onsdag, 30 april 2008 23:00

CARY 306 Pro Sacd

Skrevet av Rudi

Etter å ha levd lykkelig med en oppgradert og moddet DP/teac combo i et par år, meldte oppgraderingsspøkelset seg igjen, og min søken etter den “perfekte” cd spiller begynte.
Cary 306 PRO som også spiller SACD vart valget...

Av Rudi mai 2008

Jeg fikk gleden av å ha en Accuphase DP78 på hjemlån en stund for å sammenligne den med min egen combo. Accuphasen var bra den, men ga ikke noen “ny” interessant “må ha” lydsignatur i mitt anlegg, så jeg måtte lete videre.

Etter å ha forhørt meg litt her og der, og etter diverse anbefalinger på bla Hifisentralen, endte det opp med en telefon-samtale til “hifi-pusheren” i Torggata i Oslo for å prøve  en Cary 306 Sacd.

Under telefonsamtalen med Tor Aamodt ba han meg vente noen dager, så skulle jeg få den aller første helt nye “Pro” utgaven av 306 som kom til Norge. Dette syntes jeg selvfølgelig hørtes spennende ut, det er jo alltid gøy å prøve noe som ingen andre her hjemme har prøvd. Som sagt så gjort, og noen dager senere stod jeg og klorte på døra i Torggata, hvorpå jeg så vidt klarte og åle meg forbi den nyankomne pallen med Cary cd-spillere.

Vel hjemme igjen var det bare å pakke ut, og sette opp spilleren til oppvarming og tilspilling. Dog kunne jeg ikke holde meg når det gjaldt å ta en prøvelytt. Vanligvis bruker jeg IKKE gjøre dette på et produkt rett ut av esken fordi det sjelden låter bra før det er tilspilt, men denne gangen ble det et lite unntak.

Overraskelsen var tilsvarende stor over at den låt meget bra bare etter 15 minutters spilling. Mer om dette senere.

Beskrivelse.
Cary 306 Pro spiller altså SACD-plater, og har også valgbar oppsamplingsfrekvens i 6 hakk helt opp i 768 khz for avspilling av vanlige cd plater. Her er både har balanserte og uballanserte utganger, og den har også digitale innganger, så her har man mange muligheter.

Spilleren er stor og tung med chassis som ser ut til å være utfrest av en stor aluminiumsklump. Store kjøleribber/hull på toppen noe som sikkert trengs da spilleren blir god og varm. Spilleren har et stort display med blå tall/bokstaver som kan dempes i flere hakk. Skuffen til CD-ene er veldig tynn, og er egentlig et kapittel for seg selv. Spilleren står på 4 store gedigne spikes, og uttesting på forskjellige underlag anbefales.

 Testanlegget
Som vanlig hos meg består det av Aestethix Janus rør preamp, Krell FBP300CX og ProAc D-80 høytalere forbundet med Cardas Golden Reference kabling hele veien. Litt testing har også blitt gjort med Dynamic Precission 7.0 preamp og Electrocompaniet AW-250R i siste utgave, og med Martin Logan CLS IIa høytalere.
Det ble brukt balansert løsning under hele testperioden.

Lyden:
Som tidligere fortalt hadde jeg en god lyd opplevelse med denne spilleren allerede som helt fersk rett ut av esken, men etter at spilleren hadde stått på nærmest døgnet rundt i en uke med burn-in cd, var det klart for første seriøse lytting. Inn med første SACD plate, en fra Linn records, nærmere bestemt med Caire Martin. Volumet var på forhånd godt skrudd opp og sjokket var formidabelt: bass helt ned i kjelleren. Ren, men samtidig veldig levende mellomtone, og superoppløst diskant med nydelig gjengivelse av overtoner. Og ikke minst dynamikk…

Neste plate, denne gang litt mer operalignende plate med Willard White og kuttet “Eriskay love lilt” . Nærværet av vokalen blir nærmest skremmende bra gjengitt i rommet hos meg. Det var rett før jeg ikke våget lukke øynene og nyte det hele.

Telarc har også en del gode SACD-innspillinger, og Grieg, Prokofiev, Purcell, Hendel, Stravinsky og Mahler fant alle vei ned i cd skuffen i tur og orden. Hele tiden var det som å lytte til plater jeg aldri tidligere har hørt. Og så jeg som mer eller mindre hadde forkastet hele cd-mediet…

Cary 306 Pro gir ny vitalitet til hele cd/sacd samlingen min og plutselig er det blitt gøy med CD igjen. 

Dynamikk og dynamisk kontrast synes jeg er viktige ord når det gjelder å beskrive Cary-spilleren. Lydbildet står frem på en skikkelig sort bakgrunn. Det finnes ikke forstyrrende grums i lydbildet som maskerer ting, alle detaljer står frem rent og klart. Mesterlig, og her får man på følelsen at selv de største orkesterverk blir presentert i full bredde og dybde med den største selvfølgelighet og uten begrensninger. 

Oppsampling av vanlige cd-plater?
Her har man jo også muligheten for å teste ut oppsampling i 6 hakk; 44,1 khz, 96 khz, 192 khz , 384 khz, 512khz og sist 768 khz og mange spør er det egentlig stor forskjell ?

Et rungende JA er på sin plass, det ER forskjell, har man et vel oppløst anlegg, kan man høre til dels stor forskjell, men er all up-sampling av det gode?

Etter min mening definitivt NEI. Jeg har testet dette hver gang jeg har spilt forskjellige cd plater, og det er få plater jeg liker å lytte til noe særlig med høy oppsamplingsfrekvens over det “normale”( i dag), hvilket vil si  opp til 192 khz. Ved videre oppsampling oppover, opplever jeg at diskanten ofte blir litt pistrete og mekanisklåtende (les lite naturlig), og selv ved 192 khz synes jeg ofte at dette gjør seg gjeldende.

På et fåtall plater føler jeg at lyden blir noe bedre. Den blir enda renere og mer vel oppløst, men lyden er egentlig såpass bra i utgangspunkt på 44,1 khz på denne spilleren at de små forskjellene når man går videre oppover er noe jeg ikke vektlegger mye. 

Når det er sagt, er lyden i vanlige cd plater langt bedre enn hva jeg tidligere trodde, det er mer godlyd skjult på dette mediet enn jeg hadde trodd. Det er altså snakk om riktig cd-spiller til å trylle frem lyden. Cary 306 er altså en av disse. Det er rett og slett blitt gøy og gå på jakt i cd-bunken for å finne en gammel cd plate som ikke låter bedre, men til nå har jakten vært forgjeves - og det er jo veldig positivt. 

Minuser?
Spilleren er treg fra du legger inn platen til at den er klar for avspilling. Det blir litt lenge å vente innen den er klar.  Minus nummer 2: CD-skuffen er det mest skranglete rakkelverk jeg har sett på mange år.  Den kommer durende og skranglende ut avspilleren. En masseprodusert dvdspiller fra ytre Moldavia til 295 kr har som oftest mer lydløs skuff enn hva Cary spilleren har. Akkurat dette ødelegger mye for Cary-spilleren når det gjelder kvalitetsfølelse. Men heldigvis er lyden ikke i samme klasse. Jeg synes dog at det er litt rart at Cary ikke har valgt en bedre løsning når de sender en såpass dyr spiller ut på markedet. 

Plastikk-fjernkontrollen er også av rimeligere type, altså ingen gedigen aluminiumskontroll som står i stil med spilleren. Men jeg har altså bare to kosmetiske innvendinger ovenfor denne spilleren. 

Min konklusjon :
Dette er en SACD/CD-spiller som etter min mening gjør det meste riktig. Den presenterer en særdeles ren, dynamisk og uforvrengt lyd, som samtidig har den levende og organiske formidlingen. Hvis jeg hadde vært med i en blindtest og noen hadde sagt at lyden ble laget av en Audio Note rør combo til en halv million eller mer, hadde jeg ikke tvilt et sekund på at det var riktig. Dette er den type lyd Cary 306 Pro lager. Organisk, levende, ren og dynamisk. Den tar det hele opp til et nytt nivå ved avspilling av SACD-plater og det gjør den jo bare enda mer fullendt.

Er så dette den perfekte cd/sacd spilleren? Helt sikkert ikke, men den gjør helt klart et godt forsøk på  å være der oppe sammen med de beste og er en spiller som definitivt må regnes med.  Har du 75000 å brenne av på en cd-spiller, MÅ du ta en lytt på denne spilleren før du bestemmer deg, det er min anbefaling.

Hjemme hos meg passer spilleren så godt inn med de øvrige komponentene at den skal få lov til og bli stående lenge.

Importør: www.TAAimport.no

Pris: 75 000 Nkr

Lest 5403 ganger