den store Linnduellen. Der finner vi streameren Akurate DS.

Les mer:

Innledningsvis må jeg nevne at denne utgaven av Linn Akurate DS er en versjon som nå er utgått, og erstattet av en ny modell med nytt design. Det har også kommet en tilgjengelig oppgradering av strømforsyningen kalt Dynamik. Den oppgraderingen er ikke foretatt på testeksemplaret. Denne streameren må altså ikke forveksles med dagens versjon av Akurate DS, og heller ikke med en Dynamik-oppgradert MK-1 spiller.

Til gjengjeld har denne spilleren vært på test i bortimot 6 år, i denne testerens eie. Det er en av de aller første DS-spillerne som kom til Norge, og ble lansert omtrent samtidig med Klimax DS. Klimax DS og Akurate DS var de to første modellene fra DS, i dette nye konseptet som du kan lese mer om i Del 3 av denne duellen.

Eksteriøret til Akurate DS (Mk1) ser til forveksling ut omtrent helt likt de aller fleste andre Linn-komponenter fra denne perioden, inklusiv min egen Linn Kinos forforsterker / prosessor. Det innebærer et kabinett i sortlakkert aluminium med sølvfarget senterparti i front. Kabinettet er produsert ved Linn sin første fabrikk i Drakemire, og er håndlaget. Mens elektronikken er satt sammen og montert i Linn sine nye produksjonslokaler og hovedkvarter i Waterfoot.

 

I sentrum finner vi et relativt stort display, som til enhver tid holder oss informert om status på det som streames, inklusive bitrate og tittel. Det er også 6 trykknapper på frontpanelet, fordelt i to grupper i nedre del på hver side av displayet.

På bakplaten finer vi 3 sett med analoge utganger – 2 sett ubalanserte og et sett balansert. Det er ingen digitale inn- eller utganger. Dette har vært kritisert av mange, og særlig digitale innganger hadde vært veldig greit å ha for å benytte den høye kvaliteten i DACene fra Wolfson - WM8741 – med tilhørende analoge trinn. Linn selv har begrunnet dette med å beholde mest mulig rene linjer.

Videre er det en nettverksinngang, for å koble Akurate DS til ditt lokale nettverk. Akurate DS er ikke utstyrt med Wi-Fi, så du er helt avhengig av en kablet tilkobling av apparatet. Men det betyr selvfølgelig ikke at du er avskåret fra trådløs forbindelse – du kan gjerne benytte benytte et trådløst kontrollpunkt (Kinsky), og for den del er det også mulig å ha trådløs forbindelse til en NAS, men det må gå via en kablet forbindelse mellom ruter og Akurate DS. Og streng tatt er det absolutt å foretrekke å ha kablet forbindelse også mellom NAS (server) og ruter. Streamer du mp3 eller FLAC / ALAC i vanlig cd-oppløsning er det uhyre sjelden at du opplever problem med båndbredden ved trådløs streaming. Da kan det være litt kritisk ved streaming av høyoppløste filer. Eller rettere sagt – dersom den trådløse ruteren ikke er av den kjappe typen. I min tidligste periode slet jeg med å ha stabil streaming av hires-filer når jeg streamet disse trådløst fra laptoppen. I senere år har den trådløse ruteren blitt utskiftet til en langt kjappere enhet, og med denne er det helt uproblematisk å streame filer i 24/96 trådløst, uten at det noen gang oppstår dropouts. Apropos dropouts – det er nesten en sensuell opplevelse å få dropout med den metoden Linn har bygget inn. Det skjer ved hjelp av en rask fade-out, med tilhørende fade-in når nettet har fått bufret tilstrekkelig datamengde til å fortsette.

Men vi var egentlig ikke ferdig med bakplaten. I tillegg til nettverksporten er det 4 stk. RS232-innganger. Disse er for kommunikasjon med andre Linn-enheter, eller KNEKT-system for de som benytter Linn sitt gamle system for multirom. Her kan du også koble til et veggpanel, for styring av lydsystemet.

I mitt tilfelle har den ene RS232-kontakten blitt benyttet til kommunikasjon med forforsterkeren Linn Kollektor. Dermed kan Linn Akurate DS og styringsprogrammene Kinsky benyttes til å styre hele systemet, også inngangsvelger og volumkontroll på forforsterkeren. Fantastisk komfortabelt å kunne regulere lyden via laptoppen eller iPhone, uten at det behøver å bety at det foretas en digital massakrering av signalet.

Dette bringer oss over på et nytt hovedtema – den historiske utviklingen av DS-systemet generelt, og dermed også av Akruate DS. For Akurate DS i dag befinner seg i et helt annet univers enn akkurat den samme Akurate DS-boksen var for snaut seks år siden. Det er to element som muliggjør denne utviklingen. For det første har programvaren rundt DS-systemet hatt en enorm utvikling. Og hyppige tilgjengelige softwareoppdateringer har gjort at selv de tidligste modellene har blitt oppdatert fullt ut, og nytt godt av disse oppdateringene. En spesiell oppdatering som er ganske unik for akkurat Akurate DS, er at digital volumkontroll i enheten har blitt gjort tilgjengelig som en opsjon. Du velger i opsettmenyen i Config om du ønsker fast eller variabel utgang. Dette var ikke en mulighet i starten.

I starten var det et heller traurig kontrollsystem. Funksjonelt men uten grafikk. Da den moderne utgaven av Kinsky kom, var dette en viktig milepæl for Linn DS. Tiltalende grafikk, også med albumgrafikk. Og egne Apper for iOS, og etter hvert også Android.

Den andre milepelen var da Songcast ble introdusert. Dette kom vel omtrent samtidig med Airplay-kompabilitet, men overgår Airplay i funksjonalitet. Absolutt alt av lyd fra PCen streames trådløst til DS fra PC. Og du kan velge mellom en Lip-sync utgave der det streames synkront med levende bilder, eller den langt mer stabile rene audio-utgaven. Etter dette ble Spotify en helt annen verden. Og nå når Wimp Hifi har kommet for bl.a. iOS, er enda et nytt kapittel i streamingens historie påbegynt.

 

 

Lyden av Akurate DS.

Når en lydkilde har befunnet seg i mitt oppsett over en så lang periode, har den samtidig blitt eksponert for en god del direkte sammenligninger. Dette har for det meste vært diskbaserte kilder, men også noen diskløse. Av diskløse enheter snakker vi om lillebror Linn Sneaky DS, og USB-DACene Abrahamsen A-DAC og HRT Music Streamer II+. Av diskbaserte spillere er det en god del komponenter den har fått måle seg mot, og Linn Akurate CD er det kvasseste av dem. Men vi tar det første først.

Lyden fra Akurate er i utgangspunktet temmelig nøytral i klangbalansen. Er du ute etter spesiell varme i lydbilde, må det hentes andre steder. Analytisk karakter er et nærliggende begrep å benytte, men dette har en litt dobbel betydning. Jeg finner ingen snev av dreiing mot det lyse i klangen her, så det er ikke den betydningen av analytisk vi snakker om. Derimot er det en klar tendens til vektlegging av detaljer i lydbildet, noe som tradisjonelt ikke egentlig helt har vært Linn sin greie. Men denne innsikten går på ingen som helst måte på bekostning av den musikalske helheten. God nyhet for de tradisjonelle flat-eartherne av Linnister. De som legger større vekt på å høre HVORFOR musikerne står på scenen, enn å høre HVOR de står på scenen.

Klangbalansen og øvrig karakter har temmelig store likhetstrekk med det vi ellers finner i Linn Akurate CD, den siste diskspilleren i toppklassen som ble produsert av Linn. Og trolig bedre enn alle andre, inklusive Linn Sondek CD. Men det punktet der Akurate DS stikker fra Akurate CD med ganske god margin, er på opplevd ro i musikken. Det er noe udefinert som skiller disse to, og det er uhyre dristig å spekulere i hva som er årsaken. Noen vil hevde at dette har med fravær av jitter å gjøre, men jeg er ikke i stand til å trekke en slik konklusjon. Det eneste jeg vet er at det ikke er noen diskbasert spiller som har kunnet fremføre musikken med samme ro som Akurate CD i mitt oppsett.

Det som er litt morsomt er at Akurate DS er uforskammet god også på MP3-filer. Såpass god at Spotify med sin anstendige bitrate på MP3-filene innimellom kan låte bortimot som en CD avspilt på vanlig CD-spiller, når den avspilles på Akurate DS. Men ikke helt. Eller rettere sagt – langt fra helt, ble vel erkjennelsen etter hvert som tiden gikk.

Sammenligner vi med lillebroren – en aller minste av de – Linn Sneaky DS, er det selvfølgelig en markant avstand, og da først og fremst i detaljeringsevne. Men likevel er også Sneaky DS en uforskammet god streamer til prisen. Da er sammenligningen med de to rimelige USB-DACene en helt annen sak. Her er det en annen divisjon. Abrahamsen A-DAC er min favoritt av disse. Den koster latterlig lite og spiller latterlig bra. I tillegg har den en varme i lydbildet som gir en slags kompensasjon for det som måtte mangle av detaljering og oppløsning. HRT Music Streamer II+ har en veldig annerledes karakter enn A-DACen til Per Abrahamsen. Den er langt mer analytisk og detaljert, men her snakker vi samtidig om en anelse hardhet i øvre regioner som ikke passer like godt sammen med alle andre komponenter. Eller ører.

Det er ellers grunn til å påpeke at det er en grunnleggende forskjell på en UPnP-streamer som Linn DS er, og en USB-DAC av den kategorien som de to Rimelige DACene i sammenligningen her er. I førstnevnte tilfelle er det selve streameren som «henter» lydfilen, og har total regi og kontroll med timingen. I en vanlig USB-DAC er det motsatte tilfellet, og jitter er en problemstilling ut over det som produseres i enheten.

 

Konklusjon.

Linn Akurate DS er den desidert beste lydkilden jeg har hatt i mitt oppsett. Både av egne og innlånte komponenter. Den har også hatt en rivende utvikling når det gjelder anvendelighet og brukergrensesnitt i løpet av den 6-årige testperioden. Og bare dette er en ikke ubetydelig bonus når prislappen ligger på drøyt førti tusen. Minst like oppløftende er det at man kan ha god grunn til å forvente at det fortsatt skal bli en utvikling i brukergrensesnittet. Personlig har jeg forventninger om at Kinsky skal få langt bedre multromsfunksjonalitet etter hvert.

I del 5 av Linnduellen, som ikke er publisert enda, ligger det i kortene at det skal være en slags oppsummering i denne duellen mellom Akuratde CD og Akurate DS. Har du lest alle disse 4 første delene av duellen, sier jeg ikke noe på om du har en klar forventning om hva den konklusjonen skal gå ut på. Men ikke vær for kjapp der. I del 5 bringer jeg inn en helt ny parameter som ikke enda er omtalt, og som gjør at den soleklare forventningen kanskje får en ny uventet vinkel?

 

Les Linnduellen - Del 1

Les Linnduellen - Del 2 - Akurate CD

 

 

 

Lest 16223 ganger
Karl Erik Sylthe

Redaktør i Audiophile.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.