onsdag, 31 oktober 2007 23:00

Demonstrasjon av Linn Klimax DS hos Kontrapunkt

Skrevet av Rudi

Linn Klimax DS er et av de mest spennende hifi-produkter for tiden.
Linn har vært på besøk hos sin norske representant Kontrapunkt for å demonstrere sitt bud på fremtidens musikkformat. Og Rudi har sendt følgende reportasje til publisering på www.audiophile.no


Av Rudi november 2007

Noen få inntrykk etter demo hos Kontrapunkt 22/11 2007

Jeg snakket så vidt med Tiefenbrun Junior, sønn av Ivor, grunnleggeren av Linn, men mest med salgs og markedsføringssjefen for Skandinavia.

Det ble fortalt at den nye spillemaskinen var et produkt tilsvarende Klimax serien.

Dette er et helt nytt utgangspunkt, altså en basiskonstruksjon, som all videre utvikling vil skje ut fra i fremtiden, tilsvarende måten platespilleren LP12 var i 1972. Selv om platespilleren har hatt samme utseende hele tiden, har konstruksjonen gått gjennom en formidabel utvikling. Intensjonen med den nye digitale plattformen, er altså å kunne oppgradere og bygge inn resultatene av fremtidens teknologiske nyvinninger. 

Det nye mediet har ingen av dagens formaters (cd, sacd, dvd audio, Mp3, etc.) begrensninger vedrørende dynamikk, støy og andre problemområder. Det er heller ingen bevegelige deler som kan lage mekanisk støy eller forvrengning av noe slag. Slik Linn presenterer det hele, legges det særdeles stor vekt på at om du kopierer/downloader en referanseinnspilling eller en master record, vil det du får gjengitt være eksakt det samme uten lydforringelse - period. 

Dessuten vil det være tilgjengelig et enormt utvalg av Linn referanse/master records-innspillinger for overføring til det nye mediet. Bare det å få alle disse innspillingene tilgjengelige i 100% kvalitet rett i din avspiller er jo et kvantesprang fremover for den enkelte. Og i tillegg til dette vil den kunne ta opp alt du har av LP-er uten å egentlig digitalisere lyden lydmessig. I følge Tiefenbrun vil lyden kunne gjengis eksakt som orginallyden fra LP-en.

Alt kan styres fra din pc, lommepc etc.

Det brukes kun en enkel digital kabel slik at i følge Linns folk vil det aldri bli noen kabelproblematikk med det nye mediet, da behovet for analoge overføringer blir eliminert.

Vedr kopisperrer og copyright: Linn mener at når du først har kjøpt en "plate" så er den din, og du skal kunne gjøre hva du vil med den. Om du vil rippe den eller hva du vil gjøre med, bør være opp til den enkelte. Dette er ikke akkurat i samsvar med den gjengse tankegang fra plateselskapene i dag, der de prøver å legge den ene sperren opp på den andre for at folk ikke skal kunne kopiere platene sine.

Lydmessig:
Sammenlignet med Linns toppmodell av cd-spillere vil jeg påstå at det nye mediet presterte enda bedre definisjon i mellomtonen med enda klarere konturer rundt instrumenter og vokaler, renere, dypere og mer naturlig bass. Forskjellene var påtagelige under demonstrasjonen. Ut fra lydkvaliteten er det altså rimelig å si at morgendagen ble presentert i dag av Linn-folkene. Riktig nok syntes jeg at enkelte parametere ikke var helt på topp, men det vil jeg tilegne Kontrapunkts lytterom skylden for, da de er gjeldende også ved bruk av andre avspillingskilder.

Apparat der du kan overføre CD-ar til harddisken. Legg på en stabel, trykk på start. Neste dag har du fått musikk, titler og annen informasjon tilgjengelig på harddisken.

Takk til Kontrapunkt og de meget kompetente og hyggelige utsendte fra Linn. Det var hyggelig, svært lærerikt, og ikke minst spennende å få en titt inn i fremtiden. Og attpåtil få høre det hele spille musikk på en meget overbevisende måte.

Rudi
Nov 2007

Lest 6148 ganger